OBJAŠNJENJE ZAŠTO – Prvi put u povijesti, negativna cijena barela nafte u Sjedinjenim Državama

Negativna cijena nafte
96 komentara

Barel WTI-a srušio se u ponedjeljak, da bi se na večernjim tržištima u večernjim satima trgovao na -37,63 dolara. Cijene trpe pad potražnje i zasićenje skladišnih kapaciteta.

Ovo nikad prije nije viđeno. Cijene nafte u New Yorku, pale su u ponedjeljak. Na tržištima američka sirova nafta izgubila je gotovo 300% u večernjim satima, prelazeći u negativnu zonu od -37,63 dolara. Ovo je najveći pad ikad zabilježen kod Bloomberga, čiji podaci datiraju od 1983. Taj je pad u velikoj mjeri posljedica tehničkih čimbenika s istekom ugovora o isporuci u svibnju ovog utorka.

Crno zlato trpi glavni dio pada potražnje zbog mjera ograničenja kako bi se zaustavilo širenja koronavirusa. Prema početnim procjenama, potrošnja nafte u svijetu smanjila se za 20 milijuna barela dnevno i neki tvrde da je stvar puno gora i da je pad veći od 30 milijuna barela dnevno. Prije pandemije, tržište je potraživalo oko 100 milijuna barela dnevno sirove nafte.

Glavni problem je gdje naftu pohraniti?

Pored ovog šoka potražnje, dolazi i do skorog zasićenja skladišnih kapaciteta. Svijet je prepun crnog zlata, ne znajući više što bi s njim. Za skladište se koriste sve mogućnosti: naftovodi ili tanker na moru. Cijene najma brodova porasle su s 30 tisuća dolara dnevno na više od 150 tisuća dolara.

Sirove zalihe najvećeg svjetskog gospodarstva porasle su prošli tjedan za 19,25 milijuna barela, prema američkoj Upravi za energetske informacije. Veliko središte u Cushingu, Oklahoma, na rubu je zasićenja. Rezerve iznose 55 milijuna barela, mjesta ima za 76 milijuna barela.

Skladišta preko Atlantika toliko su puna da neki teksaški proizvođači prodaju svoje bačve za 2 dolara, pokazuju podaci Bloomberga. Čak smo mogli vidjeti i neke od njih kako plaćaju kako bi se riješili nafte. „Nema limita za buduće štete kad su zalihe i cjevovodi puni. Negativne cijene su moguće, ali takav fenomen će biti prolazan.

Oko 2010., tijekom eksplozije proizvodnje s revolucijom škriljaca, cijene na fizičkom tržištu dosegle su izuzetno niske razine. Kako je izvoz crnog zlata bio zabranjen, zalihe su se punile velikom brzinom. Proizvođači su naftu prodavali po bilo kojoj cijeni kako bi izbjegli zatvaranje izvora, što je vrlo skupa operacija.

Razlike u cijenama

U međuvremenu, takve razine cijena prisiljavaju na zatvaranje i vode do gubitka radnih mjesta. Operateri pokušavaju smanjiti troškove kako bi se nosili s niskim cijenama. Broj bušotina je pao prošlog tjedna, što je najveći tjedni pad od 2015. godine.

Pretrpana skladištu u Sjedinjenim Državama objašnjavaju rastući jaz u cijenama između europske referentne vrijednosti Brent i WTI.

Danas ističu ugovori, ulagači koji su ih kupili da bi ih jednostavno preprodali prije isteka roka, našli su se u vrlo problematičnoj situaciji jer nisu pronašli kupce i ne mogu si priuštiti isporuku predviđenu ugovorom pošto nemaju skladišnog prostora.

Cijena će biti korigirana čim završi prelazak na ugovore za lipanj. Ali neki su na tržištu rekli u ponedjeljak navečer da su sredstva već prebačena na ugovore s isporukom u srpnju … koji bi tada mogli opteretiti one iz lipnja.

Kratkoročno vjerojatno neće biti značajnog rasta cijena u kratkom roku. Prije nego što su cijene zašle u negativnu zonu, analitičari MFUG-a očekivali su cijene u idućim tjednima blizu 20 dolara za Brent i gotovo 10 dolara za WTI. Kao i uvijek, vidjet ćemo uspone i padove, ali trend će nesumnjivo biti prema dole. Barem dok nacije ne pomognu OPEC-u i njegovim partnerima donoseći znatna smanjenja.”

Sporazum o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno potpisan je travnja. No, neće stupiti na snagu sve do 1. svibnja. Međutim ovaj dogovor nije previše uvjerio tržišta, koja smatraju da obećana smanjenja neće biti dovoljna da nadoknade masivan pad potražnje uzrokovan pandemijom.

Već je 05h02 u Brčko distriktu. Dok pišemo ovaj članak, pratimo cijenu nafte koja će vjerojatno i dalje padati. Očito tržište ne vjeruje u dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte.

KoronakrizaNaftanegativna cijenaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Jučer je nafta po prvi put u povijesti pala ispod nule za futures ugovore šta znači kako su se spekulanti kojima ističu futures ugovori za isporuku u petome misecu morali rješit nafte ili tu naftu preuzet.
Spekulantima na burzama nafte ne triba nafta nego njima tribaju dolari jer oni naftu nisu ni kupili kako bi je rafinirali i bili su spremni čak i platit nekome ko tu naftu želi preuzet, ali takvih nema jer su sva skladišta i tankeri koji služe ka skladišta do oduška puni. I njih je sjeβala korona jer se pripolovila potrošnja nafte i u prijevozu i u industriji tako da je potražnja pala. Cjene skladištenja i vozarina nafte su otišle u nebo. Spekulanti su popušili, a naftne kompanije su neznatno pale na burzama, pad se vrti oko par postotaka. Gretica se veseli.

Zadranin
3 godine prije

Cijene padaju ko nikada dosad.. a kod mene ovdje preko noći, zbog ukidanja propusnica između gradova/općina.. pumpe dižu cijenu i po kunu/l. Na Croduxu u nedjelju benzin 7.89, sutradan ujutro 8.9-9.0 kn/l.

I, evo danas novo poskupljenje. 🤔😎

P***!

basso
3 godine prije

Jednostavno,zakon ponude i potraznje.Svim zemljama koje su proizvodjaci nafte u ovom trenutku nije lako,ali je ipak najteze americi.Ne samo zato sto ce njihovi naftasi iz skriljaca propasti,nego i zato sto se nafta ne prodaje i tako se ne vrse transakcije u petrodolaru.Za dolar se vise ne moze kupiti zlato,i ocekuje se da ce njegov kurs oslabiti.

Zagor
3 godine prije

Sad će se valjda ostaviti Sirijske nafte.
Hahaha, čitam na Twitteru komentare da će USA platiti Iranu da bombardiraju Saudi Aramco, hahaha.

Son of Alerik
3 godine prije

Neki glupi leptir zalamata krilima negdje na oceanu i ja ostanem bez posla. Kakve veze imaju leptir, ja, moj poslodavac, država i NATO pakt? Nikakve. Ali da ne bi leptira, ne bih dobio otkaz,, ne bi pala cijena nafte i ne bi moj susjed vulkanizer dobio otkaz sad kad je taman dobio prvo dijete. on dobio otkaz zato što ja nisam kupio gume, onda je otkaz dobio onaj Čeh jer je pala prodaja guma. Pa se rastao sa ženom onaj u Južnoj Americi koji ima polja kaučuka. Otišla s drugim. Psihijatar dobio veću plaću zbog prekovremenih, a policajac stimulaciju za pendrečenje. HAC mora u novi kredit pa platiti stari jer nema prometa po autocestama. Pala cijena nafte. Zemlja je organizam. Mi smo dio tog organizma, stanice. Tkiva su općine. Organi su države,itd. Nema veselja u ovome. Ni za koga. Osim za hijene. One ne napadaju jače. Čekaju i jedu ostatke… Čitaj više »

Alen
3 godine prije

Bitno je da ima dolara… Svijet je preplavljen eurodolarom ovih dana , bitno je da se plaća.. Ko kome biše nije ni bitno , vazno je da dolar cirkulira.. Moze i negativno ,šta fali , ima ga…

Šta se sve izdogadja a godina još nije ni upolila.. Biserna ogrlica je pukla..

Davor
3 godine prije

Poštovani iz redakcije Logično ,imate li vi kakvih saznanja o hapšenjima sotonista tj.uglednika iz svijeta politike i kulture u SADu ,te rušenju podzemnih bunkera i oslobađanju otete djece iz tih bunkera,koja su služila za sotonističke rituale,silovanja i kanibalizam??? O tome je naširoko govorio književnik Aleksandar Nogo u telefonskom razgovoru za Balkan Info. Čak se nađe nešto o tome iz stranih medija. Navodno će se puno toga o tome znati u maju,dakle uskoro. Što vi mislite o tome???

Abe 04 Nepotvrdjeni i Čestobrisani
3 godine prije

Kupovina novog golfa u 2021.: Plati jednoga, nosi dva!

shumadinac
3 godine prije

Tržišno orijentisana država nema nikakve koristi od ove situacije, njoj je bitno da „ubere“ akcize od stanovništva i poreze od kompanija. Međutim, država u službi stanovništva bi iskoristila ovu neverovatnu povoljnost tako što bi kupila maksimalne količine nafte (derivata) po minimalnoj ceni i omogućila stanovništvu da tu naftu lageruje. Mnogo je cisterni za lož ulje koje decenijama nisu u funkciji, mnogi bi kupili nove cisterne i u državi bi postojale zalihe jeftine sirovine a na korist stanovništvu.

Da li potrebno bolje poređenje tržišno i planski organizovane privrede (društva)? Ne bi me čudilo da Kinezi urade upravo ovo ali je sasvim sigurno da država pravi skladišta u četiri smene i da sve puni do vrha.

Frenky
3 godine prije

Nije m jasno kako netko može tvrditi da je SAD potakao pandemiju Covida-19 ako vidimo kolike gubitke trpi američka naftna industrija? Znam da će sada svi navaliti sa komentarima o dubokoj državi, Iluminatima, reptilima… Ali ajmo sada racionalno, Trump kakav je da je voli Ameriku i ne bi svijesno uništavao Američku ekonomiju. Također Trump ne bi dopustio da se neka strana sila uplete i uništava Američku ekonomiju. Trump se cijeli mandat bori pretiv duboke države tako da sigurno nije moguće niti da je duboka država neprimjetno napravila/podmetnula/izazvala ovu pandemiju. Iz svega ovoga zdravorazumski možemo zaključiti da je jedini krivac za ovakav pad potpuna nespremnost Amerike i ostatka Zapada za Covid-19. Znači da zaključim imamo samo dvije opcije: 1. Virus, pandemija, kriza sve je rezultat domino efekata širenja i izbijanja pandemije koja je rezultat ISKLJUČIVO prirodnih procesa kao što su mutacija, prilagodba novim domaćinima i sl. 2. Puno gora opcija je… Čitaj više »

Kkk
3 godine prije

Sad je vreme da se srusi s vilama ,babilonski brisel,jer nema love od arapa vise,stace rafinerije.reorganizacija evropske zajednice i ukidanje placa od 20000 do 50000 eura.stavili matore babe da vode 450 miliona ljudi.e jok .neimar dobio 400 miliona eura.nikad vise.alat iz kine zabraniti.ojacati evropu i postati lider,a uhljebe na njivu da rade .made in eu i novo vodstvo.Jer ako se ovako nastavi u eu s kreditima i pljackom postenih nije dobro i vodi u rasulo.made in Yu and made in Germany rules.

hiber
3 godine prije

Kad vas ovako čitam, možda je i bolje da Vam ne kažem što će se dogoditi. Možda je bolje da živite u mitologijama grčkih i nordijskih bogova… Na kraju za sve optužite Lokijevu opsjenu i Odinov bijes, pa će vam biti lakše.

Bosanac
3 godine prije

Kako se to u medicini zove …dovedes pacijenta u vjestacku komu da bi izvrsio neki zahvat pa ga onda vratis u zivot…tako je i sa ovom naftom.
U vezi obnovljive ekoloske energije i prevoza , kupis konja i ne brines..trava raste redovno kad kisa pada

habanero
3 godine prije

Toliko pametnih postova na temu nafte, evo i od mene nešto al od ispod stola; Zemlja stvara naftu! Moja je kalkulacija da trenutno ne znaju kud će s njom iz bušotina. Bit će veselo kad se okolna zemljišta natope naftom koja neobuzdano navire te možda doživimo da nam objave ovu lijepu vijest i ujedno tajnu informaciju koju su krili svo ovo vrijeme da bi nas mogli pljačkati… Prva sljedeća koju čekam nakon ove bit će priznanje da nam piramide nisu gradili Egipćani i da ih ima po cijelom svijetu.

Nije bitno tko
3 godine prije

Ode petrodolar u pisdu-matherinu….

Jozo
3 godine prije

American dreams preživljavanje na paketićima dijele im na ulicama porcije hrane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI