Iran proglasio pobjedu nad SAD po isteku embarga UN na oružje

Iran Merkava tenk
16 komentara

Iransko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je pobjedu „multilateralizma, mira i bezbjednosti“, tvrdeći da je UN embargo na konvencionalno oružje efektivno istekao 18. oktobra, uprkos pritisku Washingtona da ponovo uvede sankcije.

„Od danas su sva ograničenja za prenos oružja, srodne aktivnosti i finansijske usluge u i iz Islamske Republike Iran i sve zabrane u vezi sa ulaskom ili tranzitom kroz teritorije država članica Ujedinjenih nacija, ranije nametnute određenom broju iranskih državljana i vojnih službenika, automatski ukinute“, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova u ponoć po lokalnom vremenu, 18. oktobra.

„Važan dan za međunarodnu zajednicu, koja je – uprkos zloćudnim naporima SAD, zaštitila Rezoluciju SB UN. 2231 i JCPOA“, dodao je u tvitu ministar spoljnih poslova Javad Zarif.

Prema Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA), nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine, UN embargo na oružje Iranu ističe 18. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 2231 Savjeta bezbjednosti.

Washington se trudio da spriječi ukidanje embarga, koji je 2007. godine uveo Savjet bezbjednosti, i tvrdio je da će biti uvedene„povratne“  sankcije prema sporazumu iz 2015. godine. Savjet bezbjednosti UN je široko osudio pritisak, čak su i evropski saveznici tvrdili da SAD nemaju zakonska ovlaštenja da pokrenu mehanizam, nakon što su se jednostrano povukle iz JCPOA 2018. godine.

Iako je Teheran proglasio da je sada slobodan da kupuje i izvozi oružje po svom nahođenju, primjetio je da je odbrambena industrija Islamske Republike samoodrživa i da neće biti oružja za “kupovinu”.

„Iranska doktrina odbrane zasniva se na snažnom oslanjanju na svoj narod i autohtone sposobnosti…“, dodaje se u saopštenju ministarstva. „Nekonvencionalnom oružju, oružju za masovno uništenje i kupovini konvencionalnog oružja nije mjesto u iranskoj doktrini odbrane.“

embargoiranSADUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zsphere
3 godine prije

Podizanje morala i pozitivne misli narodu, ne moze da skodi a moze da koristi. Dobar potez

Bosanac
3 godine prije

Iran, granici sa Azejrbedzanom i Armenion. Nasao sam na Sputniku, po meni odlican tekst za one koji zele da shvate situaciju tamo.

https://rs-lat.sputniknews.com/analize/202010191123616144-granate-prelecu-u-iran-na-cijoj-je-strani-teheran/

Ameri imaju svoje igrace i u Armeiji i u Azejrbedzanu, Rusi takodje. Ako tamo jace pukne najvise mogu izgubit Iran i Turska.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Davor drugi
3 godine prije

Nisam siguran da je pobjeda prava riječ, ali dobro… ako iranski vrh to tako vid, neka tako i bude, ali… Bit problema ni u kojem slučaju nije otklonjen, ako je domaća proizvodnja naoružanja i opreme dostatna, nemaju nikakvu namjeru neke kupovine od neke malo više sofisticirane tehnike, u tom slučaju istekom sankcija po Iran se u biti ništa ne mijenja, jer nekom naprednom tehnikom za izvoz i prodaju, a koja bi bila konkurentna na tržištu vojne opreme i tehnike, ne raspolažu. Ekonomija se ne sastoji samo iz trgovine oružjem, jednostrano uvedene sankcije od strane USA ostaju na snazi, i sva veća ekonomska poslovanja i razmjene u međunarodnoj trgovini će zbog straha od američkih sankcija za sve one koji na bilo koji način budu poslovali sa Iranom, jednostavno izostati. Po Iran nema nekih većih ekonomskoj poboljšanja zbog isteka embarga, kako i koliko dalje će se Iran moći nositi u takvoj izolaciji… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Max
3 godine prije

To zaista jest velika pobjeda Iranskog naroda. A mislim da interesa za kupnju stranog oružja (čitaj Ruskog ) ipak ima. Osobito SU 30 i S 400 ali Iran umnogome jest samodostatan

Buco
3 godine prije

Od svog oružja kao ilustraciju stavite baš izraelsku Merkavu sa iranskom zastavom 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI