OPEC odbacuje glavne zapadne novinske kuće

OPEC
15 komentara

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odbila je pozvati novinare Bloomberg Newsa i Reutersa na svoj događaj u Austriji kasnije ove sedmice, objavila su oba medija u srijedu.

Dopisnici Wall Street Journala također su odbijeni, navode Reuters i Bloomberg.

Iako osoblje iz tri medijske agencije obično pokriva glavne sastanke OPEC-a, Bloomberg je rekao da https://www.logicno.com/su ovog puta organizatori odlučili da pošalju pozivnice direktno novinarima, umjesto da daju akreditaciju svakom novinaru koji želi prisustvovati događaju.

“Razočarani smo što Reuters nije pozvan”, rekao je portparol, dodajući da se agencija “obratila OPEC-u radi razjašnjenja ovog pitanja”.

“Vjerujemo da slobodna štampa služi čitaocima, tržištu i javnom interesu”, dodao je portparol. Bloomberg je rekao da je kontaktirao sekretarijat OPEC-a, ali nije dobio odgovor.

Od agencija se i dalje očekuje da šalju novinare u Austriju, čak i ako ne mogu pristupiti Sekretarijatu OPEC-a, gdje se sastaju ministri, navodi Financial Times (FT), koji je naveo da je dobio poziv. List dodaje da je Dow Jones-u odbijen poziv. FT je citirao ljude koji su upoznati s tim koji kažu da saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman stoji iza isključenja istaknutih novinskih organizacija.

Novinari drugih medija, uključujući CNBC, kao i agencije za određivanje cijena Argus i Platts, rekli su Reutersu da su pozvani na događaj u Beču.

OPEC – zajedno sa svojim partnerima u širem bloku OPEC+, koji uključuje Rusiju – bio je pod pritiskom da podrži sankcije Zapada uvedene Moskvi kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini. Članice OPEC-a radile su s Rusijom na postizanju sporazuma o koordinisanom smanjenju proizvodnje, što je izazvalo kritike iz Washingtona.

Članice OPEC-a okupit će se u subotu i nedjelju na redovnom dvogodišnjem sastanku kako bi odredile sljedeće korake nakon što su cijene američke sirove nafte pale ispod 70 dolara po barelu ove sedmice. Pad dolazi uprkos dogovoru o daljem smanjenju proizvodnje u aprilu, povećavajući smanjenje proizvodnje prvobitno postavljeno prošle godine.

MedijiOPECzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
10 mjeseci prije

Hahaha…ma bravo…jedan-nula za OPEC (a nije niti počelo ozbiljno još)…lp

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Vjerujemo da slobodna štampa služi čitaocima, tržištu i javnom interesu”

Daaaa, hahaha, odavno se nisam ovako dobro nasmijao 😁

tihobl
10 mjeseci prije

Teba imati hrabrosti pa iskljuciti ogledalo istine – Rojters.

Za to je potrebna daleko veca hrabrost nego govoriti istinu. Evo kako prolaze oni koji govore istinu:

Активиста Џејмс Волтерс, који je подржавo Русију, пронађен је мртав у Аустралији.

По писању Daily Mail Australia, 42 -годишњи Волтерс је нестао 13 маја. Последњи пут је виђен у предграђу Четсвуда, северозападно од Сиднеја. Тело Аустралијанца који је учествовао на митинзима подршке Русији пронађено је 23 маја, десет дана након нестанка.

Активиста руског порекла Семјон Боиков, познатији као “Аустралијски козак”, рекао је на својим друштвеним мрежама да се Волтерс недавно жалио на претње украјинске дијаспорe.

Maaja
10 mjeseci prije

AGM
.
Na vješalima. Suha kao prut.
Na uzničkome zidu. Zidu srama.
Pod njome crna zločinačka jama,
Ubijstva mjesto, tamno kao blud.
Ja vidjeh negdje ladanjski taj skut,
Jer takvo lice ima moja mama,
A slične oči neka krasna dama:
Na lijepo mjesto zaveo me put!
I mjesto nje u kobnu rupu skočih
I krvavim si njenim znojem smočih
Moj drski obraz kao suzama.
Jer Hrvatsku mi moju objesiše,
Ko lopova, dok njeno ime briše,
Za volju ne znam kome, žbir u uzama!

Maaja
10 mjeseci prije

Nijedan jastuk nije tako dobar kao čista savjest

GMBH
10 mjeseci prije

Pozivaju se na slobodu štampe, a ruskim novinarima je nedugo bilo zabranjeno prisustvovati na samitu UN. Ove sad tada nisu se jezdili oko slobodu medija, sutili su i zatvarali oči..

abc
10 mjeseci prije

Mediji su od početka u službi kapitala i nikako na strani naroda. U stvari su mediji antinarodni i antidemokratski elementi kontrole nad ljudima, u rukama e bogatih elita. A njihov cilj je bolesno bogatenje i grabež svega i svačega.

Max
10 mjeseci prije

Možda se zove Carlos.

Antee
10 mjeseci prije

“Vjerujemo da slobodna štampa služi čitaocima, tržištu i javnom interesu”,…osim ako ruski novinari trebaju u New Yorku pratiti Lavrova…onda ne…ali tko normalan više vjeruje bandi šta je lažima promovirala trovanje par milijardi ljudi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI