Zašto propada zapadna ljevica?

Ljevica - borba
63 komentara

Na izborima u Sjedinjenim Državama, ranije na referendumu o izlasku iz Velike Britanije, trenutno na predsjedničkim izborima u Francuskoj, ali i diljem Europe se grmi protiv porasta ksenofobije, rasizma, desničarskih političkih stranka i pokreta, takozvanih “populista”, a da nitko jasno i otvoreno nije naveo razloge zašto svjedočimo takvom fenomenu. Gdje je ljevica i zašto ne može popuniti vakum koji je nastao zbog gospodarske, ideološke, egzistencijalne i duhovne krize? Na sve navedene probleme liberalna elita nema odgovore, jer ih je ona i stvorila, stoga su se pojavili pokreti i pojedinci koje nude potrebna i dostupna rješenja.

Imena kao što su Donald Trump, Viktor Orban, Marine Le Pen i Nigel Farage se svakodnevno pojavljuju u svjetskim medijima. Njih se kritizira i mrzi, neko im se dive, dok su drugi ili fascinirani i frustrirani njihovom pojavom u političkoj areni. Uglavnom ih se opisuje kao desničarske “populiste”, nacionaliste, patriote, tradicionaliste, konzervativce i kako sve ne. No, glavna stvar je da ovi političari, za razliku od svojih političkih oponenata, imaju osobnost, barem dok se ne dokaže suprotno, kao u slučaju Donalda Trumpa kojeg je progutao “deep state”. No, što se događa na drugoj strani političkog spektra? Na ljevici?

Zašto su moderni ljevičari, za razliku od onih iz prve polovice XX stoljeća, tako pasivni i nemaju prave lidere sa snažnim revolucionarnim programima? Gdje su nestali?

Nema nikakvog oporavka na lijevom boku, a lideri koji se pojavljuju među ljevicom ne mogu biti nikakva stvarna alternativu takozvanom “centru”, a da ne govorimo kako nikako ne mogu zaustaviti  rastuću popularnost desničarskih populista. Razloga za to je puno. Osim simbola, revolucionarnih pjesama i beskrajnih rasprava o ovoj ili onoj temi, ljevica je u dugom maršu kroz institucije izgubila samu sebe. Odustala je od svega što je nekada predstavljala. Revolucija ne dolazi u obzir. Klasna borba je “arhaični termin” koji je lukavo zamijenjen borbom za ljudska prava, a kada i dobije vlast, ljevica ne zna što činiti. Grčka je ogledni primjer, gdje su kukavičluk i spoznaja da se mora djelovati kroz institucije desetljećima građene monolitne buržoaske države pregazili i osramotili u početku vjerojatno istinski ljevičarsku Syrizu.

Tko danas utjelovljuje ljevičarske pokreta u vodećim zemljama Zapada? Nećemo ni spominjati budale iz ere Baracka Obame i njegovu ostavštinu, ali senator američke Demokratske stranke Bernie Sanders ima dobru reputaciju kao socijalist. Međutim, isti taj Sanders se nikada nije zalagao za javno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju, nego za kolektivno privatno u obliku radničkih zadruga.

Svatko tko je barem letimično čitao Marxa zna da je vlasništvo nad sredstvima proizvodnju ključno za daljnju izgradnju socijalizma. No, Sanders ne želi dirati u temelje postojećeg poretka i Amerikancima nudi neku vrstu “švedskog  socijalizma” i socijalnu državu u kojoj se radnici neće okrenuti klasnoj borbi, budući da imaju zajamčeno radničko dioničarstvo i visoka socijalna jamstva.

Bernie Sanders, kao i mnogi drugi revizionisti, smatra da se kapitalizam mora prevladati ne revolucijom, nego ga se evolucijom mora “popraviti”. Čuti ovakve i slične besmislice od “prosječnog” građanina kojeg ne zanima politika bi bilo normalno, ali od Sandersa, koji je vrlo dobro upućen u suštinu stvari, to znači da ga promjene uopće ne zanimaju.

Uostalom, zar je ijedan socijaldemokrata uspio objasniti iz kojeg bi razloga kapitalisti dobrovoljno pristali na ideju društvenih promjena u korist masa? I naravno, retorika Sandersa je puna ljudskih prava, ali ne prava desetaka milijuna Amerikanaca koje je pokosila kriza, da ne govorimo stotine tisuća mrtvih koje gutaju američki ratovi u svijetu, nego prava onih koji se zalažu za dekriminalizaciju marihuane ili prava LGBT manjine. Nema sumnje da i ta pitanja trebaju doći na dnevni red, ali tek nakon što se riješe temeljna ljudska prava, a to je pravo na rad, pravo vlasništva  nad sredstvima za proizvodnju i pravo na život dostojan čovjeka. Zbog toga je Bernie Sanders obični klaun, koji nema hrabrosti reći da treba iz korijena mijenjati sustav, nego nudi kozmetičke popravke nakaradnog u kojem živimo.

Francuska je u otprilike sličnoj situaciji. Tamo se za vlast bore bankar i globalistička marioneta Emmanuel Macron i predstavnica “desničarskih populista” Marine Le Pen. U prvom krugu je iz igre ispao “lijevo zeleni”, kako se sam naziva, Jean-Luc Mélenchon, političar koji je u mladosti bio trockist, a zatim se preselio u tabor takozvanih “demokratskih socijalista” i “ekologa”.

Osim toga, Jean-Luc Mélenchon, nastavljajući tradiciju Frankfurtske škole i 1968. u Parizu, koju bi mogli nazvati prvo “Obojenom revolucijom” u svijetu organiziranom od strane liberalne struje protiv klasičnog marksizma i lenjinizma, među svojim pristašama propagira ideju mirne “građanske revolucije”, koja neće biti lokomotiva koja će povući radničku klasu, nego apstraktna borba u kojoj će “sudjelovati svi građani koji žele dobro svojoj zemlji”.

Kada bi u nekom hipotetskom scenariju imao priliku da s ovakvim idejama izađe pred utemeljitelje i istinske teoretičare znanstvenog socijalizma, vjerojatno bi mu rekli da se vrati onima koji su ga poslali da priča takve besmislice.

Čak i ako ostavimo po strani čudan sadržaj tih ideja, nemoguće je ne obratiti pažnju na njihovu nepovezanost. No, sudeći po prvom krugu izbora, Francuzi su razumjeli da im on zapravo ne nudi ništa.

Možda je najsjajnija zvijezda na nebu ljevice na Zapadu vođa britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

On je dosljedni antifašist, zdušno se zalagao za suđenje diktatoru Pinochetu, protivnik je NATO pakta, pristaša ujedinjene Irske, a divio se Hugu Chavezu i drugim herojima socijalističkog Olimpa.

Ali i ovdje postoje detalji koji pokazuju drugu stranu medalje Corbyna. O je i dugogodišnji aktivist u borbi za ljudska prava kojim se ponosi Amnesty International i puno je truda potrošio u vrijeme britanskih napora u borbi protiv Sovjetskog Saveza. Ništa manje ne čude njegove simpatije za radikalne nacionaliste Šri Lanke i “Oslobodilačke tigrove Tamil Eelama”, koji imaju većinu karakteristika klasične terorističke organizacije.

Nevjerojatno je i da se nekada svijetla točka u ljevičarskoj galaksiji Velike Britanije, klasična marksistička Komunistička partija, prvi put od 1920. godine odrekla političkog subjektiviteta i na lokalnim izborima 4. svibnja ove godine dala podršku kandidatu Laburističke stranke, Jeremyu Corbynu.

Dakle, čak i ovdje smo svjedočili prijevari, koji ljudi, hipnotizirani idejom “demokratskog socijalizma” i “eurokomunizma”, nisu ni prepoznali. Osim toga, nevjerojatan je pristanak “europske radničke klase” da za poboljšanje svog životnog standarda podrži pljačku zemalja Trećeg svijeta, a da ne govorimo postsovjetskog prostora. Upravo ove društvene i ekonomske politike karakteriziraju takozvani “Treći put”, ali to bi povjesničari lako mogli prepoznati, samo kada bi se htjeli vratiti u  doba nastanka Laburističke stranke.

Njezini utemeljitelji su bili članovi organizacije “Fabian Society“. Oni su stranku utemeljili 1884. godine, godinu dana nakon smrti Karla Marxa, uz intelektualce i potporu britanske buržoazije, a nakon što su studirali djela Karla Marxa, odlučili da je bolje ograničiti svoje apetite, nego izgubiti vlast u socijalističkoj revoluciji. Tako su došli na ideju da se treba posvetiti “ne-marksističkom evolutivnom socijalizmu”.

Njihova osnovna ideja je bila da se uz pomoć vladinih programa dio proletarijata pretvori u male vlasnike, čime će se ugasiti revolucionarne ideje.

Dakle, baš u vrijeme kada su imali mogućnost slomiti protivnika, britanski demokratski socijalisti se odlučuju izbjeći borbu, ali su zauzvrat sačuvali političke privilegije.

U vrijeme ozbiljnog porasta popularnosti marksizma je stvoren samo naizgled sličan koncept socijalizma, kojem je stvarni cilj bio spasiti imperij. Zanimljivo je da je čak i prvi grb organizacije “Fabian Society” prikazuje vuka u janjećoj koži, čime su htjeli citirati Evanđelje po Mateju: “Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem runu, a iznutra su vuci grabežljivi.” No, britanski radnici tada nisu razumjeli poruku.

Dakle, ovcama se blejalo o poboljšanju života radnika i “izgradnji socijalizma evolucijskim putem, bez revolucionarnih nemira”, dok je vuk zapravo režao i branio ekonomiju kapitalističke elite.

Od osnutka Laburističke stranke do danas se ništa nije promijenilo. Usput, za vrijeme premijera Tonya Blaira je u izbornom manifestu stranke nestala riječ “socijalizam”, što je sasvim logičan slijed događaja. Sovjetski Savez je nestao, zajedno s komunističkom prijetnjom, stoga vuk i “Fabian Society” više nisu imali razloga da dalje navlače janjeću kožu.

U cijelom kaosu se vođa Laburističke stranke oduševljava likom i djelom Huga Chaveza i mašta o “građanskoj revoluciji” poput one u Ekvadoru, a na drugoj strani agitira za Amnesty International.

Jeremy Corbyn podsjeća na socijalista  Georgea Bernarda Shawa koji se istovremeno divio Sovjetskom Savezu i bio prijatelj lorda i lady Astor, te britanske elite koja je zagovarala jedinstvo Velike Britanije i nacističke Njemačke protiv Sovjetskog Saveza.

Osim toga, socijalist Shaw je zajedno s osnivačima “Fabian Society”, supružnicima Beatrice i Sidneyem Webb, podržao program prosperiteta nacije poticatelja “Burskog rata”, Sira Alfreda Milnera. Program se temeljio na spašavanju “carske rase” od ugroze od strane Iraca i Židova.

Tada je kolonijalizam bio prepoznat kao alat koji će poboljšati živote britanskih radnika bez socijalističke revolucije, a ideja je otvoreno ili prešutno podržana.

U isto vrijeme su počeli surađivati naizgled ideološki nepomirljivi akteri, da bi ova elita britanske socijalističke antifašiste pretvorila u rasiste i imperijaliste.

Klasna proturječja kontradikcije unutar britanskog društva se očituju kroz organizaciju društva unutar pripadnosti nadmoćne rase i u skladu s tim će bijeli kapitalisti i proleteri zajedno vladati nad narodima iz kolonija.

Tako su Englezi radili na poboljšanju vlastitog dobra, a domaće društvene sukobe pretočili u kolonijalne ekspanzije i “rasno inferiorne” narode u Aziji i Africi. Povijest je pokazala da su bili vrlo vješti u tome. Ako spojimo socijaliste društva “Fabian Society” i rasiste Milnera,  zapravo možemo govoriti o nacional-socijalizmu.

Liberalni fašizam” je postao konvencionalna mudrost i paradoks kojem svjedočimo u posljednjih nekoliko godina. Ovaj je termin 1932. godine skovao britanski socijalist H.G. Wells, koji je bio previše liberalan da bi prihvatio staljinizam i tijekom Drugog svjetskog rata je izradio “Univerzalna prava čovjeka“, dokument kojim se odriče od klasne borbe i globalna ljudska prava predstavlja kao politički plan u poslijeratnom razdoblju. Britanska enciklopedija ga navodi kao jednog od zaslužnih za razvoj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948.

Dakle, britanski laburisti su u povijesnom smislu dvoglavi kameleon ili, kao što je prikazano na grbu “Fabian Society”, vuk u janjećoj koži.

Podsjetimo i da je “Fabian Society”  društvo utemeljeno na “London School of Economics“, odakle kasnije dolaze Karl Popper i Friedrich von Hayek, koji su tijekom Hladnog rata razvio takozvanu teoriju “dva totalitarizama”, nakon čega se komunizam izjednačava s fašizmom.

Ova teorija je postala neka vrsta ideološkog ovna protiv Sovjetskog Saveza, koji je prvo koristio u propagandi protiv sovjetske ugroze, a danas se koristi od strane istočnoeuropskih satelita, korisnih idiota u suočavanju zapadne elite protiv Rusije.

Ideju pljačke drugih zemalja radi smanjenja društvenih napetosti unutar vlastitih granica nisu prihvatili samo britanski imperijalisti, nego i laburisti koji su tako smirivali radnike, a potom i otvoreno profašističke grupe u prvoj polovici dvadesetog stoljeća, a danas su to sljedbenici Karla Poppera i moderna euroljevica.

Oni koji danas sebe nazivaju ljevičarima se najvećim dijelom ne bave klasnom borbom proletarijata, nego pitanjima ljudskih prava, rodnom nejednakosti, zaštitom okoliša, pravima manjina i ostalim, iako važnim, očito manjim problemima od onih stvarnih.

Sadašnji veliki ljevičarski političari nisu komunisti i nitko od ih ne spominje niti se bori za besklasno društvo u kojem neće biti eksploatacije čovjeka od strane čovjeka i drugih oblika socijalne isključenosti, što se postiže kroz davanje društvu vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju i preuzimanje vlasti od strane radničke klase.

Ta ideja je strana cijelom ljevičarskom spektru lijevo i sve ostaje formalno u političkom prostoru socijalizma, što neminovno dovodi do kompromisa i katastrofalnih rezultata.

Dakle, čak i da su dobili izbore, zeleni ljevičar Jean-Luc Mélenchon ili član Amnesty Internationala Jeremy Corbyn nikada ne bi bili alternativa takozvanim liberalnim globalistima, jer takva “ljevica” i ne nudi pravu alternativu njihovom planu i programu.

Onda smo došli do trenutka kada se ovom planu suprotstavila “populistička desnica” i izdano radništvo se više ne nalazi pred izborom hoće li glasati za ljevicu ili desnicu, nego hoće li glasati za jasan program ili neodređena maglovita obećanja, toliko puta pogažena proteklih desetljeća?

Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki
6 godine prije

Jedini teroristi su radikalni ljevičari i tako je bilo i kroz bližnju istoriju npr. RAF! Smatrati nekoga koji se protivi planu globalnog establišmenta da se Evropa destabilizuje s mnoštvom migranata nacistom (koji je itako ljeva opcija, zajedno s fašistima i komunistima) je suludo. Danas ANTI-FA na platnom spisku Soroša otvoreno koketira s ISIL (ID).

Miki
6 godine prije

Onaj tko neshvata da su nacisti NSDAP bili socialistička ljevica kako i u imenu partije stoji, taj nema pojma o društvu. Nacizam su desnicom počeli svrstavat komunisti kada se Hitler 1941 okrenuo protiv Rusije, dok su pre toga vrsno surađivali..

tamo sata
6 godine prije

…zanimljiv komad propagande…kao, onaj Ruski socijalizam i ljevica su pravi i istinski?..trebalo bi pročitati “proroke” kao što su Nietzche ili Dostojevski ( čak i Orwell) i što su ti nazanimljivi tipovi imali za reći o socijalizmu i ljevici…..ako vam se nije dalo prije a ne želite sada….da sažmem…oni nisu za narod, za siromašne, ugnjetavane…..oni samo mrze one koji imaju više od njih, oni patološki mrze bogate.

Laki Topalović
6 godine prije

Mani je najzanimljivije da su takozvani socijalisti u imperijalistilčkim zemljama , još prije tzv globalističke elite, kupovali socijalni mir eksploatacijom Trećeg svijeta. Ako je to ljevica i marskizam, onda u 3pm. Lako je Fincima bit pametan, kad je Nokia , nevažno čak i ako je propala, pila krv Africi i Aziji, pa si onda “socijalno osviješten”. Primjera je bezbroj, a ovo s Labiristima je vrlo zanimljivo.

Natovac za novac
6 godine prije

Nacionalizam i privatno bogacenje je jace od bilo kakve lijevice.

Nostradurus
6 godine prije

Revolucija je potrebna samo manjini koja želi na vlast. Većina uvijek može demokratskom odlukom promijeniti sustav. To znači da nemamo većinu za promjenu sustava, ali možda i da bi u revoluciji većina bila protiv revolucije. Međutim, kako u postojećem sistemu slomiti obrazovni sistem koji ide ka održanju statusa Q? Na to pitanje nemam odgovor.

Kardelj i Bakarić
6 godine prije

Dragi druže Babiću, svaka čast i podrška ovakvim pogledima na stvarnost. Kristalno jasan pravac na koji se ukazuje u ovom kratkom tekstu je očito jedina prava alternativa za sadašnji haos, na svim nivoima planete, koji je stvoren od neljudskog profiterskog kapitalističkog sistema.

Jupiter
6 godine prije

To je kao sa čovekom ako niste dosledni u svojim stavovima i idealima , prestaju da vas poštuju i naj bliži

Natovac za novac
6 godine prije

Volio bih znati karakteristike koje bi imao taj tzv. zapadni ljevicar…ajmo junaci, gdje ste sada?

Trojan
6 godine prije

Dugo nisam citao ovako dobru i ujedno i zalosnu analizu.svaka cast autoru

PeroDD
6 godine prije

Zašto propada ljevica? Zato što zastupa iste teze kao i rigidna desnica a original uvijek bolji od kopije….

Osoba C
6 godine prije

Podjela na ljevicu i desnicu nastala je u vremenu nakon Francuske revolucije. Da li konvencionalna podjela na ljevicu i desnicu vrijedi i danas? Da li te pojmove danas treba redefinirati? Ranije je to uključivalo klasnu podjelu, nejednakost, porobljavanje. Utjecaj ekonomije na politiku može se promatrati i kroz nastanak prvih političkih stranaka. U početnoj fazi kapitalizma nastale su liberalne stranke, kao zastupnici krupnog kapitala. Razvojem industrijskog društva nastale su socijalističke stranke, kao zastupnici radništva. Liberalne stranke su elitističke, socijalističke stranke su masovne. Padom Berlinskog zida, nestale su socijalističke stranke, ali su se pojavile socijaldemokratske. Da li se radilo samo o mimikriji ili su bile više – manje pokušaj starih vlastodržaca da se za početak održe na površini, a nakon toga ponovo vrate na vlast? Da li bi se na primjeru Hrvatske moglo bolje razumjeti što se u stvari dogodilo. Da li je sadašnja ”ljevica” to samo deklarativno, preuzevši liberalne ideje, napustivši… Čitaj više »

Fanta
6 godine prije

Zasto propada ljevica, pa pogledaj nase ljevicare i sve je jasno. (Ha i pogledaj velike jugo-ljevicare ovdje)
Ako je ljevica prije 100 godina imala i smisao, danasnja ga vise nema. Narocito nakon toliko eksperimenata gdje su od “narodnih” socijalistickih vlada pobijeni desetke milijuna nepodobnih. Narocito u Rusiji pod Staljinom, u Kini pod Maom ali i u nas pod Titom. Ti ljevicari su ostavili devastiranu zemlju mnogo ideoloski izapranih glava i barbarsku iskljucivu nekulturu.
Tko bi normalan onda slijedio tu ideologiju.

Netko
6 godine prije

Pratitelji cjenjenog autora znaju da je bilo masu ovakvih članaka. I ok. Shvatili smo. Komunizam-socijalizam je MRTAV,NICHT,KAPUT,NULA,SMRT. Shvatili smo. Ali da se opet referiram na cjenjenog autora, i citat koji je više puta koristio: A što sad? Dali da naričemo nad kletom sudbinom ili da se fokusiramo na “A što sad?”

Alerik
6 godine prije

Smiješno je svjedočiti krokodilskim suzama za socijalizmom koje teku niz autorov tekst. Zaboravio da nikad nije bilo nečeg što bi se zvalo socijalizam (a Bogu hvala, vjerojatno niti neće). Da smo dosad imali samo dvije varijante kapitalizma. Jedan otvoreno kapitalistički i drugi u kojem je država bila kapitalist. Dakle, privatni i državni kapitalizam. Bla-blarije o vlasništvu nad sredstvima za proizvodnju možda bi dobro odjeknule u kakvom zaseoku na Durmitoru, ali danas, kad iza sebe imamo povijest, te priče ne prolaze. Radnik u tzv socijalizmu nikad nije bio vlasnik ničega. Bio je najamni radnik, kao što je to i danas. Komunistička oligarhija je bila oligarhija kao i bilo koja druga u kapitalizmu – izvlačila korist od tuđeg rada za sebe. Raspad Jugoslavije je svima pokazao tko je doista bio kapitalist u socijalizmu. Počnemo li brojati udbaše i udbaške sinove koji su danas vlasnici najbitnijih poduzeća, najjačih banaka po teritoriju bivše države,… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

Izuzetno važna tema o kojoj sam dosta puta pisao… Osnovni problem je individualizam. Danas kod pojedinca ne postoji razmišljanje o kolektivnom osim ako nema lične koristi. Iz tog razloga ljudi ulaze u politiku, ne zbog ideje (koji mogu menjati po želji) već isključivo zbog vlastite koristi. Kada se stvari postave ovako sva ostala pitanja su odgovorena. U predizbornoj kampanji naobećavaju brda i doline a posle “dožive amneziju” ili nas ubeđuju trivijalnim razlozima “kako to ne može tako već mora ovako”. Tu se javlja mnogo interesantnije pitanje od “šta se događa sa levicom” – “zašto ne insistiramo na ispunjenju predizbornih obećanja?” Sada smo u nekom začaranom krugu: ljudi koje vodi humana ideja nemaju šanse da se izbore protiv “egoističnih ajkula” koje su im protivnici. Empatični ljudi nemaju agresivnost koja im je neophodna da se nametnu bez obzira što je istina i pravda na njihovoj strani. Čak i kada počnu da privlače… Čitaj više »

bo9
6 godine prije

Kao dijete, ziveci u bivsoj Jugoslaviji, sam shvatio da je svaki trgovac ( ukljucujuci i mesare ) bio u glavi socijalista a u guzici kapitalista.

Natovac za novac
6 godine prije

Nitko mi nije odgovorio na moje pitanje.
Nema veze.
Pitanje je bilo retoricko a odgovora nema ili bolje receno zavisi od onog koji odgovara.
Nego,
Tko stiti radnika?
Postojanje mnogo posla i poslodavaca na trzistu.
Tko stiti kupca?
Postojanje mnogo ducana i robe.
Jeste li razumjeli?

FIrst Last
6 godine prije

Pisac je u pravu kada kaže da je za pravedno društvo nuždan uvjet kolektivnog (društvenog) vlasništva. No, povijesna je činjenica da je kapitalistički društveni sistem UKUPNO efikasniji od onog socijalističkog, uz neizbježnu pojavu velikih klasnih razlika, ali razlika koje nemaju onaj kritični naboj dovoljan da pokrene revolucije kao što su bile one koje su dovele do formiranja socijalističkih država u bližoj povijesti. Ali, da je i to moguće, opet bi se takva društva, u globalnom kapitalističkom okruženju, našla pred nepremostivim problemima. Neka nas ne zavaravaju primjeri Sjeverne Koreje i Kube, obje na duži rok neće ostati takve, prije ili kasnije dogoditi će se promjena. Previše je takvih primjera od država istočnog bloka, preko Jugoslavije, Vijetnama itd. Izgleda da je točna pretpostavka da se društvene formacije ne mogu preskakati samo tako. Zašto su se revolucije s početka i sredine prošlog stoljeća ipak tako dugo održale, tema je za drugu raspravu. Što… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Posto vec 27 godina slusamo lazi koje pas s maslom nebi pojeo , naravno lazi stizu od moralnih , etickih i intelektualnih nula , od polusvijeta i jebivjetara , dozvoljavam si citirati izjave nekih od velicina a koje se odnose na lik i djelo Marsala Tita . Dwight Eisenhower, američki predsjednik i general: „Maršal Tito je najveći heroj Drugog svjetskog rata.” Winston Churchill, u kolovozu 1944. godine: „Razlog zašto smo prestali pomagati Dražu Mihailovića i njegove četnike je jednostavan. On se nije borio protiv Hitlera. Odlučno smo na strani Tita, zbog njegove velike i hrabre borbe protiv njemačke armije… Partizani su sada gospodari situacije i predstavljaju smrtnu opasnost za Nijemce …” Franklin D. Roosevelt, predsjednik SAD-a, 1944. godine: „Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u povijesti Drugog svjetskog rata…” Rudolf Luetters, zapovjednik njemačkih trupa na Sutjesci, 1943. godine: „Tok borbe je pokazao da su partizanske snage pod… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Nastavak… Alija Sirotanović,rudar: Čekić i nakovanj Moja desna ruka je tridesetak godina držala lopatu: umije li ona malenom olovkom da napiše nešto o trideset i sedmom maju u slobodi. Velite da umije? Onda će napisati ovo: maj je za mene: Tito, sloboda, bratstvo i jedinstvo, mir, radnici, rudari, rad. Baš to i baš tim redom. I omladina treba da se više okrene radu…Dobra nam je omladina, hoće zapeti kad treba, vole zemlju, Tita: mladi su onakvi, kakvi smo mi. Što en valja kod njih, to su naši grijesi. Tito nam je dosta toga ostavio, k’o najbolji domaćin svojoj djeci, sinovima. sačuvajmo ovo što imamo, ponešto ćemo i sami steći: dotećiće i našoj djeci. pa, vala i njihovom potomstvu. da ne računam dalje. Eto, kad razmišljam o Prvom maju meni na pamet dolaze te i takve misli. Za mene je riječ maj. iako je nekako meka i umiljata, uvijek ličila na… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Ovako je govori Tito , citati: Imati kruha, i imati to što je potrebno za svakidašnji život, znači biti potpuno neovisan od svake pomoći sa strane. Da bi bila osigurana egzistencija svakog državljanina Jugoslavije trebalo bi zasijati svaki pedalj Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremamo se kao da će sutra rat. Mir je iznad svega i sve drugo mora biti potčinjeno tome. Mi moramo u Jugoslaviji, naprimjer pokazati da ne može biti manjine i većine. Socijalizam manjinu i većinu odbacuje. On traži ravnopravnost između manjine i većine, a onda nema ni većine ni manjine, nego ima samo jedan narod, proizvođač, radni čovjek, socijalistički čovjek. Radnička klasa je stub naše socijalističke države, radnička klasa svih nacionalnosti i u svim republikama ima ista gledišta i iste interese, i ona predstavlja cement koji učvršćuje i snaži našu socijalističku zajednicu. Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Četrdeset prve
na našu zemlju
sruči se nemački malj.
Pred Švabom
sramno pobjegoše
čitava vlada
i kralj.
Gospoda razna
i generali
utrli izdaji put,
pa sad se žure okupatoru
da mu poljube skut.

Ostade vojska bez komande,
kud će,
na koji kraj
dok mrski fašist
zemlju steže
u smrtni zagrljaj.

Raspada se armija stara,
a narod
ko će da brani?
Plinuli zemljom
skakavci gladni:
Švabe i Talijani.

U ropskom gvožđu
procvili zemlja,
u tamu klonu dan.
prepušten sebi
ostade narod,
prevaren
i prodan.

Daleko tamo,
u Londonu,
iza sigurnih vrata,
piruju vlada i rđa kralj
na hrpi narodnog zlata.

U duši svakog rodoljuba
tinja osvete plam.
Ko će nas opet u boj povesti?
Je l` narod ostao sam?

Branko Ćopić

Nightwatch
6 godine prije

Svima njima treba opalit jednu i s lijeve i s desne strane, onako populisticki, pa nek odzvanja nacionalisticki

Tomica
6 godine prije

Nuklearni rat će preživjeti jedino UDBA. Nevjerovatno, bili su glavni u SFRJ a onda su zaratili sami sa sobom, uništili SFRJ, pobijedili sami sebe i sad su opet glavni.

Michael Collins
6 godine prije

Propala je samo na Zapadu? U Rusiji i Kini ne vladaju neo-liberalni kapitalizam – oligarh Abramovič nije politički protiv Putina, iznio je milijarde USD iz zemlje, i on je kao nešto bolji od Hodorkovskog i slične bagre.
Zar ne vidite samo koliko bolesne cifre nude Kinezi u trnasferima i kao plaće nogometašima – kakve to ima veze sa socijalizmom.
SDP je ogldni primjer što je danas ljevica – zaštita ljudskih prava, LGBT sranja i ostalih, a izdaja onih radničkih, manjinskih (da ne kažem srpskih)… Oni i HDZ: lijevo i desno krilo UDBA-e. I ustaški retard poput Glasnovića pogodi zrno.

Brainstorm
6 godine prije

koja je svrha ljevice, koja je svrha desnice? privremeno, dok mislimo kako mislimo, imamo ideje uredjenja drustva. kad privremeno prodje, kad se ideje modificiraju i odbace, kad pocnu nestajati, ostaje sustina. a sto je covjek u sustini? ono sto je bio prije pojave ideja. prije ideologija, tradicija, morala, obicaja, vjera. kakvo god drustvo bilo, ljudi ce biti nezadovoljni. jer njihove dublje ideje nisu ispunjene. to ce trajati sve dok se potpuno od ideja (mema!) ne ociste. sto je cistoca? onakvi kakvi smo bili prije 20 000 godina, onakvi kakvi smo bili prije nego sto smo prohodali. bez ideja smo divlje zivotinje a ideje su izmisljotina. ideje su umjetne. dosta duboko a ipak ne pravo u sustini, ljudi su svinje. sve sto ljudi zele je jesti, seksati se i lezati. ponakad se malo pokoskati radi zabave. ljudi nikad nece biti zadovoljni ni jednom politikom, nikavim drustvenim uredjenjem, nicim razlicitim od onoga… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI