Sustavi S-300 Venezuele su u stanju pripravnosti – Što su im donijeli Rusi?

65 komentara

Usred napetosti između Venezuele i Sjedinjenih Država, venecuelanska vlada je rasporedila bateriju S-300 u blizini venecuelanske prijestolnice Caracasa. Vijest je objavljena neposredno nakon dolaska ruskog vojnog kontingenta u Venezuelu.

Prema izraelskom komercijalnom satelitskom operatoru ImageSat International (ISI), Bolivarska nacionalna vojska Venezuele (FANB) je rasporedila bateriju ruskih projektila S-300 i sustav je operativan u zračnoj bazi Capitán Manuel Ríos u državi Guárico, na sjeveru latinoameričke zemlje. Sustav je postavljen nakon niza testova i zajedničkih vojnih vježbi s ruskim zrakoplovnim snagama provedenih početkom 2019. godine.

Raspoređivanje ovih obrambenih sustava vjerojatno je povezano s pripremama  vlade kojom predsjeda Nicolás Maduro za odgovor na moguću vojnu invaziju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

S-300 sustavi u Venezueli su najnapredniji proturaketni štit u cijeloj Latinskoj Americi i nemaju usporedbu u regiji.

Raspoređivanje tog ruskog oružja u Venezueli se dogodilo u vrijeme nakon što su se 23. siječnja intenzivirale političke napetosti između Caracasa i Washingtona, kada je vođa oporbe Juan Guaidó, predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele od 2016. godine, sebe proglasio “privremenim predsjednikom” zemlje i odmah su ga priznali američka vlada i predsjednik Donald Trump, koji je upozorio da su u podršci državnom udaru “sve opcije na stolu”.

Ruska vojska je došla u Venezuelu da pomogne u “obuci i strategiji”

položaji S-300VM Venezuela baza Capitán Manuel Ríos
FOTO – Operativni sustavi S-300 u zračnoj bazi Capitán Manuel Ríos

Kako za internetski časopis Checkpoint Asia pojašnjava autor Marko Marijanović, Rusi su u Caracas vjerojatno došli kako bi im prenijeli iskustva suprotstavljanja američkim napadima iz Sirije.

Postoji veća vjerojatnost da će Amerikanci poduzeti tajnu operaciju nego otvoreni napad, ono što Venezuelancima najviše treba su elektronički uređaji za prisluškivanje i ometanje. Zbog Boltonovih “5000 vojnika u Kolumbiji” mediji tvrde da  postoje “znakovi povećanja vojnog planiranja u Venezueli”, iako je jasno da Trumpova administracija ne planira invaziju, ali je kao oblik pritiska na Caracas voljna ostaviti dojam da ti misli učiniti.

Zapravo, Trump i dalje ponavlja da je “vojna opcija na stolu”. Rusija je sa svoje strane upozorila Washington da je izravna američka vojna intervencija protiv Caracasa crvena linija za Moskvu.

PVO Venezuela
FOTO: položaji PVO Venezuele

Na sastanku na visokoj razini u Rimu prošlog tjedna se čini da je Rusija ozbiljno upozorila Sjedinjene Države da neće tolerirati američku vojnu intervenciju za svrgavanje venecuelanske vlade s kojom je saveznik. Sastanak u Rimu između “posebnog izaslanika” Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliota Abramsa i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova je trebao omogućiti hitno postizanje sporazuma.

Dvojica dužnosnika su razgovarala dva sata u hotelu u Rimu, mjestu na kojem se trebao postići ad hoc sporazum. Nakon sastanka u Rimu je Rjabkov rekao: “Vjerujemo da Washington ozbiljno shvaća naše prioritete, pristup i upozorenja”.

Jedno od tih upozorenja koje je iznio Rjabkov bilo je da Moskva neće tolerirati nikakvu američku vojnu intervenciju u Venezueli. Sa svoje strane, Elliot Abrams je izašao sa sastanka nakon što je primio ozbiljnu opomenu.

“Ne, nismo se dogovorili, ali mislim da su razgovori bili pozitivni, u smislu da obje strane sada bolje razumiju mišljenja drugih”, rekao je novinarima.

“Bolje razumijevanje mišljenja drugih” znači da su Amerikanci primili na znanje što je crvena linija Moskve i da je bolje da se povuku.

s-300
FOTO: S-300V

Ipak, arogancija Amerikanaca je zapanjujuća. Prema izvješćima iz Sjedinjenih Država, čini se da je Abrams odletio u Rim s očekivanjem da s Rjabkovom dogovoriti “tranziciju” ili “kompromis” o tome kome će dvije zemlje dati titulu “predsjednika” Venezuele.

To je ono što je nesumnjivo mislio kada je rekao da “nakon sastanka nije bilo zajedničkog mišljenja”, ali je “bolje razumio” položaj Rusije. Sada izgleda da su Rusi demonstrirali svoju odlučnost.

“Ruski su dužnosnici stigli u Venecuelu kako bi razgovarali o održavanju i obuci u rukovanjem opremom i strategiji”, rekao je jedan dužnosnik iz Caracasa.

Izjavu je dao nakon što je u zračnoj luci Maiquetia u blizini Caracasa uočen ruski teretni zrakoplov i zrakoplov s kontingentom ruskih vojnika kojeg je pratila vojska Venezuele. Jedan venecuelanski dužnosnik je izjavio da je zrakoplov koji stigao ovog vikenda došao u sklopu vojne suradnje dva saveznika.

Transportni i putnički zrakoplov ruskih oružanih snaga sletjeli su u Venezuelu s 35 tona tereta, a došao je i zamjenik zapovjednika ruske kopnene vojske.

Venezuela ima brojne ruske sustave naoružanja, tako da ako je mali broj ruskih vojnika doletio kako bi osigurao obuku ili održavanje, to nije ništa neobično. Isto nije neobično ako su  Rusi u izaslanstvo poslali generala kako bi razgovaralo važnim vojnim stvarima sa svojim venecuelanskim kolegama.

Ali kada oprema, vojnici i general stignu u isto vrijeme, a nekoliko dana kasnije, Moskva kaže Washingtonu “da je bolje da se bavi svojim prioritetima i ozbiljno shvati upozorenja”, to je već nešto puno značajnije.

S-300VM
FOTO: S-300VM vojske Venezuele

Logika je sljedeća. Naime, Rusi koji godinama podupiru Sirijce protiv Amerikanaca, čak i tijekom američkih raketnih napada, došli su kako bi venecuelanskim snagama prenijeli ključne savjete, podržali venecuelanski elektroničke sustave i dali im obavještajne podatke, što predstavlja dva ključna elementa u ovakvoj situaciji.

35 tona opreme pokrivene vojnom ceradom moglo bi predstavljati uređaje za elektronsko ometanje koji mogu isključiti bespilotne letjelice koje koriste CIA, snage za specijalne operacije i naoružane oporbene skupine koje su dronovima već pokušale ubiti Madura u propalom napadu u kolovozu 2018. godine. Rusi bi mogli dati ubrzanu obuku svojim venecuelanskim kolegama kako koristiti materijal kojeg su zaprimili.

U međuvremenu, samo prisustvo ruskih snaga u neimenovanom vojnom objektu Bolivarske nacionalne vojske Venezuele (FANB) je samo po sebi sredstvo za odvraćanje od napada, jer američke snage neće gađati objekte u kojima bi mogli biti ruski časnici i vojni instruktori, kao što smo objasnili u jučerašnjem članku.

Naravno, američka “Operacija Sloboda”, koji u njihovo ime u zemlji vodi Juan Guaidó nije obustavljena, ali se proces za oporbu dodatno zakomplicirao.

Checkpoint Asia 

Kriza u Venezueli: Ruska vojska u Caracasu i zabrana ulaska Guaidou u Kinu

300VMDFANBImageSat InternationalNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
5 godine prije

Sigurno da su specijalci obje strane tamo već par mjeseci. Također S sustavi, kao što je bilo u Siriji, odavno.
Ovo su vjerolatno instruktoro i kompletiranje sustava (radari).
Nisam jedina koja je zaključila da je posebna svrha ovakvih javnih demonstracija podrške…
Vjerujem da će najveću ulogu odigrati iranski instruktori ‘narodnih milicija’.
Da li još netko primjećuje da Kineza nema nigdje. Ni ovdje ni u Siriji. Nemaju ljudi?

shumadinac
5 godine prije

… i Ameri će sada, naravno, da “podviju rep”?
Ako pročitate Babićev predhodni tekst i moj komentar možda zaključite da nije tako. Tako zaista izgleda kad se gleda najniži nivo ali ako Ameri nameravaju da prodube konfrontaciju onda su ruski vojnici u Vencueli “dar sa neba” za Vašington – raspiriće “Kuba sindrom” koji je vremenom samo prigušen (kao naš nacionalizam) do maksimuma a “slučajnim” ili sasvim otvorenim napadom na ruske vojnike će Rusiju naterati na odgovor što Vašington već godinama jedva čeka. Uostalom, zašto ovolika frka ako mnogi misle da nema ništa od napada? Nešto slično onome što je Laki rekao: “Ako je Abrams najbolji, čemu modernizacija?”

DVTR
5 godine prije

Nikakvog napad ana Venezuelu nece biti..nema teoretske sanse..pojeidni mediji pisu dezinformaicje a problem Venezuela je stovren radi puno vecih stvair o kojima se nepise..

Slovenac
5 godine prije

Nece amerikanci nista da urade vec su izgubili 3 rata pa nemaju i podrzku nikoga osim par eu drzava koje vojnicki nemogu nista propala stvar

Alen
5 godine prije

Dakle rusi su promjenuli retoriku i “drsko” kazali amerikancima kako stvari stoje… To je u stvari i jedini jezik koji oni razumiju…

Dečko sa ulice
5 godine prije

Ako US plan “Guaido” propadne, a hoće, očekujem skoro
NATO povlačenje sa Kosova.
Izlazak Turske iz NATO.

Trubadur
5 godine prije

“The United States is not seeking to reach a military resolution of the crisis in Venezuela, US Acting Secretary of Defence Patrick Shanahan said in a congressional hearing on 26 March.”………………………. Stiže polako pamet iz dupeta u glavu…. Ili su ipak možda Rusi…

Mölltaler
5 godine prije

Nije mi samo jasno zašto bi slali An-124 zbog 35 tona tereta, a avion ima 4x veću nosivost.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Amerikenjcima ostaje jedino spusti rep medju noge i bjezi kuci.

nije bitno tko
5 godine prije

Kad se radi o Amerikancima, uvjek moraš očekivati najgorje. Još pogotova tada kad obečavaju mirne dogovore.

Mölltaler
5 godine prije

Mislim da su izgubili, po konzervativnoj procjeni, barem nekih 20 000 ljudi.

jbg
5 godine prije

A šta ako ameri ipak prodju tu crvenu liniju? Hoče li rusi reagirati sa napadom na amere? Sigurno neče. Osim, ako ih kinezi ne prate u stopu.

Sarka
5 godine prije

Sjecate li se planova Kine da izgradi novi kanal izmedju Atlantika i Pacifika i tako zaobidje Panamu?
Imaju li ovi dogadjaji veze i s time?

Šule
5 godine prije

Amerikanci neće dozvolit u svom susjedstvu Ruse to je sigurno-ako krene akcija uklanjanja Madura Rusi se sigurno vraćaju to se vidi u Siriji kad ni jedna granata nije pala na USA bazu jer to bi bilo smrtonosni udarac za Ruse.Oni odrpanci u Siriji su od Rusa pravili idiote godinama a ne da se Venecuela suprostavi USA..scenario postoji samo je Guaido premekan još da se rat rasplamsa,nema više socijalističke Venecuele-a Kinezi bočje neka pripaze na Japance u svom dvorištu jer u ” sv.ratu su pokazali umjeće ratovanja?

LauerNalis
5 godine prije

I ovdje vlada jednoumlje, zasto nema komentara na nato bombardiranje?

nije bitno tko
5 godine prije

Rusi su u Siriji uspjeli, što se za Amerikance u Afganistanu ne može reči. Svugde popuše na veliko.

nije bitno tko
5 godine prije

Rusi samo stupe na američko tlo i Amerikanci seru od straha.

Bruno
5 godine prije

S-300 u pripravnosti? U redu. Nemam ništa protiv. Ali nema struje. Nema zubne paste, nema WC papira. Nema hrane… Broj ubojstava i zločina veći nego da se vodi rat… Mislim da Rusi tamo nemaju šta više obraniti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI