Rusija je objavila rat američkim naftašima, a kad se medvjed probudi udara jako

Nafta pad dolar
59 komentara

Jučer je cijena nafte marke Brent pala ispod 27 dolara po barelu, prvi put od studenog 2003. godine. Tako je cijena za isporuke u svibnju Brenta pala za 6,51%, na 26,88 dolara po barelu. Za laku američku WTI sirovu naftu je pad bio 10,72% i prodavala se za 24,4 dolara po barelu. WTI nafta je pala ispod 25 dolara prvi put od studenog 2002. godine, izvijestile su RIA Novosti.

Prema analitičarima Goldman Sachsa, “pad potražnje za naftom zbog širenja koronavirusa postaje sve uočljiviji”. Osim toga, nije isključen scenarij u kojem će Brent u ovom tromjesečju pasti na 20 dolara.

Podsjetimo, ranije 18. ožujka je prvi put nakon 10. siječnja 2016. cijena sirove nafte Brent pala ispod 28 dolara po barelu.

O „naftnom ratu“ kojeg je objavila Saudijska Arabija, ali revoltirana odlukom Rusije da ne potpiše novi sporazum u okviru skupine OPEC+, već smo pisali u više navrata i SAD su u pravu kada kažu da je glavna meta Rusije u “naftnom ratu“ američka nafta iz škriljaca, piše časopis The American Conservative, napominjući da je Moskva “umorna tolerirati porast američke proizvodnje sirove nafte i uzimanja tržišnog udjela“, što je rekao i zamjenik izvršnog direktora Rosnefta Mihail Leontijev.

“Rusija je umorna od toleriranja povećanja proizvodnje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama, a da sama bude  prisiljena smanjiti proizvodnju kako bi održala svjetske cijene“, prenose RIA Novosti .

„Rusija se pripremala za naftni rat sa Sjedinjenim Državama, a kad su se američki proizvođači nafte iz škriljaca suočili s problemima, Rusija je odlučila da je vrijeme za uzvratni udarac. Cilj Moskve je jednostavan i želi natjerati američke proizvođače nafte iz škriljca da “dijele bol”. I taj je cilj već postignut “, piše autor Scott Ritter.

Ritter ističe se da je “pokretanje naftnog rata” dokaz razočaranja Rusije američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, od kojeg je Moskva očekivala poboljšanje bilateralnih odnosa.

The American Conservative tvrdi da se Rusija pripremala za takav scenarij na tržištu i da je u stanju uravnotežiti svoj proračun s cijenom nafte i od 25 do 30 dolara po barelu za još šest do deset godina.

„Istovremeno se američki proizvođači nafte iz škriljaca ne mogu pohvaliti s tim“, smatra autor članka.

“Možete se dugo igrati s ruskim medvjedom, a da ne izazovete reakciju. Ali sada znamo kakva bi mogla biti reakcija kad „rusko carstvo“ uzvrati, a ono udara jako“, zaključuje autor.

Ranije je engleski tjednik The Spectator također napisao da snižavanje cijena nafte može biti “fatalan udarac” američkoj industriji škriljaca.

Podsjetimo, jučer je cijena sirove nafte Brent pala na 27,34 dolara po barelu, a WTI sirova nafta  ispod 25 dolara po barelu, što znači da treba pratiti kretanja na tržištu nafte, koje diktira i ponašanje burzi, a one su jučer opet zabilježile negativne rekorde, usprkos svim mjerama koje pokušavaju poduzeti Trump, FED i ministar financija Steven Mnuchin.

The American Conservative

„Naftni rat“, pad burzi uz otkup ruskih dionica i Njemačka lokomotiva u recesiju

Rusija je “objavila naftni rat“ – Sektor američkog škriljca ne može preživjeti

Još prije „naftnog rata“ Saudi Aramco je izgubio petinu profita

Može li Rusija pobijediti u „naftnom ratu“ i tko će biti žrtva?

BrentNaftaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomi
4 godine prije

Dobra vijest smanjenje nafte

#supportpolarbear

pravda
4 godine prije

Bumerang se vraća o glavu amerima!

Alex
4 godine prije

Ovo je dobra vijest samo za američke kupce nafnih derivata,jer je tamo nafta roba kao i svaka druga. EU bilda cijene goriva trpajući poreze,prireze, trošarine,putarine,mostarine, sada vjerojatno i koronu…2002g.kada je cijena nafte bila ovako niska,benzin je bio 4 kn,u Sloveniji nešto manje, u Njemačkoj nešto više…sada 2,5 x više!

Stock
4 godine prije

“Ritter ističe se da je “pokretanje naftnog rata” dokaz razočaranja Rusije američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, od kojeg je Moskva očekivala poboljšanje bilateralnih odnosa.”
Pa čekaj malo….zar nisu Rusi postavili Trumpa?

Alen
4 godine prije

Bas je danas popularan ovakav način objašnjavanja medjunarodnih odnosa , pa imamo careve ,sultane ,imperatore ,carstva ,imperije ,kalifate , međede , orlove , nerone , onda usporedbe s prošlim carstvima , onaj što ga ne voliš hoće da proširi carstvo , kalifat , imperiju , opet ovaj tvoj za kog navijas je moderna demokratska zemlja a ne nekakav osvajač… Ko da je 1920g..

Siniša
4 godine prije

Ovo čak nije ni partija šaha, ovo je pogana igra domina;u dominu možeš varati, podmuklo gomilati i kriti šta imaš a u šahu je sve otvoreno i ne možeš sakriti figuru, Zapad izgleda igra šah ali u dominu kada krene nema stajanja niti odbrane.
Provlači nam se da Rublja pada čini mi se i više nego 2014. ali zanimljivo nema panike u Rusiji.

Siniša
4 godine prije

Nestašicama?
I kako je to Rusija izvršila agresiju na nekoga?

Venom
4 godine prije

” Putin prouzrokujre samo da bi nekome nesto dokazao i pokazao koliko je jak ”
———————————————————————————————————————————————

Mislim, da se slabo razumiješ u ekonomsku politiku i istoriju.
Kad su Englezi sebi i ostalima pokazali i dokazali, da mogu Indiju i Afriku da gaze i tlače, postali su ekonomska sila svijeta.
Da li je bilo potrebno toliko žrtava među engleskim vojnicima i civilima ,…… da bilo je, da bi ostatak Engleske mogao da uživa u bogatstvu i razvoju.
Tako če i Rusi morati sad da zagrizu trulu jabuku, za bolju budučnost. Ako je sad ne zagrizu, onda če jih morati još dugo godina jesti.
Ekonomski razvoj Rusije pokazuje, da Putin i njegov tim vuku ispravne odluke..

cool
4 godine prije

Ovo prepucavanje oko nafte već postaje gadost za čitanje, samim tim se mogu misliti kako je među njima samima? Pokušati ću objasniti bit od ne biti. Par dana prije objave u Logičnom da je realna cijena barela 44$, ja sam izračunao”u grubo” da je 45$ realne cijene, nije bitno tko je točan i za koliko sam pogriješio; ( računao sam od olovke do točenja (tehnički dio) + tankere i burzovne “zakonite” špekulante); samo sinovi od političara u naftnom biznisu povise cijenu 4,50$ koja završi zna se gdje i kako; znači cijena je još niža za toliko u konačnici. Međutim, ima jedan drugi veliki “problem” koji nas očekuje – taj je, što će Kina od 2025-26 godine preći na proizvodnju vodikova goriva i samim tim pada kompletne poznate industrije fosilnih, električnih i atomskih goriva od automobila, aviona do proizvodnje električne energije, za to već sada imaju dovoljno osposobljen sub specijalistički kadar… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Uopće nije točno da Rusija ratuje sa američkim naftašima. Ovo je još jedan od naslova za riznicu clicbaitova.
Oni koji vladaju s Amerikom su u dosluhu sa Saudijcima i Rusima srušili cjenu nafte kako bi pale burze i kako bi naftnu, a i neke druge industrije, Amerika nacionalizirala po smiješnome trošku koji će financirat FED. Pari da niste vidili za prošli weekend kako su se najavljivale beskonačne količine likvidnosti za ”spašavanje” svih industrija u problemu, ali na kraju opet će FED bit vlasnik svega toga.
Ovde na portalu se još igrate kauboja i indijanaca ka i njemaca i partizana. Kad korona prođe i vi se probudite pitat će te se šta je ovo bilo . . . nejasno je kako nemorete shvatit da svit nije više ono ni šta je prij samo godinu dan bija . . .

dulebg
4 godine prije

Sećam se naftnog šoka 1972(?), kad je nafta sa 3$ skočila na 16 i 20$ po barelu.

mislim
4 godine prije

bosnac ti si ono kupio za 5000 miljardi $ nafte po cjeni 30$

varjag
4 godine prije

USA će na respirator………..biti će zabavno to promatrati…………..

jozo
4 godine prije

U mene u selu se prica da je amerika propala

Max
4 godine prije

Znaju gdje treba udariti i to i čine to će dati rezultate.

tata
4 godine prije

e moj sasa , e moj sasa kako kaze ona pjesma…………….zanima me gdje ste zavrsili svoje visoko obrazovanje,da nije mozda na MEGA fakultetu u BEOOOgradu. zalosno, jos i vese od ovoga mediokretskog portala koji moze ovako nesto objaviti

Petar Ilic
4 godine prije

Ovo je druga četvrtina TREĆEG SVETSKOG RATA. Prvo je SRUŠEN BERLINSKI ZID pa su razbijene SSSR I Jugoslavija i vladari iz senke su bili zadovoljni GLOBALNOM DOMINACIJOM I HODOM U PRAVCU OTIMANJA PRIRODNIH RESURSA.Ali ni rim nije pao za 1oo godina.Ovi vladaju svetom jedno sedamsto i kusur godina. Ali svaki sistem živi i preživi samo koliko može. Kada je Albert Pajk pisao o tri svetska rata i vladanja svetom nije mogao da predvidi PUTINA, KINDŽAL, SR-28,AVANGARD,BOREJ,STATUS 6 I ČITAVU LEPEZU ONOGA ŠTO UBIJA I ŠLOGIRA AMERIČKU ELEKTRONIKU.Kada su vladari iz senke videli gde Rusija ide u strateškom smislu jer su ruski kriminalci zarađivali na njihovoj teritoriji a morali RODINI DA VRATE DUG U POREZU OD 30 procenata što je išlo u raketne i elektronske projekte sami sebi uvode recesiju 2oo8-me godine. Ameri gube radna mesta, EU postaje nešto što će uništiti nacije a USA FED I LONDONSKI SITI cute da… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI