IEA izdaje upozorenje zbog smanjenja OPEC+

OPEC
15 komentara

Iznenađujuće smanjenje proizvodnje OPEC+ moglo bi pogoršati deficit u opskrbi naftom ove godine i ugroziti ekonomski oporavak, upozorila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ranije ovog mjeseca neki od vodećih proizvođača u grupi od 23 zemlje izvoznice nafte najavili su dobrovoljna dodatna ograničenja od 1,16 miliona barela dnevno počevši od maja do kraja 2023. Smanjenje dolazi uz smanjenje od 500.000 barela dnevno u ruskoj proizvodnji i smanjenje ciljeva za dva miliona barela dnevno na snazi ​​od prošlog novembra.

„Naša ravnoteža na tržištu nafte već je bila postavljena tako da se zaoštri u drugoj polovini 2023., s potencijalom za pojavu značajnog deficita ponude. Najnovija smanjenja rizikuju da pogoršaju te napetosti, gurajući cijene sirove nafte i proizvoda na više”, piše IEA u svom najnovijem Izvještaju o tržištu nafte.

Saudijsko ministarstvo energetike opisalo je nova smanjenja kao “mjeru predostrožnosti koja ima za cilj podršku stabilnosti tržišta nafte”.

Prema Moskvi, mjera proizvođača nafte OPEC+, koji kontroliraju otprilike 50% globalnih zaliha nafte, bila je neophodna u periodu velike volatilnosti zbog tekuće bankarske krize u SAD-u i Evropi, opšte globalne ekonomske neizvjesnosti i nepredvidive i kratkovide odluke energetske politike.

Prije nego što su najavljena smanjenja, cijene nafte pale su na najniži nivo u posljednjih 15 mjeseci, ali ih je odluka OPEC+ povisila. U petak se naftom Brent trgovalo po 86,30 dolara po barelu, a WTI po 82,40 dolara.

IEANaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ko ima dugorocne ugovore nece imati nestasica i poskupljenja.

Max
1 godina prije

To i jest cilj.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Što je ovo ljudi ???!!! Slučajno naletim a da nijesam niti znao da postoji , ovako nešto 😳 —- U SUSJEDSTVU ???? Design , kvaliteta izrade — SAMI VRH !!! A cjena u odnosu na konkurenciju i ono što se nudi — KRAJNJE KONKURENTNI !!!! BRAVO BOSNA I HERCEGOVINA 👍👍👍🍸 ——>>>> fojnica.net/istankuto/u-vitezu-proizvedena-prva-bh-kamp-prikolica/ Ispričavam se logično.com editorial za off topic no smatram da je ovo u ovom , bjedno – tmurnom vremenu , uistinu VRIJEDNO spomenut kao nešto ljepo i uistinu high end proizvod , vrijedan hvale !!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Treba EU još više gospodarski na koljena.
Kada vidi čitav svijet da ih izuzetni guze koliko hoće i uzimaju im desetine milijardi eura jer oni to žele, što ne bi i članice OPEC+.

Prazni džepovi
1 godina prije

Naftu kontroliraju 4 “obitelji” i sve što se događa je pod njihovom kontrolom i njihovim odlukama ,a što se tiče naftnih crpilišta to ide ovako…eci peci OPEC+ ti si mali…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI