Brazil traži rusko snabdijevanje gorivom

14 komentara

Predsjednik Jair Bolsonaro kaže da je Brazil blizu postizanja dogovora o kupovini mnogo jeftinijeg dizela iz Rusije, prenosi Reuters u ponedjeljak.

Prošle sedmice, BRICS Information Portal izvijestio je da je Bolsonaro imao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je navodno obećao da će toj južnoameričkoj zemlji garantovati stalnu opskrbu đubrivima, koja su ključna za veliki brazilski agrobiznis sektor.

“Imamo sigurnost hrane i energetsku sigurnost, postoje šanse da odatle kupujemo dizel, koji je po povoljnijoj cijeni”, rekao je brazilski lider u srijedu.

Bolsonaro je radio na prijedlozima za osiguranje adekvatnih zaliha goriva za zemlju s minimalnim utjecajem na cijene dok se nacija bori s visokom inflacijom. Prema procjenama, najveća privreda Latinske Amerike, koja mjesečno troši više od pet miliona kubnih metara dizela, moraće povećati uvoz za preko 15 odsto kako bi podmirila domaće potrebe.

BrazilJair BolsonaroNaftarusijaĐubrivo
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Prosle godine dok je Brisel dok se bavio dinamikom plana ukidanja dizela u EU Putin je izdao naredbu petrohemiji da smanjuje izvoz sirove nafte, a povecava izvoz preradjevina.

Ove godine Brisel je ubrzao tempo pa ne samo da je primjetna nestasica nafte vec i motronih ulja. A bez nafte ne mogu traktori, ali ne mogu ni kamioni koji dovoze robu do prodavnica. Oni sto zive u gradu i voze hibrida i misle da se njih to ne tice do zime ce osjetiti pogubnu politiku Brisela.

Siniša
1 godina prije

Ova se planeta dijeli na dva paralelna univerzuma.
NATO univerzum je van svake pameti, van svake logike i nije u dodiru sa stvarnosti.

Perica Kerempuh
1 godina prije

Opet ce Europljani za Juznu Ameriku.

Lenko
1 godina prije

Neka. Tako i triba, samo naprid. Odmakni se od zlih bolesnika ovog svita,
misli na svoj narod.

Sasa Sasa
1 godina prije

E Europa će imati baterije i meso iz 3D printera.

rade
1 godina prije

U tom slucaju ce englezi i amerikanci ostati bez Ruskog dizela.

Hik!
1 godina prije

Ne bu ovaj dugo!?!

Max
1 godina prije

Brazil će ga i dobiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI