SAD su već izgubile više od 100.000 radnih mjesta vezanih uz naftnu industriju i distribuciju plina

Nafta rafinerija gas
10 komentara

Američko tržište rada nafte i plina jedno je od najteže pogođenih na svijetu zbog pandemije Covid-19, kako otkriva analiza najnovijih podataka Rystad Energy-ja od strane američkog Ureda za statistiku rada (američki BLS). Ukupno je već izgubljeno više od 100.000 radnih mjesta koja su povezana s naftom i plinom, a većina njih dolazi s tržišta pomoćnih aktivnosti.

Podaci pokazuju da su četiri naftna i plinska segmenta koja su najviše pogođena potpornim aktivnostima za naftne i plinske operacije (44.550 radnih mjesta smanjenih od sveukupno 233.550 otprije Covid-19), plinovoda i plina te poslova povezanih s građevinom (broj radnih mjesta pao je na 16.000 s prijašnjih 227.000), zaposleni u poslovima bušenja naftnih i plinskih bušotina (sadašnji broj od 13.450, u odnosu na prijašnji broj od 79.450) te zaposleni u poslovima vađenja nafte i plina (u kojima sada radi 9.600 ljudi, u odnosu na 156.600, prije Covid-19).

Uz gore navedena četiri segmenta iz američkog BLS-a, Rystad Energy je uvrstio više komponenti lanca naftne i plinske industrije, čime je neovisno procijenio da će ukupan broj smanjenih radnih mjesta premašiti s današnjim danom premašiti brojku od 100.000. Posebno segment potpornih aktivnosti otkriva nevjerojatan pad zaposlenosti od 20% u odnosu na razine kakve su bile u veljači, prije mjera zbog Covid-19.

„Smanjenje radnih mjesta uglavnom se može pripisati padanjem cijene nafte, što je potaknuto snažnim smanjenjem domaće potražnje za naftom, što je pak rezultiralo i dovelo do neviđene neravnoteže u odnosu ponude i potražnje. Kao odgovor na oslabljenu potražnju, operatori i davatelji usluga podjednako su u velikoj mjeri smanjivali broj zaposlenih“, kaže Matthew Fitzsimmons, potpredsjednik Rystad Energy istraživanja za energetiku.

Velika potražnja za radnom snagom u SAD-u porasla je u svibnju za 3,4%, ali naftna i plinska industrija nisu pridonijele ovom povećanju. Od izbijanja pandemije u SAD-u početkom veljače, poslovi koji se odnose na proizvodnju i opskrbu naftom i plinom smanjili su se za više od 10%. Vjerujemo da će ovaj sektor u naftnoj i plinskoj industriji opreznije pristupiti novim građevinskim aktivnostima, čekajući da se sigurnosni rizici, povezani s Covid-19, povuku. Dok se djelatni građevinski radnici mogu društveno distancirati i izvršavati svoje dužnosti, problemi se javljaju tijekom razgovora o kutijama s alatima, sredinom jutra, za ručkom i sredinom popodneva. Proširenje vremena pauze i ugradnja dodatnih prikolica za probijanje, kako bi se rizik od ovih situacija sveo na najmanju moguću mjeru, moglo rezultirati povećanim neizravnim troškovima.

Pored suočavanja sa sigurnosnim rizicima s tekućim radovima, razni veliki operatori odgađaju ili povlače nove objekte. Samo u Louisiani, više od 40% ulaganja vezanih za poslove tekućeg prirodnog plina predviđenih za ovu godinu, odgođeno je ili otkazano.

Oživljavanje potražnje za građevinskom radnom snagom može potrajati neko vrijeme, jer kašnjenje znači da će se propustiti idealno vrijeme za obavljanje takvih poslova. Pored toga, slaba financijska stabilnost tvrtki za usluge može te tvrtke onemogućiti u ubrzavanju zapošljavanje, nakon što se uvjeti poboljšaju.

S obzirom na smanjivanje radnih mjesta, udar će doživjeti i plaće koje će se također morati smanjiti. Prema našim procjenama, plaće za razne trgovine u naftnoj i plinskoj industriji vjerojatno će svjedočiti padu od najmanje 8% do 10%, kako se bude približavala 2021.

Pad plaća i vrtoglavo smanjenje zaposlenih mogu uzrokovati migracije radnika u druge industrije, gdje postoje preklapajući zahtjevi za radnim vještinama, dok bi neki stariji radnici mogli otići u mirovinu, čemu smo svjedočili u proteklom padu. U kombinaciji s mjerama socijalne udaljavanja, strogim ograničenjima međunarodnih putovanja i strogim imigracijskim revizijama, to će negativno utjecati na zapošljavanje radne snage, nakon što se cijene i potražnja stabiliziraju.

Neki su dijelovi SAD-a pogođeni više nego drugi. Texas je izgubio više od 45.000 radnih mjesta u svom uzvodnom sektoru od veljače 2020. Slično tome, u Louisiani će vjerojatno doći do pada od gotovo 25% od ukupnog broja radne snage u poslovima proizvodnje i prodaje nafte i plina, kako nalažu podaci Udruge naftnog i plinskog tržišta Louisiane.

„Općenito, utjecaj smanjenja radnih mjesta bio bi veći za sektor naftnih polja (OFS) nego za tvrtke koje su zadužene za istraživanje i proizvodnju. Tvrtke OFS vjerojatno će doživjeti smanjenje za više od 20% radne snage u ”onshore” i ”offshore” aspektima poslova. Dok su druge industrije s oporavkom radnih mjesta i ponude, radnici u industriji nafte i plina morat će duže čekati kako bi se potražnja povećala“, zaključuje Fitzsimmons.

ekonomska krizaFrackingRystad Energy
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kako da ne
3 godine prije

Ionako cemo skrenuti pri ovoj temi na domacu situaciju pa zasto ne odmah. LNG terminal na Krku je pun pogodak, svi kapaciteti su vec zakupljeni na vise godina. Toliko onim kriticarima koji mantraju o tome da je ukapljeni plin nesto neisplativo. Itekako je isplativo i Kolinda je bila i ostala u pravu, koliko god neki zbog ideologije a ne zbog ekonomskih razloga bili protiv.
A jasno da neki navijacki portali iz neke susjedne zemlje (a to nije Svica ili Ceska ;)) ogovaraju ovaj projekt i zagovaraju samo ruski plin i ovisnost o Rusima. Zbog cega li samo??? Milance je vec dao odgovor u temi o konfliktu Putinu vs Komunisti. 😀

Snicla
3 godine prije

Nekako mi je taj naftni biznis veliki mućak. Dovoljno sam star da se sjetim priča o ograničenim količinama nafte, nestašicama, brojnim poskupljenjima. A tek nedavno je nafta bila 150 dolara barel. A danas? S tim da neke od naftom najbogatijih zemalja skoro ništa ne izvoze- Iran i Venecuela. Šipak ponuda i potražnja. Ovo su igre špekulanata.

*Ime
3 godine prije

Što su prikolice za probijanje?

damjan
3 godine prije

toolbox talk nije razgovor o kutujama s alatom nego kratki jutarnji sastanak prije posla o zaštiti na radu

ruska torta
3 godine prije

Ahahaaaa, dje su komentari i cemu ovo……

Ne brinite se. Komentar samo čeka validaciju zbog velikog broja provokatora koji ometaju naš rad. Brzo ćemo pogledati poruku i validirati je. Hvala na razumijevanju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI