Vrijednost nafte sve više u porastu, jer hladna zima osakaćuje američki energetski sektor

Naftna industrija
16 komentara

Cijene sirove nafte produžile su u srijedu 13-mjesečne maksimume, jer je vrlo hladno vrijeme u SAD-u imalo ozbiljan utjecaj na naftnu industriju u zemlji, izbrisavši time rekordnu trećinu nacionalne proizvodnje i uzrokujući zaustavljanje rada rafinerija.

Međunarodna referentna vrijednost Brent kratko je trgovala iznad 64 dolara po barelu prvi put od siječnja 2020., i još uvijek je porasla za oko jedan posto od 10:42 GMT. Američka sirova nafta zapadnog Teksasa (WTI) također je dosegla najvišu razinu od početka Covida-19 u srijedu, trgujući po cijeni od 60,61 dolara po barelu.

Najnoviji porast uslijedio je nakon što se iznimno hladno vrijeme obrušilo na neke regije u SAD-u, uključujući ključne države u kojima se nafta proizvodi, poput Teksasa. Proizvodnja u državnom Permskom bazenu pala je za 65 posto, dok je ukupna američka proizvodnja nafte možda pala za rekordnih 3,5 milijuna barela dnevno, jer su iznimno niske temperature dovele do smrzavanja i time su ometale rad na naftnim bušotinama i cjevovodima, navodi Bloomberg. Prije ove katastrofalne zime, koja je također milijune ostavila bez struje, SAD su dobivale oko 11 milijuna barela dnevno.

Ekstremno vrijeme prethodno je prisililo rafinerije, uključujući najveću u zemlji, na zatvaranje. To je uključivalo i zatvaranje pogona Motiva Enterprises u Port Arthuru, kao i rafinerije u vlasništvu Exxon Mobila i Totala, između ostalih. Američki prerađivački kapacitet, nakon nedavnih događaja povezanih s niskim temperaturama, potencijalno je pao za oko četiri milijuna barela ili više od 20 posto, izvijestio je Reuters, pozivajući se na Marca Amonsa, starijeg analitičara iz Wood Mackenziea.

“Prekidi u rafiniranju mogu se produljiti ako hladnoća ošteti bilo koju opremu ili ako se nestanci struje, koji utječu na Teksas, ne riješe brzo”, upozorio je savjetnik Energy Aspects, a prenosi Bloomberg.

BrentNaftaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Rusi rade klasicno busenje. Oni nemaju fraking opermu da im se sva zaledi.
Amerima je sad sve poledilo. Problem ce biti kad otopli. tad ce otkriti sta je sve popucalo kad pocne da curi na sve strane.

Malomorgen
3 godine prije

ma nafte je dosta….. skladista su puna

jablan u žitu
3 godine prije

I, sad šta, opet će toliko im mrski Rusi uputiti hitnu pomoć? Pos… Amerikanci, Rusi su im dali novce da doslovno kupe svoju slobodu od Engleske, nakon toga još novaca da kupe teritoriju od Francuza, i opet plate Engleskoj. Gamad nezahvalna!

Max
3 godine prije

Očekivana poslijedica planirane krize.

qwrtfghnxdfgghjkkllč
3 godine prije

udar marxista na texas:
https://www.bitchute.com/hashtag/texas/

grom iz vedra neba
3 godine prije

Mogao bi Bill G. jeftino doć i do bušotina…

Tupko Glupko
3 godine prije

Kako to?
Većina naftnih nalazišta u Rusiji je u Sibiru, gdje temperature znaju pasti i na -50 stupnjeva Celzija u zimi, i opet im naftna postrojenja rade.
Nije valjda da ih Rusi šišaju i na ovom području.

kinez
3 godine prije

Nafta je vec proslost 🙂

Zabrinuti
3 godine prije

I takvi bi htjeli Evropu snabdijevati plinom.Brzo bi bile posjecene sume u Evropi da o njima ovisimo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI