“Madura smo trebali ukrcati na zrakoplov”, tvrdi terorista

Venezuela - teroristička putovnica
8 komentara

Privedeni bivši američki vojnici izjavili su da im je zadatak bio osigurati zračnu luku u Venezueli, kako bi predsjednika Nicolasa Madura smjestili u zrakoplov, nakon što bi ga oteli. Muškarci su optuženi za planiranje državnog udara.

Venecuelska državna televizija prikazala je sadržaj nove dvije vrpce sa ispitivanja, s bivšim pripadnicima Zelenih beretki, koji su optuženi za neuspjeli pokušaj otmice Madura. Američki predstavnik, Luke Denman rekao je ispitivaču da je Jordan Goudreau, veteran američkih specijalnih snaga i osnivač privatne zaštitarske tvrtke Silvercorp USA, predložio sudjelovanje u uklanjanju Madura s vlasti, između kraja studenog i početka prosinca 2019. Denman nije potpisao nikakvu izjavu za vrijeme ”opuštenog razgovora”, za vrijeme kojeg je Goudreau pružio “neke nejasne smjernice misije”, u vezi uvježbavanja naoružanih opozicijskih boraca i ”stavljanja Madura u zrakoplov”.

Denman je objasnio kako je imao za zadatak obučiti Venezuelce u susjednoj Kolumbiji i nakon što bi ”osigurali svoje mete”, od ”osiguravanja zračne luke” do ”ukrcavanja Madura na zrakoplov”. Od tamo nadalje, Denman je trebao ostati u zračnoj luci kako bi primio ”dolazeći humanitarni poziv” i nakon toga čekao daljnje upute, izjavljuje on.

Tijekom ispitivanja, Denman je također otkrio da je kodna riječ “jackpot” korištena u bilješkama grupe, kako bi se moglo “razgovarati o osobi koju slijedimo, o taocu ili o drugoj meti visoke vrijednosti”.

Na pitanje zašto je operacija započela s područja na kojem dominira trgovina drogom, drugi pritvoreni Amerikanac, Airen Berry, tvrdio je da grupa “nije razumjela ili znala da ćemo putovati kroz ovo narko područje”. Rekao je da su rutu poznavali odmetnički kapetani venecuelske vojske, Antonio Sequea i Victor Pimenta (koji su se pridružili planiranom puču, a potom su i zatočeni) i “po mogućnosti” oporbeni vođa kojeg podržavaju SAD, Juan Guaido.

Sequea je ranije ispitivačima rekao da ga je Goudreau obavijestio o tome da je Guaida upoznao u Bijeloj kući tijekom njegovog putovanja u SAD.

Goudreau je za Reuters priznao da Denman i Berry “rade” s njim. Američki predsjednik Donald Trump, kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova i Guaido odvojeno su negirali bilo kakve veze s urotom protiv Madura.

SAD otvoreno podupiru Guaida, kojeg je parlament pod kontrolom oporbe izabrao za “privremenog predsjednika” Venezuele u siječnju 2019. Maduro se više puta u vezi postupaka Guaida izjasnio kako se radi o protuzakonitim postupcima i optužio je SAD da ga planiraju svrgnuti s vlasti.

U ožujku je američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) optužilo Madura i nekoliko drugih bivših i sadašnjih venezuelskih dužnosnika za korupciju i “narko-terorizam”, čija je namjera bila da se SAD ”preplave” kokainom. DOJ je ponudio do 15 milijuna dolara za informacije koje vode prema Madurovom uhićenju ili osudi.

Oporba VenezueleSilvercorp USAvojni puč
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
3 godine prije

Terorist tvrdi da su komunističkog narkobosa Gadura trebali ukrcati u avion.
Da je bilo moguće samo mu se i približiti ne bi on vidio aviona. Koga ti zavaravas…

but
3 godine prije

@ Brave new world, pokusavas biti demagog.
Zakasnio si.

Miro
3 godine prije

Bajke za malu djecu. I prije se je znalo da Maduro ima veliko osigiranje, cak i Ruske specijalne snage, a onda da bi ovih deset Americkih specijalaca uhapsili Madura??

Bosanac
3 godine prije

Dok se djeca igraju rata Tate iz pozadine rade druge stvari 🙂

istrazuj
3 godine prije

“… “Madura smo trebali ukrcati na zrakoplov”, tvrdi terorista…”

Zar nije nesto slicno bilo napravljano i za vrijeme neuspjelog puca protiv Chaveza?
Oteli su ga, strpali na helikopter i krenuli prema Gringolandu…
Medjutim, prema mojim saznanjima – 2 irska novinara sa satelitskim telefonima su bili u tom trenutku u predsjednickoj palaci, te su javili o pokusaju puca na Chaveza…
To je uzrokovalo da je 1 milion ljudi izasao na ulice, a teroristi (koje je SAD u medjvremenu vec “priznala” kao “zvanicnu vlast” Venecuele) – morali su vratiti Chaveza.
Puch propao…
(… a da li je sve to takodjer bio samo igrokaz…? Ko ce ga znai…?)

Max
3 godine prije

Što su ovi mislil? Oteti Madura u papučama i pidžami? Njihovi planovi me podsjećaju na film Kakvi Frajeri 2

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI