Hoće li 2019. u Argentini biti velika godina povratka Cristine Kirchner?

Cristina Fernández de Kirchner
8 komentara

Predsjednik Brazila, Jair Bolsonaro, upozorava da će Argentina postati “druga Venezuela” u slučaju da na izborima pobijedi “kirchnerizam” s bivšom predsjednicom Cristinom Fernandez de Kirchner.

“Možda će se oporba nakratko vratiti na vlast, stoga smo zabrinuti, jer ovdje, u Južnoj Americi, ne želimo još jednu Venezuelu”, kazao je brazilski predsjednik u četvrtak.

Od početka krize u Venezueli je vlada Brazila dala puni potporu Juan Guaidóu, predsjedniku Narodne skupštine Venezuele, koju kontrolira oporba, ali je nelegitimna od 2016. Bolsonaro je pozvao na vraćanje demokracije u Venezueli, čime je izazvao osudu Caracasa.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Braziliji, glavnom gradu zemlje, Bolsonaro je ekonomske poteškoće s kojima se suočava Argentina pripisao činjenici da je argentinski predsjednik Mauricio Macri samo “napola” proveo liberalne reforme koje je predložio za spašavanje gospodarstva.

“Argentina je izvršila reforme napola i Macri je sada u nevolji a problemi se gomilaju”, rekao brazilski predsjednik.

Usred ozbiljne gospodarske krize  Argentina će za šest mjeseci održati predsjedničke izbore, a Macri će se opet kandidirati za predsjednika.

Međutim, nakon pobjede na izborima i preuzimanja vlasti u prosincu 2015. godine, vlada Macrija je stalna meta kritika zbog kontroverznih mjera kao što su ogromna poskupljenja komunalnih usluga i javnog prijevoza,  masovnih otpuštanja i opće orijentacije na stroge mjere štednje, što ga je učinilo jednim od najnepopularnijih predsjednika Argentine.

Osim toga, korupcija koja okružuje Macrija i njegovu obitelj budi veliko nezadovoljstvo među Argentincima, koji doslovno mrze vladu koju karakterizira opće povećanje siromaštva u zemlji.

U međuvremenu je istraživanje provedeno od strane tvrtke Image and Political Management Consultancy (CIGP) o predsjedničkim izborima, objavljeno prošlog siječnja, otkrilo je kako će bivša predsjednica Argentine poraziti Macrija veću prvom krugu predsjedničkih izbora. Ranije je godine Macri, usprkos svemu što je napravio, iamo nešto bolji rejting, ali je on ubrzano počeo padati nakon uzimanja velikih zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda.

Kako bi mu MMF odobrio te kredite, Macri je ukinuo nekoliko ministarstava, uglavnom zaduženih za socijalne usluge.

Trenutno nije jasno hoće li se kandidirati bivša predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner ili njezin stranački kolega Sergio Massa, ali ankete u siječnju pobjedu daju i bivšoj predsjednici i njenom kolegi iz Fronta Renovador, ali bi Cristina Fernandez de Kirchner pobijedila već u prvom krugu, dok bi Mass u polariziranoj Argentini u drugom krugu ipak imao poteškoća.

Ovakav ishod uopće ne čudi. Argentinci su nakon više od desetljeća vladavine Nestora i Cristine Kirchner odabrali “promjene” i dobili su Mauricija Macrija.

U jednom mandatu je Macri uspio uništiti više od desetljeća rada na oporavku zemlje od bankrota 2002. i argentinsko gospodarstvo, koje se vidno oporavilo pod predsjednicom Kirchner, gurnuti u zastrašujuću situaciju. Pezo je potonuo u odnosu na dolar, ekonomske aktivnosti naglo padaju, a siromaštvo raste.

Financijski procjenitelji u godini predsjedničkih izbora zakazanih za listopad nemaju dobre vijesti za vladu argentinskog predsjednika Mauricija Macrija.

U ožujku je argentinski pezo zabilježio rekordnu devalvaciju u odnosu na dolar. Nacionalna valuta je naglo pala na 43,90 peza za dolar na veleprodajnom tržištu.

Međutim, predsjednik se osjećao ugodno, jer, prema njegovim riječima, prema procjenama nacionalne potražnje u zemlji nema manjka dolara. Možda on očekuje protok od 50 milijardi dolara koje mu je pozajmio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ekonomisti osuđuju politiku devalvacije od strane vlade. Državni nacionalni institut za statistiku i popis stanovništva (INDEC) iz Argentine izvijestio je da je gospodarska aktivnost trećeg najvećeg gospodarstva u Latinskoj Americi u siječnju zabilježilo pad od 5,7% u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Usporedno s tim, kao rezultat vladinih financijskih politika, stopa siromaštva u Argentini je u drugoj polovici 2018. godine porasla na 32%, pri čemu je 6,7% stanovništva palo u kategoriju ekstremnog siromaštva.

Političke stranke se pripremaju za unutarstranačke koji će se održati u kolovozu, kada će se odrediti kandidati za predsjedničke izbore u listopadu. Imidž Macrija, zbog njegovih neispunjenih predizbornih obećanja, nije osobito povoljan.

Prema najnovijem istraživanju koje je u ožujku ove godine provela konzultantska tvrtka Management & Fit, više od 62% Argentinaca “ne odobrava” način na koji vlada vodi zemlju.

Hoće li se Cristina Kirchner kandidirati?

Cristina Fernández de Kirchner
FOTO: Cristina Fernández de Kirchner

“Nitko ne zna. Ona će zadržati tu nedoumicu neko vrijeme, procjenjujući prednosti i mane predsjedničke utrke”, izjavio je politički analitičar Sergio Berensztein.

Kirchner je dosad šutjela o svojim planovima, ali postoje noviji znakovi da pokušava mobilizirati svoje pristaše.

Kirchner je 14. ožujka na Twitteru podijelila dirljivi video spot o stilu kampanje o svojoj 29-godišnjoj kćeri Florenciji, koja je na Kubi na liječenju zbog brojnih zdravstvenih problema. U videu je Cristina Kirchner za otežavanje stanja njezine kćeri okrivila “žestoki progon” od strane vlasti cijele njezine obitelji za korupciju.

Drugi promatrači ističu da su razočaravajući gospodarski rezultati Argentine pod predsjednikom Mauricijom Macrijem dali savršen scenarij za povratak bivše predsjednice.

Nevjerojatno je zamisliti da će se ona jednostavno predati. S obzirom na snagu njezina karaktera, ne vidim da se to događa”, rekao je Nicolas Saldias, istraživač za Argentinu Centra Wilson.

Ipak, nedavno je samo trećina ispitanika mislila je da će se ona kandidirati, a 39 posto ih je reklo kako nisu sigurni.

Kirchner bi mogla odlučiti da bude potpora kolegi “peronistu” i dobrim udarcem pobijediti Macrija.

“Postoje neke odluke koje Cristina treba donijeti, koje uvijek iznenade čak i njezine bliske suradnike”, izjavio je Hugo Alconada Mon, urednik časopisa La Nacion.

“Kada razgovaram s ljudima unutar njezina bliskog kruga, uključujući i bivše ministre, oni daju različite odgovore”, rekao je Hugo Alconada Mon.

Može li pobijediti?

Argentina
FOTO: Argentina

Anketa provedena u prvom tjednu travnja navodi kako Kirchner pobjeđuje Macrija za oko dva postotna boda. Ali ako argentinsko gospodarstvo i dalje bude tonulo, njezini izgledi će se poboljšati.

Zapravo, recesija je najsnažnije utjecala na potencijalne birače Kirchner. Izvješće objavljeno prošlog tjedna na Katoličkom sveučilištu u Argentini pokazuje da je siromaštvo s 26,6 posto u 2017. poraslo na 31,3 posto u 2018. Najveće stope rasta siromaštva se bilježe u Buenos Airesu i okolnom gradskom području, gdje jača biračka baza bivše predsjednice.

“To sugerira da je svaka dobra volja koju je Macri i mogao imati zbog poboljšanja ulaganja u infrastrukturu ili bilo čega sličnog, zapravo raspršena. Cristina sada ima veće šanse za borbu nego prije godinu dana”, rekao je Nicolas Saldias.

Hoće li ići u zatvor?

predsjednik Brazila Jair Bolsonaro
FOTO: Jair Bolsonaro

Na primjer, tako se Jair Bolsonaro  prošle godine u Brazilu riješio popularnog bivšeg predsjednika Lule da Silve, koji je poslan je u zatvor po presudi zbog korupcije samo nekoliko mjeseci prije pokušaja kandidiranja za treći mandat. Možemo li se to ponoviti u Argentini? Malo je vjerojatno.

“Kirchner će prije postati predsjednica nego završiti kao Lula”, izjavila je za Natalia Volosin, argentinska odvjetnica i stručnjak za korupciju.

Za početak, prvo suđenje u slučaju vezanom za neregularne ugovore o javnim radovima prije i za vrijeme njezina predsjedanja je odgođeno je više puta i nije planirano da počne do svibnja. Očekuje se da će ona pozvati više od stotinu svjedoka.

“Gotovo sam sigurna da će biti osuđena, ali to ne znači da će otići u zatvor”, rekla je Natalia Volosin za AQ.

Sudac može ponovno zatražiti njen pritvor, navodeći rizik od bijega. Međutim, bivša predsjednica trenutno ne može biti uhićena, nakon što je osvojila mjesto u Senatu i ima imunitet u Kongresu od 2017. Senat joj može oduzeti taj imunitet s dvije trećine glasova, ali njezine kolege peronisti u Kongresu su uvijek govorili da će pobijediti na sudu, što znači da bi bilo kakvo uvjerenje morao podržati najviši sud u Argentini i “njoj sklon” Vrhovni sud.

Osim ako Kirchner ne bude osuđena i svi pravni apeli budi iscrpljeni, ne postoji ništa što bi je spriječilo da se kandidira za predsjednici. Ako pobijedi, njezine šanse za odlazak u zatvor će se značajno smanjiti. U Argentini postoji nepisana tradicija koja predsjednicima dopušta da kazne pričekaju dok ne završe svoj legitimni mandat.

“To nije službeno, ali je tako”, rekao je za Alconada AQ.

Čak i nakon odlaska s predsjedničke dužnosti, sudovi u Argentini imaju povijest odbacivanja slučajeva, ako je prošlo mnogo vremena. To se dogodilo u slučaju bivšeg predsjednika Carlosa Menema, kojeg je žalbeni sud oslobodio zatvorske osude za nezakonitu prodaju oružja ’90-ih, jer je od toga prošlo više od dva desetljeća. Čak i ako Kirchner izgubi, ovakvi presedani i drugi oblici sudskog i političkog manevriranja mogli bi joj jamčiti da neće u zatvor.

To ne znači da se Kirchner spustila s Anda. Ako se kandidira i izgubi predsjedništvo, ne ode u inozemstvo, a njeni saveznici završe loše, također može izgubiti mnogo od svog političkog utjecaja. To bi moglo natjerati Kongres da joj oduzme imunitet.

– Može li se to dogoditi? Da, kaže Alconada. – Je li to vjerojatno? To je drugo pitanje.

HispanTV / Americas Quarterly

 

Cristina Fernández de KirchnerImage and Political Management Consultancy (CIGP)Jair BolsonaroSergio Massa
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Ključna rič svih izbornih turbulencija je “reforme” . . .

Šok
4 godine prije

ima na vratu gomilu optužbi za korupciju
između ostalog i loše zdravstveno stanje
šteta za argetinu
što se neće vratiti

Sardelino
4 godine prije

Upravo dok čitam ovaj tekst, bacim pogled na televizor.
Na programu HRT 1 periodično se ponavlja “titl”
Bivši predsjednik Lula:
“Brazilom upravlja banda luđaka”.

eu kolonija
4 godine prije

amerika se mora odreći politike nasilnog nametanja južnoj americi bijeli rasista I kolonizatora za predsjednike

cristine kirchner je pametna, zna probleme svoga naroda za razliku od macrija.

alan ford
4 godine prije

kirhnerica je već bila predsjednica, pa se argentina (na žalost) nije pretvorila u Veneceuelu.
Već su ciohazaraski hedge fondovi za vrijeme njene vladavine opljačkali Argentinu.
Ona je lažna ljevičarka, kao i onaj urugvajski klaun, Jose Mujica (Hoze Muhika). Ona je globalistkionja kao i on, Za vrijeme svoje vblasti uvela je gej brak i dalje ne trebam objašnjavati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI