OPEC će pozdraviti povratak Irana na tržište nafte

Iranska nafta
12 komentara

Iran je odgovoran partner i puni povratak te zemlje na tržište nafte bit će dobrodošao kada SAD ukinu svoje sankcije, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar OPEC-a Haitham Al Ghais iranskoj novinskoj agenciji Shana.

Iran, koji je član OPEC-a, sposoban je isporučiti značajne količine proizvodnje na tržište u kratkom vremenskom periodu, rekao je Al Ghais prilikom svoje prve posjete Teheranu.

Međutim, zemlja je bila predmet američkih sankcija zbog svog nuklearnog programa, koji su, između ostalog, usmjereni na industriju nafte i plina.

Ipak, ograničenja nisu uspjela u potpunosti zaustaviti iranski izvoz nafte otkako ih je Trumpova administracija ponovo uvela 2016.

“Vjerujemo da je Iran odgovoran igrač među članovima svoje porodice, zemljama u grupi OPEC-a. Siguran sam da će biti dobrog rada zajedno, u sinhronizaciji, kako bi se osiguralo da tržište ostane izbalansirano, kao što je OPEC nastavio da radi u proteklih mnogo godina”, rekao je Shana Al Ghais.

Pokušaji da se riješe pitanja između Washingtona i Teherana i uklone sankcije više puta su propadali.

Iran i Saudijska Arabija, glavni proizvođač nafte OPEC-a, objavili su u martu da će obnoviti diplomatske odnose nakon posredovanja Kine, drugog najvećeg svjetskog potrošača nafte. Ranije ove godine, zemlje su se složile da ponovo otvore svoje ambasade i uspostave bliže ekonomske veze.

iranNaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Koliko znam, Iranci rade na dva plinovoda u smjeru Indije.
Jedan je kopneni koji spaja Iran sa Indijom preko Pakistana (IPI).
Taj košta 4,5 milijardi dolara i imao bi kapacitet od 31,4 milijuna m3 plina.
Pod američkim pritiskom Indijci su odustali od njega, premda se samo od 2000. do 2015. godine potreba za energijom u Indiji udvostručila.
Drugi plinovod je podvodni koji bi spajao Iran sa Indijom zaobilazeći Pakistan.
Vrijeme je da Indijci finiširaju ove plinovode sa Iranom, to bi bio još jedan ogromni udarac američkoj imperiji.

Max
10 mjeseci prije

Sad im treba Iran.

Ivan
10 mjeseci prije

Sada kada krmcima treba nafta opet je dobra i iranska, pas im mater lopovsku..

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ovaj tko vam radi Graphic Design logično.com editorial , radi uistinu — dobar posao 👍🍸 . Svaka od naslovnica – vrhunski odrađena ! Raspored boja , kontrasti , jasnoća image file … Svaka čast 🍸

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI