Presjednik Brazila ima plan da okonča sukob u Ukrajini

Jair Bolsonaro
8 komentara

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da je smislio kako da okonča sukob Rusije i Ukrajine, ali svoj plan neće podijeliti ni sa kim dok ga sljedeće sedmice ne predstavi ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom.

“Reći ću mu svoje mišljenje, šta mislim”, rekao je Bolsonaro novinarima u četvrtak. “Rješenje za ovo, znam kako bi se moglo riješiti, ali neću nikome reći.”

Brazilski lider bi trebalo da razgovara telefonom sa Zelenskim u ponedjeljak. “Ovaj rat je izazvao ogroman poremećaj, manje za Brazil, mnogo više za Evropu”, rekao je Bolsonaro.

Odbio je ponuditi detalje svog predloženog mirovnog plana, ali je rekao da bi sukob mogao biti riješen “kao kako je završio rat Argentine s Ujedinjenim Kraljevstvom 1982. godine”. Argentina je u aprilu 1982. izvršila invaziju na Falklandska ostrva pod britanskom kontrolom, što je navelo UK da pošalje veliku pomorsku operativnu grupu. Argentinske snage su nadmašene, a Buenos Aires se predao u junu 1982.

Bolsonaro je izazvao bijes američkog predsjednika Joea Bidena i drugih kritičara u februaru, kada je završio sa planiranim putovanjem u Moskvu samo nekoliko dana prije nego što je Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu. Zauzeo je neutralan stav o sukobu i odbio je da se pridruži pokušaju SAD-a da izoluje i osakati Moskvu međunarodnim sankcijama.

Brazil je samo prošle sedmice osigurao stalne isporuke đubriva iz Rusije. Bolsonaro je rekao da bi njegova zemlja mogla kupiti jeftin ruski dizel.

BrazilJair Bolsonarorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Neka lijepo uzme broj i stane u red! Plenković je, sa svojim planom, došao prije njega! 😀

tihobl
1 godina prije

Juce sam napisao sta planira – isporuciti Kijevu 5 miliona vakcina kojima istice rok.

gargamel.
1 godina prije

Da mi ga je nagovoriti da mi ispuni tiket za loto.

Mahatma
1 godina prije

Bolje mu je smislit plan kako Lulu vratit u zatvor jer će izgubit sljedeće izbore.

Max
1 godina prije

Bolsonaro je hrabar čovjek.

mrdo
1 godina prije

Plan već postoji i ne treba drugi. Sukob će biti okončan kada operacija denacifikacije i demilitarizacije bivše Ukrajine bude dovedena do kraja, i bivša Ukrajina, to što možda ostane od nje, prestane da bude remetilačko destabilizirajući faktor i opasnost po svjetski mir. Pod denacifikacijom spada naravno i izbacivanje Amerikanaca i Engleza iz eventualnih ostataka bivše Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI