Zaposleni u Facebooku su navodno pokušali da razbiju desničarske medije

Facebook
7 komentara

U petak je neimenovani uzbunjivač na Facebooku tvrdio da je gigant društvenih mreža rutinski zatvarao oči pred govorom mržnje i dezinformacijama na platformi zbog straha da će ometati rast kompanije.

Zaposleni u Facebooku su više puta pokušavali da potisnu desničarske novinske kuće uprkos upozorenjima da bi to moglo da izazove „političku reakciju“, navodi The Wall Street Journal (WSJ).

List je u nedjelju izvijestio da se obračun usredsredio na Breitbart usred protesta nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda od strane policajca iz Mineapolisa u maju 2020.

WSJ je tvrdio da je u junu 2020. zaposlenik Facebooka postavio poruku na kompanijskoj tabli za ćaskanje o rasnoj pravdi: „Izbacite Breitbart sa kartice vijesti“, funkcije koja objedinjuje i promoviše članke različitih izdavača, koje je platforma odabrala.

Poruka je navodno uključivala snimke ekrana naslova objavljenih na Breitbart veb stranici u to vrijeme, uključujući „Majhem Mineapolisa: Neredi pod maskama“, „Masovno pljačkanje, zgrade u plamenu, lomače!“ i „Demonstranti BLM (Black Lives Metter) gađaju policijske automobile na 101″.

Novine su citirale zaposlenog koji je rekao da su naslovi „emblematični za zajednički napor u Breitbartu i sličnim hiperpartijskim izvorima (od kojih nijedan nije na kartici Vijesti) da na veoma negativan način prikažu crne Amerikance i pokrete predvođene crncima“.

S druge strane, istraživač na Facebooku je u istom četu upozorio da bi bilo kakvi koraci za uklanjanje Breitbarta sa kartice Vijesti mogli dovesti do situacije u kojoj bi „u najboljem slučaju to bila veoma teška rasprava o politici“.

Izvještaj WSJ došao je pošto je potpredsjednik Facebooka za globalne poslove Nik Kleg upozorio zaposlene da će možda morati da se pripreme „za još loših naslova u narednim danima“.

On je sugerisao da će predstojeće izvještavanje u mejnstrim medijima u SAD vjerovatno „sadržati pogrešne karakteristike našeg (Fejsbukovog) istraživanja, naših motiva i gdje leže naši prioriteti“.

Upozorenje je uslijedilo nakon novog uzbunjivača iz Facebooka koji je svedočio pred Kongresom da je kompanija dosljedno ignorisala govor mržnje, dezinformacije i nedozvoljeno ponašanje na platformi u nastojanju da maksimizira profit.

Uzbunjivač, čije ime nije objavljeno, izjavio je da je zvaničnik kompanije za komunikacije Taker Baunds odbacio govor mržnje kao „bljesak u tami”, dodajući da, iako će „neki zakonodavci postati ljuti”, Facebook „štampa novac u pozadini”.

Ranije ovog mjeseca, još jedan uzbunjivač na Facebooku, Frensis Haugen, tvrdila je u svjedočenju u Kongresu da iako je firma znala da je platforma nanijela štetu mentalnom zdravlju tinejdžera, nije učinila mnogo da spriječi sadržaj koji promoviše „mržnju i podjele“.

Haugen je dodala da generalni direktor Facebooka Mark Zakerberg treba da snosi odgovornost jer „on drži više od 55 odsto svih akcija sa pravom glasa u Facebooku”.

Društvena mreža je insistirala da Haugenine optužbe “nemaju smisla”, a Zakerberg je naglasio da je kompanija “duboko” zabrinuta za pitanja bezbjednosti korisnika.

CenzuradesnicaDruštvene mreže
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Fejsbuk je čisto zlo

Perun
2 godine prije

generalni direktor Facebooka Mark Zakerberg je Scientology shit ( citaj scijentolosko govno)…koje pokusvava siriti smrad USA …P.S.neki na portalu bi se trebali legitimisati kao okorjeli scijetologisti …citaj polu pismene amebe sa polovicom mozga

Onogošt
2 godine prije

Fejs je osmišljen za duge staze… Ljudi prihvate realne koristi od mreže u startu.. nova poznanstva, brze informacije, brza zabava. Vremenom su poznanstva šokirajuca, zabave su degutantne a informacije su dezinformacije. Sad su u fokusu lažni zviždači ne bi li se progurala otvorena cenzura suprotna neoliberalizmu koja nas uvodi u svjetski diktaturu.

Praetorian
2 godine prije

Vec godinu i pol ne koristim to smece kao sto ne gledam rezimske televizije i zivot mi je puno ljepse i bezbrizniji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI