Rusija u Venezuelu šalje ekspertni tim za prevladavanje ekonomske krize

Venezuela
54 komentara

Rusija je u Venezuelu poslala izaslanstvo na visokoj razini, koju vodi zamjenik ministra financija, kako bi Caracasu pomogla u bržem provođenju gospodarskih reformi.

Rusko izaslanstvo, predvođeno zamjenikom ministra Sergejom Storčakom, od utorka će raditi s dužnosnicima venezuelanske vlade u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, kako bi detaljno shvatili uzroke i posljedice ekonomske krize koja potresa latinoameričku zemlju i pronašlo načine da se ona prevlada.

“Ruski tim će pomoći Venezueli u razvoju mjera za upravljanje gospodarstvom u kriznoj situaciji”, izjavio je Andrej Lavrov, glasnogovornik ruskog Ministarstva financija.

Glasnogovornik je objasnio da je izaslanstvo putovalo u Venezuelu na zahtjev vlade Caracasa da s kolegama u latinoameričkoj zemlji podijeli iskustvo Moskve u gospodarskim reformama.

Rusija, saveznica vlade venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, više puta je ponudila političku i ekonomsku pomoć Caracasu. Prošle godine je Moskva Caracasu osigurala program spašavanja kroz reprogramiranje duga u iznosu od 3,31 milijardi dolara, a sada zemlji nudi tehničku pomoć.

Od kada je pokojni predsjednik Hugo Chavez 1999. preuzeo vlast u Venezueli,  Washington je zemlju nametnuo niz jednostranih sankcija i onemogućava globalno poslovanje Caracasa.

Caracas optužuje Sjedinjene Države da kroz embargo i niske cijene nafte protiv njega vode “gospodarski rat”.

Prema vladi Venezuele, cilj ovog ekonomskog rata je stvoriti unutarnju nestabilnost i tako svrgnuti vladu predsjednika Madura ili bilo koju drugu koju bi činili suradnici i stranačke kolege bivšeg predsjednika Chaveza.

Proteklih nekoliko mjeseci je Caracas pokrenuo paket gospodarskih reformi koje uključuju povećanje minimalne plaće, korištenje kriptovalute Petro koju podržavaju rezerve nafte u zemlji, koja bi bila podrška novom suverenom bolivaru,  stabilizaciju cijena i povećanje proizvodnje. Vlada je sigurna da će s tim inicijativama uspjeti neutralizirati “gospodarski rat” nametnut od strane Sjedinjenih Država. Osim toga, Caracas je iz izračuna izbacio američki dolar i okrenuo se euru, kineskom juanu i drugim konvertibilnim valutama.

Ekonomski potencijal Venezuele je ogroman. Čak i u uvjetima niskih cijena nafte i američkog embarga je nominalni BDP zemlje od 32 milijuna stanovnika 2017. iznosio 210 milijardi dolara. S druge strane, BDP izračunat prema paritetu kupovne moći je prošle godine bio 380 milijardi dolara. Ipak, tijekom razdoblja visokih cijena nafte je nominalni BDP zemlje 2012 i 2013. iznosio 330 milijardi dolara, što pokazuje veliku ovisnost zemlje o izvozu nafte, što znači da će ruska iskustva u prilagodbi sankcijama i diversifikaciji uvoza, kako bi se prevladala ova situacija, sigurno pomoći Caracasu.

embargoHugo Chavez
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
5 godine prije

Jako dobra vijest.

Son of Alerik
5 godine prije

Ruski ekspertni tim, bude li imao pristupa svim informacijama, može samo utvrditi do koje je mjere narasla venezuelanska ovisnost o Kini. Mogu također vidjeti jesu li sa svojim reprogramiranjem kredita Venezueli Kinezima dodatno olakšali posao na kompletnom preuzimanju venezuelanskih resursa.
Kad god se spominju američke sankcije Venezueli treba dodati i da više od 30% od ukupnog izvoza Venezuele otpada na SAD koje, za razliku od Kine, plaćaju cashom.
Mjere koje će ruski ekspertni tim ponuditi Maduru će vjerojatno biti iste one koje je proveo Putin. A to se neće svidjeti Maduru jer ni jedna neće uključivati ‘bolivarizam, chavizam, socijalizam’ i druga drvena željeza.

Son of Alerik
5 godine prije

Ovih dana je netko uspio pobrojati čak 74 (dolarska) milijardera u Rusiji.
U Rusiji 10 posto najbogatijih stanovnika posjeduje 82 posto bogatstva (vole lihvariti, to ti je).
U SAD bogataši posjeduju 76% ukupnog bogatstva
U Kini bogataši posjeduju 62% od ukupnog bogatstva i s četiri milijuna milijunaša (dolarskih) mogli bi napuniti prosječnu ex YU zemlju.
U Rusiji je od dolaska Putina bogatstvo kućanstava uvećano za osam puta i to samo do 2007.
Vidiš da lihvarenje, Putin i Kina i rast ukupnog bogatstva idu zajedno.

giordano bruno
5 godine prije

Rusi jedini brane ugnjeteni svet.

giordano bruno
5 godine prije

Da li su ti Najbogatiji u Rusiji dobili pomoc iz inostranstva da pokupuju Sve sto vredi u Rusiji i odakle je dolazila ta pomoc i koje su to zajednice.
Moramo malo biti precizniji da bi se razumelo vreme vladavine Boris Yeltsin.

Crodaemon
5 godine prije

Molim ljepo da nabrojite koje je USA sankcije uvele i koji embargo? Veneculea i dalje prodaje sirovu naftu u USA i uvozi nazad naftne derivate? Kakav bdb kakav paritet kupovne moci ako ti za kilo kruva triba vrica para. Te za kraj ma koje niske cijene nafte?

nije bitno tko
5 godine prije

E, sad nek Rusija u Venezuelu instalira svoje atomsko oružje i kako razlog navede opasnost od marsovaca.

Majk Majers
5 godine prije

Hmm, nadan se da nisu ka timovi Miltona Friedmana.

eu kolonija
5 godine prije

svaka gospodarska reforma kreće opremanjem I jačanjem obrambene I sigurnosne sposobnosti države. kada se steknu ovi preduvjeti onda se može na miru ići u gospodarske reforme. to znači da prvo treba u venecuelu ući ruski fsb I pokrenuti borbu protiv cia terorista. zatim ulaze ruski instruktori a onda moderni sustavi. to je garant da se amerika I njeni saveznici neće mješati u unutarnje stvari venecuele

Laki Topalović
5 godine prije

Tražim novije snimke iz Caracasa ili drugih gradova, trebao bih na španjolskom, ali nije baš da “kruha nemaju” https://www.youtube.com/watch?v=4IGWo7qNwOE

davor
5 godine prije

Za svaki američki tim diljem svijeta treba jedna ovakva ruska anti-doza. Jer inače ode sve u rodno mjesto.

luni lunovic
5 godine prije

zasto je izbrisan komentar zbog moga loseg jezika ili ili zbog ljudi iz venecuele koji drugacije misle

nestrpljivi
5 godine prije

ja ću reći samo da mi je osobno drago što se polako i zasad sigurno na raznima dijelovima ovog planeta neke države rješavaju dolara u međunarodnoj trgovini…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI