„Sjedinjenim Državama je isplativije uvoziti rusku naftu i izvoziti vlastitu“

Rusi izvoze naftu u SAD
19 komentara

Američkim je kompanijama isplativije prodavati naftu proizvedenu u Sjedinjenim Državama u inozemstvu i prerađivati ​​ruske sirovine u lokalnim rafinerijama, rekao je vodeći analitičar ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost (NESF) Igor Juškov, komentirajući stalno povećanje isporuka nafte iz Rusije u Sjedinjene Države.

„Rusija je postala jedan od glavnih dobavljača nafte za SAD zbog zamjene ostalih dobavljača. Prije svega, govorimo o nafti iz Venezuele. U 2019. Washington je pooštrio sankcije protiv Venezuele, zabranivši kupnju nafte iz latinoameričke zemlje. To je dovelo do toga da su američke rafinerije, konfigurirane za preradu sirovina iz Venezuele, počele tražiti alternativu i naftu sličnih karakteristika. Ruska nafta sa srednjom razinom sumpora i njeni primarni rafinirani proizvodi dobro se uklapaju u proizvodne procese američkih rafinerija. Stoga se izvoz ruskih sirovina u SAD povećao“, kaže Igor Juškov.

Napominje da američke rafinerije imaju visoku tehnološku razinu i mogu dobiti dobar prinos naftnih proizvoda pri preradi srednje sumporne i visoko sumporne nafte. Stoga su američke rafinerije dugo naftu kupovali u Venezueli po relativno niskim cijenama, a njihovu laku WTI naftu, koja velikim dijelom dolazi iz škriljca, trenutno prodaju na inozemnim tržištima po visokim cijenama.

„Na ovaj način američke tvrtke uspijevaju dobro zaraditi. A u slučaju da se opskrba ruskom naftom iz bilo kojeg razloga prekine, u Sjedinjenim Državama neće biti nestašica, ali će se pogoršati situacija u prerađivačkoj industriji i rafinerijama“, kaže stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, za ruske kompanije biti na visokim pozicijama na američkom tržištu i nije neka vrsta fantastičnog uspjeha, jer su Sjedinjene Države privukle naftu koja je bi svakako završila na drugim tržištima.

„Nije bilo značajnog povećanja proizvodnje i izvoza. U Rusiji postoje poteškoće s bazom resursa, jer za značajan porast proizvodnje nafte treba razviti nove pokrajine, a postoje i ograničenja koja su na snazi ​​prema sporazumu OPEC+“, rekao je viši analitičar pri Nacionalnom fondu za energetsku sigurnost.

Kako smo ranije izvijestili, pozivajući se na Informacijski ured američkog Ministarstva energetike (EIA), Rusija je povećala izvoz nafte u Sjedinjene Države u proteklih 11 mjeseci za gotovo trećinu i u studenom je američkim rafinerijama isporučila 166 milijuna barela, čime je ušla među četiri najveća dobavljača u zemlji. Ovo je rekord za ruske proizvođače u posljednjih osam godina, ali je objašnjenje jednostavno: američke sankcije protiv Venezuele prisilile su američke rafinerije da traže nove izvore uvoza teške nafte.

A europske zemlje i američke lekcije iz solidarnosti i ukori zbog kupnje ruskih energenata? Kao što kažu u Americi: “Nothing Personal, It’s Just Business”.

NaftaNESFWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Amerikanci su sposobni i prilagodljivi “slobodnome tržištu”. Ko na primjer može prodat Ukrajini ruski ugljen kupljen po ruskim, a prodan po američkim cjenama osim Amerikanaca koji su stvarno “exceptional nation”.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Sto uopce znaci drzavi se “isplati”?
Drzava su ljudi koji rade, grade i placaju porez kako bi krpelji zivjeli i manipulirali s njima. Nikome od tih parazita nije do nekakve “isplativosti” vec samo do kontrole robova…Drzava je samo sinonim za zatvor…

Lucija
4 godine prije

A još je isplativije ako ovo nije ruska, 😊- piše i u tekstu da se ne može brzo podići proizvodnja ( npr taj porast za 1/3 na amer.tržištu)-, nego, venecuelanska nafta…

čitalac
4 godine prije

I sad kupuju naftu iz Venezuele preko Rusije.

Kap u moru
4 godine prije

Rusi godisnje izvezu nafte u usa u kolicina jednodnevne potrosnje. …

Dopizdilomi
4 godine prije

Normalno. Natjeraš partnere da moraju kupiti od tebe skupu onda oni kupe od Rusa jeftinu i još jednom prodaju partnerima pod skupu. SAD je parazitska zemlja i od drugog svjetskog rata živi na grbači slabijih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI