fbpx

Sustavi S-300 Venezuele su u stanju pripravnosti – Što su im donijeli Rusi?

Sustavi S-300 Venezuele su u stanju pripravnosti – Što su im donijeli Rusi? 1

Usred napetosti između Venezuele i Sjedinjenih Država, venecuelanska vlada je rasporedila bateriju S-300 u blizini venecuelanske prijestolnice Caracasa. Vijest je objavljena neposredno nakon dolaska ruskog vojnog kontingenta u Venezuelu.

Prema izraelskom komercijalnom satelitskom operatoru ImageSat International (ISI), Bolivarska nacionalna vojska Venezuele (FANB) je rasporedila bateriju ruskih projektila S-300 i sustav je operativan u zračnoj bazi Capitán Manuel Ríos u državi Guárico, na sjeveru latinoameričke zemlje. Sustav je postavljen nakon niza testova i zajedničkih vojnih vježbi s ruskim zrakoplovnim snagama provedenih početkom 2019. godine.

Raspoređivanje ovih obrambenih sustava vjerojatno je povezano s pripremama  vlade kojom predsjeda Nicolás Maduro za odgovor na moguću vojnu invaziju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

S-300 sustavi u Venezueli su najnapredniji proturaketni štit u cijeloj Latinskoj Americi i nemaju usporedbu u regiji.

Raspoređivanje tog ruskog oružja u Venezueli se dogodilo u vrijeme nakon što su se 23. siječnja intenzivirale političke napetosti između Caracasa i Washingtona, kada je vođa oporbe Juan Guaidó, predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele od 2016. godine, sebe proglasio “privremenim predsjednikom” zemlje i odmah su ga priznali američka vlada i predsjednik Donald Trump, koji je upozorio da su u podršci državnom udaru “sve opcije na stolu”.

Ruska vojska je došla u Venezuelu da pomogne u “obuci i strategiji”

položaji S-300VM Venezuela baza Capitán Manuel Ríos

FOTO – Operativni sustavi S-300 u zračnoj bazi Capitán Manuel Ríos

Kako za internetski časopis Checkpoint Asia pojašnjava autor Marko Marijanović, Rusi su u Caracas vjerojatno došli kako bi im prenijeli iskustva suprotstavljanja američkim napadima iz Sirije.

Postoji veća vjerojatnost da će Amerikanci poduzeti tajnu operaciju nego otvoreni napad, ono što Venezuelancima najviše treba su elektronički uređaji za prisluškivanje i ometanje. Zbog Boltonovih “5000 vojnika u Kolumbiji” mediji tvrde da  postoje “znakovi povećanja vojnog planiranja u Venezueli”, iako je jasno da Trumpova administracija ne planira invaziju, ali je kao oblik pritiska na Caracas voljna ostaviti dojam da ti misli učiniti.

Zapravo, Trump i dalje ponavlja da je “vojna opcija na stolu”. Rusija je sa svoje strane upozorila Washington da je izravna američka vojna intervencija protiv Caracasa crvena linija za Moskvu.

PVO Venezuela

FOTO: položaji PVO Venezuele

Na sastanku na visokoj razini u Rimu prošlog tjedna se čini da je Rusija ozbiljno upozorila Sjedinjene Države da neće tolerirati američku vojnu intervenciju za svrgavanje venecuelanske vlade s kojom je saveznik. Sastanak u Rimu između “posebnog izaslanika” Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliota Abramsa i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova je trebao omogućiti hitno postizanje sporazuma.

Dvojica dužnosnika su razgovarala dva sata u hotelu u Rimu, mjestu na kojem se trebao postići ad hoc sporazum. Nakon sastanka u Rimu je Rjabkov rekao: “Vjerujemo da Washington ozbiljno shvaća naše prioritete, pristup i upozorenja”.

Jedno od tih upozorenja koje je iznio Rjabkov bilo je da Moskva neće tolerirati nikakvu američku vojnu intervenciju u Venezueli. Sa svoje strane, Elliot Abrams je izašao sa sastanka nakon što je primio ozbiljnu opomenu.

“Ne, nismo se dogovorili, ali mislim da su razgovori bili pozitivni, u smislu da obje strane sada bolje razumiju mišljenja drugih”, rekao je novinarima.

“Bolje razumijevanje mišljenja drugih” znači da su Amerikanci primili na znanje što je crvena linija Moskve i da je bolje da se povuku.

s-300

FOTO: S-300V

Ipak, arogancija Amerikanaca je zapanjujuća. Prema izvješćima iz Sjedinjenih Država, čini se da je Abrams odletio u Rim s očekivanjem da s Rjabkovom dogovoriti “tranziciju” ili “kompromis” o tome kome će dvije zemlje dati titulu “predsjednika” Venezuele.

To je ono što je nesumnjivo mislio kada je rekao da “nakon sastanka nije bilo zajedničkog mišljenja”, ali je “bolje razumio” položaj Rusije. Sada izgleda da su Rusi demonstrirali svoju odlučnost.

“Ruski su dužnosnici stigli u Venecuelu kako bi razgovarali o održavanju i obuci u rukovanjem opremom i strategiji”, rekao je jedan dužnosnik iz Caracasa.

Izjavu je dao nakon što je u zračnoj luci Maiquetia u blizini Caracasa uočen ruski teretni zrakoplov i zrakoplov s kontingentom ruskih vojnika kojeg je pratila vojska Venezuele. Jedan venecuelanski dužnosnik je izjavio da je zrakoplov koji stigao ovog vikenda došao u sklopu vojne suradnje dva saveznika.

Transportni i putnički zrakoplov ruskih oružanih snaga sletjeli su u Venezuelu s 35 tona tereta, a došao je i zamjenik zapovjednika ruske kopnene vojske.

Venezuela ima brojne ruske sustave naoružanja, tako da ako je mali broj ruskih vojnika doletio kako bi osigurao obuku ili održavanje, to nije ništa neobično. Isto nije neobično ako su  Rusi u izaslanstvo poslali generala kako bi razgovaralo važnim vojnim stvarima sa svojim venecuelanskim kolegama.

Ali kada oprema, vojnici i general stignu u isto vrijeme, a nekoliko dana kasnije, Moskva kaže Washingtonu “da je bolje da se bavi svojim prioritetima i ozbiljno shvati upozorenja”, to je već nešto puno značajnije.

S-300VM

FOTO: S-300VM vojske Venezuele

Logika je sljedeća. Naime, Rusi koji godinama podupiru Sirijce protiv Amerikanaca, čak i tijekom američkih raketnih napada, došli su kako bi venecuelanskim snagama prenijeli ključne savjete, podržali venecuelanski elektroničke sustave i dali im obavještajne podatke, što predstavlja dva ključna elementa u ovakvoj situaciji.

35 tona opreme pokrivene vojnom ceradom moglo bi predstavljati uređaje za elektronsko ometanje koji mogu isključiti bespilotne letjelice koje koriste CIA, snage za specijalne operacije i naoružane oporbene skupine koje su dronovima već pokušale ubiti Madura u propalom napadu u kolovozu 2018. godine. Rusi bi mogli dati ubrzanu obuku svojim venecuelanskim kolegama kako koristiti materijal kojeg su zaprimili.

U međuvremenu, samo prisustvo ruskih snaga u neimenovanom vojnom objektu Bolivarske nacionalne vojske Venezuele (FANB) je samo po sebi sredstvo za odvraćanje od napada, jer američke snage neće gađati objekte u kojima bi mogli biti ruski časnici i vojni instruktori, kao što smo objasnili u jučerašnjem članku.

Naravno, američka “Operacija Sloboda”, koji u njihovo ime u zemlji vodi Juan Guaidó nije obustavljena, ali se proces za oporbu dodatno zakomplicirao.

Checkpoint Asia 

Kriza u Venezueli: Ruska vojska u Caracasu i zabrana ulaska Guaidou u Kinu

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sigurno da su specijalci obje strane tamo već par mjeseci. Također S sustavi, kao što je bilo u Siriji, odavno.
Ovo su vjerolatno instruktoro i kompletiranje sustava (radari).
Nisam jedina koja je zaključila da je posebna svrha ovakvih javnih demonstracija podrške…
Vjerujem da će najveću ulogu odigrati iranski instruktori ‘narodnih milicija’.
Da li još netko primjećuje da Kineza nema nigdje. Ni ovdje ni u Siriji. Nemaju ljudi?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ženska intuicija.
Jeste vragolanke……..
A ljubitelji vatrometa, štapića i američkih državnih obveznica?
Oni se smješkaju.
I klanjaju. S rukama u svilenim rukavima.
U pozadini.
Inače, kruže glasine da su Rusi donijeli……babuške.
P.S.
Veliki je nered pod nebesima.
Dakle, situacija je odlična.
Mao

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
1 godina prije

A sto ako se ispod ženskoj imena krije neki brko?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Postoji velika mjera vjerojatnosti da si u pravu, ali……..
Obzirom da se nećemo odati bludu i nemoralu, nema štete.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Daltone
? vidim da ti je netko lupio minus. Pitam se tko je pametan pa zna da sam žensko? Ili je to zbog nečeg drugog?
Kad je Adrijana ovdje prije par dana koristila izraz ‘saturation attack’ ili nešto slično, uhvatilo me veliko oduševljenje. Samo čekam kad ćete i nju napast.
Slijedi kazna. Dovest ću naportal frendice, koje su u nekim područjima bolje od mene, a i opakije su.
Napredujem. Od tinejdžera do – brke.?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Možda se ne osjećaju ugodno u ženskom društvu………iliti nešto tako…….. 🙂

Mar
Gost
Mar
1 godina prije

Kinezi i dalje dosta zavise od SAD-a za trgovinu, ne zele da imaju situacijiu poput Rusije sa sankcijama, a vec imaju i trgovinski rat da biju.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Kinezi nisu sposobni da se samostalno odbrane od SAD-NATO. Ako bi došlo do tog rata Rusi bi bili u vrlo nezgodnom položaju, ulaskom na strani Kine bi okrenuli celo javno mnenje Zapada protiv sebe. Manja im je žrtva preuzimanje kompletnog pritiska na svoja pleća.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Da nisu sposobni bili bi vazali SAD-a od drugog svjetskog rata kao i Europa

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Čak i kad su Rusija i Kina bile u sukobu uvek je postojala realna šansa da Rusi stanu na stranu Kine a protiv SAD-a. A kad započneš rat…

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Kinezi nisu jaki u napadu ali su vrlo jaki u obrani.
Svi osvajači kine vremenom su postali kinezi.
Utope se.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Trgovinska razmjena Kine i SAD je dosegla 25 milijardi i raste.
Tu je ipak puno priče i gluposti…ali ne s kineske strane.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Prije nekoliko dana dva antonova su krenula iz Rusije u Venecuelu. Jedan je odletio direktno, a drugi preko Sirije. Znaci jedan avion su napunili iskusnim vojnicima iz Sirije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa imaju uniforme iz Sirije, koje se ne koriste u Rusiji,.Dakle pokupili su ih tamo

FRANJO
Gost
FRANJO
1 godina prije

Ti vojnici nisu puske okusili.To su sve doktori nauka.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Lucija,
Kinezi imaju posebni odnos prema vremenu I prostoru.
Ne preskaču ponor u dva koraka.
Ne brzaju ali stižu na vrijeme.
Valjda.

nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Ja mislim da su Kinezi jako aktivni . Kineski posao je rasteretiti Rusiju u troškovima

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Ti se razumiješ u strukturu ratovanja osim ako nisi pratila taticu u JNA kako za stolom drži pridike o socijalizmu kao budućnosti naroda u cijelom svijetu-zato si ograničena.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Lucija ograničena?
Zemljo, otvori se………

dr drug
Gost
dr drug
1 godina prije

mislim da se kinezi nece ovako otvoreno iskazat sve dok ne osiguraju zamjenu za usa proizvodjace u svojoj zemlji,

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Vkerovatno update sustava s300 s novim radarima za dronove, i nisko letjece letjelice s novim raketama za iste. Ugl. Sirijska iskustva se primjenjuju u venuzueli… malo su se ameri presli

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

… i Ameri će sada, naravno, da “podviju rep”?
Ako pročitate Babićev predhodni tekst i moj komentar možda zaključite da nije tako. Tako zaista izgleda kad se gleda najniži nivo ali ako Ameri nameravaju da prodube konfrontaciju onda su ruski vojnici u Vencueli “dar sa neba” za Vašington – raspiriće “Kuba sindrom” koji je vremenom samo prigušen (kao naš nacionalizam) do maksimuma a “slučajnim” ili sasvim otvorenim napadom na ruske vojnike će Rusiju naterati na odgovor što Vašington već godinama jedva čeka. Uostalom, zašto ovolika frka ako mnogi misle da nema ništa od napada? Nešto slično onome što je Laki rekao: “Ako je Abrams najbolji, čemu modernizacija?”

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@shumadinac- Ti kao da ne znaš da batina ima dva kraja. Napad na ruske vojnike u Venezueli može dobiti odgovor kao napad (nekog, na nužno u ruskim uniformama) na američke u Gruziji ili Ukrajini.
Mišljenja sam da takvo veliko zalaganje Rusije za Venezuelu ima pozadinu upravo u istjerivanju (dobro, recimo povlačenju) Amerike iz Ukrajine. Sistem je očigledan. Bilo vam je zabavno kada smo se znojili zbog vašeg prisustva u Ukrajini, izgradnje mornaričke baze, vojnih instruktora, vojne pomoći; E sad je vrijeme da nama bude zabavno i da gledamo vas kako se znojite zbog našeg vojnog prisustva u Južnoj Americi.
Sve to može završiti džentlmenskim dogovorom ili proxy ratom. U oba slučaja cijenu će platiti Venezuela i Ukrajina.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Napad na ruske vojnike u Venezueli može dobiti odgovor kao napad (nekog, na nužno u ruskim uniformama) na američke u Gruziji ili Ukrajini” Da pretpostavimo da SAD žele konfrontaciju – da li bi išta voleli više od ovoga što si predvideo? Oni i ovako vrište kako Rusija ima “imperijalističke namere” ali im stanovništvo ne veruje previše. Ako bi Rusi BILO GDE napali američke vojnike… ostalo možeš da pretpostaviš.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@shumadinac- Povijes nas uči da se takvi “slučajni incidenti” brzo pometu pod tepih. Pokupe se mrtvi, potiho sahrane i izmisli neki banalni razlog. Treba se sjetiti Izraelskog napada 1967. na Američki bojni brod UUS Liberty, 34 mrtva, 173 ranjena. I nikome ništa. Zataškano. Ili 1983. kada je u Libanonu u dva napada bombaša ubijeno gotovo 300 vojnika. Koliko se sjećam nije počeo svjetski rat, neke su arapske vojne frakcije proglašene terorističkim (to ih je sigurno strašno uznemirilo) i pojeo vuk magare.
Previše je respekta i straha između SAD-a i Rusije, najviše jer su svjesni razorne moći, da bi nekakav incident pokrenuo lavinu. Da nije tako ne bismo sad kuckali po tastaturama nego bi davno bili prah i pepeo.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@Piretis
Već neko vreme ruski analitičari (polu-državni ili u službi vlade) otvoreno pričaju (otprilike ovako): “Danas je situacija mnogo gora od Hladnog rata. Tada je postojala komunikacija, postojali su kanali kojima se moglo brzo reagovati. Sada ti kanali ne postoje, komunikacija je suviše spora (a oružja neuporedivo brža) – druga strana ne želi sigurnosne mehanizme”

SAD (oni koji određuju strategiju) ne želi sigurnosne mehanizme jer ne želi da bude zaustavljena u svojoj nameri. Odlično poznaje Rusiju i zna dokle sme da ide – zato neprestano govorim da je krajnji cilj novi hladni rat sa FIZIČKIM odvajanjem Istoka i Zapada. Ako odbacimo stereotipe “to nije moguće, suviše smo povezani”, “samo je biznis bitan, sve ostalo je u drugom planu”… sve što se događa se savršeno uklapa. Naravno, ne ide to “pravolinijski”, ima puno prepreka koje treba zaobići, treba masu “obraditi” ali ne moraš da se popenješ mnogo iznad dnevnih događanja da bi video šta se sprema. Do juče sam pričao da je Venecuela “gotova stvar” a većina je govorila da nema šanse – ako nema šanse zašto dolaze Rusi? Teren se priprema a Rusija je daleko. Slažem se sa kolegama koji kažu da Ameri nemaju šanse u “ruskom dvorištu” ali mi nije jasno zašto misle da su Rusi nadmoćni u američkom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zato što osim sofisticiranog oružja iza sebe imaju NAROD Venezuele.
Zato Rusi mogu biti nadmoćni i u “američkom dvorištu”.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Venezueli ne može nikako biti gore. Uzeli joj 30 milijardi, sad već treći nestanak struje – jaka mreža sabotera nesumnjivo, trebaju im još uzeti naftu? I zlato i dijamante ( vrlo dobra nalazišta). Venezuela je već platila, i ove tipove se mora odvratiti na bilo koji način.
A i vide kao i cijeli svijet gdje je danas Balkan i Ukrajina.

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije

@Shumadinac, koliko znam, “Kuba sindrom” je doveo do povlačenja raketa iz Turske, a SAD nije prismrdio na Kubu skoro 60 godina. Tako da ne vidim što je tu loše.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

StarDam, pričam o sentimentu stanovništva. Za sada ih baš briga za Ruse ali ako priđu blizu…

DVTR
Gost
DVTR
1 godina prije

Nikakvog napad ana Venezuelu nece biti..nema teoretske sanse..pojeidni mediji pisu dezinformaicje a problem Venezuela je stovren radi puno vecih stvair o kojima se nepise..

mpetak
Member
Etika
1 godina prije

Koje su to stvari?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Globalisti će srediti elitu………
Neko će srediti nekoga…….
Tako nešto……..
Sređuju se još od prije Isusa….
Bar tri dana prije……
I nikako da se srede……
Sredite se više…..
Da se može dihat……….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Nazvao sam.
Krenulo se!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Vidoviti Mile, samo tébI vjerúrejm.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Nece amerikanci nista da urade vec su izgubili 3 rata pa nemaju i podrzku nikoga osim par eu drzava koje vojnicki nemogu nista propala stvar

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dakle rusi su promjenuli retoriku i “drsko” kazali amerikancima kako stvari stoje… To je u stvari i jedini jezik koji oni razumiju…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ako US plan “Guaido” propadne, a hoće, očekujem skoro
NATO povlačenje sa Kosova.
Izlazak Turske iz NATO.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Nazalost dolaze zanimljiva vremena.
Sto uciniti kad vas odvoje od sise?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kupuj alpsko mleko.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Nista!
Sisacemo nesto drugo.
Navikli smo.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Sumnjam…Kosovo i Metohija su sledeće žarište a Turci iz NATOa teško.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

“The United States is not seeking to reach a military resolution of the crisis in Venezuela, US Acting Secretary of Defence Patrick Shanahan said in a congressional hearing on 26 March.”………………………. Stiže polako pamet iz dupeta u glavu…. Ili su ipak možda Rusi…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Upravo suprotno, ovo znači da nešto pripremaju. Već su u par navrata napravili suprotno od objava u javnim glasilima.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@tuf
Odlično zapažanje. Frka je što to znaju i oni koji treba da znaju. I zbog toga, velike su glave za stolom. Bumo videli.
LP

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Nije mi samo jasno zašto bi slali An-124 zbog 35 tona tereta, a avion ima 4x veću nosivost.

Damir
Gost
Damir
1 godina prije

Pitanje je koliki je domet tog aviona s punim teretom. Može li preletjeti Atlantik? (kao što je ovaj napravio). Ova akcija je ionako poslužila za javnu poruku, a za to je dovoljno i tih 35 tona tereta. Sve ostalo, kolikogod hoće, mogu poslati i brodovima ili drugim avionima.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Amerikenjcima ostaje jedino spusti rep medju noge i bjezi kuci.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kad se radi o Amerikancima, uvjek moraš očekivati najgorje. Još pogotova tada kad obečavaju mirne dogovore.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Mislim da su izgubili, po konzervativnoj procjeni, barem nekih 20 000 ljudi.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

A po tetrapak procjeni 2 miliona.
Brat bratu .

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

A šta ako ameri ipak prodju tu crvenu liniju? Hoče li rusi reagirati sa napadom na amere? Sigurno neče. Osim, ako ih kinezi ne prate u stopu.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Sjecate li se planova Kine da izgradi novi kanal izmedju Atlantika i Pacifika i tako zaobidje Panamu?
Imaju li ovi dogadjaji veze i s time?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nemaju ali zato imaš nemire u Nikaragvi.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Amerikanci neće dozvolit u svom susjedstvu Ruse to je sigurno-ako krene akcija uklanjanja Madura Rusi se sigurno vraćaju to se vidi u Siriji kad ni jedna granata nije pala na USA bazu jer to bi bilo smrtonosni udarac za Ruse.Oni odrpanci u Siriji su od Rusa pravili idiote godinama a ne da se Venecuela suprostavi USA..scenario postoji samo je Guaido premekan još da se rat rasplamsa,nema više socijalističke Venecuele-a Kinezi bočje neka pripaze na Japance u svom dvorištu jer u ” sv.ratu su pokazali umjeće ratovanja?

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Jesu to oni isti odrpanci za koje je tvoj ‘ljubljeni’ Pentagon ‘predvidjao’ da ce trebati bar 30god da se ‘pobijede’. Rusi su onda ‘streloviti’, sredili ih jedno sest puta ‘brze’. I cije su ono sve oruzije ‘zaplijenili’ kod ‘odrpanaca’. Dal se ikad saznalo koliko je ‘zapadnih’ odrpanaca ‘zagnojilo’ u Alepu?… Prvo se malo raspitaj na ‘temu’ Sirija, pa onda ‘prosipaj’ pamet. A sta ce biti u Venecueli, vidjecemo. Mozda ce Rusi ‘trampiti’ Venecuelu za Ukrajinu, Gruziju i balticke ‘patuljke’. Polako, Rusima se ocigledno ne zuri. Ali tvojim ‘ljubimcima’ izgleda ‘gori’.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Šule

Ti pišeš ko da su amerokenjci “pobijedili u Siriji, i ostvarili svoje ciljeve”.. a kako je u stvarnosti kad se probudiš?

Rus shebo tvoje planove/snove? ?

Reći ću ti samo jednu stvar: ti navijaš za amerokenjce: najveće svjetske ubojice, lažove, lopove, kriminalce.

Eto ga.

Pljuc!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Šule
Venezuela nije provela nacionalizaciju, a to bi trebao biti jedan od osnovnih atributa socijalizma.
Guaido je nekidan pozivao na oružano rješenje, a operaciji dao naziv ‘sloboda’ (takvi obično misle na slobodnu pljačku).
Znači, neznaš osnove i ne pratiš dnevna događanja? I krivo ti je što drugi nešto znaju. Ne samo to. Ti bi, jado, pričao o ‘umijeću ratovanja’? ?
Inače, inteligencija jest nasljedna. To se zna 50-ak godina.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

O kojem susjedstvu ti to?
1000 in nešto km je za tebe susjedstvo.
Ne seri đeri…..
A šta da kaže onda Rusija, kojoj su američke sile direkt na granicama?
Samo Rusi stupe na američko tlo i več serete od straha.
Neka, neka……

LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije

I ovdje vlada jednoumlje, zasto nema komentara na nato bombardiranje?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Gađali su se tipkovnicama

Bombardirović Čajkovski
Gost
Bombardirović Čajkovski
1 godina prije

NATO bombardiranje koga ili čega? SRJ Četnika? Pa to je potpuno opravdano ima od 200 država bar 51% će ti to kazati.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Rogozin

Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš.

200 ruskih plaćenika “navodno izgubljeno” tamo kod Deir az Zora, a amerokenjci izgubili rat za Siriju.
Pijun za kraljicu.

Šah mat.

Eto ga.

Pljuc!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Rusi su u Siriji uspjeli, što se za Amerikance u Afganistanu ne može reči. Svugde popuše na veliko.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Rusi samo stupe na američko tlo i Amerikanci seru od straha.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

S-300 u pripravnosti? U redu. Nemam ništa protiv. Ali nema struje. Nema zubne paste, nema WC papira. Nema hrane… Broj ubojstava i zločina veći nego da se vodi rat… Mislim da Rusi tamo nemaju šta više obraniti.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Bruno

Sve su to posljedice uvođenja “demokracije” od strane amerokenjaca, i njihovih sankcija i terorističkih djela (uništavanje trafostanica i elektrana itd.).

Pljuc!

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Samo zbog toga, Zadranine? Šta su radile venezuelanske vlade u doba visoke cijene nafte? Zašto nisu razvijale svoje gospodarstvo, a imali su ogroman prihod deviza?
Pljuc! Pljuc!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Gradile su stanove, ne tvornice.
To je strašna sirotinja i natalitet i ne možeš preko noći. Trebali su i morat će više nacionalizirati.
Iako im je teško, sjećaju se da im je bilo još teže.
Veliki dio priča o nestašicama je ipak samo zapadna izmišljotina. Potvrđuju novinari svakodnevno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
69
0
()
x