fbpx

OBJAŠNJENJE ZAŠTO – Prvi put u povijesti, negativna cijena barela nafte u Sjedinjenim Državama

Negativna cijena nafte

Barel WTI-a srušio se u ponedjeljak, da bi se na večernjim tržištima u večernjim satima trgovao na -37,63 dolara. Cijene trpe pad potražnje i zasićenje skladišnih kapaciteta.

Ovo nikad prije nije viđeno. Cijene nafte u New Yorku, pale su u ponedjeljak. Na tržištima američka sirova nafta izgubila je gotovo 300% u večernjim satima, prelazeći u negativnu zonu od -37,63 dolara. Ovo je najveći pad ikad zabilježen kod Bloomberga, čiji podaci datiraju od 1983. Taj je pad u velikoj mjeri posljedica tehničkih čimbenika s istekom ugovora o isporuci u svibnju ovog utorka.

Crno zlato trpi glavni dio pada potražnje zbog mjera ograničenja kako bi se zaustavilo širenja koronavirusa. Prema početnim procjenama, potrošnja nafte u svijetu smanjila se za 20 milijuna barela dnevno i neki tvrde da je stvar puno gora i da je pad veći od 30 milijuna barela dnevno. Prije pandemije, tržište je potraživalo oko 100 milijuna barela dnevno sirove nafte.

Glavni problem je gdje naftu pohraniti?

Pored ovog šoka potražnje, dolazi i do skorog zasićenja skladišnih kapaciteta. Svijet je prepun crnog zlata, ne znajući više što bi s njim. Za skladište se koriste sve mogućnosti: naftovodi ili tanker na moru. Cijene najma brodova porasle su s 30 tisuća dolara dnevno na više od 150 tisuća dolara.

Sirove zalihe najvećeg svjetskog gospodarstva porasle su prošli tjedan za 19,25 milijuna barela, prema američkoj Upravi za energetske informacije. Veliko središte u Cushingu, Oklahoma, na rubu je zasićenja. Rezerve iznose 55 milijuna barela, mjesta ima za 76 milijuna barela.

Skladišta preko Atlantika toliko su puna da neki teksaški proizvođači prodaju svoje bačve za 2 dolara, pokazuju podaci Bloomberga. Čak smo mogli vidjeti i neke od njih kako plaćaju kako bi se riješili nafte. „Nema limita za buduće štete kad su zalihe i cjevovodi puni. Negativne cijene su moguće, ali takav fenomen će biti prolazan.

Oko 2010., tijekom eksplozije proizvodnje s revolucijom škriljaca, cijene na fizičkom tržištu dosegle su izuzetno niske razine. Kako je izvoz crnog zlata bio zabranjen, zalihe su se punile velikom brzinom. Proizvođači su naftu prodavali po bilo kojoj cijeni kako bi izbjegli zatvaranje izvora, što je vrlo skupa operacija.

Razlike u cijenama

U međuvremenu, takve razine cijena prisiljavaju na zatvaranje i vode do gubitka radnih mjesta. Operateri pokušavaju smanjiti troškove kako bi se nosili s niskim cijenama. Broj bušotina je pao prošlog tjedna, što je najveći tjedni pad od 2015. godine.

Pretrpana skladištu u Sjedinjenim Državama objašnjavaju rastući jaz u cijenama između europske referentne vrijednosti Brent i WTI.

Danas ističu ugovori, ulagači koji su ih kupili da bi ih jednostavno preprodali prije isteka roka, našli su se u vrlo problematičnoj situaciji jer nisu pronašli kupce i ne mogu si priuštiti isporuku predviđenu ugovorom pošto nemaju skladišnog prostora.

Cijena će biti korigirana čim završi prelazak na ugovore za lipanj. Ali neki su na tržištu rekli u ponedjeljak navečer da su sredstva već prebačena na ugovore s isporukom u srpnju … koji bi tada mogli opteretiti one iz lipnja.

Kratkoročno vjerojatno neće biti značajnog rasta cijena u kratkom roku. Prije nego što su cijene zašle u negativnu zonu, analitičari MFUG-a očekivali su cijene u idućim tjednima blizu 20 dolara za Brent i gotovo 10 dolara za WTI. Kao i uvijek, vidjet ćemo uspone i padove, ali trend će nesumnjivo biti prema dole. Barem dok nacije ne pomognu OPEC-u i njegovim partnerima donoseći znatna smanjenja.”

Sporazum o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno potpisan je travnja. No, neće stupiti na snagu sve do 1. svibnja. Međutim ovaj dogovor nije previše uvjerio tržišta, koja smatraju da obećana smanjenja neće biti dovoljna da nadoknade masivan pad potražnje uzrokovan pandemijom.

Već je 05h02 u Brčko distriktu. Dok pišemo ovaj članak, pratimo cijenu nafte koja će vjerojatno i dalje padati. Očito tržište ne vjeruje u dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
96 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije

Jučer je nafta po prvi put u povijesti pala ispod nule za futures ugovore šta znači kako su se spekulanti kojima ističu futures ugovori za isporuku u petome misecu morali rješit nafte ili tu naftu preuzet.
Spekulantima na burzama nafte ne triba nafta nego njima tribaju dolari jer oni naftu nisu ni kupili kako bi je rafinirali i bili su spremni čak i platit nekome ko tu naftu želi preuzet, ali takvih nema jer su sva skladišta i tankeri koji služe ka skladišta do oduška puni. I njih je sjeβala korona jer se pripolovila potrošnja nafte i u prijevozu i u industriji tako da je potražnja pala. Cjene skladištenja i vozarina nafte su otišle u nebo. Spekulanti su popušili, a naftne kompanije su neznatno pale na burzama, pad se vrti oko par postotaka. Gretica se veseli.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, što li bi sa onim prognozama iz 80-ih da će fosilnih (možeš mislit) goriva nestati do početka ovoga tisučljeća.
Več smo dobro zagazili u njega, a nafte nikad više u opticaju.
Na nafti su kroz povijest najviše zaradili oni koji bušotine i skladišta nikad nisu posjedovali i nisu imali pojma kako taj fizički dio posla funkcionira.
Sad će ova situacija sa futures ugovorima ove manje vjerojatno pomesti sa burzi,a veliki će biti još bogatiji, po več ustaljenoj shemi. WTI več za šesti mjesec predstavlja cjenu od 20 dolara tako da za bogate “nema zime” a najbogatiji…a najbogatii sve ovo i “štimaju”.

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Mrčikola Sad svi vataju svoje pozicije u novoj preraspodjeli kontrole energije. Bez obzira na ovi trenutni pad cjene nafte nisan siguran kako ovde svi razume o čemu se zapravo radi. Rješava se i plin i nafta, ali i ugljen će tribat rješit bez obzira šta Gretica najviše mrzi ugljen.

tedi
Gost
tedi
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ovo je sukob globalista i suverenista,zemlje koje imaju svoju energiju,nafta,plin,ugalj,imati ce i suverenitet naravno ako to prepoznaju,koje nemaju morati ce se prikloniti gazdi,i prodavati mu sta imaju za ponuditi.Njemacka ima ugalj,i mini sengen na Baalkanu,mnogo lignita i drugih minerala i hidrocentrale,Njemacka je vec u svoj sitem ukljucila el.energiju sa GAZIVODA KiM.
C.G. proglasila ekolosku drzavu i sada pusi gradi ceste za nnikuda i sad tko bude gradio hidrocentrale imati ce el. energiju a vi ga pusite.
Hocu reci tko bude imao svoju energiju imati ce i suverenitet,SAMODOSTATNOST.Sada ce mnoge bogate zemlje zapada postati pustinje,sad se preslaguje NOVI PETRO DOLAR.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  tedi

Tedi, u pravu si kod večine stvari kako si ih postavio, ali ovaj odnos samodostatnosti i suveriniteta nije postavljen baš dobro.
Evo na primjeru Hrvatske.
Hrvatska ima Slavoniju koja bi mogla hraniti, po nekim procjenama, petinu Europe pa ipak uvozi tisuće tona hrane.
Hrvatska ima velik hidroenergetski potencijal pa ipak uvozi veliki dio el. struje.
Hrvatska je prebogata naftom i plinom (tu se činjenično stanje još uvijek skriva) a svi znamo cijene istih na hrvatskom tržištu.
Hoću reći, zaludu ti samodostatnost ako imaš kolonijalnu upravu.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

pusti hrvatska.. tamo su od pretvorbe do danas samo izdajice il neznalice na funkcijama.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno,tako je. Tek kad se to riješi svijet može nastaviti dalje.
Evo, spomenuo si Greticu i ja ću iskoristi priliku i probati je pozicionirati u ovim trenutnim događanjima.
Koliko god smo se s njom izrugali i dobro se nasmijali (neka mi oproste poklonici Grete, ali od smijeha se puno teže suzdržati nego od plača), meni se čini da je njeno pojavljivanje indikator da se osim za ove “stare” izvore energije, vode žestoki pregovori o “obnovljivim” izvorima energije i, bitnije, o kvotama oslobađanja CO2 u atmosferu.
Tako su američki mudrijaši još unatrag par godina več počeli trgovati kvotama i vjerojatno zamišljai kako će još pedeset godina mantrat čitav svijet i prodavati mu muda pod bubrege (evolucija prevare…i onda neki kažu da ne vjeruju Darwinu, ma zafrkajem se malo).
Nije mi samo jasno, kojom su mudrolijom ili čarolijom iz svega toga namjeravali isključiti Kineze i Ruse. Vjerujem da se sad i ovo dovodi “u red “.

p.s. Moreno, nemoj tako o maloj Gretici. Gretica ne mrzi, pa kako bi i ugljen.

Dreamer
Gost
Dreamer
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Te prognoze bile su za dostatnost nafte na 40ak godina,ali na taj broj treba dodati jednu nulu jer se ne radi o fosilnom gorivu,već gorivu dobivenom iz kamenog ulja,kojega ima napretek u zemljinoj utrobi. Fosilno gorivo je podvala 20og stoljeća.

Opala
Gost
Opala
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Objašnjenje je vrlo jednostavno i već viđeno, a zove se:
HIPERPRODUKCIJA.

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije

Cijene padaju ko nikada dosad.. a kod mene ovdje preko noći, zbog ukidanja propusnica između gradova/općina.. pumpe dižu cijenu i po kunu/l. Na Croduxu u nedjelju benzin 7.89, sutradan ujutro 8.9-9.0 kn/l.

I, evo danas novo poskupljenje. 🤔😎

P***!

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin
Nedavno je na ovom portalu bila jedna slična tema kad je sve to s naftom i njezinom cijenom sve počelo i ja kao laik koji samo komentira zdravim razumom, napisao sam kako je opet i opet HR i INA koja je glavni distributer naftnih derivata područje apsurda. I tada su mi neki komentatori počeli odgovarati da nije to tako kako ja mislim. Da su se tada kada je nafta bila cca.60$ a na pumpama benzin po 5-6Kn. prilike i način proizvodnje koja je neminovno poskupjela i inflacije i bla,bla, bla. Dajte veliki stučnjaci sad objašnjenje zašto su u HR poskupjeli naftni derivati? Ja ne mogu shvatiti (ili ne vidim svojim zdravim očima) odnos između nabavne cijene i krajnje cijene na pumpi.
Zadranin – hebote šta nam rade? Do kada?

Malivz
Gost
Malivz
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

A tako dugo dok ih budemo birali. A zašto i ne bi, sebi pune džepove, a narod ionako glasa za partizane i ustaše….

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Ja sam to več davno objasnio na ovom portalu. Ta pojava se zove pad graničnih vrijednosti prihoda i profita. U prirodi je poznata kao entropija. Dakle, cijenu kod krajnjeg potrošača čini proizvodna cijena nafte+paraziti zemlje izvoznice, troškovi transporta+ troškovi prerade+ trošak distribucije+trošak prodaje + trošarine ( paraziti zemlje uvoznice)+PDV.
Takođeer, do 2008. gosine imamo trošak zaštite odnosno cijena petrodolara., koji je sada znatno manji, ali su drugi troškovi veći.

Mickey
Gost
Mickey
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Hehehe, a eko-takse,takse na akciznu robu,taksa za monitoring,kontrola goriva i takse za obavezno skladistenje.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

@hiber
Sve si to lijepo objasnio i nisi falio. Ali bode me u oči ono – ( paraziti zemlje uvoznice)+PDV. To je ono “kaj hebe naše koke”
I sami izvoznici “crnog zlata” su tvrdili da njihov proizvod nije skup, nego je krajnja cijena s kojom se namiruju sva davanja u državi uvoznici, velika. I od tuda se pokušava reći krajnjem kupcu kako je crude oil skup. Laž da ne može biti veća.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Država je najveći ekonomski i društveni parazit. Pogotovo otkako ju kontroliraju globalistički namjesnici.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

hiber, zaboravio si u jednakost staviti ENORMNE parazite zemlje uvoznice, ne one obične, tipa vulgaris

Sardelino
Gost
Sardelino
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Po ovim parametrima koje si naveo I sa ulaznom cijenom nafte od nula kuna po riječima naftnog stručnjaka cijena benzina u ovom trenutku bila bi 6,5 kuna.
Parametri su promjenjivi I daju se štelati.

057
Gost
057
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Novi nameti, svaka praznina koja ostavlja prostor da cijena goriva padne automatski je popunjena nametom.

Pera
Gost
Pera
9 mjeseci prije
Reply to  057

Vidi se Marfijeva skola.

tedi
Gost
tedi
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Nafta je inace jeftina,ali drzava dize cijenu da napuni blagajnu,kao i ostale luksuzne robe,AKCIZNA ROBA,pa od cega bi drzava zivila kada nista ne radi i nista ne porizvodi.Drzava je samo jedan prekupac koji dize cijenu koliko joj treba.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Morate uzeti u obzir da na taj način, država, koji ima najveći udio u cijeni goriva, pokušava namaknuti to što je isplatila plaće i doprinose za nerad u ožujku a uskoro i za travanj iz proračuna. Nećete valjda reći da RH ikom išta osim pripadnicima svoje mafije daje za džabe?

Vidra
Gost
Vidra
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

INA prodaje benzin za ~3,5 kn sve ostalo do pune cijene su nameti države

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

A tek to što ti pišeś nema veze s ekonomijom nego s zakonskim regulativom i poreznom politikom.
To bi bilo tako tek kad bi na primjer tvrtka iz Hrvatske kupila naftu u na primjer Norvrškoj i tu naftu platila u maslinovom ulju, zlatu ili bilo čemu po dogovoru sa isporučiteljem. Kako se nafta kupuje isključivo za dolar i to samo kod određenih prodavača koji su izlistani na burzi to nema veze s ekonomijom jer se to zove reket.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

@El Delinqente
Ma ne moraš nikome objašnjavati osnovne zakone ekonomije. Ako vodiš kućni buđet dobro i ne ideš u minus, nego trošiš onoliko koliko si širok, onda su za laika i osnovi ekonomije poznati. Ali ti pokušavaš opravdati konačnu cijenu na pumpi s troškovima koji su ukarkulirani za sve one neradnike i uhljebe koji se od te cijene benzina namiruju. Po tome ispada da cijena sirove nafte nije bitna. Bitno je koliko i kako netko ukarkulira da će mu biti dosta kad podmiri sve troškove do benzinske pumpe? Ja ne vidim po kojim se to izračunima određuje konačna cijena na pumpi. Da, nemoj mi sada govoriti o raznim davanjima koja su največa u EU i da rafineriji u konačnici najmanje ostaje. Ali ako cijena pada onda meni ne može benzin poskupit!!!!!???

Opala
Gost
Opala
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sve će to narod pozlatiti.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Ma daj molim te, dali ti možeš normalno komunicirat i odgovorit (ako već pričaš o ekonomiji) na moje pitanje. Zašto meni kao krajnjem kupcu cijena benzina raste? I kakve to veze ima ako si poduzetnik. Dali to nešto nama ostalima znači, ili nam otvara nove vidike na tvoje stanovište gledanja na razna davanja parafiskalnih nameta?
Ja s tobom normalno raspravljam i samo razmjenjujem mišljenja a ti meni odmah prebacio lopticu na Staljina, Tibet, zavjere, Uljanik itd,itd!!! Ma koji komunisti? Šta komunisti pišu cijene na benzinskoj pumpi? Opusti se, nema više Juge. Ne krivi sve oko sebe ako ne vidiš izlaz za svoj neuspjeh.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

“Ako su prije prodali 100.000 litara goriva i imali dobit od 10.000 Eura onda ako sada prodaju 50.000 litara nemaju dobit od 5.000 eura nego mozda cak minus jer dobit ne raste i ne spada linearno sa prometom. Zbog toga moraju armotizirati gubitak preko vise cijene goriva. Mislim to nije tako komplicirano.”

Ovo gore si ti napisao. A komplicirano je, i još kako. Po tebi bi ispalo da svatko tko ima firmu i ako mu ide loše jer je tržište zasičeno dotičnim proizvodom, jednostavno digne cijenu iz opravdanja da će morati otpustiti radnike ili raditi s gubitkom.
A u gornjem postu pišeš i buniš se protiv neke dogovorene “komunističke” ekonomije. Dali primječuješ da se na HR tržištu radi o dogovoru i usklađivanju cijena naftnih derivata. Tj. o klasteru koji posluje i korigira cijene protuzakonito. I još nešto. Gdje je tu zdrava konkurencija ako svi naftni distributeri kupuju od istog dobavljača (INA) koja naravno u konačnici diktira cijenu. Ali da neće možda država kaznit samu sebe? Moš mislit.
LP

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Kako se meni čini s tobom nešto nije uredu. Nemoj se ljutiti, ali ne želim te vrijeđati.
Kako mrtav hladan možeš pisati takve gluposti o tržištu, nafti, pumpnim stanicama kad znaš kako o tome odlučuje politika, bolje reći kriminal, a ne tržište. Kako na međudržavnoj, tako i na unutardržavnoj razini. Ti ili si gluh i slijep ili ti noge smrde pa neznaš kako politika i kriminal u sinergiji odlučuju tko i gdje može provući cjev naftovoda, izgraditi pristanište za naftni terminal, prevoziti sirovu naftu i derivate unutar granica RH, izgraditi pumpne stanice što izravno utiče na cjenu goriva.
Tko to u RH osim onih par stotina odabranih u Hrvatskoj može izgraditi pumpnu stanicu, a ti pišeš o nekakvom tržištu. Tako je i na međunarodnom planu. Mukotrpne političke i oružane borbe se u svijetu vode za crpljenje nafte i koridore distribucije, a to pišeš o tržošti. Pa tankeri se raketetiraju i marinci iz helikoptera spuštaju na tanker ako se ne plati reket, a ti pišeš nebuloze o tržiştu o zavjrama i to imaš volje pisati kao manijak. Daj probaj doći k sebi ili barem probaj s razumijevanjem čitati komentare koje komentiraš. Neznam tko tebe i uz najbolju volju može razumjeti kad pišeš o tržištu, a i malo dijete vodi kako se radi o moći i upotrebi sike u svakom obliku.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

@Delinquente U pravu si, nisu svi u naftnoj industriji kriminalci. General Crodux i njegova ekipa iz UDBE jesu.
“Ima i toga ali precesto ljudi ne shvacaju poslovne obaveze i misle ako fabrika automobila zaradi milijarde jer zarade po autu 1.000 Eura onda im je dovoljno da godisnje prodaju 100 auta i imaju zaradu od 100.000 Eur.” To je točno, da zarade 100 000 Eura u toj shemi. Zarada se dobiva tako da se u trošak proizvodnje uračunaju svi troškovi, od energenata do plaća, doprinosa, nameta, reprezentacije, marketinga.. Uprotivnom, to se ne bi moglo zvati zaradom. Jesi li ti HDZ-ov poduzetnik? Oni se inače slabo kuže u ekonomiju ali dobro u lopovluk.
Budi ljubazan pa nemoj relativizirati. Nisu svi ljudi na planeti i dobri i zli. Zlih je malo, koncentrirani su u mega korporacijama (koje su nastale na kriminalu) i u partijskim krugovima (HDZ, SDP, HNS) , dakle tamo gdje je moć i veliki novac, koji nikad ne dolazi na čist način.

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Kaki masoni? To su prerušeni grčki bodovi zamaskirani rimskim imenima i udruženi sa nordicima iz Valhale. Ovo sve organizira Loki.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

e moj Zadranine u ‘lipoj’ je sve naopako…odkad uđose u ‘zapadne integracije i zgrabise privatizacije’… a pricalo se bit ce zemlja snova.. ima ona poslovica ‘svaka zemja ima svoju mafiju a hr … ima svoju….domaci fiškali, krtičari..

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin,
kad imas vlast koja nista ne radi a uzima platu…onda su ti takve cijene…jer ona zivi od kredita koje ti vracas za njih, a kad bi te ja pitao da dignem 10000 Eur a da ih ti vratis za mene …ti bi me vjerovatno odj#bao 🙂

basso
Gost
basso
9 mjeseci prije

Jednostavno,zakon ponude i potraznje.Svim zemljama koje su proizvodjaci nafte u ovom trenutku nije lako,ali je ipak najteze americi.Ne samo zato sto ce njihovi naftasi iz skriljaca propasti,nego i zato sto se nafta ne prodaje i tako se ne vrse transakcije u petrodolaru.Za dolar se vise ne moze kupiti zlato,i ocekuje se da ce njegov kurs oslabiti.

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije
Reply to  basso

I ruski URALS je otisao u negativu …

Dakle nije samo Amerika u sranju

Rusija se mora otarasiti ovisnosti o nafti…ili joj nece biti dobro

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  basso

Pišeš sve onako kako bi ti volio da je, ali to ipak nije tako. Američka naftna industrija biti će sa novoproizvedenim dolarima sanirana i ovaj pad cjena nafte je prokazan i trajat će dok se stvari među izvoznicima nafte ne poslože. Americi nije najteže jer još cjeli sbmvijet traži dolar i američke federalne rezerve dolar proizvode kao nikad do sad. Američke obveznice su ponovo postale tražene, taki da je Kina nakon što je lani nešto smanjila posjedovanje američkog duga opet to posjedovanje povećala. To su napravili Engleska i još neke zemlje. Prinos na američke obveznice je još uvijek pozitivan, dok je na primjer na Njemačke ili Japanske negativan. Tako je i sa tečajem dolara koji se nije nešto znatno promjenio u odnosu na ostale valute i ako i kad padne dolar past će i ostale fiat valute. Što sr zlata tiče sve druge valute su izgubile još više vrijednosti u odnosu na zlato nego dolar.
Ja bih isto volio da Hrvatska i sve okolne državice mogu kupovati naftu u svojim robama, zlatu ioi bilo čemu osim u dolaru, al na žalost to za sad nije tako niti ima naznaka za promjene koje se neće dogoditi pomoću magičnog razmišljanja kakvo si napisao u komentaru. Jednostavno nitki ne poduzima išta kako bi se stvari promjenile.

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Moreno @ sve se je promjenilo , samo još nisu objavili to na televizoru !
Sačekaj malo biće na dnevniku !

Abe 04 Nepotvrdjeni i Čestobrisani
Gost
Abe 04 Nepotvrdjeni i Čestobrisani
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ubrat ću ti, draga, dolar od čistoga zlata
Iz svog srca da ti ga metnem
Kraj srca tvoga, oujea

istrazuj
Gost
istrazuj
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Space…
“… Američke obveznice su ponovo postale tražene …”
Kolega,
koliko sam ja upratio u ovih nekoliko godina kad svi o tome pricaju, cini mi se da to stoji nekako ovako:
1. americke obveznice – jesu zapravo papiri za americk dug. Dakle, manje vise sredstvo za zaduzivanje SAD izven svojih granica. (naravno, u US dolarima su)
2. kina (ili indija, ili pak rusija) – naprosto kad nesto proizvedu i prodaju Amerima – onda im to ovi plate u US dolarima, logicno (“svjetska valuta”)… E sad recimo Kineska fabrika proizvela 10 vagona carapa, koje je preko Amazon – prodala Amerima. Sve placeno u US dolarima.
3. Sad ta kineska kompanija ima veliku hrpu dolara (za one carape) a u Kini moze poslovati samo sa RNB. Dakle – prisiljeni su mijenjati te US dolare – u RMB. Naravno u kineskim bankama.
4. E sad – Kina – preko tih banaka odjednom ima ogromnu kolicinu dolara, sa kojima ne zna sta ce… Pogotovo sada u svjetlu ove lazne “pandemije”… jedini naci je da te iste US-dolare (dakle od carapa) – posude nazad Amerima… To rade tako sto kupuju Americke drzavne obveznice.

Dakle, u situaciji kad je prakticno jedino Kina – svjetski proizvodjac, a SAD jos uvijek najvec svjetski potrosac (koji malo sta i proizvodi) – cini mi se realno da Americke obveznice postaju trazene… Dakle SAD se – zaduzuje u inostranstvu (To znamo po svim pokazateljima) a i “kod kuce” jer premda izgleda suludo – centralna banka FED takodjer “kupuje americke obveznice” (sto bi u prevodu znacilo – jede ono sto po#ere)
Dakle, cini mi se logicno, te americke obveznice (pa time i US dolar) – ce imati vrijednost sve do trenutka kad prije svih Kina, a onda i ostali – mogu za te obveznice nesto dobit. I ne samo “kamatu” (koja im se dodjeljuje nakon izvjesnog vremena od US feda) – nego vise u “opipljivim stvarima” – tipa, suma, jezero, ostrvo, drzava bilo gdje u Svijetu, pa i u SAD naravno…koje ce kupovati za taj razmjenjeni – visak US dolara….
.
Time – upravo Kina (i ostali) podrzavaju US dolar.
Do sada su taj dolar podrzavale ponajvise US Army, a svaki pokusaj izbjegavanja trgovine dolarom onih manjih igraca – zavrsavao je “demoratijom”, tj predskjednik (“diktator”) je ubijen, zemlja unistena, a stotine slepera sa nastampanim US dolarima “uvezeni u demokratiju” poput iraka ili Libije…
Sad vec to vise nije slucaj…
Cijenim da one nebitne zemlje (pocevsi od EU pa do Albanije) koje jos uvijek primaju US dolare za svoje usluge – vjerovatno takodjer doprinose ovoj situaciji. Naime, cak i kad recimo iz Hrvatske kupis nesto preko Amazona, to se najcesce u konacnici veze za dolar (premda placas kunom, koju prakticno moras pretvorit u US dolar) te takodjer podrzavas cijelu spomenutu shemu, preko svoje tzv “centralne banke” (takodjer u vlasnistvu iste bagre, a ne tzv “drzave” u kojoj zivis)…

1. Koliko SAD moze ici sa ovom shemom? – pa mislim – vjecno… (dok god drugi u Svijetu uzimaju tu valutu za razmjenu dobara i usluga)
2. Kolko Kina moze ici sa ovom shemom? – pa mislim – takodjer vjecno… (dok god kineski proizvodjaci, tj prijesvega kineske “narodne mase” ne prave nikakvu pobunu, jer dobijaju ponesto za tezak rad.)

Svjedoci smo kako Kina rjesava pobune… iliti “pandemije”… tako da mislim da ce do pada vrijednosti US dolara – jedino doci ako oni ostali americki robovi (“drzave”) odluce da trguju izmedju sebe (pa i sa Kinom naravno) u bilo cemu OSIM u US dolaru…
Rekoh li tzv drzave “americki robovi”?…..

Bezuhov
Gost
Bezuhov
9 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istrazuj,
odlican rezime, sem sto svet ne stoji u mestu dok koristi postojece konstelacije i postojeci svetski monetarni sistem, pri tom nastojeci postupno da minimizira stete i ovisnost o americkoj privredi, njihovog trzista i njihovih finansijskih institucija. U toku su tektonske promene koje se moraju izvoditi postupno i uz saradnju i odobravanje USA, koja bas i nema nekog izbora, sem da umanji efekte neizbeznog potresa od katastrofalnog do podnosljivog. Jedini zdravi segment u citavoj ovoj krizi jesu azijske integracije i njihove privredei one ce biti kljucni cinilac, kakvog takvog oporavka. USA i Europa ce morati svoje ambicije i apetite uskladiti sa svojim proizvodnim mogucnostima, stepenicu nize.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Bezuhov

@Bezuhov SAD i Europa bi bez problema mogli industrijski pregaziti bilo kakvu “Aziju” da im na vlasti nisu globalistički namjesnici tipa Merkel, Macaron, Conte (mali Plenkić) čiji je zadatak, po nalogu viših struktura globalista uništiti industrijsku moć Europe i SAD te ustoličiti novog hegemona – Kinu. Kada bi se uklonilo ove globalističke namjesnike, reaktivirala domaća proizvodnja prethodnim likvidiranjem globalističkih pro-kineskih korporacija uz mjere državnog protekcionizma na određen rok, Azija bi postala manje-više nebitna

Bezuhov
Gost
Bezuhov
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

MatijaVZHR,
U tome i jest stvar, u entropiji sistema potcinjenog finansijskoj oligarhiji i korumpiranim globalnim elitama. Bojim se da je zapad izgubio dragoceno vreme, da ce iz ove krize azija izaci konsolidovana i jaka a zapad u demokratskom haosu bez vidljivog koncepta reformi i oporavka. Jedno sam siguran, Azija vise nece biti nebitna, od sada ce biti faktor, mozda odlucujuci.

Franjo Josip
Gost
Franjo Josip
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

To sto su US obveznice u pozitivi znaci da su rizicnije od ovih koje su u negativi. Btw. Ako mislis da su stvari vjecne sjeti se mocnoga T-Rexa.

Zagor
Gost
Zagor
9 mjeseci prije

Sad će se valjda ostaviti Sirijske nafte.
Hahaha, čitam na Twitteru komentare da će USA platiti Iranu da bombardiraju Saudi Aramco, hahaha.

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Zagor

Iran će to besplatno uraditi..

057
Gost
057
9 mjeseci prije
Reply to  Alen

Platit če im ukidanjem sankcija🙂

Pera
Gost
Pera
9 mjeseci prije
Reply to  Alen

@Alen
Objasni nam: zasto bi Iran vadio USrA-nce iz govana i povecavao im cijenu nafte ?

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Pera

Zato sto se to poklapa s interesima Irana !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Neki glupi leptir zalamata krilima negdje na oceanu i ja ostanem bez posla. Kakve veze imaju leptir, ja, moj poslodavac, država i NATO pakt? Nikakve. Ali da ne bi leptira, ne bih dobio otkaz,, ne bi pala cijena nafte i ne bi moj susjed vulkanizer dobio otkaz sad kad je taman dobio prvo dijete. on dobio otkaz zato što ja nisam kupio gume, onda je otkaz dobio onaj Čeh jer je pala prodaja guma. Pa se rastao sa ženom onaj u Južnoj Americi koji ima polja kaučuka. Otišla s drugim. Psihijatar dobio veću plaću zbog prekovremenih, a policajac stimulaciju za pendrečenje.
HAC mora u novi kredit pa platiti stari jer nema prometa po autocestama.
Pala cijena nafte.
Zemlja je organizam. Mi smo dio tog organizma, stanice. Tkiva su općine. Organi su države,itd.
Nema veselja u ovome. Ni za koga. Osim za hijene. One ne napadaju jače. Čekaju i jedu ostatke tuđeg plijena.

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Samo malo prosiri vidik i sve dodje na svoje…Jeste, Zemlja je organizam u organizmu.
Sada se organizam bori protiv virusa/parazita.
Kako?
Kaze Moreno u prvom postu na ovaj clanak…
“Spekulanti su popušili,…”
Tacno!
Ko su spekulanti?
To su paraziti na tijelu Zemlje…koja je organizam…u organizmu.
Sve vise i vise pokazatelja da je organizam ukljucio autoimuni sistem.
Ali ovi spekulanti su samo jedan dio parazita koji sada padaju.
A ima ih jos puno. Vidicemo kako ce se tijelo boriti protiv svih njih.
Na kraju, sve zavisi koliko smo potrebni organimu u kojemu smo organizam.
Sa sljepim crijevom se moze zivjeti…ali i ne mora. Ako je upala otisla predaleko…organizam u kojemu smo organizam ce nas odstraniti bez ikakvih problema.
Prdnut poslije operacije i ode dalje…
Ako smo mu bitni, ciscenje organizma ide dalje…

shumadinac
Gost
shumadinac
9 mjeseci prije
Reply to  Stock

@guest_409498
Paraziti su stradali jer se predator probudio. Sada predator kreće u lov…

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Za tebe predator, za mene imuni sistem.
Vidicemo kako ce organizam reagovati.

shumadinac
Gost
shumadinac
9 mjeseci prije
Reply to  Stock

@guest_409498
Možda i nećemo videti jer smo mi uvek plen.

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Pa…kako god okrenes vidices…
ako nista nekoliko minuta prije nego te predator sazvace, proguta i podrigne.
Stranu na salu…
Ovo ce biti borba, bez daljnjeg. Tu se slazemo.
Ginu i Dobre bakterije u borbi protiv bolesti. Jer kako ces pobjediti bolest?
A nadam se da se slazemo da je bolest nastupila vec poodavno.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Stock

Stock
Organizmi imaju velike probleme kada se moraju suočiti s predatorom, a oslabljeni su parazitima i to u nervnom sustavu.
Osim toga neki paraziti se pretvaraju u – predatore ( u društvenim sustavima).

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Paraziti (elite) su stradali jer se predator probudio ?
Piramidalno su organizirani i tko im je na p čelu ?
Lova nedostaje predatoru ?
Predator drži predavanja do iznemoglosti ?

Zavidovići,21.Covida 2020.

Ko joj ga 19 puta vida
i dobro zavida,
biće poslin ćaća,
a možda i dida ?

shumadinac
Gost
shumadinac
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpy
🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Korona gre
i
Dodji da zarazimo zajedno ?

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

Bitno je da ima dolara… Svijet je preplavljen eurodolarom ovih dana , bitno je da se plaća.. Ko kome biše nije ni bitno , vazno je da dolar cirkulira.. Moze i negativno ,šta fali , ima ga…

Šta se sve izdogadja a godina još nije ni upolila.. Biserna ogrlica je pukla..

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alene, mislim da je dolarom preplavljen svijet dogovorom svih glavnih aktera, FED-a, USA,Rusije i Kine, jer je u ovom trenutku najelegantnije rješenje
Razlog je taj da se dobije vrijeme za dogovor oko toga kako će se u budućnosti “kupit mast”. Privreda je totalno stala i dogovoriti se trebaju što prije jer će krepat guska zbog toga što papirnate eurodolare baš i ne jede, a brojeve na računalima uopće ne.
Mi ćemo biti uvučeni u još veće dužničko ropstvo i sasvim nam je svejedno kako će se djeliti dobit.

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Ma jok stari , neće se oni nista dogovoriti , ovo je posljedni party neoliberalne ekonomije , vrhunac je bacanje para iz helikoptera..
Slijedi jako gadan mahmurluk !

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alene istina, dogovorili se oni ili ne, nama je gadan mamurluk siguran.

Davor
Gost
Davor
9 mjeseci prije

Poštovani iz redakcije Logično ,imate li vi kakvih saznanja o hapšenjima sotonista tj.uglednika iz svijeta politike i kulture u SADu ,te rušenju podzemnih bunkera i oslobađanju otete djece iz tih bunkera,koja su služila za sotonističke rituale,silovanja i kanibalizam??? O tome je naširoko govorio književnik Aleksandar Nogo u telefonskom razgovoru za Balkan Info. Čak se nađe nešto o tome iz stranih medija. Navodno će se puno toga o tome znati u maju,dakle uskoro. Što vi mislite o tome???

zabrinuti
Gost
zabrinuti
9 mjeseci prije
Reply to  Davor

Davor,

tu priču je prvi pustio Branko Veljković i navodno se operacija zove Qenon, a trebala je prvobitno da se desi oko 1. aprila – nije se desilo. Imaš sve na netu, video traje oko 1 sat i 32 minuta, ali ćeš uzalud potrošiti vreme… Nisam siguran da je to tačno.

Razmisli, da je to tačno, bila bi to vest No1 na svetu. Zamisli snimak pronađene dece u nekom bunkeru i štetu po globaliste, tj. sataniste. To bi okrenulo točak istorije u dobrom smeru…

Tramp, kao suverenista, definitivno želi da “isuši vašingtonsku močvaru”, ali videćemo koliko će biti uspešan u borbi protiv globalista.

Davor
Gost
Davor
9 mjeseci prije
Reply to  zabrinuti

Mediji su već davno pod kontrolom tih Sotonista,zato ni ne očekujem te vijesti u mainstrem medijima.
Sjećam se ima puno godina,da je Putin zabranio da zapadnjaci usvajaju rusku djecu,znao je on. Zatim Angelina Joly dugo nije imala dobre odnose s ocem,jednom je pisala njena ispovjest da su je silovali sotonisti na njenoj prvoj seansi na koju je vjerovatno pošla s ocem. Zatim slučaj tog pedofila Epsteina…to ima svoju težinu. Nedavno su demokrati htjeli pošto poto srušiti Trumpa,ali nisu uspjeli. Navodno se Trump zakleo da će nastaviti posao koji je počeo Kenedy. Bližu se izbori,treba Trumpu podrška naroda. Vjerujem da se nešto događa,A.Nogo je rekao da je vidio fotografije i raspolaže činjenicama.
Neznam,danas je teško prepoznati što je istina. Svak svašta piše,govori…
Osobno mene jedino Biblija ohrabruje,jer znam da ovaj svijet broji zadnje dane,piše da će se uskoro vladari ovog svijeta (zvijezde nebeske) sasuti na zemlju kao nezreli plodovi…zato pratimo situaciju. Ovo su burna vremena.

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije
Reply to  Davor

Davor
twitter pa trazis pod hastagovima, tu najjednostavnije mozes da nadjes da pogledas sta se zbiva

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Davor

Ne vrijedi ti čekati da te Trump “oslobodi”. Razmisli što možeš sam učiniti i kako tom procesu pomoći. Svašta se priča i svi čekaju mesiju. Koji neće doći. Osim ako se sami ne prihvatimo posla. Pomozi si sam i bog će ti pomoći.

Abe 04 Nepotvrdjeni i Čestobrisani
Gost
Abe 04 Nepotvrdjeni i Čestobrisani
9 mjeseci prije

Kupovina novog golfa u 2021.: Plati jednoga, nosi dva!

057
Gost
057
9 mjeseci prije

Oba s punim tankom

shumadinac
Gost
shumadinac
9 mjeseci prije

Tržišno orijentisana država nema nikakve koristi od ove situacije, njoj je bitno da „ubere“ akcize od stanovništva i poreze od kompanija. Međutim, država u službi stanovništva bi iskoristila ovu neverovatnu povoljnost tako što bi kupila maksimalne količine nafte (derivata) po minimalnoj ceni i omogućila stanovništvu da tu naftu lageruje. Mnogo je cisterni za lož ulje koje decenijama nisu u funkciji, mnogi bi kupili nove cisterne i u državi bi postojale zalihe jeftine sirovine a na korist stanovništvu.

Da li potrebno bolje poređenje tržišno i planski organizovane privrede (društva)? Ne bi me čudilo da Kinezi urade upravo ovo ali je sasvim sigurno da država pravi skladišta u četiri smene i da sve puni do vrha.

Pera
Gost
Pera
9 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Pa ako bi drzava prije toga nagradila svoje ‘mukotrpnike’ sa kakvih 1.00O $ to bi moglo doci u obzir.

Frenky
Gost
Frenky
9 mjeseci prije

Nije m jasno kako netko može tvrditi da je SAD potakao pandemiju Covida-19 ako vidimo kolike gubitke trpi američka naftna industrija? Znam da će sada svi navaliti sa komentarima o dubokoj državi, Iluminatima, reptilima… Ali ajmo sada racionalno, Trump kakav je da je voli Ameriku i ne bi svijesno uništavao Američku ekonomiju. Također Trump ne bi dopustio da se neka strana sila uplete i uništava Američku ekonomiju. Trump se cijeli mandat bori pretiv duboke države tako da sigurno nije moguće niti da je duboka država neprimjetno napravila/podmetnula/izazvala ovu pandemiju. Iz svega ovoga zdravorazumski možemo zaključiti da je jedini krivac za ovakav pad potpuna nespremnost Amerike i ostatka Zapada za Covid-19. Znači da zaključim imamo samo dvije opcije:
1. Virus, pandemija, kriza sve je rezultat domino efekata širenja i izbijanja pandemije koja je rezultat ISKLJUČIVO prirodnih procesa kao što su mutacija, prilagodba novim domaćinima i sl.
2. Puno gora opcija je da postoji raširena zavijera koja upravlja svim/svim važnim državama, o kojoj ne zna ništa jedna od najmoćnijih osoba na svijetu-prijedsjednik SAD-a, je da zna nešto poduzeo bi konkretne mjere još u začecima epidemije u Wuhanu zbog preventive

Meni iskreno ova druga opcija djeluje poprilično neuvjerljivo

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  Frenky

Frenky
Postavi si pitanje – na cemu ta duboka drzava egzistira/parazitira?
Sta joj daje toliku moc da je zovemo Duboka drzava?
Petro dolar!
Pa onda cijeli finansijski sistem izgradjen na tome.
Sto znaci-unisti petrodolar unistio si i njihovu moc.
Je li to – TO?

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Frenky

Koju američku ekinomiju , onu 90% baziranu na uslugama , vojnoj okupaciji i monetarnom reketu ?
Vrijeme te ” ekonomije je prošlo jer konkurencija ima veće pištolje !

Na sceni je kompletni raspad postojećeg stanja i utrka za stratne pozicije ka novom uredjenjeu kakvo god ono ispalo na kraju..

Jedno je 100% sigurno a to je da će Usa svim silama pokušati da niveliše planet na svoj nivo.. Dakle koliko ona potone toliko će povlačiti i ostale za sobom , a kad to ne bude u mogućnosti onda će da krene vojnim putem…

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Alen

Neće USA ništa “nivelisati”. Oni će prvo pokušat riješiti svoj unutrašnji problem – globalistički korov a onda vidjeti smjer za dalje. Ne gledajte ove događaje kroz prizmu “država” nego kroz oligarhije. Države su nebitne.

Pera
Gost
Pera
9 mjeseci prije
Reply to  Frenky

Toliko je voli da je od samog pocetka njegove ‘vladavine’ sve radio protiv globalnog kapitalima: ukidanje VTO , angazman u Iraqu , Siriji, ubistvo Sulejmanija, donosenje sankcija , unisteje proizvodnje nafte iz skriljca…

Rusofil
Gost
Rusofil
9 mjeseci prije
Reply to  Frenky

Ako pođeš od toga da je plan bio da se to sve desi Kini i eventualno drugim “neprijateljima” SAD, arogantno misleći da će to pogoditi samo njih, da se virusu može vjerovati, i da će to “izuzetni” lako savladati, biće ti sve jasnije. SAD se suočila naknadno sa zarazom već drugačijeg virusa, od kojeg moguće postojeća vakcina ne štiti, sa profitnim zdravstvom koje se ne može nositi sa kriznim situacijama, dilemama za koje nema vremena i puno sličnih problema koje je pandemija ogolila.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

SAD se nije suočila s ničim posebnim nego npr. Europa po pitanju virusa. Ona se suočila sa vrlo jakom deep state -globalističkom medijsko-političkom covid ofanzivom.

Kkk
Gost
Kkk
9 mjeseci prije

Sad je vreme da se srusi s vilama ,babilonski brisel,jer nema love od arapa vise,stace rafinerije.reorganizacija evropske zajednice i ukidanje placa od 20000 do 50000 eura.stavili matore babe da vode 450 miliona ljudi.e jok .neimar dobio 400 miliona eura.nikad vise.alat iz kine zabraniti.ojacati evropu i postati lider,a uhljebe na njivu da rade .made in eu i novo vodstvo.Jer ako se ovako nastavi u eu s kreditima i pljackom postenih nije dobro i vodi u rasulo.made in Yu and made in Germany rules.

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije

Kad vas ovako čitam, možda je i bolje da Vam ne kažem što će se dogoditi. Možda je bolje da živite u mitologijama grčkih i nordijskih bogova… Na kraju za sve optužite Lokijevu opsjenu i Odinov bijes, pa će vam biti lakše.

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Daj hiber…nemoj se ponasat ko uvrijedjena kurva.
Pusti mene i moja nabilavanja o organizmu.
Daj nam reci sta ce se, po tebi, desiti?
Da cemo zasjest u govna – to je svakome jasno.
I?

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  Stock

Ja cijelo vrijeme tvrdim da smo u krizi tamo još od 1970 godina, kada je dogovoren brak iz računa između Mao i Nixona, koji je doveo do početka pada SSSR kojeg je dokusurio Černobil. Kineska partija je dobila mjesto u Vijeću sigurnosti, uvjetno vraćanje Macaoa i HongKonga, te pravo korištenja radne snage, a usa vrhuška dolar kao svjetsku fijat petrovalutu, žandarmerijske svjetske poslove i likvidaciju najvećeg ideološkog takmaca. Padom SSSR i omogućavanjem Tianmena krenula je globalizacija i globalna podjela rada kao jedini mogući način prevladavanja krize. Globalizacija je omogućila dobavu proizvoda uz najmanju moguću cijenu uz masnu dobit financijskih centara moći. Međutim, svjetska valuta uvijek teži svom izvozu u vanjska područja, dok roba teži ulasku u svjetski cenar moći. Takva neravnoteža dovodi do koncentriranja rada u Kini, i koncentriranja dugova u USA, ali u matičnoj valuti. U međuvremenu su iznikla dva nova centera, ekonomski u EU kao odgovor na globalizaciju, i vojno-energetski u Rusiji nastao na razvalinama SSSR. Takva neravnoteža dovela je do trzavica u braku, i prve krize koja je eksplodirala 2008. godine kada započinje odustanak od petrodolara. Nakon izlaska GB iz EU, obnove NAFTE i dolaska Trumpa započela je druga faza transformacije kojom će se dolar izvući iz pozicije svjetske valute uz istodobnu “regionalizaciju” odnosno relokaciju proizvodnje. Relokacijom i automatizacijom proizvodnje gubi se pravilo dobave proizvoda po najnižoj cijeni čime jača protekcionizam i carine, što dovodi do inflacije, u ovom slučaju hiperinflacije koja će pobrisati vanjske i unutarnje dugove. Pralelno sa time formirati će se neokrznuti američko-anglosaksonski blok koji će dominirati većinom svijeta.
Kina će izgubiti veliki dio tržišta, zapasti će u unutarnje probleme, ali vjerojatno će joj ostati mogućnost dogovora sa američko-anglosaksonskim blokom kako ne bi zapala u potpuni kolaps uz mogućnost formiranja azijskog bloka od kojega je Trump već odustao. Rusija i EU pretrpiti će ovakvim razvojem događaja vjerojatno najveće štete. Rusija je rastrgnuta raskorakom između stvarnih mogućnosti i ambicija, koju će pogoršati istovremena kriza i u EU i u Kini. Dakle, njena sudbina ovisiti će o raspletu situacije u EU. A u EU predstoji prava drama…

LauerNalis
Gost
LauerNalis
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Hiber bosanski Pele za tebe je baba vanga tele

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

@hiber Zanimljivo predviđanje. Černobil nije “dokusurio” SSSR. Partijsko vodstvo pod Gorbačevim jest. Ova bajka sa Černobilom je imala samo jednu svrhu. Da se nuklearna energija, koja je jeftina i omogućuje visok stupanj energetske neovisnosti, proglasi strašnom opasnosti po stanovništvo i ekološkom ugrozom za cijeli svijet. Francuska gotovo pola svojih energetskih potreba pokriva nuklearnom energijom. Bez kojekakvih černobila koji je bio “inside job” – i sami ruski dužnosnici potvrđuju da se radilo o “neodobrenom eksperimentu”. O Fukušimi je toliko pretjerivanja i laži u medijima da mu po tome može parirati jedino ova covid-muljaža.

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

@matija,
Nipošto mi nije bila ideja da dajem predviđanje, samo trend koji je korona dodatno fokusirala. Stock je predložio, pa de ne bude pusta priča. Isto tako što se tiče samog SSSRa naznačeni su ekonomski gabariti u kojima se kolaps kretao. Političke odluke druga su stvar. Kriviti Gorbačova i političko vodstvo u nužnim reformama koje su izvršioci proveli na svoj način i za svoju korist mislim da je izlišno.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

@hiber RH je opljačkana i osiromašena ISKLJUČIVO političkom odlukom, bez potrebe “naznačivanja ekonomskih gabarita” u kojima se Hrvatska tada, zajedno sa svijetom kretala. Koje je to “nužne reforme” 1985. trebalo provesti u SSSR-u a da bi isti opstao? Specificiraj. Neke smo ” nužne reforme” vidjeli pod Jeljcinom. Nužne reforme su orvelovski novogovor.
Gorbačov je ekvovalent “papi” Franji. I Franjo vodi crkvu u katastrofu, opet isključivo političkom odlukom.

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

@Matija,
to su paušalne usporedbe. Kakve veze papa Frane ima sa Gorbačovom? Također, raspravljati paušalno o tome kako je opljačkana i osiromašena Hrvatska je uzaludno, ne vodeći računa o sustavnim greškama koje je jugoslavenski tvorac unio u sustav koji se prethodno raspao. Problem je što brkaš Gorbačova i Jelcina. Radi se o dva suprotstavljena politička pravca. Gorbačov je uvidio problem ukupne stagnacije SSSR i pokušao ga je uvesti u demokratskije i tržišnije vode. Tome su se suprotstavljale konzervativne birokratske komunističke snage koje su pokušale izvesti puč, ne shvaćajući da je njihovo vrijeme prošlo. I kako to uvijek biva, treća strana – Jelcin je tu potpomognut KGBom i uz podršku USA (jednostavno su podržale igrača koji je imao najveću vjerojatnost da uspostavi kontrolu nad nukleranim oružjem) steakao kontrolui uz cijenu raspuštanja SSSRa. Naravno , ne u korist ruskog naroda nego pedesetak oligarha. Prethodno je, naravno, morao srušiti Parlament kako bi slomio bilo kakvu moć prodemokratskih snaga. Naravno , i Gorbačov je mogao, poput Petra Velikoga, provesti nužne reforme uz prethodno čistku nepoćudnih kadrova. Kao što je uradio i drug Mao kroz Kulturnu revoluciju i utro put današnjoj Kini. Ali sve to ima cijenu….

Alxx
Gost
Alxx
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Anglo-saksonski blok je poprilično okrznut…

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  Alxx

@Alxx
Tako to bude u svakoj rastavi… Ali jednom kada se prelomi, a prelomilo se 2008…. sve ide svojim tijekom.

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Haha ! Prestani piti Hiber !

njofra
Gost
njofra
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

hiber daj se otvori 😀

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

Kako se to u medicini zove …dovedes pacijenta u vjestacku komu da bi izvrsio neki zahvat pa ga onda vratis u zivot…tako je i sa ovom naftom.
U vezi obnovljive ekoloske energije i prevoza , kupis konja i ne brines..trava raste redovno kad kisa pada

habanero
Gost
habanero
9 mjeseci prije

Toliko pametnih postova na temu nafte, evo i od mene nešto al od ispod stola; Zemlja stvara naftu! Moja je kalkulacija da trenutno ne znaju kud će s njom iz bušotina. Bit će veselo kad se okolna zemljišta natope naftom koja neobuzdano navire te možda doživimo da nam objave ovu lijepu vijest i ujedno tajnu informaciju koju su krili svo ovo vrijeme da bi nas mogli pljačkati… Prva sljedeća koju čekam nakon ove bit će priznanje da nam piramide nisu gradili Egipćani i da ih ima po cijelom svijetu.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
9 mjeseci prije

Ode petrodolar u pisdu-matherinu….

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije

American dreams preživljavanje na paketićima dijele im na ulicama porcije hrane

patria nostra
Gost
patria nostra
9 mjeseci prije
Reply to  Jozo

Mi smo zadnja rupa na sviralu…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik