Cijena goriva na kontinentu mogla bi dostići 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara zimi, kaže Rystad Energy

Ruski gas
18 komentara

” Savršena zimska oluja” se može formirati u Evropi, jer kontinent nastoji da ograniči protok ruskog gasa, rekli su analitičari kompanije Rystad Energy u saopštenju za javnost ove nedjelje. Dodali su da možda neće biti dovoljno LNG-a da zamijeni ruski gas tokom ledenog vremena. Predviđeno je da će cijena plina u EU skočiti na 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara.

Prema izvještaju, prošle godine Rusija je poslala 155 milijardi kubnih metara (bcm) gasa na kontinent, obezbjeđujući više od 31 % svoje opskrbe gasom.

“Zamjena značajnog dijela ovoga bit će izuzetno teška, sa dalekosežnim posljedicama po stanovništvo, ekonomiju Evrope i ulogu plina u energetskoj tranziciji regije.”

Izbjegavajući ruski plin, Evropa je destabilizirala cjelokupno globalno tržište LNG-a (tečnog prirodnog plina), koje je započelo godinu sa nesigurnom ravnotežom nakon burne 2021. godine, objasnio je Rystad. Odluka da se naglo smanji oslanjanje na ruski gas i LNG sa sadašnjih nivoa od 30-40 % će transformisati globalno LNG tržište, dodaje se.

U izvještaju se ističe da se očekuje da će globalna potražnja LNG-a dostići 436 miliona tona u 2022. godini, nadmašujući raspoloživu ponudu od samo 410 miliona tona. „Neravnoteža u snabdijevanju i visoke cijene će postaviti scenu za najefikasnije okruženje za LNG projekte u više od jedne decenije, iako će snabdijevanje iz ovih projekata stizati tek nakon 2024. godine“ , navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju, ako bi dotok ruskog gasa sutra prestao, gas koji se trenutno nalazi u skladištu (oko 35 % puna) vjerovatno bi “nestao prije kraja godine, ostavljajući Evropu izloženu surovoj zimi”. Prema takvom scenariju, u nedostatku dogovora o zajedničkoj kupovini i zemalja koje se takmiče za ograničene molekule, cijena TTF plina mogla bi se popeti na više od 100 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (MMBtu), što bi rezultiralo industrijskim ograničenjima i široko rasprostranjenom zamjenom goriva u energetskom sektoru. U ekstremnom scenariju jako hladne zime, „čak ni stambeni sektor ne bi bio siguran“.

Cijene prirodnog gasa porasle su ove sedmice nakon što je Moskva uvela svoje prve kontrasankcije nekim evropskim energetskim kompanijama. Cijena gasa u Evropi premašila je 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara tokom trgovanja u četvrtak, prema podacima londonskog ICE. Referentne cijene su skoro 300 % više u odnosu na prije godinu dana, prenosi Reuters.

LNGRystad EnergySankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nabice amerikanci jos vece cijene evropljanima do zime. Sa ceijenom od 3.500$ i nije velika zarada.

1 godina prije

Trebat če malo prolistati…
Cijena gasa je več bila 3900$ po 1000 kubika, a nije bilo zatvoreno 33 milijarde kubika preko Ukrajine…
Zato, jer više LNG terminala još nema i još jih neče biti barem godinu dana, bit če ludnica!
Nijedan zapadni medij ne piše, ŠTA SVE SU MORALI UGASITI u Njemačkoj nakon gašenja JEDNOG KRAKA preko Ukrajine…
Sad je lijepo, guzice se ne smrzavaju, poduzeča raspisuju godišnje odmore, da se ne bi vidjelo, da nemaju energije za rad..
Pratim cijene na internetu. Zar netko misli, da nije trg reagovao na zatvaranje plinovoda?
Iz tabela vidljivo NEMA MILIMETARA POMAKA!!! Hahahahahaha…
Nisu samo laži sa bojišta, tu imamo i laži, u kojom stanju je Europska privreda…
Ali, nisam ja Žalostna sova iz Zagora, hahahahaha…
Uskoro..
Jer sad se više ne puca u nogu.
Sad se puca u glavu!

LZN
1 godina prije

Koji salto mortale…….sami sebi uveli sankcije…….kako je lepo biti glup….
Telefoni sve pametniji a politačari sve gluplji :))))))))

Vrijeme
1 godina prije

Da li to nama Hrvatima odgovara?
Ne.
Buduci da drugi s nama upravlja moramo trpiti.
S nama se upravlja iz Washingtona preko Brisela u Zagreb.
Havana ili Caracas ili Teheran nemaju nista s nasim vazalskim polozajem

1 godina prije

Renault u Moskvi od sada če biti Moskvič… Sječate se ga još? Hahahahaha…
Renault napustio Rusiju…
Super! Tek kad zagusti, znaš tko ti je prijatelj…

Jednostavno receno
1 godina prije

Tu su ti neđe us dolar i euro, plus KM ti ovisi o euro, prije bi moglo biti zlato, rublja i svicarac. Možda griješim al pokazatu će vrijeme.

Max
1 godina prije

Bit će svašta ali ja to neću dočekati.

tuf
1 godina prije

Dok Europljanima dođe iz du*eta u glavu da su im Ameri bacili klipove pod noge ostati će zbog nedostatka plina kao energenta bez industrije cementa, umjetnih gnojiva, guma, stakla, kemijske industrije – a posredno i bez drugih grana industrije kada vršne elektrane s plinskim turbinama prestanu opskrbljivati potrošače u periodima najveće dnevne potrošnje. Građani u gradovima poput Zagreba koji 100.000 kućanstava grije putem toplane (a kao energent se uglavnom koristi plin) sigurno budu zahvalili Bidenu i Zelenskom što su ih tako lijepo nasanjkali. Finci i Šveđani će zahvaliti svojim feminističkim vladama što su ih stavile na nišan ruskih nuklearnih projektila. A mi svi skupa ćemo ljubiti noge korumpiranoj von der Layen što je Europu povela putem ubrzane propasti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI