fbpx

Američki „demokratski socijalizam“ – Infekcija ljevičarenja se širi na globalnoj razini

Katarina Peović

Prije nego pređemo na temu, treba naglasiti da takozvani „demokratski socijalizam“ nije novi pojam u politologiji i pod ovim terminom se misli na „ljevičarske“ stranke ideologije i nastale u vrijeme Karla Kautskog, revizionista koji se početkom XX stoljeća odrekao temeljnih načela znanstvenog socijalizma, revolucije i rušenja kapitalističkog sustava, koji je utro put ovome što se danas zove „socijaldemokracija“, „lijevi liberalizam“ i konačno „demokratski socijalizam“.

Iz tog tabora u Hrvatskoj imamo novu ikonu „ljevice“, Katarinu Peović iz Radničke fronte, koja „vrlo kritički gleda na vladavinu Komunističke partije od kraja drugog svjetskog rata do 1990.“, „bori se protiv klimatskih promjena, za prava LGBT i drugih manjina“, „kritična je prema nepravdi i zalaže se za direktnu demokraciju“. Međutim, iz usta Katarine Peović, iako je elokventna i obrazovana, niste čuli pitanje vlasništva nad sredstvima za proizvodnju, problem alijenacije ili otuđenja, poznatu Marxovu izjavu sažetu u XI Tezu o Feuerbachu „kako su filozofi samo različito tumačili svijet, a radi se o tome da ga treba mijenjati“ i druge temeljne misli koje možete naći u djelima oca znanstvenog socijalizma, Karla Marxa.

To nećete ni čuti, jer su Katarini Peović uzori američki senator Bernie Sanders i lider britanskih laburista Jeremy Corbyn, dvojica političara koji su sve samo ne socijalisti i sve samo ne istinski ljevičari.

Ovi političari i njihovi sljedbenici sami sebe zovu „lijevim liberalima“, što je prikladno ime za kolaboracioniste elita, koji „sve mijenjaju“ kako se ne bi promijenilo ništa.

U Europi, tako i u nas u Hrvatskoj i regiji, ideja ljevice se odavno svela na institucionalno pseudo-ljevičarenje i stereotipe koji se nameću kroz „lijevo-liberalne“ medije ili internetske portale sponzorirane od strane američkih agencija NED, USAID, “Freedom House”, “Otvorenog društva” Georga Sorosa i njihovih podružnica kao što su CANVAS, “You Citizen” i mnoge druge.

Zar itko normalan može zamisliti da bi elite uložile milijarde dolara kako bi se urušio sustav od kojeg žive kao paraziti, ne radeći ništa ili radeći toliko da odaberu i podmite korisne idiote koji će njihovu agendu provoditi u djelo?

Zaista?! Netko je potrošio milijarde dolara kako bi osnovao ovu medijsku i hobotnicu nevladinih udruga i „socijalističkih“ stranaka samo kako bi dekontaminirao društvo, mlade i medijski prostor od nacionalizma, ksenofobije, homofobije, rasizma, rasne ili vjerske netrpeljivosti, kako bi se borio protiv klimatskih promjena i promovirao direktnu demokraciju?

Naša Katarina Peović i njezini drugovi iz Radničke fronte s pravom trebaju biti kritični prema Komunističkoj partiji, jer bi ih Tito, Ranković, Kardelj, Đilas i Hebrang bez sumnje sve zatvorili na Goli otok zbog “suradnje s kapitalističkim Zapadom”.

Upad u oči još jedna zanimljiva činjenica. Naime, ovi su „demokratski socijalisti“ na vanjskopolitičkom planu svi složni u osudi “diktatorskih režima”, podršci Obojenim revolucijama i Arapskom proljeću, a najveći zlotvor je nitko drugi nego Vladimir “Vlad” Putin, “satrap i krvožedni gospodar Kremlja”.

Samovoljno su preuzeli monopol nad antifašizmom i narodno-oslobodilačkom borbom u Drugom svjetskom ratu, iako je KPJ bila vrlo oštra prema „devijantnim pojavama reakcionarnog Zapada u društvu“, kao što su „sodomija“ i drugi oblici netradicionalnih seksualnih odnosa, za što se do sredine ’70-ih u SFRJ još uvijek išlo na robiju.

Što se tiče nacionalizma, ovi su drugovi izrazito neprijateljski nastrojeni prema svakom nacionalizmu, čak i kada govorimo o progresivnom patriotizmu, a ne šovinizmu, koji se poistovjećuje s nacionalizmom i tako se briše imaginarna granica između dobra i zla.

Naravno, ako im postavite pitanje o nacionalizmu, neće znati odgovoriti što nam je činiti s bolivarskim nacionalizmom Castra i Chaveza, antikolonijalnim nacionalizmom Nassera ili Gandhija i drugima. “Progresivno” se boriti i protiv bilo čega što ima s veze s vjerom i vjerskim institucijama, čak i kada je ta vjera jedina preostala nada za opstanak neke etničke ili vjerske manjine, što danas dokazuju Hezbollah u Libanonu ili kršćanske Sotooro milicije u Siriji. Vjera je bila nada i za jedan dio latinoameričkih revolucionara okupljenih oko svećenika Don Camila Torresa Restrepa ili svih marginaliziranih u Genovi, ovisnika, prostitutki i ilegalnih imigranta, kojima je pokojni Don Andrea Gallo bio jedino utočište, kojima je dao topli obrok i nadu da nisu sami na svijetu.

Konkretno, još od vremena Karla Kautskog se nameće se ideja “ljevice” koja kao takva niti se može tako zvati, niti postoji, niti može postojati. Promovira se lažna ideja o ljevici koja se davno odrekla izvornih ideja, od vremena Kautskog, preko Willya Brandta, Berlinguera, Santiaga Carrilla, Marchaisa, pa sve do Tsiprasa, Iglesiasa i novih “revolucionara”.

Sve je lijepo opisano u knjizi “Zapadnoeuropski komunizam i američka vanjska politika” Michaela Arthura Ledeea, ali sustav funkcionira i to po najjednostavnijem modelu prema kojem se ljudima govori ono što žele čuti, a nakon što se utvrdi da u sve vjeruju podvali im se upravo ono što se od početka planiralo i što je sve samo ne u interesu radničke klase, termin od kojeg nova ljevica bježi kao vrag od tamjana.

„Demokratski socijalizam“ s korijenjem u Americi

Sada ova nova ideologija, koja nikakve veze nema sa socijalizmom, korijenje pušta i u Sjedinjenim Državama, gdje je promoviraju demokrati Bernie Sanders i Alexandria Ocasio-Cortez, ali ne samo. Riječ je o običnom populizmu u svom najčišćem obliku. Podsjetimo da je jedan od najboljih populističkih uradaka u povijesti bio „Komunistički manifest“, koji je u to vrijeme ukratko objasnio suštinu opširnog opusa Marxa i Engelsa. Pamflet je napisan jezikom razumljivom običnom radniku i seljaku i mnoge je potaknuo da se pridruže ustancima ili pokretima otpora koje su u Drugom svjetskom ratu vodile komunističke partije raznih zemalja.

Ovaj novi „socijalizam“, iako smo već naveli kako bi politička znanost trebala skovati novi termin za tu ideologiju, je koristan zbog predstojećeg izbornog ciklusa u Sjedinjenim Državama. Nesumnjivo će se upisati u povijest kao razdoblje finalizacije nove ideologije jedne od dviju glavnih američkih stranaka – takozvanog „demokratskog socijalizma“.

Rast tih osjećaja u Sjedinjenim Državama primjećuje se od 2014. godine. Pa ipak, donedavno se vjerovalo da novi trend pokriva samo beznačajan dio Demokratske stranke, tako da će se stranka uskoro vratiti načelima Clintonovih. U najekstremnijem slučaju, na paradigmu koja je povezana s klanom Kennedy.

Stoga su mainstream mediji s takvim entuzijazmom dočekali ulazak u predsjedničku utrku bivšeg potpredsjednika Joea Bidena. S njim je bila povezana nada u “povratak u normalu”, umjereni kurs i marginalizaciju „demokratskih socijalista“. “Ujak Joe” ih je trebao samouvjereno pobijediti, demonstrirajući na taj način tko je gazda u kući.

Ali upravo je Bidenov ulazak u borbu konačno pokopao nade tradicionalnih demokrata. Ne samo zato što je Bidenov rejting počeo padati, već i zato što je i sam Joe počeo govoriti “u duhu vremena”. Još nije toliko uspješan, ali pokušava. Trudi se izgledati “gotovo socijalistički”. „Socijalist, ali s razumom“, što je možda glavni zaokret u predsjedničkoj utrci.

Ali ovo je i zaokret u svjetskoj politici. Američki „demokratski socijalisti“ postaju sve popularniji u liberalnom okruženju Europe, čak i više od europskih socijaldemokrata, koji su prije deset godina izopćeni kao “predstavnici razumnog kompromisa” i agenti “poštene i odgovorne politike”.

Gotovo sve liberalne publikacije Europe američke „socijaliste“ pokazuju kao primjer svojim vođama, često ih citiraju, govore o njihovim aktivnostima i dijele njihove izjave na društvenim mrežama.

Biden se zbog toga oštro pomaknuo ka lijevo-liberalnim pozicijama. Tijekom izborne kampanje u Sjedinjenim Državama se pokazalo da je umjerenost potpuno izvan mode. Danas biti zapadnjak i liberal znači biti „demokratski socijalist“. Što radikalniji, to bolje, ali samo retorički, naravno.

Liberali europskih „autoritarnih režima“, Rusije, Bjelorusije, Turske i Azerbejdžana, sada su utihnuli. Može ih se razumjeti. Bilo im je vrlo udobno u vrijeme Clintona i Obame i zapravo nisu željeli biti sljedbenici novih vođa poput Alexandrije Ocasio Cortes i Bernia Sandersa.

Ali se nema što činiti. Tako djeluje liberalizam. Ili slijedite trend ili prestajete biti svoj. A budući da su se liberali na Zapadu ’90-ih i 2000-ih gotovo u potpunosti transformirali u neosocijaliste, preuzeli organizacije mladih, internetske zajednice i, što je najvažnije, akademsko okruženje, taj će trend neizbježno preplaviti i Europu.

Vjerojatno će se u svakoj zemlji vidjeti njihova „nacionalna specifičnost“, povezana s karakteristikama političkog sustava i psihološke percepcije prošlosti, ali vidimo da se „demokratski socijalizam“ budi i u europskim zemljama, potiskujući onaj istinski, što je posebno žalosno za zemlje koje imaju dugu povijest ljevičarskih pokreta i vladavine komunističkih partija.

Ali nema nikoga tko bi se pod utjecajem „neosocijalističkog američkog virusa“ pomaknuo još više ulijevo, mijenjajući tako politički krajolik. “Tradicionalne” ljevičarske stranke, poput Komunističke partije u Rusiji, gotovo sigurno će se postupno reprogramirati prema modernom zapadnom modelu.

Gotovo sigurno će biti reprogramiranja i povijesnih simbola povezanih s komunističkom prošlošću. Internetske zajednice „teže“ za socijalizmom, a za promociju ove devijantne pojave na lijevom političkom spektru, koju se donedavno zvalo „trockizmom“ ili ljevičarenjem, koriste se čak i osobe poput Lenjina i Staljina.

Sve je korisno što može postati instrument za popularizaciju novog „globalnog socijalizma“, kombinacije liberalnog tehnokratskog despotizma s lijevim optužujućim moraliziranjem, tako karakterističnim za gospodičnu Cortes i gospodina Sandersa, što se savršeno uklapa u sliku “učinkovitog upravitelja” Staljina, kako ga zovu internetski aktivisti.

Međutim, “nacionalna specifičnost” isključivo će se primjenjivati u početku, da bi na kraju bila identična onoj zapadnjačkoj. Preciznije, sve je osmišljeno da postane globalno, baš kao i znanstveni, kasnije realni socijalizam XX stoljeća. Jedina je razlika što će se njegovo sjedište nalaziti u Sjedinjenim Državama i imat će daleko veća sredstva od svih bivših komunističkih partija zajedno.

U tom je pogledu važno kritički ispitati često naglašavanu tezu da se novi američki „demokratski socijalizam“ u osnovi razlikuje od socijalizma sovjetske verzije. To tvrde i na Zapadu i u Rusiji iz različitih razloga.

U Sjedinjenim Državama se pokušava uvjeriti javnost da njihova politička agenda nema nikakve veze sa SSSR-om ili bolivarskim vladama Latinske Amerike, posebno ne s komunističkom Kinom.

U Rusiji, na primjer, ljevičarski politički lideri ne žele, barem zasad, biti povezani sa zapadnim liberalima, što je razumljivo. Sovjetski Savez se čuva u kolektivnoj memoriji kao prilično konzervativna država s velikim socijalnim jamstvima. Činjenica da se u Rusiji američka ljevica naziva „trockistima“, ponekad čak i „anarho-sindikalistima“, općenito je istinita. Oni komunisti koji su protjerani ili proganjani u SSSR-u u pravilu su optuživani za razna „odstupanja“, među kojima najviše za „trockizam“. Tako su iz partije i iz zemlje protjerani oni koji su po svojim uvjerenjima bili poput sadašnjih američkih „socijalista“.

Ali to je bila posljedica jedinstvene situacije u kojoj se Sovjetski Savez našao kasnih ’20-ih i ranih ’30-ih, a to su međunarodna izolacija, građanski rat i neizbježnost novog masakra u svijetu.

Društveni konzervativizam SSSR-a do posljednjih godina njegovog postojanja posljedica je ovog političkog obrata.

Ali prije nego što je započela Staljinova era, oni koji su predvodili sovjetsku državu imali su vrlo liberalna uvjerenja. Poput sadašnjih američkih „demokratskih socijalista“, socijalna jamstva su koegzistirala s „dekonstrukcijom hijerarhijskih odnosa u obitelji“, „uništavanjem rodnih stereotipa“, „demokratizacijom škola“ i primatom internacionalizma nad nacionalnošću, ne samo nad nacionalizmom.

Jedne i druge ujedinjuje mržnja prema “patrijarhalnom selu”. U Rusiji je početkom XX stoljeća je to bio “lukavi ruski kulak”, dok je u današnjim Sjedinjenim Državama neprijatelj poljoprivrednik koji glasa za Trumpa.

„Demokratski socijalisti“ se oslanjaju na širok raspon manjina i „ranjivih društvenih skupina“, jer su one idealan primjer “nesavršenosti” i “nepravde” nacionalne države.

Naravno, takozvani  “socijalistički“ osjećaji će u SAD-u postati popularni, posebno zbog trenutne situacije u zemlji sa sve izvjesnijom predstojećom recesijom. Čak i najsofisticiranija Soroseva propaganda nije sanjala da će uspjeti odraditi ovakav posao.

Međutim, podsjetimo i naglasimo da je moderni „liberalni socijalizam“ globalni projekt kojem ne nedostaju resursi i intelektualni kadrovi, ali njemu cilj nije ni poboljšati život američke radničke klase, da ne govorimo o svjetskoj razini, gdje se stvarni neće nimalo promijeniti.

Jedini lijek za ovu Jakobinsku infekciju je gospodarski rast i reindustrijalizacija, ali tko se može pohvaliti takvim rezultatima. Radikalno sredstvo može biti samo uspješna nacionalna strategija, a ako se ne razvije i ne primjeni u praksu, svi će biti prisiljeni uvoziti globalni proizvod. Nekada je on bio neoliberalan, a sada je isti, samo je obukao „neosocijalističko“ ruho.

I ponovimo za kraj, sve ovo nema nikakve veze s ljevicom i znanstvenim socijalizmom. Nečega će se možda sjetiti tko se nije dosađivao na satima Teorije i prakse samoupravnog socijalizma ili tko 1990. nije spalio baš sve knjige iz kućne biblioteke koja je sadržavala opus Marxa i Engelsa, možda Tita, Kardelja, Bakarića ili barem Branka Horvata.

Kada je Carmelo Suarez, španjolski komunist, komentirao navodni uspon ljevice u EU, rekao je kako opet “bauk kruži Europom, bauk komunizma, ali su sve političke snage stare Europe, Merkel, Hollande, Rajoy, Cameron, Tsipras, Renzi i drugi, ušle u “Svetu alijansu” kako bi otjerale taj bauk”.

„Radnici su u rušenje kapitalizma krenuli s parolama “Vlast radnicima” i  “Socijalizam i komunizam”, ali su ih od istinske borbe uspjeli odvratiti oportunisti Euroljevice, Cayo Lara, Alexis Tsipras i Pablo Iglesias, učenici Bernsteina i njegovih sljedbenika. Svi su oni na pozicijama na kojima trenutno jesu upravo u tu svrhu, rekao je Carmelo Suarez.

Na istim su pozicijama i Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortes, Jeremy Corbyn i naša Katarina Peović, upravo zato da bi sve ostalo nepromijenjeno, posebno kada govorimo o ključnom pitanju, a to je „vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju“. Sve ostalo, manjine, klimatske promjene, zaštita okoliša i rijetkih vrsta i područja je bacanje prašine u oči kako bi se ljude odvratilo od ključnih zahtjeva. Nažalost, ova strategija funkcionira i infekcija se širi na globalnoj razini.

West European Communism and American Foreign Policy


Fotografija Katarine Peović preuzeta na stranicama: RGIT Radničke fronte

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
70 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Livo i desno su obrasci iz prošloga stoljeća, danas se nezna ko je luđi oni koji se sami deklariraju ka desni ili oni koji se sami deklariraju ka livi . . . okay za one koji sebi misle rješit materijalnu egzistenciiju ulaskom u politiku, ali nejasne su mi ovce iz oba dva tora koje ih podržavaju . . . bez obzira radi li se o tkz ljevičarskoj kandidatkinji iz članka ili o tkz desničarskome kandidatu za predsjednika Škori, oni su ista ekipa, isto ka i Georg Soros i Papa Frane najviši časnici NWO . . . Velika većina političara, a… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ajmo reći da da, ali je tema taj “demokratski socijalizam” ili drveni šporet da se ne promjeni ništa. To nije socijalizam. Što zna svatko tko je malo čuo za temelje Marxovog nauka. Ti “socijalisti” , tog Kautskog, na primjer, glasali su za vojni proračun Austro-ugarske pred WW1. Krasni “ljevičari”. Tada je počelo odvajanje ove frakcije.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Ali i slobodnotržišni kapitalizam nije isto tako drveno željezo . . . najveći problem današnjice na globalnome nivou su centralne banke šta je izvorno Marxov nauk i koje danas služe za vladanje odnosno transfer imovine i moći od onih 99,9% prema onima 0,1%, bez obzira radilo se o onima oko ”deep state” u Americi ili onih par desetaka tisuća u hijerarhijskome vrhu oko Madura u Venezueli. Livo i desno je globalistička prevara, okay, teško je to bilo skužit u prošlome stoljeću premda se znalo kako su isti podržavali i financirali sve strane u WWI, Oktobarsku revoluciju, Hitlera i… Pročitaj više »

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Bravo Laki, druže. Ista takva socijaldemokracija je izdala Rosu Luxembourg i Karla Liebknechta, predala ih 1919. kao pse Freikorpsima koji su ih nakon iživljavanja ostavili mrtve u kanalu jer su beskompromisno tražili promjenu vlasništva nad sredstvima za proizvodnju. E sad, gdje je tu Katarina, ne znam. Ona žestoko kritizira socijaldemokraciju, ali i petlja s klimatskim promjenama…Što mi preostaje-još jednom ne izaći na tzv izbore!

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Moreno

….ljudi su željni promjeni…to je prirodni proces…promjena ova, ona….a umjetnost gospodara planete i jeste da učine trik kojima pojedinac vidi opsjenu promjene….. a u biti ništa se ne mjenja …..oni rade i dalje po svome….

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  igi

igi Je, ljudi su željni promjena . . . pri nepromijenjenome stanju svijesti promjene su samo iluzija . . . samo ovce neznaju kako najprij i jedino mogu prominit same sebe . . . i tek kad se stvori kritična masa jedinki koje su prominile same sebe odnosno izašle iz prijašnjega obrasca stvorit će se preduvjeti za promjene koje ljudi žele . . .

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  igi

igi Da okrenen pilu naopako, kako bi to ljudi tili promjene, a da pri tome njihov obrazac ponašanja ostane isti . . . di to ima . . . evo ako to banaliziramo do ground zero, kako će se prominit nešto u politici kad u Hrvatskoj 70% + permanentno glasa za HDZSDP i njihove satelite . . .

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jesi siguran u to,bio si tamo i prebrojao glasove ili ti je plemeniti Lovro rekao da mu moras vjerovat na rijec?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke Tuđman je premoćno pobjedija 1990 kad je i Račan brojija glasove 🙂

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ok u pravu ste u većini ali bilo kakva ljevica je bolja od desnice i populista.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko, Chavez je, recimo, bio tipični lijevi populist, ali vrlo inteligentan, koji je shvati neke procese. ova krizau venezuelidanas nije posljedica “socijalističke uprave”, koja nije ni taknula privatni sektor, čak ni medije. već je barem 90% djelo vanjskog pritiska i unutarnje sabotaže. Venezuela bi sasvim pristojno živjela i s naftom po 55-60 dolara,koliko je sad. Ali ne, treba izgladniti cijeli narod da bi se srušio “režim”, iako se to neće dogoditi.

efkvesfvseifvraewfvriesfvresivhse
Gost
efkvesfvseifvraewfvriesfvresivhse
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, neopterečenost od uvaljenog uvjerenja uvijek vodi istinskoj spoznaji…………….

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Sve to stoji, ali pada sa tolerancijom prema nacionalizmu. Da, SFRJ i navedeni su bile nacional-socijalisticke u pravom smislu te reci. Nacionalne; finansije-fiskalije-poljoprivreda-industrija-odbrana = nezavisne. Socijalisticke = drustvena kontrola nad sredstvima za proizvodnju. Onaj majmun Hitler je kontaminirao terminologiju iz oportunistickih razloga i liberali su preuzeli to rado za guilt by association. Komunisti – nacisti = isto. Ali se nije nikad zucnulo protiv drugih proletera. Vazila je internacionala, radnicka solidarnost i bratstvo i jedinstvo. Nacionalizam postoji da bi zamenio klasnu svest. Ako verujes u naciju ne mozes verovati u klasu. To je desno skretanje za koje se ide u Gulag/na… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Možemo komentirati prošla vremena, ali je važnije što s ovima. Trojanski konj za dobiti izbore ili barem ojačati na političkoj sceni, a ni “S” od socijalizma na kojeg se pozivaju.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ne verujem da su namerno trojanski konji, ali ce verovatno postati.
Drugovi i drugarice iz Fronte su medu najhardcore komunistima koji postoje sada, ali imamo istorijsko iskustvo.
I komunisticke partije zapada su bile hardcore nekada. I eto ih, vec sto godina obecavaju stvari koje nece moci ispuniti posto nemaju vlast – to jest, samo su populisti :/

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Osnova drustvenog uredenja se ne moze menjati demokratski. Kad bi se moglo bi demokratija bila zabranjena. Samo revolucijom.
Ali kako izvesti to kad je sve nadgledano? :/

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Red Dog

U revolucijama postoje dvije vrste ljudi: oni koji ih dižu i oni koji se njima okoriste.
Napoleon

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Prijatelju, kakvi brate komunisti, Nadam se da imaš godina, iako bi bilo bolje da si mlad, čisto biološki, da si učio što je komunizam, ako ti se dalo slušati.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Dobar tekst.

igi
Gost
igi
1 godina prije

hm,…razgovaram …čovjek je antikomunista…glasa za HDZ…psuje po današnjim tajkunima,bandiću,mamiću…a ja mu kažem:…bilo bi dobro da dođu komunisti da im oduzmu tajkunizirane tvornice i lopovsku zaradu…tip me gleda kao da sam mu nekoga ubio….

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  igi

Dok netom dominiraju antisrpski/hrvatski/migrantski postovi elita spava mirno.
Mogu pisati po masi, jer masa ne shvata sta se dogada.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  igi

Nema smisla da i dalje prozivamo komuniste, oni se na to više ne odazivaju.
Šifra;
Od pizduna do tajkuna…….

Bla
Gost
Bla
1 godina prije

🧹👀😁

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ajte više sa komunistima… Poslednji su umrli kod Kronštadta, a posle njih postoje samo oportunisti….. A što se tiče, današnjeg vremena i kobajagi ljevice, barem ja se držim osnovne permise…. Dali se neko zauzima za kapital ili za rad….Odnosno u čijoj je funkciji…. I, kad se odkine svu LGBT, transgendovsku, socialnu i drugu postmodernu navlaku, onda se brzo uvidi, da ljevice nema…. I to…. Nema je več veoma dugo vremena…

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Same ekstremne ideje pune gluposti i idiotizma koje zele uvesti diktaturu u nase zivote.

shumadinac
Member
1 godina prije

Po milioniti put: uopšte nije bitno ko je na vlasti ako je u političkom pluralizmu – pre ili kasnije svi budu kupljeni. Upravo zato je prvi zahtev za “saradnju sa otpadničkim državama” bilo uvođenje pluralizma (i odmah zatim privatizacije). I nije bilo previše pritisaka da se eliminišu socijalističke snage: “samo vi uvedite pluralizam a mi ćemo već instalirati koga treba”.

Ni jednopartijski sistem nije dobar. Uprkos pozitivnoj ideologiji, komunistička partija je pokazala sve slabosti jednopartijskog sistema uništavajući tako i sama načela ideologije.

Šta je rešenje? Kao prvo ukinuti “političare po profesiji”…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ako cemo gledati istorijski je uloga mase uvek bila da bude predmet za eksploataciju. Sada je zovu i zvanicno ljudski resursi. Bili neki ustanci, neki diktatori, i polozaj joj se je popravio kratkotrajno, da bi se posle izvesnog vremena vratilo na glavni motiv; predmet za eksploataciju. Ako je definicija cuda nesto sto je statisticki nemoguce onda je Oktobarska Revolucija bila cudo. CCCP je posle podrzao revolucije drugde. Ali nisu bili svetski hegemoni. I reakcija je podrzala kontrarevolucije. Sta je novo kod komunista je ideja istrebljenja kapitalisticke klase da se kapital ne moze akumulisati vise da kupuje propagandu i politiku. Kapital… Pročitaj više »

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Ovdje se oper bjezi od najveceg problema a to je slaba drzava koju unistavaju razne interested skupine….po nijma je Sve skupo sigurnost,zdravstvo I socijalno stanje naroda.Kina je pravi primjer da drzava

Max
Member
Max
1 godina prije

Ajmo reći sve je to isto.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

„vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju“ …

A interesantno kako niti ovaj članak ne spominje kako se više nitko od političara, bez obzira kojem kampu pripadali ne bavi ekonomijom. Samo, da oprostite, drkanjem…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Mercury

Ja mislim da je to zato sto je to crvena linija. Ko spominje to, pada. Ili na skandal ili gubi zivot. I statuirani su primeri. Swedistan nije zalegao samo tako. Pruzao je otpor od 91 do 94. Ali im je internacionalni kapital sjebao ekonomiju toliko da su im stavili do znanja da ce eskalirati to do gradanskog rata ako Swedistan ne zalegne. I tadasnjem premijeru su se penjale „nindze“ po fasadi jedne noci. Hteo je samo da daje otkaz odmah bez objasnjenja. Trebalo bi biti ocigledno zasto prosperira Kina, a zapad propada; zato sto uzima visak vrednosti i ulaze ga… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

To je ta famozna osnova drustvenog uredenja koja moze biti promenjena samo revolucijom.

Abe Tse deja-vu
Gost
Abe Tse deja-vu
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Sve je povezano. Sandi od jučer i ta ekipa i njihova ideja depopulacije mi nekako sad dolazi na pamet. Pa kad bi htjeli “idealan” svijet po njima tj po Georgia guidestones onda bi najizvrsnije trebalo staviti na prava mjesta. To znaci ako si i sirotinja a imaš potencijal ti ćeš u najbolje škole. A ne tulavi Sandi jr. jer tata plaća. Dakle ugrađena greška.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Da…jakobinska infekcija. S tim da je bilo čak i radikalnijih od jakobinaca. Sve mi se čini da su žirondinci ti koji su imali progresivne ideje ukomponirane sa tradicijom, dok su oni drugi bili za konstantno nasilje sve do stvaranja novog čovjeka po njihovim mjerilima.

E. Kardelj
Gost
E. Kardelj
1 godina prije

Babiču majstore!!!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Demokrate, liberali, nacisti, antinacisti….meni je zanimljiv garavi natpis na 17:03…porušeni Berlin 1945..
https://youtu.be/AhyifvjSHbU

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

Nitko tko podržava džihadiste u Siriji i agresiju na tu zemlju ne može se zvati ljevičarom. Sirija je, na neki način, referentna točka opredjeljenja danas – ili si za dobro ili si za zlo, za slobodu ili imperijalizam. I tu nikakvog dalje filozofiranja ne treba, sva ova ljevica koja je protiv ‘brutalnog diktatora Assada’, jest lažna kamuflaža, ili, govoreći starom ljevičarskom terminologijom – dio agenture imperijalizma.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Dundić

Ako cemo iskreno, koliko omladinaca su procitali „Kapital“? Nezadovoljni su drustvom, s pravom, zdrav razum im kaze da je desnicarska retorika suplja, pa postaju levicari eliminacijom. Cesto anarhisti jer „nece da se vezu za dogme“. Hormoni, mladost, buniti se protiv svega. Ali sta je levica? Eto, citali i oni nesto na netu, ali ono sta su citali je zapravo libertarijanizam, jer se to trpa. I sta znaju oni o svetu? Ako je neko za „slobodu“, kao oni, onda to mora da je dobro. Sto se tice tolerancije prema LGBT i razlicitostima su u pravu, to je levicarski. Ne treba biti… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

„Narod je kao dete. Pada i udara se. Treba ga dici i voditi dalje“ – drug Tito.
Treba ohrabriti ono levicarstvo, kakvo tako, koje postoji, i usmeriti ih na pravi put, a ne obeshrabriti ih 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ne bih se složio. Kad smo kod tita, on se 1937. vratio iz Rusije i iz KPJ potjerao sve te kafanske filozofe sklone ljevičarenju, zato je i pobijedio na kraju, jer je oko sebe okupio ne više od par tisuća provjerenog kadra. Da je ostaos onima, bilobi kao u kokošinjcu. Milijun raznih prijedloga, unutarnjih sukoba, frakcija za i protiv ovog ili onog. To je dokaz da treba očistiti šljam.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

To sledi kasnije, druze Topalovicu.
Sad treba siriti bazu 😉

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije
Reply to  Red Dog

širi veeeeće joj širi većeeee. laku noć.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Red Dog, de ti nama navedi tko pripada kojoj klasi? Da znamo o kome govorimo.

Ako imaš minutu više, napiši nam definiciju “proletera”?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  PPP

Kapitalista = Covek za koga radi kapital. Moze raditi i on kao hobi ali ne mora.
Proleter = Covek koji prodaje svoju radnu snagu da bi preziveo. Mora, jer drugih izbora nema.
Sta ako je 50/50 %? Dok mora 1 % je proleter. Menadzer je proleter koji se prodaje nesto skuplje time sto eksploatise druge proletere za racun kapitalista. Vredi im vise.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Dobro, to je tu negdje. Kapital ne može raditi, nego služi da plaća one koji rade za vlasnika kapitala. Ovo je rezimirana definicija Karla Marxa i to je ok. Kažeš da čovjek nema izbora? Vjerojatno misliš da današnji “proleter” ne posjeduje sredstva za proizvodnju? Obje tvrdnje su netočne. Danas svatko, tko želi, može ponuditi svoj rad na tržištu. Pogotovo na Internetu. Tu nemamo nikakvih prepreka niti nam treba kapital. Čak je i zemlja toliko jeftina da je svatko može kupiti i obrađivati. Sredstvo za proizvodnju može biti jedno obično računalo koje svi posjeduju. Želim reći da vrijeme prije i danas… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  PPP

„Ponuditi svoj rad“. To te ne cini kapitalistom. Nemas kapital. Samo nezposlenim proleterom. Cetiri milijarde ljudi, ili koliko imaju internet, nude svoj rad. U vrh glave freelanceri, ljudi bez sigurnog radnog odnosa. Podseca na kad su oslobodeni robovi. Bilo im je bolje kao robovi jer su imali garantovan krov nad glavom i hranu. Kao nadnicari su dobijali placeno na sat i nije nikoga bila briga dali ce biti zivi ili mrtvi posle. Kompjuter kao sredstvo za proizvodnju. To je proleter koji nosi svoj alat sa sobom. Revolucija pretpostavlja nacionalizaciju. Vracanje i izgradnju sredstava za proizvodnju proleterima koji rade tamo. Ali… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

De mi reci kako bi netko organizirao proleterijat i stvorio sredstva za proizvodnju, ako već danas ne zna biti bolji od drugih? Nacionalizacija prirodnih resursa, ne smije biti otimačina tuđeg rada i truda. Proleteri nikada nisu znali upravljati sredstvima za proizvodnju, niti ih ona interesira. Jer da je tako, oni bi danas bili poduzetnici. Tako da tvoj način vodi u veliko zlo, jer bi ti nacionalizirao, prisvajao i tako sve dok nestane plijena. Babić vjeruje u državu socijalne pravde i poštene ljude. Grozi se nesposobnih manipulatora koji s lijepim riječima planiraju ružne stvari upakirane u celofan. Ljevica koju ti nudiš… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  PPP

Jeli nestaju drzave socijalne pravde? Nestaju. Zasto? Kako su uopste nastale? Zbog straha od komunizma, da ce kapitalisti izgubiti sve ako ne podele sa masom. Socijaldemokrati zapada su parazitirali na pozrtvovanju istocnih komunista. Kako i na cemu su gradene drzave socijalne pravde? Na socnom progresivnom oporezivanju kapitala i preraspodeli. Sada smo u „ekonomiji koja kaplje“, pusti sposobne da se bogate neograniceno jer ce nesto da kaplje i masi. Ali ne kaplje. Socijaldemokrati kompromisom nisu istrebili kapitalisticku klasu. Ne mora znaciti lisiti ih zivota, samo kapitala. Kad je poceo pad drzavi socijalne pravde? Kad je nestao CCCP. Nije vise bilo straha… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ako je to tako što govoriš, zašto tvoji ljevičari prijete svojim sugrađanima iako su veliki kapitalisti izvan balkanskih država? Zašto pokreću teme klime, osobnih prava, lgbt zajednice, otvaraju vrata izbjeglicama,… a nigdje ne spominju prave probleme: banke, multinacionalne kompanije, oduzimanje resursa, CO2 porezi, centralizacija tipa EU, NATO,…? Spominješ SSSR, što je očiti dokaz o apsurdnosti tvojih ideja. SSSR je imao sve što se poželjeti moglo. Teritorij, silu, oružje, ideologiju, dominaciju i bio je na pobjedničkoj strani… Sve je izgubio. Ti bi gurno u krvave sukobe ljude unutar jedne klase, a drugu inozemnu, koja sve kontrolira, si zanemario. Prijatelju zasuci rukave,… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  PPP

Ne bih se složio sasvim. Nisu imali ideologiju, možda čak ni ljude. Zato su se raspali.

Trajko
Gost
Trajko
1 godina prije
Reply to  Dundić

Nakon ovog clanka-analize i nasih komentara pada gradska vlada opstine Titov Veles

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Dundić

RF, recimo gorljivo podržava Kurde, a pojma nemaju da je među Kurdima 75% plemenskog mentaliteta. Ovo malo vrha PYD-a se nešto razumije u politologiju, ali plemenske vođe klinca ne razumiju kad im se o tome priča i samo žele da se odvoje od Damaska, zaboravljajući da su tamo tek relativna većina (45%) i da su tamo najvećim dijelom došlo kada su činili Armenski genocid 1915.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Zar vam nasi politicari primjerom ne pokazuju da se od demokracije lijepo zivi, trebas samo znati prodavati lazi i price za naivne, pa sto si bolji u tome vise profitiras od mjesne zajednice do povjerenika u EU, od nekoliko tisuca kuna do stotine tisuca eura, potencijali su neizmjerni dakel iskoristite ih, a sve se vrti oko nekoliko kljucnih rijeci koje treba pametno premetati. Ja sam nazlost ostario a dok sam bio mladji bio sam kurcevit sa tvrdom kicmom pa sam ocu domovine rekao u lice da lopov, a nakon toga je bio bjezi i glavu spasi.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Da li netko konacno primjetio da se HDZ i SDP sami nazivaju desni centar ,lijevi centar,dakle desni liberali i lijevi liberali.Razlike izmedju njih su tolike da i rukama i nogama kopaju za koaliciju na nacionalnoj razini.Dali je netko primjetio da se medijima u HR ne moze pribliziti nitko osim apologeta dvije navedene stranke i njihovih satelita (tipa “,Radnicka Fronta”) dok su svi ostali etiketirani sa “populisti”,”Fasisti”,””Zaostali i Zatucani””,”Rezim”,”Nedemokrati” itd. Dali je netko primjetio da silne ankete projiciraju, uvijek bez greske, upravo ono sto vladajuci zele cuti iako okolnosti govore da bi trebalo biti upravo obratno?Kad vec imaju kristalnu kuglu i… Pročitaj više »

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
1 godina prije

Ovog puta se, iznimno, ne bih složio s Babićem. Imam osjećaj da nije pročitao baš puno intervjua i drugih javnih istupa Katarine Peović, jer naprosto ne stoji da ta žena šuti o pitanju vlasništva nad sredstvima za proizvodnju. Dapače, u više intervjua je naglašavala upravo to pitanje kao najvažnije političko pitanje uopće (što i jest), zalažući se za podruštvljenje tih sredstava. U tom smislu nije zaslužila da se nju i Radničku frontu svrstava u tabor izdajnika ljevice. To se može reći za socijaldemokrate, a upravo Katarina i RF žestoko pljuju po takvima. Napadati s lijevih pozicija najljeviju političku opciju koju… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

Onda smo u lošoj poziciji , općenito, ako je to jedina alternativa.

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
1 godina prije

Ne mora bit jedina alternativa, ali po ovome ispada da je jedina opasnost koja prijeti inače dobro posloženom poterku.. I to dok javna scena iz dana u dan postaje sve desnija..
Pazi, budući predsjednik Hr će biti Kolinda ili Škoro, a mi se trebamo bojati “ljevičarenja”

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ne znam sta se je desilo sa Logicnim, ali sve cesce zastupa teze Tribuna :/

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Da, i mene to zabrinjava..

Ali Škoro mi je granica, ako se ne daj bože, pojavi članak kako je on rješenje za sve naše probleme, mislim da ću potražiti druge izvore.. 😉

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
1 godina prije

Rekao bih da smo u izuzetno lošoj poziciji. Kao što reče Branimir Štulić na albumu “Balkanska rapsodija” 1989. godine: “Ja bih rado da se poklonim boljem, al’ ga nigdje ne vidim.”

Miro
Gost
Miro
1 godina prije

Na Balkanu i na ovom portalu ljevica su Partizani, Che Guevara, Tito itd. a Desnicari su kapitalisti, zidovi, Amerika, nacionalisti i slicno…Realno danas svet se deli na Liberale na jednoj i konzervativce i tradicionaliste na drugoj strani, pustite prosla vremena jer toga nema vise

onako usput
Gost
onako usput
1 godina prije
Reply to  Miro

Realno, danas se svijet dijeli na Liberale i Konzervativce samo u propagandom ispranim glavama pojedinaca koji vjeruju u KAPITAL kao svoga boga, a GMO hranom izboličeni, slatkišima i “lijekovima” zatrovani, usranci i njihov način života su im jedini ideal.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije

Od kad je vijeka i svijeta ljudi su isti u svojim željama; manje radit što više muda ladit. Sve dok je omjer vukova i ovaca u ravnoteži “filozofi” mogu biti zadovoljni.

Pacovi ...
Gost
Pacovi ...
1 godina prije

Pa ovo su “zlotvorne sovjetske ideologije”. Dali ste znali šta znaći “demo_rats”? https://onlinerecnik.com/recnik/engleski/srpski/rat https://sh.wikipedia.org/wiki/Demonstracija demo + rats = protestanatski štakori Pacov ili štakor (Rattus), rod mišolikih glodara srednje veličine (iznad 12 cm) i mase (do 500 g). Ovaj rod sadrži pedesetak vrsta poteklih sa teritorija Azije, a čiji je areal rasprostranjenja Stari svet. Štakori često žive na staništima blizu ljudskih naselja, ili u naseljima i domovima ljudi, usled obilja hrane. Šteta koju ponekad čine ljudskim zalihama hrane su primarni uzrok nazivanja pacova štetočinama i povod brojnih deratizacija. Podatak da je izazivač (crne) kuge bakterija Yersinia pestis, koja živi u buvama… Pročitaj više »

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
1 godina prije

Pa da imamo pravi socijalizam, možda bi se moglo i pričati o opasnosti “ljevičarenja”.. Ali ne znam zašto bismo se bojali za sigurnost HDZ-ovog neoliberalnog neofašizma?!
Isto vrijedi za Ameriku. Pa zar da plačem što nema umjerenosti koju je predstavljala Hitllary?!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Očito da ne kontaš da se dolaskom ovih neće promijeniti ama baš ništa, baš kao da je došao klan Hillary. Što se promijenilo s Trumpom? Apsolutno ništa. Sve je isto, osim što je ispunio predizborno obećanje protiv Irana. Da, raskinuo je pregovore TPP/TTIP/sporazum NAFTA i krenuo u još gore opcije i po EU i po paciffičke “saveznike” i Maxico/Kanadu. problem je samo, jer bi ga onda razumio, što Amerika nimalo nije zasjala. One gluposti o radnim mjestima i navodnom BDP-u može okačit mačku o rep. da je tako, ne bi od Kongresa tražio probijanje stropa državnog duga i od FED-a… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Ovo radnicka u imenu stranke je teski sarkazam. Ako se moderni ljevicari neceg boje ili zaziru od toga, je rad. Pogotovo fizicki.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zax

Čak su i rekli, kakva je to Radnička fronta, bez ijednog radnika, sve nekakvi “filozofi” i profesori. Slažem se da je potrebna lijeva inteligencija, ali ovo nije ljevica. Malo neke kozmetike u par redaka, a onda jedno veliko ništa uz pristup niz dlaku atlantističkoj eliti. Ali takva je cijela trockistička IV Internacionala. Nije to ništa čudno. U programu je puno lijepih želja, ali treba dobro čitati između redova. Uzmi samo Podemos, njihov pandan u Španjolskoj, (ovdje fali prije je bio izlazak iz NATO-a danas nitkoto ne spominje) :comment image

puki
Gost
puki
1 godina prije

Globalistička korporativna elita koristi se ljevičarsvom i propagandnom socijalizma, jer socijalizam i ljevičarstvo propagiraju internacionalizam i globalizam, i jer su protivnici svakog nacionalizma i svega nacionalniog, Zato globalističkoj eliti naravno, daleko više odgovara propaganda i promicanje ljevičarstva, pseudo-socijalizma, jedankost ljudi, ravnoprvanosti i slično, nego desničarstvo i nacionalno-konzervativni svjetonazor. Njemački nacisti ustvari su se punim imenom zvali nacionalsocijalisti, skraćeno nacisti. Današnju globalističku elitu, možemo nazvati internacionalsocijalisti, ili internacisti. Ono što oni preko svojih mainstream medija i preko tisuća i tisuća “NGO”-ova propagiraju, mnogi zovu “kulturnu marksizam”. Na ovon portalu, se neki ljute, kada se kaže “kulturni marksizam”. Ja kao desničar, nisam… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  puki

ne bi čak ni bio toliko kritičan prema 5 zvjezda. onaj egoistični potez salvinija ih je naveo pred gotov čin.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik