Ruska nafta jeftinija od američke – Sektor škriljca plaća naknade za otkup proizvodnje

Ruska nafta
35 komentara

Rafinerije nafte u Kini kupile su više od milijun tona ruske nafte, jer je cijena ruske nafte Ural pala ispod cijene američke WTI nafte.

Kineske rafinerije kupile su u ožujku za isporuke u travnju 10-12 tereta ruske nafte marke Ural, rekli su trgovci za Bloomberg. Naveli su da je Unipec kupio najmanje 9 tereta, uključujući 7 tereta iz Surguta. 25. ožujka, rafinerija nafte kupila je jedan teret Urala od Litascovog trgovca za 4,6 dolara po barelu jeftinije od referentne vrijednosti Brenta.

Bloomberg je napomenuo da će travanjski obujam ruske nafte za Kinu biti tek nešto manji nego u prethodna dva mjeseca ove godine. U veljači je Rusija u Kinu isporučila 540 tisuća tona, a u ožujku 700 tisuća tona. Trgovci su objasnili da se u Kini oporavlja gospodarska aktivnost, dok cijene nafte i dalje padaju.

Prije toga je bilo informacija da je Kina u veljači i početkom ožujka smanjila uvoz nafte iz Rusije. Igor Juškov, vodeći analitičar ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost, primjećuje da je zemlja smanjila kupovinu nafte iz svih zemalja, ne samo iz Rusije.

„Zbog karantene se smanjio promet, industrijska poduzeća su stala i potrošnja naftnih proizvoda se smanjila. No kako se gospodarstvo od karantene zbog koronavirusa u Kini oporavlja, potražnja za naftom će porasti”, rekao je Juškov.

Što se tiče cijene, krajem ožujka je zbog prekomjerne zalihe ruske nafte barel Urala pao ispod 17 dolara i tako je, usprkos činjenici da je bolje kvalitete postao jeftiniji od američke WTI nafte.

Ovo, naravno, treba promatrati u širem kontekstu i „naftnog rata“ kojeg Rusija vodi sa Saudijcima i američkim sektorom škriljca. Kako je ovaj rat zapravo pokrenula Rusija, koja je odbila saudijski prijedlog za produljenje sporazuma OPEC+ i tako izazvala ljutitu reakciju Rijada, sada naftni sektor u cijelom svijetu čeka tko će prvi popustiti. To bi mogli čak biti Amerikanci, jer američki sektor škriljca ne može izdržati dugo razdoblje „negativnih cijena“, tijekom kojeg mora platiti da bi prodao svoju naftu, a to se već događa.

Američki sektor škriljca nudi naknade kupcima da otkupe proizvodnju

Pad potražnje i cijena zbog pandemije novog koronavirusa i rata cijena na naftnom tržištu gurnuo je sektor škriljca u SAD-u u duboku krizu. Neke su tvrtke čak počele najavljivati ​​kako će doplatiti onima koji od njih budu kupovali naftu.

Skladišta su puna, što prijeti zaustavljanjem proizvodnje.

Na stvarnom tržištu sektora škriljca u SAD-u situacija je čak kritičnija nego na burzi. Neke tvrtke moraju dodatno plaćati za vađenje nafte, prenosi Bloomberg. Trgovačka kuća Mercuria Energy Group Ltd. ponudila je kupcima 19 centi za svaki barel kojeg odnesu iz skladišta.

“Ovo je nafta u regijama u kojima nema kupaca”, rekla je Elizabeth Murphy, analitičarka iz konzultantske tvrtke ESAI Energy.

Objasnila je da cijene, kad se skladišta brzo napune, postaju negativne.

“S njihovim pražnjenjem, proizvodnja uskoro može započeti”, dodala je Elizabeth Murphy.

Trgovci naftom rekli su za Bloomberg da rafinerije smanjuju proizvodnju zbog manje potražnje i da kompanije umanjuju svoje sposobnosti opskrbe sirovinama naftovodima. Stoga će se nafta izravno iz bušotina uskoro “prodavati” uz doplatu, ne samo u Wyomingu.

Kanadski Western Select već trguje ispod 5 dolara po barelu, a Oklahoma Sour ispod 7 dolara.

Ruski financijski portal RBC prenosi kako je cijena od minus 19 centi po barelu bila fiksirana za Wyoming Asphalt Sour. Ova sumporna nafta se koristi za proizvodnju bitumena i asfalta.

“Zbog velike količine nečistoća, prije svega sumpora, ovu je naftu teško obraditi, što dovodi njene znatno niže cijene u odnosu na marke Brent i WTI”, prenosi RBC.

U međuvremenu je Bijela kuća morala odgoditi otkup nafte od američkih proizvođača kako bi ih podržala tijekom krize niskih cijena. Kongres je odbio zahtjev Ministarstva energetike da osigura sredstva za kupnju najmanje 77 milijuna tona sirovina za Strateške rezerve nafte, što znači da ugroženi proizvođači neće moći računati na državnu potporu.

Uslijed neutralne dinamike cijena nafte jača ruska rublja

Ruski ugovor s Kinom koji, neovisno o popustu na Ural, jamči siguran plasman crnog zlata, odrazio se na tečaj rublje.

Na dan 31. ožujka dolar je pao za 0,46%, na tečaj od 78,96 rublji za dolara, navodi Moskovska burza. Euro je pao za 0,85%, na tečaj od 86,88 rublji.

Indeks Moskovske burze na otvaranju trgovanja porastao je u odnosu na razinu zatvaranja prethodne sjednice za 1,79%, na 2476,79 bodova. RTS indeks porastao je za 2,6% i dostigao je 983,66 bodova. Tijekom natječaja indeksi su ubrzali rast i prema podacima od 10:13 po moskovskom vremenu je indeks Moskovske burze porastao za 2,22%, no 2487,3 boda, a indeks RTS za 3,36%, no 990,72 boda.

To se dogodilo nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina i Donalda Trampa o svjetskim cijenama nafte.

Danas su cijene marke Brent za isporuke u svibnju pale za 0,08% i barel se jutros prodavao za 22,74 dolara. Podsjetimo, 30. ožujka su cijene nafte standardnih marki značajno pale. Cijena ugorova za isporuke u svibnju za Brent su bile 22,02 dolara po barelu, što je 2,91 dolara ili 11,67%  niže od cijene u trenutku zatvaranja prethodne sjednice. Dinamika cijena sugerira da se Vladimir Putin i Donald Trump nisu dogovorili oko mogućih zajedničkih koraka na globalnom tržištu nafte. Stoga se može reći da je rat u tijeku i čeka se prvi veliki gubitnik.

Rusija je objavila rat američkim naftašima, a kad se medvjed probudi udara jako

Rusija ima sredstva kojima može ukloniti posljedice sniženih cijena nafte

Saudijci nemaju kome prodati naftu, a Rusija ne popušta i još ne traži dogovor

BrentNaftaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neće
4 godine prije

Mir je razdoblje između dva rata, a rat je uvijek u tijeku bilo vrućii hladni ili ekonomsko-politički, to je priroda i društvo u kojem živimo.

Savonarola
4 godine prije

a bilo je sve lipo i krasno dok se nije umiješao ON

Fabijan
4 godine prije

. Kako je ovaj rat zapravo pokrenula Rusija, koja je odbila saudijski prijedlog za produljenje sporazuma OPEC+ i tako izazvala ljutitu reakciju Rijada,

pred mjesec dana ste pisali da je naftni rat pokrenula SA da napakosti Rusiji i da se Rusija samo brani…..

Moreno
4 godine prije

Uopće se ne radi o ikakvom ratu nego o tomr šta je cili sustav još prij korone trokira, a sad je zadija. Radi se o tome da burze nikad nisu bile misto di “slobodno tržište” otkriva stvarnu vrijednost nečega jer su uvik bile manipulirane od centralnih banaka ka i ostali segmenti ekonomija, a danas se događa to da neke zemlje imaju mogućnosti da se toj manipulaciji odupru. Danas su burze u ovim ostacima kapitalizma isto ono šta je u ostacima socijalizma u SSSR-u bile banke u kojima je jedan tečaj rublje za dolar bija u bankama, a dugi na ulici di su se dogovarala dva čovika o tečaju zajedno i odrsdili bi transakciju bez obzira na cili svit. Tako je i sa naftom, bi li bilo normalno da i svaka rafinerija sa ovih prostora more slobodno kupit naftu u Rusiji, Norveškoj, Angoli pa i u SAD-u, zašto ne, ako će… Čitaj više »

basso
4 godine prije

Rusija i Kina uzimaju svjetsko trziste nafte pod svoju kontrolu.Dolar vise nece biti vezan za naftu i totalno ce izgubice vrijednost.

crna guja
4 godine prije

bojle hladni rat i vruci burek s mesom nego vruci rat bez ruke i hladnim burekom s mesom

Starina
4 godine prije

Inicijativa:
Benzin u Hr 5 kn/ litri
Dizel u Hr 4 kn/ litri
Ajmo prsluci, di ste junaci..?!

Max
4 godine prije

unatoč mokrim snovima nekih medija posao za RF ide dobro.

Lucija
4 godine prije

Ova nafta iz škriljca je pojam ekonomske gluposti i primjer da neke stvari zaista treba / mora uvoziti.
A koliki su za državu troškovi onečišćenja vode?
U krajnjoj liniji, koliki je udjel ovog sektora u Bdp Usa?
Nebitno i za njih i za svijet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI