„Naftni rat“, pad burzi uz otkup ruskih dionica i Njemačka lokomotiva u recesiju

nafta
36 komentara

Saudijska Arabija se pretvara da zaista namjerava započeti pravi naftni rat s Rusijom i drugim proizvođačima nafte.

Cijene nafte porasle su dan ranije porasle na gotovo 39 dolara za barel, što je nešto manje od 42 dolara, potrebnih za suficit ruskog proračuna.

I onda su Saudijci najavili da će naglo povećati vlastitu proizvodnju, s 12 na 13 milijuna barela dnevno, nakon čega su cijene opet pale i sada su opet oko 35,4 dolara za barel Brenta i oko 31,7 dolar za američku WTI naftu.

Nedavno je Saudijska Arabija najavila da će povećati proizvodnju na 12 milijuna barela dnevno. No, pokazalo se da to nije dovoljno za ostvarivanje plana vehabijske dinastije.

Saudijci su posebno vršili pritisak na cijene, pokušavajući ih oboriti još više. Možda postoje dva objašnjenja za ovo, na prvi pogled, čudno ponašanje. Prvo je pokušaj zauzimanja većeg tržišnog udjela nudeći jeftiniju naftu, a drugo pokušaj utjecaja na neuništive partnere, uključujući Rusiju.

Saudijska Arabija neće uspjeti Rusiju prisiliti ni na što, što je već svima jasno. Likvidna sredstva ruskog Nacionalnog fonda za bogatstvo pokrit će proračunske gubitke od pada cijena nafte čak i ako padnu na 25 do 30 dolara, pokazuju materijali objavljeni na stranicama ruskog ministarstva financija. Ta će sredstva u najcrnjem biti dovoljna za šest do deset godina „naftnog rata“, pišu RIA Novosti.

Ali Amerikanci ne mogu izdržati ovaj pritisak, jer je njihova naftna industrija već sada u vrlo teškim vremenima.

Pad burzi i ulaganja u ruske kompanije

U veljači, kada su sve burze počele padati, uključujući ruske, Rusi su povećali svoja ulaganja u ruske tvrtke.

U veljači su Rusi požurili ulagati u ruske tvrtke i za mjesec dana su privatni investitori kupili dionice u vrijednosti od 40 milijardi rubalja, što je šest puta više nego u siječnju. Takvi podaci nalaze se u komentarima Moskovske burze za veljaču.

Interes je nastao uslijed pada globalnih tržišta, uključujući i rusko, dijelom zbog širenja koronavirusa izvan Kine, a na američkim burzama zbog „korekcije“ cijena. Zbog toga je kapitalizacija ruskih kompanija naglo opala.

Međutim, najveći priljev sredstava od 16,7 milijardi rubalja zabilježen je od 25. do 28. veljače. Za to su vrijeme glavni ruski indeksi RTS i MICEX izgubili više od 10, odnosno gotovo 15 posto.

Financijski patriotizam tipičan je za zapadne investitore koji tijekom kriza uzimaju novac s tržišta u nastajanju i prenose ga u domovinu. Slično ponašanje ruskih ulagača može ukazivati na sazrijevanje ruskih ulagača, ali i na veće povjerenje u realnu ekonomiju i na strah od ulaganja u zvučna imena „zombi korporacija“.

Njemačka recesijska lokomotiva

U međuvremenu, u Njemačkoj građani štede. Ne zato što su Nijemci tako konzervativni ili domoljubni, već zato što financijska politika u Europskoj uniji već dugo balansira na rubu iracionalnog.

Njemačka je preplavljena novcem. Zalihe novca u zemlji su dosegle rekordne razine i aktivno su ga uzimale banke i obični građani kako ne bi izgubili štednju. Kreditne institucije su očajne. Pokušavaju uštedjeti na svemu, otpustiti zaposlenike i još uvijek gube milijarde eura. Ali politika Europske središnje banke i štedljivost Nijemaca dovode situaciju u slijepu ulicu, zbog čega stručnjaci već vidje prijetnju raspada Europske unije. Europske vlasti vide zelenu ekonomiju kao izlaz. Električni automobili, obnovljivi izvori energije i druge ekološki prihvatljive tehnologije su plan koji bi trebao spasiti EU od potonuća. Ali stručnjaci se boje da će novac završiti u neisplativim projektima, a još veća opasnost je manjak sredstava nekih zemalja i nužnost novog zaduživanja za takozvane „zelene obveznice“.

Skladišta novca u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, preplavljena su. Početkom 2020. godine ukupne novčane rezerve kreditnih institucija su prema Bundesbanci dostigle rekordnih 43,4 milijarde eura, tri puta više nego što su bile prije pet godina. I već nema dovoljno prostora.

Bit će vrlo smiješno ako kriza izbije zbog neuravnoteženog financijskog sustava u Njemačkoj, jer Nijemci jednostavno nemaju gdje uložiti i potrošiti novac.

Osim novca, Njemačka ima puno zlata. Njemačke zlatne rezerve sada sadrže 3300 tona. Ako ćemo vjerovati na riječ o Amerikancima, koji tvrde da su negdje sakrili 8100 tona zlata, njemačke su druge zlatne rezerve u svijetu.

Ali Nijemci nisu gubili vrijeme i pripremili se za financijsku krizu koliko su mogli. Problem je u tome što mnoge druge zemlje Europske unije, čak i ako se Njemačka uspije zaštititi od financijskih oluja, imaju velikih problema s rezervama i EU možda neće preživjeti veliku ekonomsku krizu. Malo je vjerojatno da će Nijemci pomoći susjedima na svoju štetu. Vjerojatno će radije potrošiti novac na prihvaćanje dodatnih migranata i njihove druge hitne potrebe.

RIA Novosti  / Bloomberg / Lenta

BurzaNaftaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

ov je pri puta u zivotu da čujem da netko ima problema zbog viška novca
i da će propasti zbog toga

ako zanemarimo ekipu od 1% vladajućih koje ionako ne volimo

podsjetnik za siromašne, višak novca se uvikem lako može potrošiti !!!

a baš taj višak novca zadnjih desetak godina je pokrenuo neke nove vjetrove u Njemačkoj i Europi;
okretanje zelenim i eko smjerovima koji se nama ovdje čine smiješnim

kamo sreće da sve balkanske ceste budu svježe asfaltirane, fasade obnovljene, strojevi po tvornicama zamijenjeni najnovijim modelima
a stanovnici i radnici razbijaju glavu razmišljajući – hoću li kupiti novi BMW ili električnu Teslu

ostalima je samo preostalo tražiti dlake u jajetu i tješiti se kiselim grožđem

Tvingo
4 godine prije

Ovaj tekst nażalost nema ni repa ni glave ….

Becko
4 godine prije

Cijeli svijet ce potonuti u recesiju. Doci ce do tektonskih drustvenih promjena. Na kraju ce se brojati mrtvi i doslovno i preneseno…Vidjet cemo cija paradigma ce proci najmanje poljuljana.

Moreno
4 godine prije

Iz članka je nejasno to kako ima novca ka u priči, a banke sve više stenju i traže pomoć država i u Americi i u EU. Rusija je tu u drugačijoj situaciji s obzirom na dug jer joj dug ne prelazi sedminu BDP-a. Zašto se u Americi provode repo programi kako bi banke ostale likvidne od danas do sutra . . . a novca ima . . . Jedna stvar je ulaganje u burze, a skroz je nešto drugo ulaganje u realnu ekonomiju. Svima je jasno kako su burze rasle na iz arije proizvedenoj lovi i kako je zadnja kriza rješavana na način na koji slijedeća neće moć bit rješena jer su kamate već na nuli ili skroz blizu nule pa se neće moć više spuštat. Ono šta je najbitnije je to kako svi mediji taje stvarno stanje. Pojavom korone već ionako usporena ekonomija je naglo još više usporila. Razne… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

“Financijski patriotizam tipičan je za zapadne investitore koji tijekom kriza uzimaju novac s tržišta u nastajanju i prenose ga u domovinu.”…a ja mislio da pljačkaju po svijetu zato što su zlotvori a oni to rade iz patriotskih razloga 😄😄

Siniša
4 godine prije

E da si čitao pročitao bi da je KSA u osvetničkom pohodu posle nepristajanja Rusije na dogovor….ko ti je kriv kada si slep pored očinjeg vida svoga.

Deno
4 godine prije

“Ta će sredstva u najcrnjem biti dovoljna za šest do deset godina „naftnog rata“, pišu RIA Novosti.” ???

“Njemačka ima puno zlata. Njemačke zlatne rezerve sada sadrže 3300 tona”
Zar Njemačka nema pohranjeno zlato u SAD-u i ne moze provjeriti stanje jer mora Amerima vjerovati na riječ?

Duki
4 godine prije

“Nijemci”-citiram-” nemaju gdje uložiti novac? Rješenje bi bilo prihvaćanje migranata i potrošnja za njihove potrebe !??” Ako je to plan njemačke onda se njihovi političari ne razlikuju puno od naših .
Vjerujem da bi puno bolje bilo vratiti izvezenu “prljavu”proizvodnju od prije 20-30 godina u Njemačku ! Tehnologija je napredovala poprilično (filteri,gorivo,recikliranje) i onda u takvu proizvodnju zaposliti prognanike ,jer ulaganje u njihovu resocijalizaciju na sadašnji način dovodi samo do još većeg otpora njemaca .😁😁

mali jere
4 godine prije

Ko koga obara ne zna se ali sigurno je da je Putin spreman na ovo i kad sve prodje Rusija ce biti jos jaca nego do sada a za nekoliko godina ce biti jaca od Amera i moci ce dirigirati ako ameri budu trazili igranku.

Outsider
4 godine prije

Iran ,Sirija se ne spominju u ovoj priči. Šta ako se cijena nafte dovede do neisplativosti za pljačku?

Jole Prvi
4 godine prije

Najlakši način kako obuzdati saudijsku proizvodnju nafte je platiti Hutima da ispale desetak balističkih raketa na saudijske rafinerije.

Alex
4 godine prije

Za vrijeme zadnje krize Njemci su još ojačali, čak i vojno,a za vrijeme krize prije 2.sv.rata…to svi znamo,ne? Hitler i ekipa, kakvu svijet još nikada nije vidjeo… Ne ponovilo se!

Teheranac
4 godine prije

ovdje se ne radi samo o saudijskoj nafti. ne smijemo zaboraviti da gazda ne sjedi u Rijadu već u Bijeloj kući. Amerika u teškoj ekonomskoj situaciji. Kina za sada kupuje naftu samo od Rusije (možda i Irana) a saudijska ostala bez kupca na toj destinaciji. Saudijci su davali velike popuste da bi sačuvali svoje mušterije. Saudijci imaju i oko hiljadu milijardi investirano u američku privredu pa sniženje cijene ide u korist Americi i naravno saudijskom dvoru a ne narodu. (valja kupovati slikarska platna po 500 miliona dolara ili skupe mega-jahte od milijardu dolara). posebno složena situacija sa različitim tumačenjima. Rusija ne prodaje samo naftu (rusku naftu kupuju i Amerikanci) već više zarade ima od prodaje plina, kojeg Saudijci nemaju. Aramco je također u velikoj mjeri američko vlasnistvo. zaista teško analizirati.

kogaBoliK
4 godine prije

“Europske vlasti vide zelenu ekonomiju kao izlaz. “- pa u tome i je problem, ovo se može prevesti kao Njemački birokratski establishment halucinira i čeka da pukne valuta.. zemlja pseudo- akademičara nagomilala je hrpu love koja stoji, prolazi kroz ruke i ne događa se ništa, nema rasta.. čekaju se izbjeglice da pokrenu gospodarstvo 😀 ..što je promašaj stoljeća.

ja ba
4 godine prije

na ovom portalu samo neke analize vrlih majstora

dulebg
4 godine prije

Nemačko je zlato dobrim delom kod Amerikanaca ili u Engleskoj. Kad su ga tražili nazad, odobreno im je jedno 15%, pa su to Nemci sve pretopili i ponovo lili u poluge – da provere da možda nije volfram.

Franjo Josip
4 godine prije

Ovaj clanak je bas jako los, na razini stadiona.

samo tako
4 godine prije

“Rusi su povečali svoja ulaganja u ruske tvrtke” ; “zbog toga je kapitalizacija ruskih kompanija naglo opala” .
Nikad viđena čudesa se događaju u Putinstanu, jelte ?!
Ili je Saša F. totalno prolupao napisavši to, ili vjerovatnije po običaju lupeta idiotarije, već uobičajene za portal “lobotomizirano.com”
LP, posebno CENZORU

mane
4 godine prije

ne mrzim nikoga ali prema nemcima osecam prezir.nikad niko nije trebio slovene kao nemci.bez prestanka trebe vec vise od milenijuma.kazu navukli ih za drugi svetski rat.pa i da je istina,ko ih je navukao poslednjih 1000 god

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI