Guaidó prešao “crvenu crtu” – Traži pomoć Pentagona za rušenje Madura

transportni avion C17 Venezuela
30 komentara

Vođa propalog venecuelskog puča, Juan Guaidó, traži od svog “diplomatskog predstavnika” u Washingtonu da se sastane s američkim Južnim zapovjedništvom (SouthCom) zbog moguće vojne suradnje.

“Uputili smo našeg veleposlanika Carlosa Vecchia da se odmah sastane s Južnim zapovjedništvom kako bi uspostavio izravne odnose u pitanju suradnje”, kazao je Guaidó pred skupinom ljudi okupljenih na trgu u istočnom Caracasu, na istom mjestu gdje se krajem siječnja proglasio predsjednikom zemlje.

Guaidó je ponovio kako on, zajedno sa savezničkim vladama predvođenim Sjedinjenim Državama, drži “sve opcije” na stolu u potrazi za rješenjem krize u zemlji, uključujući, kako je rekao, svrgavanje s vlasti predsjednika Nicolasa Madura, kojeg smatra “nezakonitim čelnikom zemlje”.

Vođa stranke Voluntad Popular je objasnio je kako je cilj ovog sastanka s predstavnicima američke vojske “vršenje potrebnog pritiska” kako bi se okončala Bolivarska revolucija koja zemljom vlada od 1999. godine.

“Uvijek sam govorio o suradnji, jer intervencija u Venezueli već postoji”, nastavio je Guaidó, misleći na navodno sudjelovanje Kubanaca u Bolivarskim nacionalnim oružanim snagama (FANB) i prisustvo kolumbijske Narodne oslobodilačke vojske (ELN) na teritoriju Venezuele, kao i ruske vojske.

Guaidóova izjave dolaze 48 sati nakon što je zapovjednik američkog Južnog zapovjedništva, admiral Craig Faller, objavio poruku na Twitteru u kojoj se stavlja na raspolaganje venecuelanskoj opoziciji.

“Kada budem pozvan od Guaidóa i legitimne vlade Venezuele, razgovarat ćemo o našoj podršci onima koji vode FANB, da donesu ispravnu odluku i prvo poštuju ljude Venezuele i vrate ustavni poredak. Mi smo spremni”, rekao je američki admiral.

Unatoč američkim naporima da svrgnu Madura, pokušaj državnog udara 30. travnja na čelu s Guaidóom je osujećen. Nakon toga su vlasti u Caracasu osudile neprijateljstvo američke vlade kojom predsjeda Donald Trump, koji otvoreno podupire Guaidóa, jer ni američki predsjednik ne isključuje vojnu opciju.

“Guaidó je sa zahtjevom za američkom vojnom suradnjom prešao crvenu crtu”

Bivši ministar vanjskih poslova Čilea savjetuje Grupu Lima da ne podupire vođu državnog udara u Venezueli, budući da je otvoreno tražio vojnu suradnju sa Sjedinjenim Državama.

Juan Guaidó, samoproglašeni “predsjednik” Venezuele, izjavio je u subotu da je zamolio svog “diplomata” u SAD-u Carlosa Vecchia da se sastane s američkim Južnim zapovjedništvom zbog moguće suradnje kako bi mogao ostvariti ciljeve državnog udara.

“Ovim je već prešao crvenu crtu”, izjavio je u subotu bivši čileanski ministar vanjskih poslova i predsjednik oporbene Stranke za demokraciju Heraldo Muñoz.

Bivši šef čileanske diplomacije je na ovaj način pokušao uvjeriti vlasti Čilea na čelu sa Sebastianom Piñerom i Grupu Lima, koja je u nekoliko navrata ponovila potporu državnom udaru Guaidóa protiv predsjednika Venezuele Nicolasa  Madura, da moraju reći hoće li tražiti mirno rješenje venecuelanske krize.

S druge strane, prema Muñozu, oni mogu odlučiti podržati Guaidóa u vojnoj intervenciji, izraženoj u izjavama kao što su “sve opcije su na stolu” i najnovije upute da se realizira vojna suradnja venecuelanske oporbe s Washingtonom.

NATO Zone odgovornosti
FOTO: NATO Zone odgovornosti
admiral Craig FallerFANBvenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

Pa valjda bi gvajdo kao demokrat trebao nastojati da se odrze slobodni izbori, a ne zazivati ratnu mašineriju strane drzave da uvodi demokraciju jer povijest nas uci da se demokracija ne uvodi puškama i bombama.

Son of Alerik
4 godine prije

Svatko radi svoj posao, izdajnici izdaju, navijači navijaju, napadnuti se brane…Narod prepušten sam sebi. Državna struktura raspadnuta. iz SAD-a, s tisuću i više kilometara udaljenosti klošari igraju igrice kako bi povećali svoj prihod, yebe ih se na čiji račun.
Guaido i crvena crta? Davno ju je prešao. Moda bi bilo korisnije za zemlju da je prešao liniju minskog polja.
Nažalost, još jedna moguća priča s happy andom za narod je propala što joj je možda bio i cilj, s obzirom na masonsku pozadinu samog bolivarskog ‘revolucionarnog prevrata’.

Dopizdilomi
4 godine prije

Svuda u svijetu se zna bez obzira bila demokracija ili ne što znači vojno rušiti vladu. “Demokratskim” riječnikom “najdomkratskije” zemlje na svijetu, Guaido je postao legitiman vojni cilj.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Priča o Gnjidi i njegovim crvenim linijama je deplasirana,postaje već iritantna.

Snicla
4 godine prije

Podrškom Guaidu i mogućoj vojnoj intervenciji u Venecueli države na južnoameričkom kontinentu stvaraju i sebi situaciju u kojoj im POTUS može određivati predsjednika. Nije da do sada nije ispod žita ucjenama i drugim metodama preko tajnih službi krojena vlada u mnogim državama ali ovo je korak dalje. Od sada ne trebaju izbori nego je dovoljan telefonski poziv u Vašington. Gospodine predsjedniče, našem predsjedniku je istekao mandat. Koga bi ste htjeli postaviti na njegovo mjesto. Koja ušteda vremena i novca. A ni narod se ne mora razbijati glavu time za koga glasati.

Vlado Banja Luka
4 godine prije

Pozdrav za sve forumaše, jedno pitanje: na ovoj mapi svijeta u tekstu, američke snage su podijelile šest zona odgovornosti (US-ova, US-ona, itd). U kojoj zoni odgovornosti je Antartik? Ja da sam vojno strateg, ja bih sad napao Amerikance sa juga, tj iz područja Antarktika jer njega niti ko nadgleda, niti ko čuva… U čemu je stvar?

Miki maus
4 godine prije

Guido presao crvenu liniju?! Nermine, nisam znao( sumnjao jesam) da se ti krijes iza nika Burt?!!!

Kajgot
4 godine prije

Kao da ugovaraju spoj preko neta, Admiral na usluzi mi zvuči kao šifra za mušku prostitutku. Ma fuj! Gov . . . pardon, fekalije od skoro pa ljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI