fbpx

Iran proglasio pobjedu nad SAD po isteku embarga UN na oružje

Iran Merkava tenk

Iransko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je pobjedu „multilateralizma, mira i bezbjednosti“, tvrdeći da je UN embargo na konvencionalno oružje efektivno istekao 18. oktobra, uprkos pritisku Washingtona da ponovo uvede sankcije.

„Od danas su sva ograničenja za prenos oružja, srodne aktivnosti i finansijske usluge u i iz Islamske Republike Iran i sve zabrane u vezi sa ulaskom ili tranzitom kroz teritorije država članica Ujedinjenih nacija, ranije nametnute određenom broju iranskih državljana i vojnih službenika, automatski ukinute“, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova u ponoć po lokalnom vremenu, 18. oktobra.

„Važan dan za međunarodnu zajednicu, koja je – uprkos zloćudnim naporima SAD, zaštitila Rezoluciju SB UN. 2231 i JCPOA“, dodao je u tvitu ministar spoljnih poslova Javad Zarif.

Prema Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA), nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine, UN embargo na oružje Iranu ističe 18. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 2231 Savjeta bezbjednosti.

Washington se trudio da spriječi ukidanje embarga, koji je 2007. godine uveo Savjet bezbjednosti, i tvrdio je da će biti uvedene„povratne“  sankcije prema sporazumu iz 2015. godine. Savjet bezbjednosti UN je široko osudio pritisak, čak su i evropski saveznici tvrdili da SAD nemaju zakonska ovlaštenja da pokrenu mehanizam, nakon što su se jednostrano povukle iz JCPOA 2018. godine.

Iako je Teheran proglasio da je sada slobodan da kupuje i izvozi oružje po svom nahođenju, primjetio je da je odbrambena industrija Islamske Republike samoodrživa i da neće biti oružja za “kupovinu”.

„Iranska doktrina odbrane zasniva se na snažnom oslanjanju na svoj narod i autohtone sposobnosti…“, dodaje se u saopštenju ministarstva. „Nekonvencionalnom oružju, oružju za masovno uništenje i kupovini konvencionalnog oružja nije mjesto u iranskoj doktrini odbrane.“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere
Gost
Zsphere
4 mjeseci prije

Podizanje morala i pozitivne misli narodu, ne moze da skodi a moze da koristi. Dobar potez

Zsphere
Gost
Zsphere
4 mjeseci prije
Reply to  Zsphere

Jesi li ih popisao, mjerio, ekspert za terorizam? Ili ti to onako iz svoje glave pa sta bude

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije
Reply to  Zsphere

Svaka zemlja ima svoje grijehe.. Iranovi grijesi su malo zrno prema grijesima amerokenjaca i izraelaca.

P***!

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Sad nabave S-400 i rakete dugog dometa od S. Koreje i ameri mogu da kupe prnje sa BI. Kim je nedavno na paradi prikazao zanimljive igracke.

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Iran ce prvo avione nabavljat, tu su u deficitu.

Lee
Gost
Lee
4 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Tebi je dobro, tebe žena hrani.

P***!

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Iran, granici sa Azejrbedzanom i Armenion. Nasao sam na Sputniku, po meni odlican tekst za one koji zele da shvate situaciju tamo.

https://rs-lat.sputniknews.com/analize/202010191123616144-granate-prelecu-u-iran-na-cijoj-je-strani-teheran/

Ameri imaju svoje igrace i u Armeiji i u Azejrbedzanu, Rusi takodje. Ako tamo jace pukne najvise mogu izgubit Iran i Turska.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije

Nisam siguran da je pobjeda prava riječ, ali dobro… ako iranski vrh to tako vid, neka tako i bude, ali…
Bit problema ni u kojem slučaju nije otklonjen, ako je domaća proizvodnja naoružanja i opreme dostatna, nemaju nikakvu namjeru neke kupovine od neke malo više sofisticirane tehnike, u tom slučaju istekom sankcija po Iran se u biti ništa ne mijenja, jer nekom naprednom tehnikom za izvoz i prodaju, a koja bi bila konkurentna na tržištu vojne opreme i tehnike, ne raspolažu.
Ekonomija se ne sastoji samo iz trgovine oružjem, jednostrano uvedene sankcije od strane USA ostaju na snazi, i sva veća ekonomska poslovanja i razmjene u međunarodnoj trgovini će zbog straha od američkih sankcija za sve one koji na bilo koji način budu poslovali sa Iranom, jednostavno izostati.
Po Iran nema nekih većih ekonomskoj poboljšanja zbog isteka embarga, kako i koliko dalje će se Iran moći nositi u takvoj izolaciji pitanje je vremena.
Međutim nekako mi je neshvatljivo, kako ne uspjevaju kod USA konkurenata poput Kine i Rusije nikakvu ekonomsku suradnju, razmijenu ili bilo kakve poslove pokrenuti da se nekako pokrenu sa mrtve točke.
Ako ovako ostane, pitanje je samo vremena kada će doći do urušavanja sistema.

Kora
Gost
Kora
4 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

“Ako ovako ostane, pitanje je samo vremena kada će doći do urušavanja sistema.”

Pretpostavljam da ovdje govorite o situaciji u SAD-u.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kao prvo i glavno, neobično mi je drago da si opet ovdje i da pišeš pa kako god polemika završila, već odavno nisam pročitao neki komentar od tebe. Isprika ako sam što propustio.
Što se tiče situacije o kojoj sam pisao, iako sam apsolutno siguran, pronicljiva kakva jesi jako dobro znaš o kome je bila riječ, ipak ću odgovriti: riječ je o Iranu.
Iran se nalazi u jako teškim i neopravdano nametnutim sankcijama USA nakon njihovog izlaska iz ugovora, a kojeg se Iran bez ikakve sumnje pridržavao, a koje svakako nisu ni lake ni bezbolne po Iran i vjerujem da će zahtjevati mnogo truda i vještine da ih se ublaži. Kako sada stvari stoje, USA nema niti najmanju namjeru da ih ublažava, a što može uzročiti ekonomsku krizu i opće nezadovoljstvo s kojim USA računa da bi mogla izazvati promjene u Iranu. Vrijeme jednostavno radi za USA i kako ih to ništa ne košta, jednostavno mogu čekati da li će to polučiti nekim uspjehom.
Kakve posljedice i da li od tih sancija ima i USA gubitke, nisam siguran. Osim normalnih nadolazećih izbora u USA, nekih većih pormećaja po pitanju opstanka cijelog sistema, ja ne vidim.

Kora
Gost
Kora
4 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Hvala na dobrodošlici 🙂 Tu sam, pratim portal i komentare koliko stignem ali u posljednje vrijeme dosta je obaveza u “real life” pa ne mogu sama puno sudjelovati u raspravama 🤷‍♀️

A propos situacije u Iranu, htjela sam reći da ni u SAD-u “ne cvjetaju ruže” i da im sustav iznutra doslovno “puca po šavovima” iako mnogi promatrači (uključujući Vas) “ne vide nekih većih poremećaja”. Međutim, kad je riječ “pogledu izvana” na SAD, treba biti svjestan toga da (loša) situacija unutar države nije isto što i (uljepšano) predstavljanje države prema van, a što dobro odrađuju američki PR-ovci (iliti diplomacija i administracija). K tome, pogrešno je vjerovati da će “izvrstan PR” spasiti SAD od propadanja, a u to vjeruje Donald Trump koji je politiku vođenja države poistovjetio s biznisom sklapanja i raskidanja poslovnih ugovora. No to je ustvari potpuni (unutarnji) promašaj koji je u ovom trenutku SAD-u puno veća prijetnja od bilo kojeg vanjskog neprijatelja. I upravo aktualna američka politika najbolje pokazuje zašto državni dustavi koji počivaju na kapitalističkom uređenju i vodstvu kapitalista nemaju “bezbrižnu budućnost”. Drugim riječima, neovisno o svim poteškoćama i sankcijama, Iran je još uvijek u prednosti u odnosu na SAD, a tako će i ostati do daljnjeg 😉

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije
Reply to  Kora

Evo jedne točke gdje se slažemo, da je Trump businessman i da je to uveo u politiku, nema nikakve dvojbe. Kada je stupio na prijestolje dugo sam ga zvao businessman Trump.
Sto se Amerike tiče, uvijek turbulentna i ne fali im mnogo da se izađu na ulice, ali mogu ti reci, nacionalno veoma osvješceni i ja bih rekao ponosni. I kako se vidi, oni ne prave demonstracije da bi rušili i mijenjali sistem. Ovog momenta u svijetu, jako nezgodno vrijeme i problema na sve strane. Ali opet ti velim, sankcije su nešto jako ružno i bolno i još povrh svih problema. Volio bih da griješim.

Ndon
Gost
Ndon
4 mjeseci prije
Reply to  Kora

Naravno da se govori o terorističkoj perziji. Ode u komade.

Max
Member
Famed Member
Max
4 mjeseci prije

To zaista jest velika pobjeda Iranskog naroda. A mislim da interesa za kupnju stranog oružja (čitaj Ruskog ) ipak ima. Osobito SU 30 i S 400 ali Iran umnogome jest samodostatan

Jomla
Gost
Jomla
4 mjeseci prije
Reply to  Max

A ima ponešto ponuditi za izvoz…

Buco
Gost
Buco
4 mjeseci prije

Od svog oružja kao ilustraciju stavite baš izraelsku Merkavu sa iranskom zastavom 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik