Guaidó nije dobio novac zbog protuzračne obrane Venezuele i ruskih vojnih satelita

Nicolas Maduro Su 30
32 komentara

Kako smo od početka pratili pokušaj državnog udara u Venezueli, koji je vjerojatno propao debaklom Juana Guaidóa 30 travnja i pokušajem zauzimanja zrakoplovne vojne baze “La Carlotta” u istočnom Caracasu, podsjetimo još jednom da obrana zemlje ne bi bila moguća bez sustavnog rada pokojnog predsjednika Huga Chaveza u izgradnji oružanih snaga zemlje i nabave moderniziranih ruskih sustava protuzračne obrane TOR-M1, Buk-M2E i S-300VM, ali i drugog oružja, između ostalog, zrakoplova Su-30 MK2 i Su-35, moderniziranih tenkova T-72.

Da je pokojni predsjednik Venezuele bio u pravu potvrđuje i CNN, koji navodi kako je američki dužnosnik u razgovoru za američki kanal potvrdio da je Trumpov plan bio da izravnim letom pošalje  financijsku potporu Guaidóu, ali nije uspio zbog venecuelanske protuzračne obrane.

Dužnosnici američke administracije predsjednika Donalda Trumpa su tražili način da pomognu Guaidóu i kako mu poslati novac kojim bi osigurao  plaće pobunjenicima i podmićivanje visokih časnika vojske Venezuele, otkrio je anonimni dužnosnik iz Bijele kuće, kojeg je citirao CNN.

Su-30MK2 Venezuela
FOTO: venecuelanski Su-30MK2

Isto tako, najavio je kako Washington razmatrao različite načine za financiranje i slanje pomoći za vođu venecuelskog puča Juana Guaidóa. Također je rekao da su isplate opoziciji uključivale i novac za nekoliko odabranih osoba, uključujući vojne snage.

Michael Dobson, bivši dužnosnik američkog ministarstva financija,  smatrao je malo vjerojatnim da bi Sjedinjene Države mogle poslati financijsku potporu Guaidóu putem izravnih letova za Venezuelu, obzirom na jak sustav protuzračne obrane latinoameričke zemlje.

Uprava Trumpa, objasnio je Dobson, mogla je poslati novac u susjednu zemlju, kao što je Kolumbija, a zatim ga odvesti do granice s Venezuelom.

Valcer ruskih satelita nad Venezuelom odbio ratnu prijetnju?

BUK-M2E
FOTO: BUK-M2E

Međutim, CNN i američki dužnosnici ili ne žele reći ili nisu upoznati s činjenicom da se neki ruski vojni sateliti kreću po izduženim eliptičnim orbitama na visini od 39 700 kilometara. Sateliti gotovo uvijek promatraju određena geografska područja veličine kontinenta. Satelit ovog tipa ima promjer od 2,7 metara, duljinu od 7 metara i masu od 5 do 6 tona. Satelit također ima raketne motore s kojima mijenja početnu putanju.

Kada je ruski vojni kontingent sletio u Caracas promijenjena je orbita nekoliko ruskih vojnih satelita. Neki pripadaju mreži koja nadzire elektromagnetske impulse iz američkih borbenih vozila. U isto vrijeme, sateliti imaju i radarsku opremu koja identificira koordinate i vrstu cilja. Ostali su dio optičke satelitske mreže za promatranje, a opremljeni su s teleskopima visoke rezolucije za vizualne i infracrvene spektre.

Ovi sateliti otkrivaju čak i lansiranje krstarećih raketa s podmornica. Oni analiziraju putanju rakete i mogu odrediti vjerojatne mete. Orbitalne parametre ovih satelita je Moskva podesila kako bi promatrala američke mornaričke baze i vojne brodove koji bi mogli sudjelovati u invaziji Venezuele. Ova neobjavljena činjenica je predstavljala upozorenje Sjedinjenim Državama da će Rusija u slučaju napada na Venezuelu ipak djelovati. Ne izravno, ali će pomoći oružanim snagama latinoameričke zemlje.

S-125 Pechora-2M
FOTO: S-125 Pechora-2M

Zbog velikog prometa u Panamskom kanalu, Pentagon ne može transportirati svoja teška vojna vozila kopnenim putem. Stoga su američki tenkovi trebali biti unaprijed postavljeni u ofenzivnu bazu Kolumbije a tamo bi bili dopremljeni pomoću specijalno izgrađenih brodova klase “Watson”.

Ali ti bi brodovi s ruskih satelita bili praćeni od trenutka ukrcavanja u američkim lukama i tijekom cijele rute do Kolumbije. Valja napomenuti da su luke Kolumbije na dometu protubrodskih projektila “Bastiona” i Kh-59MK2 koje ima venecuelanska vojska.

Uz to oružje, Venezuela bi u slučaju predstojeće invazije mogla primiti izvoznu verziju protubrodskog projektila “Kalibar”, koji imaju domet od 1500 km. U najgorem scenariju bi se Venezuela morala braniti, a to bi značilo potapanje brodova klase “Watson” i gubitak 80 000 tona tereta, to jest dvije američke oklopne divizije. Uz vojne prognoze da za invaziju Venezuele treba najmanje četiri ovakve američke divizije, to bi bio nenadoknadivi gubitak. Hipotetski naravno, ali je rizik slanja tolikog broja tenkova, koje bi ruski i časnici vojske Venezuele pratili s ruskim vojnim satelitima, bio prevelik da bi se Trump odlučio na invaziju.

transportni brod klase Watson USNS Pomeroy (T-AKR-316)
FOTO: transportni brod USNS Pomeroy (T-AKR-316), “Watson” klasa

Stoga je, ako je vjerovati američkom kanalu CNN, odabrana verzija sa slanjem novca, ali je i ona propala. Zračni prostor Venezuele je tako reći “blindiran”, kao i granica s Kolumbijom, gdje su raspoređene jake i odabrane snage Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga (FANB).

Napetosti u Venezueli traju još od siječnja, kada se predsjednik Narodne skupštine, Juan Guaidó, proglasio “privremenim predsjednikom”, što su odmah podržali Washington, Brazil, Kolumbija, Argentina i druge države u regiji.

Club-K
FOTO: ilustracija, raketni sistem Club-K

Napetosti su ponovno porasle u utorak, kada je mala skupina venecuelanskih vojnika pokušala pokrenuti pobunu u kojoj je sudjelovao oporbeni čelnik Leopoldo Lopeza. Pokušaj državnog udara je neutraliziran od strane sigurnosnih snaga Venezuele.

Predsjednik Nicolas Maduro je okrivio američku vladu za organiziranje pokušaja državnog udara s Guaidóom kao američkom marionetom, a sve s ciljem da se SAD dokopaju prirodnih resursa Venezuele. Nicolas Maduro uglavnom ne govori o vojnim pitanjima i naoružanju vojske u zemlji, ali je itekako svjestan da su oružje koje je kupio Hugo Chavez i nedavni dolazak ruskih vojnih stručnjaka bili ključni faktor odvraćanja američke ratne mašinerije.

CNN / Reseau International 

VIDEO: raketni sistem Club-K

FANBHugo Chavezvojni puč
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
4 godine prije

Sto su ono Ameri rekli dosli smo u Ukrajinu i namjeravamo ostati dugo. Ok ali mislim da im je netko dosao u Juznu Ameriku i takodjer planira ostati dugo.

Alen
4 godine prije

Kazu S300 jos nije vidjen u akciji.. A gdje će biti vidjen ? Svi bjeze od njega.

Kad su gvidu mislili reći da nema nista ni od para ni od vojne pomoći…??

Ovo bi moglo prolongirati ” posao stoljeća ” ili ubrzati vjerovatnije…

Laki Topalović
4 godine prije

I sada s ovim vojnim satelitima, što vide kazaljke na satu s koliko ono kilometara, neće da kažu što su snimili npr u Siriji. odnosno, kažu, ali tempiraju, doziraju, nešto malo daju malo Irancima, malo drugima, da ne ispadnu svakodnevne tužibabe, a mi ut nekad raspravljamo u 200 komentara što je bilo ili što je moglo biti.. Ok to su vojne stvari i ne mogu oni nama dijeliti podatke zato što smo radoznali, ali malo bmu sumpor 🙂

Moreno
4 godine prije

Zato se u Balkanske državice dolari mogu regularno poslat na bankovne račune izdajnika pod krinkom udruga za ljudska prava, a za one malo škakljivije stvari priko američkih veleposlanstava se pritramaka gotovine koliko triba bez nekih problema.

samo tako
4 godine prije

Ako je vjerovati CNN-u…..
Ni njihovi novinari i urednici ne vjeruju, Guaido je otpisana vrijednost, a Trump škrt…
Ni Clintonica, poznata ljubiteljica smrti se ne bi usudila na invaziju u poziciji predsjednika

Duki
4 godine prije

Adios !zelembaćos,kako jajoglavom tako i ostalim američkim poltronima !I neka netko
kaže da Vlado nezna posao?zna,zna ,a da je bila neka naivnija država bez naoružanja ili municije prva bi se vojska predala ,Pa nakon svih blokada,pljački ,sankcija, diverzija od strane USA ,oni se ipak drže !BRAVO??

igi
4 godine prije

…kako dalje…na koliko frontova amerika može uspješno ratovati…mogu li uopće USA vojni analitičari u današnjim okolnostima dati prave odgovore na gomilu vojno sigurnosnih upita….koliko to košta i kakve rezultate donosi….napasti venecuelu hm,hmmmm…država s 30 milijuna stanov….u siriji SAA gomila snage prema idlibu hmmm…turska oštri jatagane prema kurdima hmm…čeka li se američka agresija na venecuelu da se pod gomilom CNN ratnih vijesti iz južne amerike pod maglom odradi završni posao u siriji hm, hmmm….putin djeli pasoše u ex ukrajini….krajem godine ističe ugovor s gazpromom…završava se sjeverni i turski tok…zahuktava se zadnji čin ukrajinske drame….a amerika kažu započinje novi rat u južnoj americi….u kolumbiji veliko razočarenje i bjes…ubijaju se nepodobni simpatizeri bivših gerilaca…hoće li rat u venecueli preliti se u kolumbiju pa i dalje…sjetimo se vjetnamskog rata i prelivanja u laos i kambođžu…puno nepoznanica hmm….moje osobno mišljenje…ako se upali šibica u dječijim rukama može se zapaliti čitava kuća….čini mi se da se… Čitaj više »

Trubadur
4 godine prije

Danas ste puni nekih vojno tehničkih detalja, što je veoma dobro za razumijevanje stvari…. Venezuela ima vrlo dobro naoružanje i posve adekvatno, da odvrati bilo koga ( cost effecrive ), da je napadne…. Jedino što ne znamo je, količina toga naoružanja, tehnička spremnost i koliko je srce u junaka, da Venezuelu i odbrani….. Za sad je jasno, da Venezuela ostaje rijetkost u modernom svijetu .. A to je koliko toliko ,suverena država…

Majk Majers
4 godine prije

I eto odgovor zašto je Gadafi izdimija. Nije bija vojno spreman. Samo takvi imaju šanse

Ante
4 godine prije

Kako su samo zapadni mediji prenosili taj vojni udar kao da su im obećali kosti za glodanje ako vojni udar uspije. Ostadoše oportunisti bez kostiju.

kardinale
4 godine prije

Ovo je kao crtani. Da su rusi ovakvi fizicari za svemir i elektromagnetske valove nisam znao. Treba u EU odmah uvesti igru saha kao obavezno. Kauboji nemaju sanse sa likovima sa istoka.

krezubi glasac
4 godine prije

Kina i Rusija se ekonomski i vojno strahovito brzo razvijaju zato jer nema ljigavaca koji prodaju zemlju zbog saku dolora. Nemaju lignje muda za pruziti ruku. Zapad ima lobiste koji trpaju u dzep. Guaido ? U EU takvo djelovanje bi bio cin veleizdaje. A za to se zna kazna. Zasto EU lignje podrzavaju Guaida? How much baby…hahahaa

GostPovremeni
4 godine prije

Pozz svima! ?
Sa visine od 39700 KM????
Dajte ne pretjerujte….

DažBog
4 godine prije

Mozda je dobio ulogu u “Piratima s Kariba”

slagerpjevac
4 godine prije

preemptivno potapanje kalibrima americkog broda u kolumbijskim vodama koji prevozi americke tenkove? svasta.

Era sa onoga svijeta
4 godine prije

Od kad je vijeka i svijeta nije bilo niti će biti ravnopravnosti. Uvijek je bio zakon džungle, zakon jačeg. Danas je govno isto kao i prije 2000 godina, samo upakovano u celofan da manje smrdi i na njemu piše poklon pa te ubjeđuju da nije govno. Pogledajte ko u svijetu rukovodi i ima pravo veta. Samo nuklearne sile. (ozbiljne) Iole se pitaju nešto(bar šou za nas) njihovi najbliži podanici koji su vojno ili resursno respektabilni. Ostali spadaju u klasu boranije, nit’ ih se šta pita nit’ ih ko zarezuje. Bereš kad i koliko hoćeš i svima si nebitan. Naše zemlje Balkana su trenutno klasa boranije sa dugoročnom prognozom ostanka na istom nivou eventualno srozavanjem na neki novi nivo koji bi mi mogli i izumiti. Venecuela je u ovoj priči jedan mali nivo iznad nas. Ameri bi ih gurali u nivo ispod a Rusima i Kinezima su oni korisni idioti. Leđa… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI