fbpx

Rusija je objavila rat američkim naftašima, a kad se medvjed probudi udara jako

Nafta pad dolar

Jučer je cijena nafte marke Brent pala ispod 27 dolara po barelu, prvi put od studenog 2003. godine. Tako je cijena za isporuke u svibnju Brenta pala za 6,51%, na 26,88 dolara po barelu. Za laku američku WTI sirovu naftu je pad bio 10,72% i prodavala se za 24,4 dolara po barelu. WTI nafta je pala ispod 25 dolara prvi put od studenog 2002. godine, izvijestile su RIA Novosti.

Prema analitičarima Goldman Sachsa, “pad potražnje za naftom zbog širenja koronavirusa postaje sve uočljiviji”. Osim toga, nije isključen scenarij u kojem će Brent u ovom tromjesečju pasti na 20 dolara.

Podsjetimo, ranije 18. ožujka je prvi put nakon 10. siječnja 2016. cijena sirove nafte Brent pala ispod 28 dolara po barelu.

O „naftnom ratu“ kojeg je objavila Saudijska Arabija, ali revoltirana odlukom Rusije da ne potpiše novi sporazum u okviru skupine OPEC+, već smo pisali u više navrata i SAD su u pravu kada kažu da je glavna meta Rusije u “naftnom ratu“ američka nafta iz škriljaca, piše časopis The American Conservative, napominjući da je Moskva “umorna tolerirati porast američke proizvodnje sirove nafte i uzimanja tržišnog udjela“, što je rekao i zamjenik izvršnog direktora Rosnefta Mihail Leontijev.

“Rusija je umorna od toleriranja povećanja proizvodnje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama, a da sama bude  prisiljena smanjiti proizvodnju kako bi održala svjetske cijene“, prenose RIA Novosti .

„Rusija se pripremala za naftni rat sa Sjedinjenim Državama, a kad su se američki proizvođači nafte iz škriljaca suočili s problemima, Rusija je odlučila da je vrijeme za uzvratni udarac. Cilj Moskve je jednostavan i želi natjerati američke proizvođače nafte iz škriljca da “dijele bol”. I taj je cilj već postignut “, piše autor Scott Ritter.

Ritter ističe se da je “pokretanje naftnog rata” dokaz razočaranja Rusije američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, od kojeg je Moskva očekivala poboljšanje bilateralnih odnosa.

The American Conservative tvrdi da se Rusija pripremala za takav scenarij na tržištu i da je u stanju uravnotežiti svoj proračun s cijenom nafte i od 25 do 30 dolara po barelu za još šest do deset godina.

„Istovremeno se američki proizvođači nafte iz škriljaca ne mogu pohvaliti s tim“, smatra autor članka.

“Možete se dugo igrati s ruskim medvjedom, a da ne izazovete reakciju. Ali sada znamo kakva bi mogla biti reakcija kad „rusko carstvo“ uzvrati, a ono udara jako“, zaključuje autor.

Ranije je engleski tjednik The Spectator također napisao da snižavanje cijena nafte može biti “fatalan udarac” američkoj industriji škriljaca.

Podsjetimo, jučer je cijena sirove nafte Brent pala na 27,34 dolara po barelu, a WTI sirova nafta  ispod 25 dolara po barelu, što znači da treba pratiti kretanja na tržištu nafte, koje diktira i ponašanje burzi, a one su jučer opet zabilježile negativne rekorde, usprkos svim mjerama koje pokušavaju poduzeti Trump, FED i ministar financija Steven Mnuchin.

The American Conservative

„Naftni rat“, pad burzi uz otkup ruskih dionica i Njemačka lokomotiva u recesiju

Rusija je “objavila naftni rat“ – Sektor američkog škriljca ne može preživjeti

Još prije „naftnog rata“ Saudi Aramco je izgubio petinu profita

Može li Rusija pobijediti u „naftnom ratu“ i tko će biti žrtva?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tomi
Gost
Tomi
11 mjeseci prije

Dobra vijest smanjenje nafte

#supportpolarbear

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  Tomi

Pazi cut ce te medjed ruskk

Dawor
Gost
Dawor
11 mjeseci prije
Reply to  Tomi

Udri ga Blaž kako znaš !!!!!!

pravda
Gost
pravda
11 mjeseci prije

Bumerang se vraća o glavu amerima!

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  pravda

To je laž, cijene nafte nisu pale, ja i dalje dajem iste novce za litar na benzinskoj pumpi.

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

U cijeni na pumpi manji dio cijene placas za sam proizvod, veci dio ide drzavi, proguglaj.

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  Lurker

Lurker, ne uzbudjuj se, Labora provocira. Svi njegovi komentari su provokacija .

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  eks

eks
Labora je jadni trol i provokator, i to znaju svi koje zanima.

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Ih ne znas da je namet na vilajet,de ti zivis,drzava da se odrekne reketa, ili ti nakupac.
Sto je dozvoljeno Jupiteri nije volu.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Ti si poznat po pametnim komentarima. Sto, danas si Ora, sutra si Labora?

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Ovo je dobra vijest samo za američke kupce nafnih derivata,jer je tamo nafta roba kao i svaka druga. EU bilda cijene goriva trpajući poreze,prireze, trošarine,putarine,mostarine, sada vjerojatno i koronu…2002g.kada je cijena nafte bila ovako niska,benzin je bio 4 kn,u Sloveniji nešto manje, u Njemačkoj nešto više…sada 2,5 x više!

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Nešto mi se tu kockice ne slažu baš onako kao je u textu navedeno. Samo napomena za one koji neznaju, da u Texasu postoje bazeni (stare bušotine) u koje su Am. upumpali prilične količine nafte i drže ih kao strateške rezerve. Neznam točno o kojim količinama se radi ali kažu da mogu “preživiti” 2-3 god. bez ikakvog uvoza ako dođe do toga. Jedino što mogu zaključiti da če na.ebati svi oni koji su digli ogromne kredite u industriji škriljca. A kome odgovara ovako niska cijena, vidjet ćemo ali ne za kratko vrijeme. Mislim da ovo ne odgovara nikome. Svi gube. Samo neki igrači igraju na kartu tko će prije odustati i zamoliti drugu stranu na ustupke u zamjenu za xy uslugu. Cijena koju bi svi rado prihvatili od velikih proizvođača je nešto preko 40$. Međutim to je još uvijek neisplativo za kracking iz škriljca. Ovakav pritisak niske cijene ni SA ne može dugo izdržati s obzirom na prikazani deficit. Situacija će biti vrlo vesela za pratit u narednim mjesecima.
LP

slomigreed
Gost
slomigreed
11 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

kredite ce prebacit na narod, ko 2008 .g.

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
11 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Svijet ide u recesiju koja će biti gadna i duga. To će dovesti do pada potražnje za naftom. Saudi preventivno pokušavaju izbaciti prvenstveno rusku konkurenciju iz igre (američki proizvođači će se konsolidirati i dobiti pomoć kongresa). Po izjavama ruskog ministra financija saudima dobro ide zasada

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije
Reply to  Wordly wiseman

to je bilo juce, danas je nova situacija….

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

U pravu si, Ameri su napravili strateške rezerve, a naftu koju pljačkaju u Iraku i Siriji koriste za trgovinu i korišćenje “ad hoc” .

Razborit
Gost
Razborit
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Banda samo smišlja izgovore kako da nas još vise pljačka

Stock
Gost
Stock
11 mjeseci prije

“Ritter ističe se da je “pokretanje naftnog rata” dokaz razočaranja Rusije američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, od kojeg je Moskva očekivala poboljšanje bilateralnih odnosa.”
Pa čekaj malo….zar nisu Rusi postavili Trumpa?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

Bas je danas popularan ovakav način objašnjavanja medjunarodnih odnosa , pa imamo careve ,sultane ,imperatore ,carstva ,imperije ,kalifate , međede , orlove , nerone , onda usporedbe s prošlim carstvima , onaj što ga ne voliš hoće da proširi carstvo , kalifat , imperiju , opet ovaj tvoj za kog navijas je moderna demokratska zemlja a ne nekakav osvajač… Ko da je 1920g..

PiriReis
Gost
PiriReis
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Pa ko je svojom percepcijom zaglavio tamo negdje u prošlost to mu se ovdje baš inspirativno istresa. Da stvar bude gora, mnogi potpuno pogrešno percipiraju i tu prošlost…
Ako će ove igrice oko cijena pomoći običnom čovjeku lakše živjeti i mladim ljudima olakšati školovanje, zapošljavanje …itd; onda bravo Rusijo! Ako je posrijedi nekakvo beskorisno namudavanje i inaćenje onda … ma već viđeno.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Ovo čak nije ni partija šaha, ovo je pogana igra domina;u dominu možeš varati, podmuklo gomilati i kriti šta imaš a u šahu je sve otvoreno i ne možeš sakriti figuru, Zapad izgleda igra šah ali u dominu kada krene nema stajanja niti odbrane.
Provlači nam se da Rublja pada čini mi se i više nego 2014. ali zanimljivo nema panike u Rusiji.

slomigreed
Gost
slomigreed
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

kakvo je stanje sa dionicama u americi trenutno?

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije
Reply to  slomigreed

Usrano.

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Rublja je u rujnu 2015. u Rusiji bila sa eurom u omjeru 1/75. Tada sam zadnj put bio tamo i odbijao jednu decimalu da bih usporedio cijene u kunama. Sada je 1/84, dakle ca 11% lošija. Dakle, uz tolike sankcije toliki pad u zadnjih 2 tjedna i nije panično. Ruje ne paničare, jer su 90.-tih navikli i na dane kad su bili polugladni. Njihov problem je konzumerizam – psihička bolest koja je i nas zahvatila prije 30 godina (i još nas pomalo drži), a kod njih je jaka i danas…..

Mölltaler
Gost
Mölltaler
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ne vidim razloga zašto bi paničarili. Njima u Rusiji ne pada kupovna snaga pošto plaćaju sve u rubljama, a u inozemstvo ionako sada niko ne putuje.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

Pre su paničili zbog mogućnostiotimanja kontroli, ovo sada sve izgleda kao kontrolisana devalvacija…Kina recimo kontroliše svoj novac, nema slobode formiranja vrijednosti novca na koju utiču drugi.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Nestašicama?
I kako je to Rusija izvršila agresiju na nekoga?

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Pa pitaj Ukraince.

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

El D. , površno razmišljaš, da li ne znaš, ili namerno, …

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Čuj samo Rusi. Znaš šta ujedinjuje Ruse, Kineze i Japance? To što su svima gore pobrojanim Srbi braća. Nas, Rusa, Kineza, Japanaca, milijardu i po. 😝

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

” Putin prouzrokujre samo da bi nekome nesto dokazao i pokazao koliko je jak ”
———————————————————————————————————————————————

Mislim, da se slabo razumiješ u ekonomsku politiku i istoriju.
Kad su Englezi sebi i ostalima pokazali i dokazali, da mogu Indiju i Afriku da gaze i tlače, postali su ekonomska sila svijeta.
Da li je bilo potrebno toliko žrtava među engleskim vojnicima i civilima ,…… da bilo je, da bi ostatak Engleske mogao da uživa u bogatstvu i razvoju.
Tako če i Rusi morati sad da zagrizu trulu jabuku, za bolju budučnost. Ako je sad ne zagrizu, onda če jih morati još dugo godina jesti.
Ekonomski razvoj Rusije pokazuje, da Putin i njegov tim vuku ispravne odluke..

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  Venom

Usa vatrogasac ima godišnja primanja od 50000 do 70000 dolara.
Ruski vatrogasac ima godišnja primanja od 2500 dolara.

Arkaj
Gost
Arkaj
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Labora, možda si u pravu kad spominješ brojke godišnje zarade USA i ruskog vatrogasca. Ali sad će se taj disparitet osjetno smanjiti. I to je zasluga kako ruskog vodstva na čelu s Putinom tako i američkog vodstva u zadnjih tridesetak godina iako je njihova namjera bila da taj disparitet u zaradama još povećaju.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Da…koliko je potrebno vatrogascu za život u Americi a koliko u Rusiji.
Naravno da mislim da je istina to za vatrogasca u Rusiji.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Siniša, nećeš vjerovat ali vatrogasac u Americi potroši sve te novce. Dva do tri auta, ljetovanje, vikendi, izlasci. Sve je to skupo. Ruski vatrogasac nema problema s takvim rasipništvom.

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Šta će nekom normalnom dva ili više auta, ili kuća? Je li smisao života visiti iz dana u dan po barovima, klubovima, šopovima, jesti po restoranima? Praznu dušu pokušavaju da ispune besomučnim gomilanjem bogatstva i što više zgrću sve su nesrećniji, jer nema veće sirotinje od duševne. Takav svet nema budućnost i neće preživeti ako se ne promeni. Žao mi te što to ne razumeš.

jupiter
Gost
jupiter
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

to po tebi pokazuje da us(r)a vatrogasac zivi bolje?!…stan u u us(r)a /NY nemas ispod $4-5000 u Moskvi za 1000€ imas koliko hoces…… porez tamo i ovamo se ne da porediti…ostale troskove zivota i ne pominjem…..budi strpljiv pa da vidis urusavanje “najboljeg” ekonomskog poretka….a Kina kuca na vrata…

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Da nisi malo požurijo ?
I to baš 2500 dolara, ……. i to baš vatrogasac ?
A da li možda znaš, iz kojeg sela je ta vatrogasac, kojeg plačaju u dolarima ?
50.000 dolara godišnje dobivaju analitičari CIA , a ne neki vatrogasci !
Kad si vatrogasac u Americi, onda puno manje radiš od jednodg analitičara u CIA. I tako da po nekoj logiki predpostavljam, da bi analitičar CIA radije radijo kao vatrogasac ( ono tri puta godišnje )

Prijatelju,……… ne pričaj gluposti !

Mister NO
Gost
Mister NO
11 mjeseci prije
Reply to  Venom

Običan pandur plavac ima 60 000$ godišnje. Radio na kruzeru, pričao s ljudima. Al to je brutto.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije
Reply to  Venom

Venom, vatrogasac u US ima godišnju plaću oko 50000 dolara. U ovom slučaju ti pričaš gluposti.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Običan vatrogasac u UAS zarađuje oko 31.000 na godinu u zavisnosti od lokacije i sponzora.
I kad mu još todbiješ porez, kojeg mora platiti, dobiješ cifru poprečne plate u USA što iznosi 2.300$ mjesečno !
Što na kraju znači, da običan analitičar CIA ima veču plaču, jer kod njih počne plača od 50.000$ godišnje.

Average Fire Fighter Salary
Salary $31k – $83k
Bonus $199 – $12k
Profit Sharing $2k – $25k

Siki
Gost
Siki
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Ad astra o cemu ti lupetas ? Placa od 50 000$ bruto nije nego za prezivit, za ono najosnovnije! Drzi se ti svojih koza i kamena i ne lupetaj. Pozdrav iz USA

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

je ali ako rus kupi za svoju plaću tonu krimpira i amarikana za svoju onda imaju iste plaće

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

mislim, pa koliko sam proguglao cijena krumpira u Rusiji i US je slična, znači da Ameri mogu kupiti znatno više krumpira.

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Labora, ne sekiraj se ti za vatrogasce.

cool
Gost
cool
11 mjeseci prije

Ovo prepucavanje oko nafte već postaje gadost za čitanje, samim tim se mogu misliti kako je među njima samima? Pokušati ću objasniti bit od ne biti. Par dana prije objave u Logičnom da je realna cijena barela 44$, ja sam izračunao”u grubo” da je 45$ realne cijene, nije bitno tko je točan i za koliko sam pogriješio; ( računao sam od olovke do točenja (tehnički dio) + tankere i burzovne “zakonite” špekulante); samo sinovi od političara u naftnom biznisu povise cijenu 4,50$ koja završi zna se gdje i kako; znači cijena je još niža za toliko u konačnici. Međutim, ima jedan drugi veliki “problem” koji nas očekuje – taj je, što će Kina od 2025-26 godine preći na proizvodnju vodikova goriva i samim tim pada kompletne poznate industrije fosilnih, električnih i atomskih goriva od automobila, aviona do proizvodnje električne energije, za to već sada imaju dovoljno osposobljen sub specijalistički kadar i samo će ga dopuniti u budućnosti; ovo su i sami već javno obznanili tako da ovo nije moja umotvorina niti sviranje “u gusle” nikom. Kako će tko odgovoriti na ovaj izazov ovisi samo o njihovoj stručnosti, volji i tendencijama “zakonitih” sprječavanjima bilo koje druge strane čak i na rubu… Pročitaj više »

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  cool

“Kina od 2025-26 godine preći na proizvodnju vodikova goriva ”
NEĆE!!!
Vodikova goriva su ugljikovodici tj. nafta.

cool
Gost
cool
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Vodik je sastavnica vode.

jura
Gost
jura
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

gdje si ti išo u školu,gadno te hiće

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Labora – provokator jebivetar

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Uopće nije točno da Rusija ratuje sa američkim naftašima. Ovo je još jedan od naslova za riznicu clicbaitova.
Oni koji vladaju s Amerikom su u dosluhu sa Saudijcima i Rusima srušili cjenu nafte kako bi pale burze i kako bi naftnu, a i neke druge industrije, Amerika nacionalizirala po smiješnome trošku koji će financirat FED. Pari da niste vidili za prošli weekend kako su se najavljivale beskonačne količine likvidnosti za ”spašavanje” svih industrija u problemu, ali na kraju opet će FED bit vlasnik svega toga.
Ovde na portalu se još igrate kauboja i indijanaca ka i njemaca i partizana. Kad korona prođe i vi se probudite pitat će te se šta je ovo bilo . . . nejasno je kako nemorete shvatit da svit nije više ono ni šta je prij samo godinu dan bija . . .

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

da i svi će prodavati jeftinu naftu, samo će ameri po ugovoru sa kinezima naredno vrijeme prodavati po cjeni.. e sad to neznam.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

mislim Ameri su beznačajni dobavljač nafte Kinezima, nalaze se daleko iza Rusije, Saudijske Arabije, Irana, Venezuele . . .

dulebg
Gost
dulebg
11 mjeseci prije

Sećam se naftnog šoka 1972(?), kad je nafta sa 3$ skočila na 16 i 20$ po barelu.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

bosnac ti si ono kupio za 5000 miljardi $ nafte po cjeni 30$

varjag
Gost
varjag
11 mjeseci prije

USA će na respirator………..biti će zabavno to promatrati…………..

jozo
Gost
jozo
11 mjeseci prije

U mene u selu se prica da je amerika propala

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Znaju gdje treba udariti i to i čine to će dati rezultate.

tata
Gost
tata
11 mjeseci prije

e moj sasa , e moj sasa kako kaze ona pjesma…………….zanima me gdje ste zavrsili svoje visoko obrazovanje,da nije mozda na MEGA fakultetu u BEOOOgradu. zalosno, jos i vese od ovoga mediokretskog portala koji moze ovako nesto objaviti

Petar Ilic
Gost
Petar Ilic
11 mjeseci prije

Ovo je druga četvrtina TREĆEG SVETSKOG RATA. Prvo je SRUŠEN BERLINSKI ZID pa su razbijene SSSR I Jugoslavija i vladari iz senke su bili zadovoljni GLOBALNOM DOMINACIJOM I HODOM U PRAVCU OTIMANJA PRIRODNIH RESURSA.Ali ni rim nije pao za 1oo godina.Ovi vladaju svetom jedno sedamsto i kusur godina. Ali svaki sistem živi i preživi samo koliko može. Kada je Albert Pajk pisao o tri svetska rata i vladanja svetom nije mogao da predvidi PUTINA, KINDŽAL, SR-28,AVANGARD,BOREJ,STATUS 6 I ČITAVU LEPEZU ONOGA ŠTO UBIJA I ŠLOGIRA AMERIČKU ELEKTRONIKU.Kada su vladari iz senke videli gde Rusija ide u strateškom smislu jer su ruski kriminalci zarađivali na njihovoj teritoriji a morali RODINI DA VRATE DUG U POREZU OD 30 procenata što je išlo u raketne i elektronske projekte sami sebi uvode recesiju 2oo8-me godine. Ameri gube radna mesta, EU postaje nešto što će uništiti nacije a USA FED I LONDONSKI SITI cute da je neko iz porodice koja se zvanično smatra uništenom kada se to moglo a bilo je perioda kadasu prodavali akcije a u pitanju je porodica ROMANOV I KAD DOĐE DO TOGA ŠTA JE ČIJE ONDA ĆEMO VIDETI KO JE VEĆINSKI VLASNIK FED-a i SITIJA. I MOZEMO DA GLEDAMO DO MILE… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik