OPEC po drugi put u sedmicama isključuje zapadne novinare

OPEC
9 komentara

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) otkazala je pozive Reutersu, Bloombergu i Wall Street Journalu da izvještavaju o svom predstojećem sastanku u Austriji, objavile su novinske organizacije.

Bloomberg News i Reuters rekli su u srijedu da su njihovi novinari dobili akreditacije za julsku konferenciju OPEC-a, ali im je kasnije rečeno da su akreditivi povučeni.

“Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti da OPEC isključi određene novinare, uključujući Bloomberg, sa seminara sljedeće sedmice”, rekao je Bloomberg u saopćenju. “Radi transparentnosti tržišta, snažno se zalažemo za to da OPEC dozvoli novinarima relevantnih globalnih novinskih kuća da prisustvuju.”

Wall Street Journal je na sličan način odbijen, prema izvorima na koje se pozivaju Bloomberg i Reuters. OPEC nije objasnio preokret i odbio je zahtjeve za komentar, prenele su novinske agencije.

“Vjerujemo da transparentnost i slobodna štampa služe i čitaocima, tržištu i javnom interesu, i protivimo se ovom ograničenju izvještavanja”, rekao je glasnogovornik Reutersa, obećavajući da će “nastaviti izvještavati o OPEC-u na nezavisan, nepristrasan i pouzdan način .”

Ovaj potez je drugi put da je OPEC odbacio novinare iz iste tri novinske agencije u posljednjih nekoliko sedmica, odvraćajući ih od događaja u Beču u junu.

Prema Reutersu, novinari Financial Timesa, trgovačke publikacije Argus i S&P Global Commodity Insights, poznati kao Platts, su među onima koji su dobili pozivnicu za događaj sljedeće sedmice.

Upitan o tadašnjoj odluci, generalni sekretar OPEC-a Haitham al-Ghais branio je politiku organizacije da poziva medije na individualnoj osnovi. “Ovo je naša kuća i to je način na koji odlučujemo da vodimo našu medijsku strategiju”, rekao je on.

Članice OPEC-a sastat će se na međunarodnom seminaru u palati Hofburg u Beču 5-6. jula, a očekuje se da će prisustvovati i šef British Petroleuma (BP) i najviši energetski zvaničnik EU. Očekuje se da će zemlje razgovarati o zajedničkim akcijama nakon globalne energetske krize i zapadnih sankcija na izvoz ruske nafte.

Reuters i Bloomberg rekli su da će izvještavati o događaju bez obzira na akreditaciju, kao što su učinili na sastanku politike 4. juna.

AkreditacijeOPECReuters
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mile
9 mjeseci prije

Naravno ti nounari umjesto da se zapitaju gdje su pogriješili budu okrenuli pilu pa počeli sa člancima “Ma nije taj OPEC ionako bitan” i “OPEC u krizi” i tako

tri p
9 mjeseci prije

Kad se gadovi i bezkičmenjaci znani kao Reuters, Bloomberg i ekipa počnu pozivati na slobodu štampe, šta reć na to, nego pljuc.
Bravo za OPEC-u!

xyz
9 mjeseci prije

STOP korumpiranim i ratno huškaškim zapadnim medijima.

JTM
9 mjeseci prije

Kažu da će izvještavati kao i prošli puta. Lijepo od njih, jedino nije lijepo za njih jer su im i drugi puta za redom zalupili vrata pred nosom, točnije, ako dođu poljubiti će vrata!

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Zapadni dnovinari!

Max
9 mjeseci prije

Dragi moji logičari luđakinja je opet počela . Možda ću morati zvati centar za socijalnu skrb.

Max
9 mjeseci prije

Ko ih j.. dok ja trpim teror.

Nekoime
9 mjeseci prije

“Transparentnost”, “slobodna štampa”… Nisu napisali istina, jer to ni papir ne bi podnio.

Vidra Suma
9 mjeseci prije

Bravo za OPECA,dosta je pristranog pisanja i posanije po nalogu gazda iz anglodaksonskog svijeta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI