SAD su bile u dogovoru s vojskom Venezuele da svrgnu Madura, ali je nešto pošlo po zlu

77 komentara

Nakon propalog državnog udara u Venezueli je situacija u zemlji trenutno mirna. Međutim, policija u Caracasu je opkolila veleposlanstvo Španjolske, gdje se skriva bivši oporbeni čelnik Leopoldo Lopez, koji je pobjegao iz kućnog pritvora. Sud je već izdao nalog za njegovo uhićenje. Španjolci tvrde da je Lopez dobio azil, ali on kaže da je u veleposlanstvu samo “gost”. Dio zastupnika španjolskog parlamenta osuđuje stav španjolskog ministarstva vanjskih poslova o prihvatu Lopeza u diplomatskoj misiji u Caracasu.

Ako Španjolska ustraje sa skrivanjem Lopeza, vrlo je vjerojatno da  bi vlada Venezuele mogla slijediti primjer sa Sjedinjenim Državama i Kolumbijom s kojima je  Caracas krenuo putem prekida diplomatskih odnosa. Takvu odluku može opravdavati sudjelovanjem Španjolske u subverzivnim aktivnostima. U međuvremenu se Juan Guaidó, samoproglašeni predsjednik zemlje i vođa prevrata, premješta s jednog tajnog mjesta na drugo, kako bi izbjegao uhićenje.

Kako su Madurovi suradnici izigrali Johna Boltona, Elliotta Abramsa i oporbu u zemlji

Visoki američki dužnosnici John Bolton i Elliott Abrams su i ranije tvrdili kako su u pregovorima s ljudima bliskim predsjedniku Nicolasu Maduru, ali i s visokim vojnim časnicima, te da će “režim uskoro pasti”. Iste su izjave davali Juan Guaidó i Leopoldo Lopez, koji se sada skrivaju i prvi se kreće negdje po istočnom Caracasu, a drugi je “gost” u španjolskom veleposlanstvu. Vojnici koji su sudjelovali u pokušaju prevrata 30. travnja su uhićeni ili su se sami predali, a manja skupina je pobjegla u zgradu brazilskog veleposlanstva u glavnom gradu Venezuele.

No, čini se da su John Bolton, Elliott Abrams i Juan Guadio bili u pravu kada su tvrdili da pregovaraju s ljudima bliskim Maduru i s generalima vojske Venezuele, ali su na kraju izigrani.

Naime novinari španjolskog lista ABC David Alandete, Ludmila Vinogradoff i Ymarú Rojas su proveli istragu u Madridu, Washingtonu i Caracasu i objavili reportažu koja bi mogla biti scenarij za izvrstan politički triler.

ABC, navodeći izvor u Vijeću za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, piše kako je Washington u utorak planirao svrgnuti Nicolasa Madura s vlasti. Američka strana se o svemu dogovorila s vrhom vojske Venezuele, koja je trebala uhititi Madura, ako ne pristane pobjeći na Kubu. Međutim, sve je propalo zbog ministra obrane Venezuele, Vladimira Padrina Lopeza, koji se navodno “predomislio u posljednjem trenutku”, pišu španjolski novinari, iako je vrlo vjerojatno da je ministar Lopez o svemu izvještavao Madura, što se vidi i po improvizaciji državnog udara, tijekom kojeg su korištene stare snimke napada na vojnu bazu La Carlotta u istočnom Caracasu.

Dok su se Juan Guaidó i Nicolas Maduro u srijedu na ulicama Caracasa igrali mačke i miša, administracija Donalda Trumpa je pokušavala otkriti tko ih je prevario u utorak 30. travnja i minirao operaciju svrgavanja predsjednika Venezuele.

Prema povjerljivim informacijama koje je dobio španjolski ABC, plan “smjene režima” je bio posljedica sporazuma između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i venecuelanskog ministra obrane Vladimira Padrina Lopeza, koji je zaključen tijekom nekoliko telefonskih razgovora održanih posljednjih mjeseci. Padrino Lopez, a zajedno s njim i neki drugi ministri i generali, morali su prijeći na stranu samoproglašenog “predsjednika” Juana Guaidóa i protivnika Nicolasa Madura.

Guaido je imao dokumente koji su sadržavali plan prema kojem bi državni udar završio izborom predsjednika Venezuele 30 dana nakon se preda “chavistički režim” i Guaidó prizna kao osoba koja zakonito djeluje kao predsjednik zemlje.

Paralelno s vojskom bi Vrhovni sud Venezuele, kojeg zastupa njegov predsjednik Mikel Moreno, trebao proglasiti nezakonitom Nacionalnu ustavotvornu skupštinu, ogranak zakonodavne vlasti kojeg je stvorio i nadzire Nicolas Maduro.

Uz poštivanje potrebnih zakonskih postupaka i formalnosti je načelnik Nacionalne garde, general Ivan Rafaelom Hernandezom Dala, trebao biti zadužen da obavijesti Madura da u trenutnoj situaciji ima samo dvije mogućnosti: ili će napustiti zemlju i pobjeći na Kubu, ili će biti uhićen na zahtjev suda.

Nakon toga se trebao pojaviti “strogo tajni dokument iz američke obavještajne službe”, kako u Venezueli ima između 20 i 25 tisuća naoružanih kubanskih plaćenika koji podupiru Madura i drže cijelu zemlju u strahu”, iako oružane snage Venezuele imaju 235 tisuća aktivnih vojnika i 200 tisuća više rezervista.

Dakle, zajedničkim naporima Washingtona i venecuelanske vojske “zemlja je trebala biti oslobođena i od predsjednika diktatora i bataljuna kubanskih vojnika”.

Ali nešto je pošlo po zlu. Maduro nije pobjegao na Kubu, Vladimir Padrino se iznenada predomislio i odustao od uloge “kum venecuelanske revolucije”, a velika većina venecuelanskih generala nije se pojavila u vrijeme ni na mjestu koje su odredili Amerikanci.

Elliott Abrams, specijalni izaslanik američke administracije za Venezuelu, požalio se kako “nikome nije mogao poslati pravi signal, kao da su po dogovoru svi isključili mobitele.”

Podsjetimo da je španjolski ABC je ozbiljna novina, a ne “žutilo” bilo koje vrste koja se služi s frazama izvađenim iz konteksta i pogrešno protumačenim izjavama.

David Alandete, Ludmila Vinogradoff i Ymarú Rojas, troje novinara španjolskog lista su dijelili informacije “primljene izravno od osobe u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost”, a nijedno od njih ne gaji ljubav prema Maduru, kao ni, usput rečeno, prema vodstvu Kube i Ruske Federacije, tako ima malo razloga za tvrditi da je njihova priča lažna.

“Sporazumi između predstavnika uprave Washingtona i venecuelanskih generala u nazočnosti Juana Guaidóa su trebali biti potpisani u utorak 1. svibnja, unutar vojne baze La Carlotta u blizini Caracasa. Zajedno sa samozvanim predsjednikom, još jedan opozicijski vođa, Leopoldo Lopez, trebao je staviti svoj potpis na dokument, ali je Lopez umjesto u bazu La Carlotta na čudan način došao do španjolskog veleposlanstva u venecuelanskom glavnom gradu i tamo zatražio politički azil, piše ABC.

“Visoki izvori” upućuju na potpuni nedostatak informacija o tome što je s američkim scenarijem točno pošlo po zlu. Zna se samo konačni rezultat. Nicolas Maduro u utorak nije napustio predsjedničku palaču Miraflores. Neki drugi neimenovani stručnjaci kažu da je “za sve kriv Vladimir Padrino, koji je u posljednjem trenutku okrenu leđa Boltonu, Abramsu i Guaidóu, naravno”.

Elliott je, prema autorima, “izrazio posebno razočaranje stavom Vladimira Padrina, ključnog lika planirane revolucije da se svrgnu “chavisti”.

“Mnogo su razgovarali, ali kad je došlo do toga da treba djelovati, sve je nestalo”, rekao frustrirano posebni predstavnik Bijele kuće za Venecuelu.

No, sve je bilo kao podmazano. Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan je čak neočekivano otkazao posjet Europi.  Prema riječima glasnogovornika Pentagona, želio je “osobno koordinirati djelovanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ministarstva domovinske sigurnosti, uzimajući u obzir ono što se događa u Venezueli i na granici s Meksikom”.

Moguće je da je bio spreman i šampanjac, koji je u hladnjaku čekao svoj trenutak. Ali taj trenutak nije došao i više ga nitko ne čeka.

Nicolas Maduro, koji se, prema kalkulacijama američkih stratega, već skrivao negdje u predgrađu Havane, iznenada se pojavio na pred kamerama države televizije i rekao da je “zbog izdaje interesa države, pomaganje samoproglašenom Guaidóu i američkom imperijalizmu otpušten načelnik tajne službe SEBIN Manuel Christopher Figuera”, koji je odmah i uhićen.

U srijedu ujutro se na društvenim mrežama pojavio video u kojem je grupa rođaka Vladimira Padrina Lopeza, uključujući i njegovu majku, pozvala ministra obrane da “prekine veze s Madurom i napraviti hrabar iskorak prema narodu”.

Ali Vladimir Padrino Lopez nije poslušao zahtjeve svojih rođaka.

Nicolas Maduro i ministar obrane Vladimir Padrino Lopez
FOTO: Nicolas Maduro i ministar obrane Vladimir Padrino Lopez

Guaidó je uspio okupiti svoje sljedbenike, te u skladu s planom 1. svibnja organizirati prosvjede na čak 14 trgova u Caracasu. Sam je došao do jednog od njih i održao nadahnuti govor, gušeći se s vremena na vrijeme pljuvačkom i tvrdeći kako “nema povratka, da treba pozvati sve koje znate i pobijediti, jer će uzurpator biti uklonjen s vlasti i već je izgubio”.

Madurove pristaše su imale drugačije mišljenje, ali još uvijek nije došlo do sudara s oporbom, jer su intervenirale jedinice Nacionalne garde. U početku su razdvajale suprotstavljene strane, a zatim okružile vojne pobunjenike, njih oko 300, koje su odveli u bazu La Carlota.

John Bolton i Mike Pompeo su nazvali Vladimira Padrina izdajicom, naravno, američkih interesa, te “ključnom osobom koja je kriva što je Maduro ostao na vlasti”. Ranije su zaprijetili venecuelanskom ministru obrane da će mu zaplijeniti sve račune i nekretnine koje ima u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, ako ne izda zapovijed vojsci da izađe na ulice, ali ih Padrino Lopez nije poslušao.

“Žele potopiti Venezuelu u krvi. Zato sam naredio da vojska ostane u vojarni, a da se nemirima bavi Nacionalna garda”, rekao je Padrino obraćajući se stanovništvu zemlje u videu na internetu.

U petak nitko nije razumio zašto razrađeni Elliottov plan u Venezueli nije funkcionirao. Jučer je predsjednik Donald Trump nazvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina, a ruski predsjednik ga je podsjetio na “miješanja” u unutarnje poslove drugih zemalja, a posebno na pokušaj nasilne promjene vlasti u Caracasu, koji potkopavaju izglede za političko rješenje krize. Je li Trump to shvatio, saznat ćemo kasnije.

ABC Internacional

 

izbori VenezuelaLeopoldo Lopez
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Nije prošlo, kao što znamo…pa je lako sad biti pametan.
Samo sam htjela skrenuti pozornost na još jedan poznati element scenarija : pozive familije i rodbine; u ovom slučaju javila se Padrinova majka…?

AJeTo
4 godine prije

To je vrijednost stotinjak vojnika. Ameri su mogli i trebali nauciti iz Erdoganovog primjera, sada mogu napraviti musical “Vazno je zvati se Vladimir”.

Sparkling
4 godine prije

Zar opet Vladimir P. odvodi “izuzetne” na skliski teren. Pa nemoj više Vladimire, usliši im barem jednu želju. Frustrirani su jadnici.
A sada ozbiljno: pa sigurno da je taj dotični general izveo vojsku na ulice, a podjeljenost naroda je dovoljna da bude došlo do građanskog rata, i evo ti idealne situacije za ubacivanje svakakvih probisvjeta u sukob i još veče pomutnje. Sve u cilju protjerivanja Rusa i Kineza.
Možda i sama nafta nije toliko bitna.
LP

igi
4 godine prije

…ma kakvi maduro…to je ruska igra…rusi su amere shebali istim trikovima koje su gringosi koristili u ukrajini…mislim ono…obečaj,laži,muljaj,prevari i protivnika navedi na grešku te dovedi pred gotov čin…

Alen
4 godine prije

Zanimljivo kako ih rusi cekaju spremni na svim frontovima , od bliskog istoka , evrope , evo sad i u j.americi..
Poraz za porazom , sto vojni , ekonomski ,politički se redaju jedan za drugim..

žrec
4 godine prije

Latino-američkim zemljama vladaju stare španjolske elite, oslonjene prije svega na SAD, ali im i Španjolska pruža podršku. No, mislim da priča s Venezuelom nije gotova, mislim da je glavni plan dočepati se njihove nafte, prije nego što se krene na Iran kako bi se nafta, cijena i dolari držali onako kako njima odgovara.

Amater
4 godine prije

Ovaj je poraz posebno važan , obzirom da su poraženi u vlastitom dvorištu !!!

Trubadur
4 godine prije

I ja mislim, da je FSB opet izvrstno uradila svoj posao….

Riddick
4 godine prije

Nasamarili su ih , šta kaže kao da su svi od jednom isključili telefone…
Sad su im ostali Guaido i ovaj u Španskoj ambasdi.

krezubi glasac
4 godine prije

Ima spasa za Ameriku. Ovu hijensko lesinarsku politicku garnituru zaposliti u celicane i brodogradilista. Pocnite ponovo stvarati Ford Mustange klase 1964 i motorcikle Indian sa retro izgledom. Smanjite odvratni ratni krs koji samo optereciva srednju klasu koja jedina radi i placa svoje obveze. Ulazite u civilizaciju i razvoj svoje zemlje a ne u jedan uzasno preskup zdrastveni sustav koji je samo za elitu.
S time cete pomoci sebi i cijelom svijetu. I ja bi htio imati Ferrarija ali ne mogu otici kod susjeda i uzeti njegovo.
Amerika ovim postupcima samo gubi na ugledu kod bivsih prijatelja.
God bless America and all world !

Splitexpress
4 godine prije

DHL nije isporučio pošiljke pa dogovori nisu stupili na snagu?

nessy
4 godine prije

Tako slatko su ih navukli, govna su isplivala na povrsinu, vise nema nesporazuma, tocno se zna kako tko dise. Mali izdajnik je u ilegali, Lopez je “gost” u Spanjolskoj ambasadi (nadam se da ce mu gostovanje potrajati koliko i Assangeu),prevratnici u pritvoru i to je to, kraj “demokratske revolucije” u Venecueli. Padrino i ekipa su ih preveslali k’o puckoskolce. Tko god je smislio ovaj plan, svaka mu cast. I, za desert, tri jahaca apokalipse, Bolton, Abrams, Pompeo, grizu svoja jaja, nije im jasno da je njihov masterplan jadno propao. Jos, idioti nadju optuzivati ministra obrane, suverene zemlje, za izdaju, jer nije presao na njihovu, zavjerenicku stranu. Kako god bilo, ovdje se njusi ruski utjecaj, a ako ga i nema, treba ga iskontruirati, nebi li nekome od ucveljenog trojca, makar puklo srce.

Dopizdilomi
4 godine prije

Jadni ameri, opet im je netko “put in”.

samo tako
4 godine prije

Ni prozvodnja pučeva im više ne ide, jadni usranci.
A sad skrušeno zamolite Kinu da kupi vašu soju , možda se i smiluju kad oslobodite direktoricu Huaweia

spartak
4 godine prije

Usanskim revolverašima ovoga puta nije uspjela pljačka venezuelske poštanske kočije, premda su u njoj imali i svoju petu kolonu. No pokušat će oni ponovno nekom drugom taktikom. Jer za stil života kojim oni žive pljačke su nužnost opstanka.

HEKPCT
4 godine prije

Meni je već u utorak ujutro bilo jasno da se hazarsko pleme ovaj put ne šali i da se najozbiljnije do sada obrušilo na Madura. Vidjelo se to iz cjelodnevne medijske pokrivenosti. Kad ciomediji tako unisono, pristrano i zdušno pokrivaju neki događaj jasno je da to rade po zadatku i da očekuju unaprijed zamišljeni rasplet. Imajte to na umu kod budućih događaja sličnog tipa. Naravno, i neovisni mediji su tu, ali kod njih je primjetan izostanak navijačko-huškačkog pristupa temi.

HEKPCT
4 godine prije

Apropos ovog Abramsa i njegove žalopojke kako “nikome nije mogao poslati pravi signal, kao da su po dogovoru svi isključili mobitele” – bilo bi zanimljivo znati da li je itko mogao koristit mobitel u to vrijeme. Ne bi me ni najmanje čudilo da je mreža bila ometana. Zapravo, to bih i očekivao.

HEKPCT
4 godine prije

Pitam se, čime to treba zaprijetiti jednoj majci da bi se ona u toj i takvoj situaciji javila sinu…

fudo
4 godine prije

tam’ se veliko perje vrti,sad me zanima tko će se prodat’. nadam se da su tvrdi, a ne ko’ mi pičke i izdajice šaptom pali -pilot program za sve ostalo sranje po svijetu

Jole
4 godine prije

SAD su bile u dogovoru s vojskom Venezuele da svrgnu Madura, ali je nešto pošlo po zlu—- Ma nije to baš tako.SAD su mislile da su bile u dogovoru s vojskom Venezuele,a misliti je drek znati !!

Moreno
4 godine prije

U ciloj ovoj priči još samo fali ljubavnica ministra obrane Venezuele koja mu nije dopustila prelazak na američku stranu, jer eto i cila familija mu je bila za Amere i tili su ministra odvojit od kurve . . . osim toga čudan podatak, bez obzira istinit ili ne, kako ministar obrane Venezuele ima račune i nekretnine u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama . . . a Amerika i Kanada već 20 godin pokušavaju srušit vlast Venezuele . . . priča je puna rupa . . . a ako su ovi novinari bliski Amerikancima onda je baš radi ovoga cila priča smišna . . . jer se oće progurat američka priča o onome šta se događalo, a cila istina se vjerojatno nikad neće saznat . . .

Alen
4 godine prije

Pompeo tweeta ,poziva da je vrijeme tranzicije doslo , maduro poziva vojsku da bude spremna na napad..

Mucke
4 godine prije

Drzavni udar koji slici na cirkus ili samo vjezba za drzavni udar koji dolazi?Ja bi za svaki slucaj ovog Padrina poslao neko vrijeme da se bavi unucima,nekako mi ti iz juzne amerike koji se zovu Vladimir ili lenjin ne mirisu.

Ivi.tz
4 godine prije

RUSIJU optužuju bez ijednog dokaza za skripal,pa kao mješa se u izbore itd itd.a vidite šta rade ove psihopate preko bare. A meni je zanimljiva stara kurva evropa,kako ćuti…hheehe.ALI druga vremena dolaze,i to psihopate dobro znaju…

uprise18
4 godine prije

a nikome nije jasno da amerika namjerno igra ovu nesuvislu igru jer zeli do kraja srusiti medjunarodni poredak.pa njihova ekipa se vec 3 desetljeca usavrsava za ovaj klimax.

Nostromo
4 godine prije

Niti je lignja riba, niti je amerikenjac covijek.

HEKPCT
4 godine prije

Kad Amer kaže da je trava zelena ja dvaput provjerim.

zoki
4 godine prije

“Blondie” zna kako se je Pompeo osjećao … 😀

https://www.youtube.com/watch?v=uWhkbDMISl8

Jaran..j
4 godine prije

Ocito da se americki misleci tenk(think-tank)zajebo do jaja..

dulebg
4 godine prije

Samo neka mi neko kaže “da Rusi i Kinezi nsu bili uključeni u “pregovore” od prvog trenutka”? To je šema 2-strukih agenata, koju čak i ja razumem – njihov Padrino dogovara se sa Amerima, a Rus i Kinez slušaju na spikerfon i šapuću mu šta da odgovori. Pa valjda su i Ameri svesni da se to tako radi?

Jurišić maja
4 godine prije

Doveli su rusi dva iljusina svojih generala pa su tako neutrralizirali i onemogucili prevrat a sva nadzorna tehnika je ionako pod njihovom kontrolom pa su se ameri i ovi navodni prevratnici dogovarali a rusi slusli i na temelju toga vukli poteze i dobro je ispalo svaka cast

J B TITO
4 godine prije

Pozdrav! Ovo samo dokazuje da kada jedna zemlja ima napredno oružje da da svi laju ali niko ne grize.To spasa a i Sjevernu Koreju.A sta reci za vojsku Venecuela zasada je na visini svoga zadatka.Cuvati državu od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja. Zvuči poznato!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI