fbpx

U Europi nema ljevice – Desnica se natječe s krajnjom desnicom

Ljevica je mrtva u Francuskoj

U travnju i svibnju će se u Francuskoj održati predsjednički izbori, nakon kojih će uslijediti parlamentarni.

U političkom smislu, postoji još puno vremena, ali se mnogo toga već dogodilo, polazeći od jedinstvenog položaja sadašnjeg predsjednika Francoisa Hollandea, koji se sam diskreditirao, tako da je njegova popularnost pala na 7,5%. Posve je normalno da je odbio sudjelovati na predizborima svoje, uvjetno rečeno, “Socijalističke stranke“, bojeći se ponižavajućeg rezultata. Hollandeovo predsjedništvo je bilo potpuni fijasko i puno katastrofalnih pogrešaka. Udaljio se od svega što je karakteriziralo francusku ljevicu i tradicionalnog biračkog tijela, prije svega u gospodarskim pitanjima.

Dio biračkog tijela ljevice u Francuskoj se na kraju prepoznao u protekcionizmu “Nacionalne fronte” Marine Le Pen, ali ne samo u ekonomskom smislu, nego i pitanjima sigurnosti.

U tom smislu, slučajno, pa čak i ironično, nakon terorističkih napada u Parizu i Nici, koji su obilježili vrhunac Hollandeove karijere i njegov pad, on se strogo pridržavao birokratskih pravila, punih propusta u sprječavanju terorizma.

Njegov kukavičluk i povlačenje s bojnog polja je probudio staru želju za opstankom u “socijalističkim elitama” i iznova se pojavila želja da se popuni upražnjeno mjesto, nadajući se da će barem spriječiti ono najgore i da se za mjesto u Elizejskoj palači natječu tradicionalna i ekstremna desnica. Takav je slučaj bio 2002. godine, a sada se, na opće iznenađenje, događa isto. 15 godina kasnije je ova situacija samo potvrda nestanka istinske ljevice u vrhu francuske politike. Istinske ljevičarske vrijednosti više nitko ne brani, osim ako u “branitelje socijalizma” ne želimo svrstati razne nevladine udruge civilnog društva, sve do posljednje na jaslama raznih zaklada, milijardera ili zapadnih kancelarija.

Ambiciozni mladi Emmanuel Macron, bivši ministar gospodarstva, zapravo više i nije član stranke, bio je prvi koji je odlučio vlastitim snagama pokušati doći do ureda predsjednika. Međutim, centar teško može uspjeti u Francuskoj, gdje su birači u zemlji tradicionalno podijeljeni na dva pola – na ljevicu i desnicu.

Svoju kandidaturu, ali pod krinkom “socijalističkog sustava”, predstavio je i bivši premijer Manuel Valls. Međutim, njemu ljudi nisu zaboravili odgovornosti dok je bio premijer Hollandea, a najviše su na njega ogorčeni mladi, prije svega zbog “Zakona o radu”, koji je gotovo identičan svim neoliberalnim radnim zakonima koji se trenutno nameću ili su već nametnuti u zemljama EU.

Njegov prvi govor kao kandidata za Elizejske palače je obilježila suzdržanost i mirni tonovi, što je u suprotnosti s njegovim eksplozivnim karakterom. Njegov glavni protivnik u stranci je bio Arnaud Montebourg, bivši glasnogovornik Segolene Royal iz 2007. godini i bivši ministar gospodarstva, jedan od “nezadovoljnika” među ljevičarskim socijalistima, koji je uvelike kritizirao ionako diskreditirani duo Hollande-Valls, što samo pokazuje zbrku u podijeljenoj stranci.

Na iznenađenje sivih, pobjedu na predizborima ljevice odnio je Benoît Hamon koji trenutno ima 15% glasačke podrške. Treba spomenuti i predsjedničkog kandidata druge ljevice Jean-Luc Mélenchona, koji može biti veliko iznenađenje na predstojećim izborima u Francuskoj, a o kojem se malo priča.

U predizborima republikanaca, na kojima je sudjelovalo više od 4 milijuna birača, uništen je stari vođa i iskusan borac koji se htio vratiti na dužnost, Nicolas Sarkozy. Super favorita Alaina Juppéa je pobijedio François Fillon, iskusni godišnji bivši premijer pod Sarkozyjem, ortodoksni “thatcherist”, što se u Parizu smatra gotovo uvredom.

Za Fillona kažu da je “osobni prijatelj Vladimira Putina, a nije izrazio ni zgražanje zbog pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima”. On misli da je za Europu poboljšanje američkih i ruskih odnosa dobro, te da bi on mogao biti jamac te suradnje. Trenutno se protiv Françoisa Fillona vodi istraga zbog navodne pronevjere velike svote novca, kojeg je isplaćivao članovima svoje obitelji kao suradnicima za fiktivne poslove dok je obavljao političke dužnosti.

Fillon je uvjereni katolik i lako može koketirati s ruralnom Francuskom, a na neki način je sličan Marine Le Pen, barem po pitanjima imigracije i nacionalnog identiteta.

Marine Le Pen!? Njena sjena pada na bilo koji izbor. Ona može izgubiti samo ako se svi ostali prestraše njezina ulaska u Elizejsku palaču i odluče se ujediniti protiv “Nacionalne fronte”.

Trenutna predviđanja su da će predsjedništvo dobiti Fillon, ali istraga protiv njega može lako preokrenuti ovaj trend. Razina potpore Fillonu najranjivijih društvenih skupina u Francuskoj se može smanjiti zbog njegove želje da uništi socijalnu državu, što osnovne značajke njegove ekonomske politike.

Izbori u Francuskoj su važni, jer će biti mjerilo za ostale važne izbore u EU. Oni će utjecati na izbore u Njemačkoj, gdje se već poduzimaju sve “potrebne mjere” kako bi se spriječila rastuća popularnost konzervativaca “Alternative za Njemačku“. Nijemci ništa ne prepuštaju slučaju.

Otvaranje granica sirijskim izbjeglicama od strane Angele Merkel je dovelo do pada popularnosti njene vlade. Možda ne velikog, ali ipak značajnog. Njezina stranka, CDU, brani Merkel i potvrdila je njezinu kandidaturu za mjesto kancelarke po četvrti put. Međutim, nakon terorističkih napada, Angela Merkel je odustala od politike “bezgranične gostoljubivosti” prema imigrantima, što su učinile i neke druge ekonomski uspješne zemlje, pogođene terorističkom pošasti.

Njemački “socijaldemokrati” su također odabrali svog kandidata, bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, koji vjeruje da može udahnuti novu snagu u SDP i djelovati kao alternativa Angeli Merkel. Međutim, unatoč trenutnom rastu popularnosti, Martina Schulza mnogi vide kao gubitničkog kandidata, dugogodišnjeg eurobirokrata koji nema ni završenu srednju školu, a još manje veze sa stvarnim problemima njemačkog stanovništva.

Prognoze su da bi CDU i SPD opet mogli biti prisiljeni na sastavu “velike koalicije”, jer samo tako mogu spriječiti uspon vanparlamentarne oporbe i sličnih pokreta.

Ako se ta predviđanja pokažu točnima, onda se u Njemačkoj i Francuskoj, iako u različitim oblicima, čini sve, pa čak i nemogući savezi, samo kako bi se “populiste” spriječilo da dođu na vlast.

Tradicionalno natjecanje klonova u taborima demokršćana i socijaldemokrata će se odgoditi za neku drugu priliku, jer je sada vrijeme za taktiku samoodržanja, što im može biti posljednja prilika. Ako ne uspiju, na Zapadu raste plimni val koji će ih progutati, a čine ga konzervativni populisti.

Zašto nema istinskog ljevičarskog prosvjednog pokreta ili političke snage koja bi s političke pozornice mogla pomesti omražene višedesetljetne elite zapadnoeuropske politike i zašto su “Nacionalni front”, AfD i slične stranke posljednje utočište čak i tradicionalno ljevici sklonom radništvu, pitanje je za širu raspravu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
64 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Ljevica u Europi pojaviti ce se onog trenutka kada desnica skine rukavice , za sada samo prijete , onog trenutka kad krenu u izvrsenje svojih bolesnih nauma , poceti ce i njihov kraj.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Kaze autor nema ljevice, a onda ni slova o Jean-Luc Mélenchonu! Simpatizeri Le Pen su jucer lijepili po Vukovaru srpsko obiteljsko stablo. To su krajnji dometi desnice.

Čovječe ne ljuti se!
Gost
Čovječe ne ljuti se!
3 godine prije

Varaš se Koća, te plakativne akcije su, kao i u ostalom akcija svastika, akcija suzavac… smišljene i provedene od političke ljevice.
Indikativni su uvjek momenti kada takvi “skandali” izađu na svjetlo dana, i da se nikada ne nađu počinitelji.
Čemu sve to? Jednostavno, dok postoji “desničarski neprijatelj” dotle ljevicari imaju razlog svoga postojanja.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

aha ! a akcije koordinira glavom i bradom J.B.Tito:)

Čovječe ne ljuti se!
Gost
Čovječe ne ljuti se!
3 godine prije

Možda ne tito, ali nebi me iznenadilo da sudjeluje neki drugi maršal. ;-b

Guest
Gost
Guest
3 godine prije

i povijest opet u krug…tuzno za 21.stoljece!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ljevicu je kupio neoliberalni kaitalizam pa je marginalizirao.. Nesto slicno kako se u poslu rjesavas konkurencije..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

S tim potezom je narod “kanalisan ” prema NF ,Afd i slicno.. Kao zamjenskoj opciji u kojoj ce naci sigurnost..

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

…pa donro ljudi…, oko cwga sw vi hvatate i glodjete????!!!! Ko psj na vec oglodjanu bacenu kost?! …Helena.., Pustinjaki Lav…, Nera Univ…, Veana Damastkinja…, gdje ste..????!!!! Pa poBou Ljudi…znate li vi ista o pozadini s svevva???!! Aj’ ZBOGOM. JSPRIKA PORTALU K NOVINARIMA! IQ…tkcka ledišta! Zdravi i veaelj bili!

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

@krivA ‘Ajd sad pogledaj šta si napisao, pa kaži da li je bar tebi jasno. Ja nemam pojma. Je li ovo neki novi jezik?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Rani upozoravajuci znaci fasizma :

Nacionalizam
Omalovazavanje ljudskih prava
Nadmocnost vojske
Rasiren seksizam
Kontrola masovnih medija
Opsjednutost nacionalnom sigurnoscu
Isprepletenost religije i vlade
Zakonom zasticena korporativna moc
Radnicka prava obespravljena
Prijezir prema intelektualcima i umjetnicima , prijezir prema kulturi
Rodjastvo i korupcija
Manipulirani “demokratski” izbori

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

…usrdno se boriš, nema šta…..osjeti se strast….tvoje buđenje, ako ga ikad bude, bit će epsko.

Čovječe ne ljuti se!
Gost
Čovječe ne ljuti se!
3 godine prije

Jednom riječju, Rusija! 😉

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Nema srece narode dok ne ukinemo demokratiju. Dokazano katastrofalno drustveno uredenje.
Svaka mraka moze doci na mjesta sa kojih uticu na nase sudbine. Eto taj Šulc nema srednju skolu.
Šta mislite koliko je takvih kod nas, ex yu?
Bitno je lizati guzice sefovima stranaka/krimi grupa, nema izuzetaka, i dobijes poziciju i naravno lovu

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

HASH, a je li škola mjerilo? Koje je fakultete završio jedan genije Tesla? A Radovan Karadžić, koliko znam nakon studija medicine, specijalizirao je psihijatriju. Bio je i nekakvi pjesnik, koji je omalovažavao grad i gradski život, a studirao je u gradu, a ne u selu!

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Slažem se sa Hashom. Višepartijski sistem pokazao se kao katastrofa na Balkanu. Te podjele na ljevicu i desnicu su umjetne da zavade narod a izbori su borba interesnih lešinarskih grupa oko podijele pljena. Niti jednopartijski sistem nije bio idealan ali ovo je katastrofa, narod na grbači ima nekoliko partija a svi su bure bez dna. Recimo meni bi pošteniji bio delegatski sistem u kojem bi lokalne jedinice birale svoje kandidate da se bore za interes i progres svoje baze uz obavezu da redovno podnose izvještaj onima koji su ih izabrali o tome što su učinili. Za takav sistem nije nužnost da postoji više partija a normalno je da bi kandidati bili različitih stavova čime bi se spriječilo jednoumlje. Najsposobniji i najuspješniji delegati dobili bi visoke državne funkcija a glavno mjerilo bi bila sposobnost i postignuti rezultati. Ovo što sad imamo je predstava, sprdačina i cirkus a više slobode za pojedinca bilo je u jednopartijskom sistemu. Mislim ovdje na primjer Jugoslavije i banana republika nastalih raspadom jer s ostalim jednopartijskim sistemima nisam tako dobro upoznat.

Dezurni demagog
Gost
Dezurni demagog
3 godine prije

Perune, ne znam da li si svjestan, ali upravo si opisao i pozelio šerijatski izborni sistem..

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

@Dežurni demagog, ne nasjedam na provokacije. Nije mi niti nakraj pameti bio šerijatski sistem. Otkad su u šerijatu sposobnost i postignuti rezultati bili glavni kriterij ičega? Samo sljepo sljeđenje religije iz srednjeg vijeka za varanje nepismenog naroda. Znači tu je glavni kriterij biti dobar prevarant i manipulator i držati stado u pokornosti, nema nikakvih dodirnih točaka s mojim opisom koji je više neka verzija robinhoodovskog socijalizma. U šerijatu Robin Hood loše prolazi jer je nevjernik i slobodarskog je duha. Nadam se da znaš tko je Robin Hood???

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Perun @ a sta ti znas o serijetskom pravu,sistemu osim tih predrasuda o kojima pises..
Nije mi jasno da neko ko pojma nema o necem ( a te predrasude stekne na osnovu pogresnih zakljcaka i neznanja i neupucenosti i vrhunskog pranja mozga do granica nepopravljivosti istog. ) moze donositi neki sud o necem , stvarno bizarno..

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

@Alen, nisam dubinski istraživao islam ali imam puno prijatelja koji su rođeni kao muslimani. Ljudi piju alkohol, jedu svinjetinu, žene im se ne motaju a sve to kao ne bi smjeli. Da li ih treba ubiti zbog toga? Zaista ne znam što propisuje šerijat za tako teške “grijehe” ali pitam se zašto bi se moji prijatelji koji su Slaveni kao i ja pokoravali nekim zakonima koji dolaze s arapskog poluotoka i koji veze nemaju s tradicijom slavenskih naroda kao ni kršćanski nauk? Što se tiče predrasuda nemam ih a zanimljivo da me ovaj napada da zastupam šerijat a ti pak da ne znam o šerijatu što je bliže istini ali znam dovoljno koliko me zanima. Tko voli nek izvoli samo da nikom ne lete glave ako ne želi.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Perun ,hebiga sad , sistem koji si opisao jeste sistem slican izboru halife u serijatu i demagog je to dobro zamjetio.. Otkud god da dolazi ,ti si ga pozelio.Sta sad da radimo ,ako nesto spada pod serijet znaci da to automatski odbacujemo iako to moze biti puno bolje …smijesno

Moja reakcija je bila na tvoj drugi komrntar gdje kazes da postignuti rezultati i spsobnost nisu mjerilo u serijetu..A to je upravo glavni kriterij u serijetu..
Danas nemas niti jednu zemlju ,drzavu koja ima serijetski zakon u 100% obimu..Posebno su izbacili ovaj dio o izboru halife..

Inace ksd pises o kolegama muslimanima ,serijet nije samo kazna ..to je neki 1/15 dio ..Medjutim asocijacija na serijet= brutalno kaznjavanje , otud problemi u razumjevanju..

Dezurni demagog
Gost
Dezurni demagog
3 godine prije

Perune, nije mi na pameti provokacija, vec cisto poredjenje i identifikacija necega sto predlazes.
Predrasude prema Islamu su rezultat medijske kampanje cionista i katolicke crkve, razna podmetanja itd. Prouci malo recimo Medinski ustav – mislim da je to prvi ustav u svijetu. Poistovijetiti Islam i muslimane sa ISIL-om je pogresno, samoubistvo (sto ISIL-ovci cesto rade) po Islamu nije dopusteno ni u kakvim okolnostima.
Izborni sistem po serijatu izgleda otprilike ovako, neka me Alen dopuni ili ispravi ako negdje pogrijesim. Najmanja jedinica, recimo zaseok, bira svog najboljeg predstavnika u savjet sela, iz savjeta sela se bira najbolji za savjet mjesne zajednice, iz mjesne zajednice u opstinu itd. do pozicije halife. Pravo glasa ima samo ulema – uceni, ugledni ljudi i samo takvi mogu birati i biti birani, znaci, ne postoji mogucnost izbora sljama na bilo kakvu pa i najnizu poziciju. Mislim da bi to bio ispravan nacin izbora vlasti i svakako da bi bio puno bolji nego ovaj sad u kojem nepismena baba (koja glasa za 100 grama kafe) ima istu izbornu moc i legitimitet kao recimo dobitnik Nobelove nagrade iz fizike.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

OK, dečki stvarno malo znam o šerijatu ali ja bih ipak izbacio religiju iz svega toga. Ako imaju takav sistem biranja to je zaista puno bolje od ove kvazidemokracije ali eto Alen piše da nema države s apsolutnim šerijatom. S druge strane glupe su mi zabrane tipa šta ćeš piti ili jesti. Inače malo sam čitao prevedeni Kuran ali mene je više zanimao onaj dio o Melecima i Arhimelecima. Ja sam više imao na umu primjer Slavonije koja je doslovno uništena politikom Zagreba a bila je jedna od jačih regija u YU. Vojvodina i Slavonija naša žitnica. Na toj čisto lokalnoj razini potrebno je da svako selo negdje ima svoje predstavnike koji bi zastupali interes sela i redovno podnosili izvještaj narodu. Što zna birokrat iz Zagreba što muči stanovnike Svinjarevaca za koje možda nije niti čuo. Sadašnji sistem je idiotski jer općine se osnivaju samo da bi se zaposlilo podobne kadrove po partijskim i rodbinskim vezama. Stranke se lako dogovore od salonskih “ljevičara”do tragikomičnih “desničara”. Za narod nikog nije briga a budžet služi kao privatni bankomat za lokalne šerife i njihove ulizice.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Perun , nemozes vjersko prilagoditi svjetovnom tako da ga zanemaris..Ono je osnov pravde i izvor serijeta ..

Halifa ima vlast i moc nad svim muslimanima na planeti , iz tog razloga lokalni islamski serifi u svojim zemljama ne zele serijet ( koji ih obvezuje na instituciju halife ). jer gube vlast i moc jer moraju vladati pravedno .. Hilafet su unistili otomani..

Primjer slavonije i sve slavonije svijeta su primjer losih vladara

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Osmanlije su i donijele islam među južne Slavene. Dolaskom na ove prostore dogodilo se i pokrštavanje pa crkveni raskol. Nešto se pitam da smo ostali na staroslavenskom panteonu da li bi bilo toliko međusobnih klanja? Ne mislim ja da je taj panteon istinit ali je manje opasan za svijest. Dakle u 7. stoljeću dolaze Slaveni u ove krajeve, svi imaju istu religiju. 1300 godina poslije vjerske vođe blagosiljaju međusobno klanje i to ne u ime slavenskih bogova nego neke uvezene bajke sa Bliskog Istoka i Arabije. Ali tu je najkrivlji Tito koji je dozvolio iz političkih razloga slobodno djelovanje organiziranih religija. Šta ja znam, mislim da sam jezično, kulturološki pa i genetski ipak ja puno bliži svojim prijateljima muslimanima s Balkana od Arapa ili Turaka ali kad čovjek uđe duboko u nešto onda su presudna stanja svijesti. Najbolje kod svih religija ili sekti, samo oni u pravu, samo oni izabrani, samo oni će se spasiti dok će svi drugi goriti u ognju paklenom. Prodavanje magle iz srednjeg vijeka još uvijek radi posao i radit će dokle god ima mušterija. Nije ni čudno da anglosaksonsko obavještajno podzemlje ima specijalne odjele za proučavanje religija. Vrlo koristan alat za njihove sasvim prizemne igrice.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Nema to veze s religijom.. Pa uzmi ratove evropske pa i 1sr i2 sr ,jel bilo religija u pitanju ili nesto drugo..Najlakse je optuziti samu religiju
.. Eto sada se moze reci da je religija marginalizirana s obzirom na broj vjernika pa ppet imas sranje.. Do cega je sad..

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Ne kažem da su to isključivo vjerski ratovi ali i religija se koristi za mobilizaciju narodnih masa. Npr. Hitler je imao svoga Papu, Bush je govorio o borbi između kršćanstva i islama opravdavajući okupaciju Afganistana i Iraka. U Irskoj je bio dugotrajni sukob katolika i protestanata. Primjera još mali milijun ali više bih rekao da su religije upregnute u ratno huškanje. Čak ni križarski ratovi nisu bili isključivo vjerski, bilo je tu još raznih materijalnih interesa. Pa ni ti razni džihadi nisu isključivo vjerski ali tako je najlakše napaliti masu da idu ginuti za tuđe interese.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Dezurni @

Oni koji u ime ummeta trebaju odabrati i imenovati halifu,
moraju biti odabrani – direktnim odabiranjem – od strane cijelog ummeta.

kod njih se moraju naći slijedeći šarti:

1. Adalet – pravednost – (العَدَالةُ), koji čovjeka čini da bude bogobojazan i lijepog ahlaka, izvršavanjem šerijatskih naredba, i klonjenjem šerijatskih zabrana.

2. Znanje (العِلْمُ)s kojim će biti u stanju da spoznaju ko doista zaslužuje biti halifa.

3. Mudrost i ispravno viđenje (الحِكْمَةُ و الرَّأْيُ السَّدِيدُ) koji će im omogućiti da odaberu najispravnijeg za hilafet, i najučenijeg i najsposobnijeg za vođenje muslimana.

4. Da ummet uma povjerenja u njih, i da ih poštuje i uvažava, i da imaju povjerenja u njihovom savjetovanju, i njihovom odabir

Oni traže i razgledaju ko to od muslimana posjeduje šartove za halifu, i ko je sposoban za preuzimanje tog velikog položaja i emaneta, zatim će dati prisegu (البَيْعَةُ) onom ko najviše upotpunjuje šartove halife, i ko posjeduje fadl (plemenitost) i uglednost kod muslimana, i kome će se muslimani odmah odazvati u poslušnosti, i kome ne odbijaju dati prisegu.

Oni odaberu i daju prisegu ali ona nece biti legitimna sve dok vecina muslimana ne potvrdi i dadne prisegu halifi…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

I sad uporedite ovaj halifat sa ovim aktuelnim tzv halifatom by isil..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

isil je americko cedo a sluzi iskljucivo da bi se kroz nihov lik i djelo sotoniziralio sve muslimane , isto kao sto su hrvati sotonizirali srbe a srbi hrvate , muslimani u bosni srbe i hrvate , hrvati srbe i muslimane , srbi hrvate i muslimane , dok se budale kolju bastardi broje dolare.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

@ demahog ,Hehe , inace najprirodniji vid organizacije drustva…

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

@hash Ne znam za Hrvatsku, ali u Srbiji nema političara kao što je Šulc. Ovde svi imaju fakultetske diplome, na primer Toma Diploma, a Boga mi i doktorate, kao doktor ministar Stefanović. Priča se da su diplome znatno jeftinije nego što su nekada bile. Postoji o tome simpatičan vic. Srele se posle nekog vremena dve poznanice i starija krenula priču o deci, njihovoj budućnosti, kao teška su vremena i t.d. na šta mlađa sa ponosom reče: “Mi smo našem sinu kupili diplomu odmah po rođenju, da ne gubi vreme.”

Sara
Gost
Sara
3 godine prije

Ne postoji niti ljevica niti desnica. Ti nazivi pripadaju prošlosti. Klintonovica – ljevičarka? Majko Božija?
Postoji Elita (političari + krupni kriminalci + crkva + velike korporacije) i obespravljena raja. I to je to.

vladek68
Gost
vladek68
3 godine prije

Naravno da ljevica postoji.Die Linke možda nema neku drastičnu popularnost,ali je respektabilna stranka.Podemos je također još uvijek jak.Međutim,slažem se da je to još uvijek premalo i preslabo.Syrizina izdaja je nažalost pokopala lijeve pokrete u nastajanju.Žalosno ali istinito…

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

Najžalosnije je što zauzimanje za socijalizam i pravu socijalnu pravdu se danas proglašava u Europi nenormalnim i ismijava.

Zamislite scene urediš park u gradu , organiziraš akcije čišćenja grada, prozivaš kriminal i ogromnu korupciju i automatski postaješ luđak koji nije pri sebi.

Osobno nije samo socijalizam postojao u socijalističkim državama i na Istoku postojao je i na Zapadu

https://www.youtube.com/watch?v=O4ne13Zft9Q

, ali na tom Zapadu je prvo uništen zajedno sa ljevicom.

Da razgovaraš sa svakim čovjekom ponaosob čovjek će priznati da si u pravu i da se treba boriti , a onda sutra će zajedno sa krdom te ogovarati , ismijavati i pokušati uništiti. Žalosno ali istinito ljudi su na Zapadu većinom izgubili DUŠU!

Kako ono ide od Rusa , zagodnaja slavenskaja , ruskaja duša… E toga ni mi na Balkanu više nemamo ili ima onaj jako mali dio 🙁 …Ajmo reći da mediji kanaliziraju većinu ljudi i uče ih ponašanju kakve elite žele – OVCE…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Zaštitari filmske ekipe, koja je nedavno započela snimanje filma “General”, a koji govori o slavnom putu generala Ante Gotovine, predali su danas splitskim policijskim službenicima BD (56), koji je ometao snimanje filma. Naime, BD je u ulozi četnika ušao u redove dragovoljaca domovinskog rata i provocirao ih tvrdeći da je ustaša mnogo na tržištu, i da oni glume džabe, te da je on dobio dupli honorar da glumi četnika. Hvatao se čas za bradu, čas za kosu, čas za međunožje i vikao “Živija Ante, prezime mu znate!” U jednom trenutku, BD se približio Goranu Višnjiću, poznatom hrvatskom glumcu koji glumi generala Gotovinu, te ga opsovao “Jebotijapasmater, di si bija kad je grmilo? Reci, neću ti ništa, di si bija devedest i prve?”

Višnjićeve kolege pokušale su smiriti BD, ali je on i dalje navaljivao, potom i nasrnuo na režisera Vrdoljaka.”Dajem otkaz kao četnik, želim glumiti vojni stan, jel ovo tema otkupa stanova? Pičko jedna, Maršal je veći od generala. U gori raste zelen bor, oduvijek si bio tvor!”
Ružne scene rezultirale su nagurkivanjem. BD je razbijenom flašom pelinkovca prijetio trojici statista koji glume branitelje i tjerao ih da mu kupe novi pelinkovac: Hapsi narodna milicijo, ožeži!

Policiji je ispričao kako je želio samo pošteno zaraditi. BD je predan istražnom sucu, a svjedoci tvrde da je poderao košulju i pred policijom uzviknuo: Pucajte u prsa!, A onda zapjevao “Padaj silo i nepravdo”.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

ŽUKOVE, nisam znao za taj incident, ali eto, nikada nije dosadno na jugoistoku Evrope. ***** Norvešku, ili šta ja znam, neki Island, šta se tamo uopće događa?
I gosp.Vrdoljak, hm,za sva vremena, sisteme, ah !

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Haha , sigurno je da ovde egzistiramo u vise pararelnih stvarnosti..

Torino
Gost
Torino
3 godine prije

E, sad da je to netko sve snimio, to bi bio film.
Marshale, imali snimak o tome, nek se smijemo?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Nazalost nema 🙂

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Ja sam odavna uočio u vezi prvenstveno tzv.salonske ljevice ovo: kada sa toliko strasti budu osuđivali Hitlera i hitlerizam, kao šta strastveno osuđuju Staljina i staljinizam, hm, onda bi im možda i vjerovao-::((
Napominjem, da Staljina u ovom slučaju niti uzdižem, niti prezirem, samo sam realan. Ali izjednačavati Staljina i Hitlera jednostavno nije moguće….osim šta su obojica bili diktatori.
Poneki put izgleda da baš tzv.salonski ljevičari stalno blebeću protiv staljinizma, nisam primijetio da se toliko mršte na hitlerizam….
Meni je to glavna detekcija je li netko salonski ljevičar ili nije, svira li K..r. c.. ili na violini?

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Još jednom da ponovim koliko je apsurdna podjela na desnicu i ljevicu. Živim u HR i nikad nisam izašao na izbore. Uz uobičajena palamuđenja o ustašama i partizanima što je stvar za povjesničare sve značajne stranke i partije bile su za EU i NATO, euroatlanske integracija a ja nisam i za koga da glasam??? Istina je sad u saboru imamo i jednu stranku koja u programu ima izlazak iz EU i NATO-a ali presporo ide proces shvaćanja. I sad pogledajmo EU. Ako je ta Le Pen za izlazak Francuske ja je podržavam a ne smatram se desničarom. Podržavam i onog Nizozemca ako je za izlazak iz EU. Jednostavno sam svjestan da je bolje za sve narode Europe da se ta tvorevina što prije raspadne. Podržavao sam i grčku Syrizu u borbi protiv Trojke ali ne smatram se ljevičarom i mogu reći da je Syriza jedno veliko razočarenje. Što se tiče migranata nisam za ovaj način kako je to Merkelica organizirala i napravila promet trgovcima ljudima, Kakve su to izbjeglice gdje ima najviše vojno sposobnih muškaraca? Nakraju se ispostavilo da je pod tom maskom ušao i određen broj terorista. Nekom bih bio desničar i ksenofob zbog takvih stavova. Isto tako ne podržavam pederske pokrete pa sam valjda i homofob. U svojim privatnim odajama neka rade što hoće i dok nikoga ne napadaju nemam problem s njima. Što se tiče bankarskog lobija recimo da mi je čudno što ima toliko Jevreja u tom sektoru na samom vrhu pa ispadam antisemit i neonacist. Kad su u pitanju prava radnika tu sam iznimno socijalno osjetljiv i gadi mi se ovo kapitalističko izrabljivanje. Što se tiče nacionalizma ne živi se od toga, meni bilo bolje u Jugi. Sad bi već mogli reći i da sam komunist ali osim primanja u pionire i omladince nikad nisam bio komunist. Religiozan nisam iako su me roditelji krstili. Ja smatram da su sve religije prevara za mase ali nisam ateist. Neka moja iskustva dovela su me do mogućnosti reinkarnacije ali nikome ne namećem tu tezu. Recimo da nešto pulsira izvan ovog svijeta i to nešto nema nikakve veze s religijama, moj stav. Jednostavno mislim svojom glavom i tako kreiram stavove. I sad ako gledaš kroz kalup lijevo-desno možete me svrstati od neonacista do komunista a nisam ništa od toga. Te lijevo-desne priče su predstava za javnost i čudim se da se još netko hvata na to.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Svaka ti je na mestu, bravo. Tako izgleda kada covek razmislja svojom glavom, neopterecen razlicitim ideologijama.

Rabid Infidel
Gost
Rabid Infidel
3 godine prije

Apsolutno se slažem sa tobom.

Ideologija uči čovjeka da razmišlja crno-bijelo i ostaje slijep na ostali spektar, dok je stvarnost zapravo siva.

Komunizam i kapitalizam se sastoje od vrlo dobrih ideja isto kao i iznimno loših ideja.
Kada bi ljudi mogli biti intelektualno iskreni prema sebi, napustiti rigidno razmišljanje unutar ideološke kocke i njezinih granica tada bi mogli svaku ideologiju rasčlaniti na njezine sastavne dijelove, analizirati je, te izvuči iz nje korisne stavke dok bi napustili opasne ili nekorisne.

Ono što danas zovemo “ljevicom” a trenutno vlada svijetom je zapravo neolibelarna kapitalistička kabala opasnih globalista i elitista koji su davno borbu za radnička prava i njihovu zaštitu bacila pod autobus, te se sad zauzimaju za zaštitu i profit korporacija, banaka i elite opčenito.

I dok se mi patimo i pokušavamo snalaziti i preživljavati ta ista “ljevica” nam pod nos gura globalizam, uništenje suvereniteta nacionalnih država, borbu za manjinska prava što se zapravo pretvara u supremacijski pokret i borbu “manjina” za privilegijama i večim pravima.

Svi koji se ne slažu sa tim planom odma postaju fašisti, nacisti, “far right”-“alt right”, ksenofobi, homofobi, itd…

Ne slažeš se sa uvozom milijuna mladih ratno sposobnih muškaraca sa opasnim razmišljanjem i kulturom drastično različitom od domaće iz islamističkih zemalja gdje su ljudska prava tabu tema? Očito si ksenofob i fašist!

Ne slažeš se da tvojom državom upravlja ekipa za koju ne možeš niti glasati niti ih smjeniti a vladaju bez mandata i demokratskog izbora sa apsolutnom kontrolom nad tvojim životom (EU)?? Očito si nacist!

Ne slažeš se da pederi paradiraju gradom u paradi srama i nakaradnosti dok im tu istu paradu plačamo mi, porezni obveznici, iako se možda slažes sa njihovim pravom da se vole i rade što hoće dok god ne škode drugima? Očito si homofob!

Ne slažeš se da je feminizam više potreban u zapadnoj civilizaciji i da su žene dostigle jednakost u pravnom sustavu zapadnih demokracija te da je feminizam trenutno supremacijski pokret koji se bori za veča prava žena u odnosu na muškarce i na štetu muškaraca.
Dok se feministi bore za kvote u parlamentima, saborima, direktorskim mjestima i viču kako na tim mjestima ne postoji jednakost (jednaka zastupljenost 50/50%), ne čujem iste feministe da se žale kako u zanimanjima poput smetlara, zidara, i bilo kojeg drugog teškog zanimanja ne postoji jednakost brojeva! Očito si ženomrzac!

Ljevica ne umire, ona je umrla davno!

Prodala se, i sada jedini spas stoji u takozvanim populistima koji možda ipak na umu imaju običnog čovjeka. Trump, Wilders, Le Pen. “Ljevica” znamo da nema!

Ola-ro
Gost
Ola-ro
3 godine prije

Pitao sam jednog prijatelja koji se vratio iz Australije.
– Ima li kod vas desnica i l-ijevica?
Prijatelj me zbunjeno pogleda pa se zamisli i onda mi pocme konfuzno objasnjavati, koliko sam ga
razumio, odgovor je bio NE.

Ola-ro
Gost
Ola-ro
3 godine prije

@ Perun, Sara – super, jadno je kad narod nasjeda na dijeljenje desnica-ljevica.
U svakom od nas ima i ljevice i desnice.
A dijeliti americku elitu na ljevicu i desnicu je dokaz da je narod glup koji nasjeda na to.

Dezurni demagog
Gost
Dezurni demagog
3 godine prije

Ljevicu je na politickom trzistu jednostavno progutala konkurencija. Kljucno je pitanje, sta je sa trzistem da se takvo nesto moglo desiti.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Kapital je uspio poraziti institucionalnu ljevicu. Ona je u sluzbi desnih ideja, ali to ne znaci da ljeve ideje ne zive u politickom prostoru. Treba im dari oblicje. To se nece desiti u sustavu zvanom parlamentarna demokracija ili servis krupnog kapitala.

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
3 godine prije

Povjesno je bilo zlocina u desnicarskim i ljevicarskim vladama.
Odbacite mitove.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Danas se mora pratiti putevi kapitala tj ekonomija ,ako hocemo da vidimo kuda idemo.. Desnica ,ljevica i ostalo je samo kazaliste za mase ,zabava,skretanje paznje..
Pare govore,usta se sprdaju..

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

u Franciji je ljevicu ubio Miteran.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Ljevica je podbacila u Grčkoj. Ljevica više nema borbe za radnička prava jer je sve manje radnika u Europi. Ljevica se svela na borbu za razne seksualce, razne feministkinje koje viču “alahu akbar”, te na borbu za rastakanje države, obitelji. Skoro sam zaboravio, na borbu za migrante. Ljevica je postala nakaradna i bizarna.
Evo kakva “ljevica” prosvjeduje protiv g. Trumpa:

https://www.youtube.com/watch?v=-v9arV2ySl0

Napomena, nije za ljude slabog želuca. 🙂

Alan Ford
Gost
Alan Ford
3 godine prije

Skoro cijela europska ljevica je kompletno u šupku Sorosa i Rockefellera. Ona se potpuno predala eliti, bankomafiji i korporacijama. I napustila radništvo i male ljude. Zapadnoeuropski socijaldemokrati su najveće sluge globalne korporativne elite. A istočnoeuropska ljevica–većinom nasljednici nekadašnjih komunističkih partija, je čast izuzetcima, potpuno u rukama Sorosa. Navodno nove lijeve stranke, Podemos u Španjolskoj i Siriza u Grćkoj s također samo Sorosevih spinovi– pod kontrolom Sorosa od samog početka, Podemos i Siriza su stvoreni samo za zamazivanjre očiju i zavarivanje ljudi. Da bi se veliko nezdaovoljjstvo među ljudima kontroliralo i usmjerilo u vlastitom smjeru–Soros i ostala elita onda podržavaju ljevicu, ovakave kao Podemos i Siriza. Jer, Podemos i Siriza su u principu za globalizaciju i internacionalizaciju, za EU, za NATO i sve ostalo,. a to odgovara bankomafiji globalanoj eliti, Svaka globalizacija i inzternacionalizacija samo koristi eliti. Zato elita podržava uvijek ljevicu, jer priglupi ljevičari su uvijek protiv nacionalnih država, a za globalizaciju i inernacionalizaciju. Ljevica ne uviđa da zaparavo samo nacionalizam, samo povratak nacionalnim državama, nacionalnim ekomomijama, može zaustvaiti globalnu gramzvu elitu i bankomafiju i spasiti radnika. Globalaizacija nije rješenje problema, već je globalčizacija uzrok pronblema, globalizacija je problem,. Tko to ne uviđa taj je debil, a 95% ljevičara to ne uviđaju i oni su debili, njima je važnija borba protiv rasizma, nacionalizma, homofobije, ksenofobije, ove i one fobije, nego borba za radnika, zato radnici masovno napuštaju ljevicu.
Europa i svijet su ostvartili svoj najbolji period ekonomskmog razvoja i stabilnosti, od 1945 pa tamo negdje do početka 90-oh godina, baš u vrijeme kada nije bilo globalizacije, kada nije bilo EU, i kada su bile nacionalne suverene države i nacionalne erkonomije. Da globaliazcija uništava sve slabije nacionalne države i nacipnalne ekonomije i samo stvara siromaštvo i probleme u većini stanovništva zato ne treba biti ekonomski stručnjak, to svatko vidi, ovdje kod nas u Hrvatskoj, ili u Grčkoj, Portugalu, poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj itd… Čak i nekada jake nacionalne industrijske države, Francuka i Italija, u zadnjiH 10-ak godina upale su u govna do grla, zbog globalizacize, zbog lihvara SorosA i ostalih.
Gobalzuavcija je u stvari lihvarstvo i pljačka, ništa više.
To uviđaju nacionalisti i desničari, ali ljevičari ne uviđaju. Zato je ljevica skoro kompletno propala.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Rekao si isto, što i ja. Samo sa više riječi. 😉
Plus ti slijedi.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Prvi reko hehe

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Nisi prvi rekao, moj post je bio prvi i poslužio ti je kao inspiracija.
To je u redu. 🙂
Živio!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

O cem pricas , pojasni malo hehe

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Nesporazum Alene. Mislio sam da govorim s Alan Fordom. hehehe

Alan Ford
Gost
Alan Ford
3 godine prije

Onaj Sorosev fićfirić, Cipras glumio je kofol nekog oborbenjaka, ali čim je došao na vlast u Grćkoj, izdao je narod i prodao Grčku lihvarima u bescjenje, Blefirao je da će se kofol odvojiti od EU i priključiti Rusiji, pa ništa.

Schulz je samo druga verzija Merkelice. Schulz i Merkelica rade za istog gospdara, Schulz je bio 20 godina foteljaš u Briselu, na svim mogućim položajima. Čovjek koji je zajedno sa Junckerom i ostalim kriminalnim banditima, davao sve priviligije Sorisu i ostaliom lihvarima i špekulkantima, koji se zalagao za TTIP i CETU a sada u predizbornoj kampanji, kao kandidat za kancelara, odjednom opet glumi ljevičara..
Njemačka je pod kontrolom globalne FEDove bankomafije i izbori ove godine biti će farsa i komedija,. Elita pobjeđuje ovako ili onkao, Ili Merkelica ili Schulz svjedeno, oboje su ljudi Sorosa i elite. Uništavanje Njemačke, otimanje države domicilnom narodu NJemcima i njeno polako postepeno pretvaranje u jednu neutralnu mješanu državu korporacija i banaka, nastavit će se i dalje, AFD tu ne može ništa. Čak, da osvoji i 30% glasova,–stranke u službi elite: Merkeličon CDU, SPD, Zeleni, Liberali i Ljevica, svi će se ujediniti protiv AFD.
Isti scenarij imat ćemo i u FRancuskoj. Marine Le Pen i NF imaju veće šanse u Francuskoj, nego AFD u Njemačkoj, ali ni oni nemaju šanse za pobjedu. U 2. krugu izbora, sve stranke elite:; Republikanci, Socijalisti. liberali, Zeleni komunisti–ujediniti će se protiv Marine Le Pen i podržati kandidat elite. Hoće li to biti Fillon ili Macron, vidjet će se , ali je svjedno, obojica szu kandidati elite, Fillon je lažni spin, trojanski konj elite, kofol konzervativac, koji treba odnijeti glasove Marine Le Pen. Fillon je do 2012. bio premjer vlade pod predsjednikom Sarkozyjem. Macron je Rotschildov čovjek, bivši bankar koji je ranije radio za Rotschildovu banku, pa je bio ministar financija u Hollandeovoj vladi, sudjelovao je na sastanku Bilderberga 2014. i sada Macron glumi da je kofol neovisni kandidat.

Jing-sung
Gost
Jing-sung
3 godine prije

Vladajuca elita je podijelila karte u svoju korist, tko god pobijedi bit ce ista natovsko-nacisticka politika.
Tvoj upis super.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ili cemo gledati /igrati battlefield V -evropa

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Tu bi moglo doci do velikog zapleta ukoliko,unatoc ujedinjenju , ipak ne ostvare zamisljeno ,sto mislim da ce se i desiti.. Slikovito kazano, gledacemo usa no2 situaciju..

Rijeka
Gost
Rijeka
3 godine prije

R E D A K C I J O

Ova dva upisa Alan Ford vrijedu kao jedan zaseban clanak u novinama Logicno.
Mozete li ga odvojeno objaviti.
Nek potpis bude Alan Ford.
Za copy right ne brinite to je vec u public domain.
Zahvaljujem se unaprijed.

Nostradurus
Gost
Nostradurus
3 godine prije

Ljevice nema jer je pametno vodstvo zaključilo da je lakše i isplativije promijeniti tabor. Veća je osobna korist u društvu u kojem vlada veća nejednakost.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik