Sud u Venezueli poništio “opoziv” Madura – Desnica odgovara terorizmom

Nicolas Maduro
5 komentara

Vrhovni sud Venezuele je naložio da Narodna skupština prekine “politički proces” protiv predsjednika, jer to nije u okviru njenih ustavnih nadležnosti.

Vrhovni sud Venezuele je poništio još jedan pokušaj oporbe, koja kontrolira Narodnu skupštinu, da svrgne legitimno izabranog predsjednika Nicolasa Madura, rekavši da je glasanje za “uklanjanje” predsjednika, čime bi se otvorila mogućnost održavanja novih izbora, bilo neustavno.

Vrhovni sud pravde je također naložio parlamentu da se suzdrži od donošenja odluka koje su izvan njegovih zakonodavnih ovlasti.

Na sjednici u ponedjeljak je desničarska većina u parlamentu izjavila da je predsjednik Maduro “napustio svoje radno mjesto“, te da se aktivira proces održavanja novih izbora.

Visoki sud je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak potvrdio stav izražen u rješenju Ustavne komore od 15. studenog 2016. godine, koje naređuje parlamentu da se “suzdrži od nastavka postupka opoziva” i pozivanja na “političku odgovornost predsjednika”, te podsjetio da parlament, kao zakonodavno tijelo, nema ovlasti za poduzimanje bilo kakvih odluka izvan Ustava. U dokumentu je pravosuđe potvrdilo zabranu zastupnicima da se “okupljaju i provode radnje koje narušavaju javni red, da ustaju protiv vlasti, kao i da provode bilo koje druge radnje izvan ustavnih ovlasti i pravnog poretka zemlje”.

Vrhovni sud Venezuele je također, kao način rješavanja političkih razlika, pozvao na dijalog, “kako bi se zajamčila izgradnja pravednog i miroljubivog društva i promicao prosperitet i blagostanje svih ljudi”, prenosi TeleSurTV.

U međuvremenu je u Venezueli uhićen oporbeni zastupnik u kojega je pronađen eksploziv. Venezuelanski potpredsjednik, Tarek El-Aissami, potvrdio je uhićenje oporbenog zastupnika Gilbera Cara.

Vlada je priopćila kako je uhitila oporbenog zastupnika u kojeg je pronađen eksploziv, a optužuje ga se za namjerni pokušaj destabilizacije zemlje i terorizam.

Tijekom konferencije za novinare u srijedu, venezuelanski potpredsjednik Tarek El-Aissami je potvrdio da je policija imala spoznaje o pokušaju nasilne destabilizacije, zbog čega je uhićen i optužen za terorizam desničarski oporbeni zastupnik Gilber Caro.

U srijedu ujutro je Gilber Caro zaustavljen u svom automobilu u kojem je policija pronašla pušku, 20 komada streljiva, plastični eksploziv i velike količine gotovine, rekao je El-Aissami.

“Tko zna koliko života bi bilo izgubljeno da nismo osujetili ovu prijetnju”, rekao je Tarek El-Aissami, koji je dodao kako ovo nije ništa novo, osim što je ovaj put uhićena osoba s kriminalnim dosjeom.

Naime, Gilber Caro, trenutno zastupnik desničarske većine u parlamentu i oporbe vlade predsjednika Madura, prethodno je služio kaznu u zatvoru zbog trgovine drogom i sudjelovanja u ubojstvu.

“Mi se suočavamo s fašističkom opozicijom koja ne vjeruje u demokraciju”, rekao je El-Aissami.

“Anti-demokratska organizacija naziva Narodna volja (Voluntad Popular) odgovorna je za nasilje u zemlji”, dodao je potpredsjednik vlade Venezuele, nazivajući krajnju desničarsku opozicijsku stranku “terorističkom skupinom”.

Čelnik stranke Voluntad Popular, Leopoldo Lopez, trenutno služi kaznu od 14 godina robije, zbog poticanja na nasilje u kojem je u veljači 2014. ubijeno 43 osobe.

Iako Gilber Caro kao član Narodne skupštine tehnički uživa imunitet, potpredsjednik vlade Venezuele je rekao da će se s navodnim pokušajem puča suočiti  “s punom težinom zakona”, izjavljujući kako je “dovoljno bilo nekažnjavanja”.

Uhićenje u srijedu dolazi samo dva dana nakon što je Vrhovni sud poništio pokušaj parlamentarnog udara protiv predsjednika Nicolasa Madura i samo dva dana prije početka razgovora između socijalističke vlade i krajnje desničarske  oporbene koalicije u petak, koji se trebaju održati uz posredovanje Vatikana.

desnicaGilber CaroLeopoldo LopezTarek El-AissamiVoluntad Popular
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
f46
7 godine prije

Desnica odgovara terorizmom……..ja ih ne bi nazvao “desnica” oni su americki klonovi.
Americki klonovi mogu biti, desnica, lijevica, centar…svatko. U tim stvarima tko ce biti americki klon nema veze ni religija ni lijevica ni desnica.
Amerikanci ne dijelu narod na krscane ili muslimane, na desnicu ili lijevicu nego jesi li njihov satelit ili nisi.

subaru
7 godine prije

Huškaju jadni narod jedne na druge da rasture državu, narod glup i umjesto da se okupi oko Madura sanja kao i mi med i mlijeko u ciokapitalizmu.

jale
7 godine prije

Jednog dana, vrlo skoro, svi koji su služili zločinačkoj organizaciji koju znamo po skraćeniciici NATO biti će na stubu srama kao izdajnici svog naroda. Umijesto da promišljaju prosperitet za narod, oni čekaju šta će im narediti neki nižerangirani natovac. Mi se nalazimo u slijepoj ulici, ispred nas je zid, a lijevo i desno su visoke zgrade koje ne možemo preskočiti. Imamo samo jednu opciju – natrag.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI