SAD se zavjetovale da će uništiti potencijalne iranske raketne pošiljke u Venezuelu te da će tako srušiti dva ”izgnanička” režima

Iranska raketna pošiljka
13 komentara

Dok je Teheran 18. listopada slavio istek embarga Ujedinjenih naroda na kupovinu i prodaju konvencionalnog oružja Irana, prema uvjetima rezolucije UN-a kojom je potvrđen JCPOA potpisan između Teherana i svjetskih sila 2015. godine, američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je na sankcije u slučaju bilo kakve prodaje oružja toj zemlji.

Sjedinjene Države upozorile su da će uništiti svaku potencijalnu pošiljku iranskih projektila dugog dometa  koji budu upućeni prema Venezueli, piše Fox News.

“Prijenos projektila velikog dometa iz Irana u Venezuelu nije prihvatljiv za Sjedinjene Države i neće se tolerirati niti dopustiti”, citiran je Elliott Abrams, specijalni predstavnik State Departmenta za Iran i Venezuelu.

Iako nije objasnio postoje li informacije koje ukazuju na neposrednu mogućnost takvih pošiljki, Abrams je tvrdio da je, kao što je Iran ranije objavio namjeru bavljenja prodajom oružja, Venezuela bila “očigledna meta”, budući da su dva “izgnanička režima već ranije imala odnos”.

“Venezuela plaća zlato za kupnju benzina od Irana, a u zemlji postoji iransko prisustvo. Venecuelsko je gospodarstvo propalo, pa je svaka zlatna pločica za Iran vrijedna desetke tisuća dolara, koji su potrebni Venezueli za hranu i lijekove,” rekao je američki predstavnik za Iran.

“Uložit ćemo sve napore kako bismo zaustavili isporuke raketa dugog dometa, a ako one nekako dođu do Venezuele ondje će biti uništene”, citiran je visoki službenik uprave, koji je to potvrdio.

Dužnosnik je tvrdio da bi Iran, budući da je isporučio rakete Hutima, mogao biti spreman to učiniti za Venezuelu i ostale kupce.

“Svaka isporuka iranskog oružja destabilizira Južnu Ameriku i Karibe, a posebno je opasna za susjede Venezuele, Brazil, Kolumbiju i Gvajanu”, rekao je američki dužnosnik.

Fox News citirao je starijeg kolegu iz Zaklade za obranu demokracija kako kritizira Iran zbog navodnog pribjegavanja raketama i terorizmu kao “ključnim komponentama sigurnosne politike”.

„Potencijalne iranske rakete ili vojne isporuke u Južnu Ameriku bit će glavni test administrativnog embarga na oružje Iranu. Rusija i Kina pomno će promatrati kako će na to odgovoriti Washington”, rekao je Behnam Ben Taleblu.

Ukinut embargo na oružje

Najnoviji događaji desili su se u vrijeme kada je embargo Ujedinjenih naroda na Iran za kupnju i prodaju konvencionalnog oružja, istekao 18. listopada, pretpostavljajući nuklearni sporazum zemlje sa svjetskim silama.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je, pozivajući se na rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti UN-a, da su prestala sva ograničenja za transport oružja u Iran. Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na Twitteru je pozdravio “važan dan za međunarodnu zajednicu”, koji je zaštitio JCPOA.

Iran je 2015. potpisao JCPOA s Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Sjedinjenim Državama, Njemačkom i Europskom Unijom, prema kojem je trebao smanjiti nuklearni program i smanjiti rezerve urana u zamjenu za smanjenje i olakšanje sankcija.

Dogovor je također obuhvaćao automatsko ukidanje embarga na oružje pet godina nakon usvajanja, ako Vijeće sigurnosti nije u međuvremenu poduzelo produženje ili dodatne mjere.

Trumpova administracija, koja se povukla iz JCPOA-e 2018. pozivajući se na navodna kršenja Teherana, pokrenula je oštru politiku teških sankcija protiv te zemlje.

SAD su također pokušale uvjeriti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na produljenje embarga. U svibnju se američki državni tajnik Mike Pompeo obvezao na “činjenje svega što je u njegovoj diplomatskoj moći” ne bi li doveo do produljenja zabrane UN-a, dok je u isto vrijeme američki specijalni predstavnik za Iran Bill Hook zaprijetio automatskim povlačenjem embarga. Međutim, sve predložene rezolucije Washingtona  bile su odbačene.

embargoiranJCPOAVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Kad ce Amerika, ili pod Trumpom, Obamom ili Bidenom prestati terorizirati cijeli svijet?
Pa nije svijet stvoren samo za USA i Israel?

nekoime
3 godine prije

Što ako Rusi objave kako će uništiti sve pošiljke raketa srednjeg dometa iz Amerike u Europu.

Duki
3 godine prije

Lako za Iranske raketice,a što će u ubiti sa Ruskim ??🖕💪

Max
3 godine prije

Ukoliko Iran bude htio Venezueli isporučiti Rakete (a ne znam zašto bi to činio jer Venezuela ima dovoljno oružja da se brani Zapadnog i Ruskog) On će to učiniti. Prema tome ovo su sprazne prijetnje temeljene na izmišljotinama.

burt
3 godine prije

Maduro je već pakirao zlato i pripremao se za odlazak s vlasti ali mu je glupan i klaun Trump svojom politikom omogućio da ostane na vlasti do danas a Trump umjesto da je iskoristio kaos ekonomske krize i covida u Iranu i Venecueli nije uveo pomorsku blokadu Venecuele nego je dozvolio da mu iranski tankeri ispred nosa nesmetano prevoze naftu u Venecuelu, zato je Trumpu i opala popularnost jer nije prepoznat kao mirotvorac i nema ništa od Nobelova nagrade za mir ali nije prepoznat ni kao čvrstorukaš jer su ga Maduro i Khamenei namagarčili sa ovom tankerskom igrom

3 godine prije zadnji put uredio burt
Buco
3 godine prije

Briga njih za Brazil i Kolumbiju, boje se oni da im ne roknu Miami ako budu dalje kuhali ili krenuli direktno na Venezuelu.
To je taman 1800 km a iranske rakete idu do 2000 km.
Ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe.

Neko ime
3 godine prije

Crvena linija je ugroza Gvajanaca od povampirenih Venecuelanaca…
Kajgod

Tomas
3 godine prije

““Venezuela plaća zlato za kupnju benzina od Irana, a u zemlji postoji iransko prisustvo. Venecuelsko je gospodarstvo propalo, pa je svaka zlatna pločica za Iran vrijedna desetke tisuća dolara, koji su potrebni Venezueli za hranu i lijekove,” rekao je američki predstavnik za Iran. “Uložit ćemo sve napore kako bismo zaustavili isporuke raketa dugog dometa, a ako one nekako dođu do Venezuele ondje će biti uništene”, citiran je visoki službenik uprave, koji je to potvrdio.” Ma šta kažeš?! Uništićete ih sa vašim papirnim brodovima ili nesposobnim klovnovima od vojnika? HAHAHAHAH

3 godine prije zadnji put uredio Tomas
Dokurčilomi
3 godine prije

Pa neka im ponude američko naoružanje po povoljnoj cijeni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI