Pokušaj prevrata u Venezueli je propao – Gaudio poziva na nastavak “borbe za slobodu”

48 komentara

Kao što smo sinoć opširnije izvijestili, jučer su samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaidó, koji je s pristašama prethodno iz kućnog pritvora oslobodio svog stranačkog vođu Leopolda Lopeza, uz pomoć nekoliko vojnika i plaćenika pokušao zauzeti vojnu zrakoplovnu bazu “La Carlota” u Caracasu. Baza se nalazi u oporbenoj utvrdi venecuelanske prijestolnice općini Chacao. Iako je Guaidó u prvom obraćanju javio kako je u krugu baze i da vojska prelazi na njegovu stranu, kasnije se ispostavilo da se javlja s velikog prometnog čvorišta, obližnjeg raskrižja i cestovne petlje Altamira, koje se nalazi u blizini zrakoplovne baze.

Na njegov poziv se u blizini vojnog objekta okupilo nekoliko stotina njegovih pristaša, koji su počeli napadati snage sigurnosti koje su branile bazu.

Na nadvožnjaku petlje Altamira se rasporedila manja skupina vojnika odanih Guaidóu, koji su razmjenjivali vatru s pripadnicima oružanih snaga. Prevratnici su bili naoružani američkim poluautomatskim karabinima AR-57 s prigušivačima.

Venecuela puska AR57
FOTO – Prevratnici na nadvožnjaku Altamira s američkim poluautomatskim karabinima AR-57

Međutim, tijekom dana i navečer nije došlo do masovnijeg okupljanja naroda, a ova skupina je razbijena i pokušaj vojnog udara je osujećen.

Kako je napad na bazu “La Carlota” pratila velike medijska podrška zapadnih medija, koji su širili dezinformacije, istinu je bilo moguće saznati zahvaljujući kanalima RT Actualidad i TeleSur koji su uživo prenosili događaje na svojim You Tube i drugim kanalima.

Gotovo nijedan medij koji je propagandom podržavao udar nije objavio snimke odaziva pristaša Madura, koji su na poziv vlade krenuli u obranu predsjedničke palače Miraflores. Crvena plima se počela slijevati i ubrzo je okružila predsjedničku palaču kako bi obranila legitimno izabranog predsjednika Venezuele.

Baš kao što se to dogodilo 2002. godine, kada je Hugo Chavez bio svrgnut na gotovo 48 sati, venecuelanski civili i vojska su osujetili još jedan državni udar kojeg su pokušali provesti oni koji vlast ne mogu osvojiti demokratskim sredstvima.

VIDEO – Pristaše Madura koji su jučer bili oko palače Miraflores

Državni udar nije uspio. Dok se narod okupio oko predsjedničke palače, pravi  vođa udara Leopoldo Lopez je sa suprugom pobjegao u veleposlanstvo Čilea u Caracasu. Neki od vojnih dezertera, vidjevši da neće moći zauzeti zrakoplovnu bazu “La Carlota”, zatražili su azil diplomatskom predstavništvu Brazila. Ovo su potvrdili AFP i čileanska diplomatska misija u Caracasu.

AFP javlja kako je najmanje 25 venecuelanskih vojnika zatražilo je azil u brazilskom veleposlanstvu u Caracasu, što je jučer potvrdio visoki brazilski dužnosnik.

Glasnogovornik brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara je izjavio kako su među podnositeljima zahtjeva za azil bili vojnici i poručnici. Odlučili su se za brazilsku diplomatsku misiju zato što je Bolsonaro tijekom dana podupirao “narod” Venezuele da “svrgne diktatora”, što se odnosi na predsjednika Nicolasa Madura.

venezuela

Brazil je na strani stanovnika Venezuele, predsjednika Juana Guaidóa i slobode Venezuele. Podržavamo slobodu te sestrinske nacije, da konačno živi u pravoj demokraciji”, rekao je Bolsonaro u nizu objava na Twitteru.

Ministar vanjskih poslova Brazila, Ernesto Araujo, ponovio je potporu njegove zemlje “demokratskoj tranziciji” i izrazio “nadu da će venecuelanska vojska biti dio ovog procesa”.

Međutim, čak i AFP priznaje da je očito kako se pažljivo planirani pokušaj Guaidóa da dobije vojnu potporu u utorak se raspao u neredima u glavnom gradu Venezuele, zbog čega su se ljudi suzdržali od masovne podrške samoproglašenom predsjedniku.

Govoreći o “neredima”, AFP vjerojatno misli na pucnjavu oko baze “La Carlota” i napade pristaša Guaidoa i Lopeza vatrenim oružjem i molotovljevim koktelima na vojsku i Bolivarsku nacionalnu gardu.

Pravi vođa udara Leopoldo Lopez  pobjegao u veleposlanstvo Čilea, kasnije Španjolske

leopold lopez
FOTO: Leopold Lopez

Nakon neuspjeha da ostvare pobjedu barem u općini Chacao, odakle je planirano da se pobuna širi diljem prijestolnice, Leopoldo Lopez, pravi vođa prevrata i čelnik stranke Voluntad Popular, koju u njegovom odsustvu vodi Juan Guaidó, potražio je utočište u čileanskom veleposlanstvu u Caracasu. Sve ove vijesti ukazuju na neuspjeh pokušaja državnog udara.

Lopez je bio u kućnom pritvoru od 2017. godine, ali je jučer viđen uz Guaidóa, koji se u siječnju proglasio “privremenim predsjednikom” Venezuele. Leopoldo Lopez je nakon prosvjeda u Venezueli 2014. uhićen i optužen za palež, urotu, ubojstva i terorizam. Neke od optužbi su odbačene, ali je proglašen krivim za poticanje nasilja u rujnu 2015. i osuđen na gotovo 14 godina zatvora. Od srpnja 2017. je bio  u kućnom pritvoru, dok se u utorak ujutro nije pojavio u javnosti.

Zbog naredbe vojsci da protiv civila bude maksimalno suzdržana, jučer, srećom, nije bilo mrtvih. Najmanje 50 osoba je ozlijeđeno, a 11 ih je uhićeno tijekom nemira.

venezuela

Jučer poslijepodne je čileanski ministar vanjskih poslova Roberto Ampuero objavio da su Lopez, njegova supruga Lilian Tintori i njihova kći “gosti” čileanske diplomatske misije u Caracasu, dodajući kako “Čile potvrđuje predanost venecuelanskim demokratima”.

Kasnije u utorak su se Lopez i njegova supruga preselili u španjolsko veleposlanstvo, kaže Ampuero, koji je dodao na Twitteru kako je riječ o “osobnoj odluci” bračnog para koji je španjolskog podrijetla.

Bijeg Leopolda Lopeza i njegove obitelji sugerira da je Guaidó pokušao na svoju stranu pridobiti venecuelansku vojsku i policiju, uz potporu Washingtona, ali je ogromna većina sigurnosnih snaga očito ostala vjerna predsjedniku Nicolasu Maduru.

Donald Trump ogorčeno prijeti sankcijama i punim embargom Kubi

Donald Trump
FOTO: Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump je nakon jučerašnjeg propalog vojnog udara prvo zaprijetio Kubi “potpunim i potpunim embargom, zajedno s najvišim sankcijama”, ako Havana ne zaustavi svoju navodnu potporu vladi venecuelskog predsjednika Nicolasa Madura. Isto je obećao i Venezueli, kojoj je već uveo sve moguće sankcije i jedino preostaje pomorska blokada zemlje, ali su u njoj ruski časnici i vojnici, što bi bio prilično riskantan potez.

Nemoć Washingtona se jučer vidjela u laži državnog tajnika Mikea Pompea, kada je izjavio medijima da je Nicolas Maduro bio na putu za Kubu. Venecuelanski predsjednik je odbacio izjavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea da je gotovo pobjegao na Kubu, ali da su ga Rusi od toga odgovorili. Moskva je to nazvala “lažnim vijestima” nedostojnim američkog diplomata najvišeg ranga.

Guaidó se obratio pristašama s nepoznate lokacije: “Borba se nastavlja i vojska je na našoj strani”

venezuela

Noćas poslije ponoći se Juan Guaidó s nepoznate lokacije i iz prazne prostorije obratio svojim pristašama na Twitteru i You Tubeu, koje poziva da danas nastave “Operaciju Sloboda”.

Guaidó pozvao je pristaše da nastave prosvjedovati i danas, ustrajavajući “kako je vojska na njegovoj strani”.

“Danas smo započeli završnu fazu Operacije Sloboda. A sutra ćemo nastaviti s više duha nego ikad”, kazao je Guaidó u utorak kasno navečer u video poruci objavljenoj na njegovim računima društvenih medija.

“Znali smo da početak neće biti lak, ali pokazali smo da postoje vojnici koji su voljni braniti ustav, a mnogi su još ostali”, dodao je samoproglašeni “privremeni predsjednik”, odbijajući priznati da su tijekom cijelog dana nasilnih uličnih prosvjeda venecuelanski časnici u velikoj mjeri ostali vjerni Maduru.

VIDEO – Obraćanje Guaidóa i poziv na nastavak “Operacije Sloboda”

Ukratko, pokušaj nasilnog prevrata je propao, vojna baza je obranjena, nekolicina vojnika se razbježala i zatražila azil u brazilskom veleposlanstvu, Leopoldo Lopez i Lilian Tintori su pobjegli u veleposlanstvo Čilea, kasnije Španjolske, a Juan Gaudio se skriva negdje u Caracasu i izjavljuje kako je on vrhovni zapovjednik oružanih snaga Venezuele i da se borba nastavlja.

Juan Guaido objavio da je u tijeku vojni udar u Venezueli – Što se točno dogodilo?

Jair BolsonaroLeopoldo LopezMiraflores
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

amerikanci su pružili punu podršku guaidu preko twitera:)

Laki Topalović
4 godine prije

Hoće li Gvido danas izać iz podruma. Lopez ga je ostavio kao zadnjeg papka.

Trubadur
4 godine prije

Ah gdje su vremena, kad je mogla USrA, da mjenja režime po J. Americi za jedan vikend…. Danas od propadajučeg hegemona još samo sankcije, pretnje i novačenje potpuno nesposobnih korisnih idiota poput Guaido…..Tako, da , dok jim Rusi i Kinezi zapišavaju dvorište u Venezueli njihovo je najjače oružje twitanje….

Zvrk
4 godine prije

Gaudio 😀
Vidim da se portal naveliko sprda s njim.

Štijef Pušča Donja
4 godine prije

Ako vec nece Madurova vlast, zasto narod sam ne nepravi korak u likvidaciji Guida, posalju ga u vjecna lovista i psi prestaju lajati.

korisnik_postoji
4 godine prije

Je li on to umislio da je novi Simon Bolivar? Bista i konjanik na stolu koliko vidim prikazuju Bolivara.

Zadranin
4 godine prije

Ovaj Guaido se javlja iz neke baze ko onda naša Kolinda kad se javljala “iz Bijele kuće”, tj. ispred ograde Bijele kuće. ?

Nego, da se ovo događa u nekoj zapadnokenjskoj državi, svi ovi likovi bi bili prozvani državnim izdajnicima, i oduzelo bi im se sve što imaju.
Novac, imovinu, obitelji, pse i mačke.

Pljuc!

Direktor
4 godine prije

Borci za slobodu i demokraciju Venecuele koji vlast nisu mogli osvojiti demokratskim sredstvima primjenjuju nasilan prevrat da bi konačno Venecuela bila slobodna i demokratska. Pa ko je tu lud ?

Lucija
4 godine prije

Bolton jučer lažinjao da su ministar obrane, Padrino, šef Vrhovnog suda Moreno i zapovjednik garde Dala – obećali pomoć opozicionarima…
Koliko se sjećam, Bolton je jednom i zvao ministra obrane i uvjeravao ga nešto, a ovaj je, pametno, to objavio…

Ara
4 godine prije

Lik je genijalan , nikad viđeno, pokušaj državnog udara zauzimanjem petlje na zaobilaznici … 🙂

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Zašto je smeće još na slobodi?? Ovo je više van svake pameti… Kad krenu potoci krvi onda će se sjetiti da ga se riješe. Ovo što toleriše Maduro to ne radi niko na bijelom svijetu. NIKO!!

Alen
4 godine prije

Samo predstava za javnost , pratimo dalje da vidimo gdje će izbiti stvarna agenda…

Mat
4 godine prije

Sklonit to smece sa ulice pod……Hitno.

Euro
4 godine prije

Zar u Venecueli nema snajpera da skine tu Gnjidu?

Zvrk
4 godine prije

I sad ovo usporedite s 9/11/73 u Čileu? Tada su tenkovi i oklopnjaci na ulice i blokirali sve, a avioni su bombali predsjedničku palaču. Doslovno u par sati je izvršen brutalni i krvavi puč. Posljedice su poznate svima.

A ovo danas…ni pit ni vrit. Nisu čak uspjeli ni žrtve stvoriti pa da od njih naprave svetinju za koju je vrijedno boriti i rušiti “krvavi crveni režim”. Može biti da su Gringosi postali nesposobni. Iako sve više vjerujem da su trampavi i ekipa namjerno postavljeni da bušu to carstvo iznutra. Jer ovo je već institucionalna nesposobnost.

Ivo Lola
4 godine prije

Kako se to u našoj Bosni kaže, htjeli su nas dobiti “na trehu”! Eto, tako su isto amerikanci i njihove sluge sitnog zuba “na trehu” srušili legitimnu demokratsku vlast u Ukrajini. Ako je 5% ljudi znalo šta se ustvari dešava, ja se režem gdje sam najtanji. Mislili su da se džaba dijeli deterdžent i kafa, pa pohitaše da ne ostanu praznih ruku i tako se stvorila masa. Kad su vidjeli da nema ništa džabe, vratili se kućama i državni udar završio. Tako je mene moja mater slala izjutra rano u redove ispred samoposluge tamo sredinom osamdesetih, isto zbog američkih sankcija. Nije Juga bila loša i slaba, nego su nas oni od Titove smrti gušili ekonomskim sankcijama, isto k’o sada Venecuelu, k’o sve države koje su u posljednjih 30 godina planski i sistematski uništili.

Deno
4 godine prije

Da je Hugo ziv ………

odisea
4 godine prije

Samo je Trump nesposobniji od Jelcinja,čini se da se toćak istorije ipak okreće

alan ford
4 godine prije

Mali Obama- Guaido je opet popušio…evo čak to nehotice priznaje i cionistički Jutarnji, koji je zajedno sa cionističkim Indexom jako navijao za Guaida. Čak je i glavni analitičar JL-a Trkanjec izrazio sumnju da Guadio može uspjeti.
SD i Jutarnji objavili su kratki razgovora sa jednim Venecuelancem, koji živi u Hrvatskoj. I taj je rekao, da od puča nema ništa, jer je za Guaida samo šaka ljudi iz elitnog sloja društva. Međutim zanimljivo je vidjeti, kako su se u komentarima na forum, očitio javili Buzinovi trolovi, koji napadaju ovog Venecuelanca da je režimski čovjek Madura

dakle krvoločni i gramzivi ciohazarski neokonsi, sa svoja dva isturena prdeža, Boltonom i Pompeom opet popušili..

Duki
4 godine prije

Maduro je genijalac,može Gudada skinuti za 5 minuta ali neće, znate zašto ?pa treba mu da pokaže kolike su Ameri blesani skupa sa ovim klempavim primatom !??
A savjetnik mu je dobar malo daleko ali uvijek budan !Neka je daleko-bolje vidi situaciju !!NAPRIJED VLADOO!!

samo tako
4 godine prije

Ubrzo če se vidjeti koliko je funkcionalna država Venecuela.
Guaido i Lopez če to pokazati. Zatvorom, bjegom ili slobodnim djelovanjem

Alen
4 godine prije

Ja ću se ponoviti pa napisati opet moj stav da je malovjerovatno da ova lakrdija nema neku drugu pozadinu..
Imperija jeste klonula ali ni blizu kako se misli s ovom situacijom u venecueli..

Nik
4 godine prije

Ja cekam burta da da neki komentar?

Tomica
4 godine prije

„Bio sam direktor CIA, mi smo lagali, varali, krali…. imali smo ceo kurs posvećen tome. To te podseti na slavu američkog eksperimenta“, kazao je Pompeo studentima u Teksasu kroz smeh.

Mislim se da su iscrpili sve mogućnosti svrgavanje Madura bez direktne intervencije. Bojim se da će napraviti neku ozbiljnu akciju u roku od 48 sati.

Mucke
4 godine prije

CNN izbacen iz etera,krovovi ocisceni,pravovremeno neutraliziranje grupice visih casnika i vrhunski odradjen kontraobavjestajni dio,mislim da Venecuelanska vlast ipak nije sposobna za takvo nesto.

farree
4 godine prije

Ameri opet našli čistokrvnog bjelog nacistu da utuče indogene i naući ih da nikada ne treba da dižu svoj glas (pogotovo ako žive u zemlji koja je prepuna nafte, a koja je opet potrebna bijelim bankarima za sopstvene “potrebe”)

Satir und wasser
4 godine prije

Guaido je vodja pride parade. Maduro daj im sarene zastavice.

kremit
4 godine prije

Guaido Loco Felatio. Koja usta hahahahaha
Produkt porno industrije. Jezivo koji freak show 🙂

kardinale
4 godine prije

Dabogda ove scene ludila bile po ulicama svih drzava koje podrzavaju ovaj politicki huliganizam u svrhu pljacke nafte i minerala suverenih drzava. Amen

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI