Venezuela je već napadnuta, od medija, kroz propagandu i prijeti joj agresija

Tenk T-72 Venezuela parada
105 komentara

Kriza u Venezueli je ušla u treći tjedan. Danas su samoproglašenog predsjednika Juana Gauidoa priznale neke europske zemlje, koje su “režim” Nicolasa Madura proglasile nelegitimnim. Obratimo pozornost na terminologiju i vidjet ćemo iste pojmove koji su se koristili tijekom rušenja Gaddafija, Assada, Mubaraka, Janukoviča i drugih. Usput, Maduro je pretvoren u “tiranina koji otima i zatvara djecu”, a Venezuela je propala zato što je “režim sve nacionalizirao” i “komunistički zlikovci ne poznaju temeljne zakone ekonomije i financijskog poslovanja”.

Zaglušujuća buka dezinformacija je nadglasala istinu i da u Venezueli nikada ništa nikome nije bilo oteto, a država je vlasnik 1% poduzeća, među kojima su i naftna kompanija PDVSA i drugi strateški sektori kao što je elektroprivreda, rudarstvo, vode i slični.

Zvuči nevjerojatno, obzirom da Nicolas Maduro voli teatralne nastupe i vatrene govore, ali kada je u ožujku 2017. rekao “da je 98,5% tvrtki u Venezueli privatno, 0,5% mješovito i 1% poduzeća je javno”, govorio je istinu.

“Nikada naš projekt nije bio blizu bilo kojem modelu koji bi uskratio ili zabranio poslovanje privatnim tvrtkama, niti će ikada biti”, rekao je tada Maduro, prenosi El Nacional.

Onda pogledate Wikipediju, španjolsko izdanje, pojam “Categoría: Empresas de Venezuela”, dobro proučite sektor po sektor, pogledate što je državno, vlasništvo federalnih saveznih država i općina, a što u privatnom vlasništvu, pa shvatite da je u toj zemlji vlada neki vrlo čudan “komunistički režim”. Naravno, lakše je povjerovati objavama na Facebooku ili Twitteru samozvanih politologa ili kafanskih stručnjaka za strukturu gospodarstva Venezuele, jer tko će gubiti vrijeme s jezikom meksičkih sapunica u brdu podlinkova koji vas vode na tablice registra venezuelanskih tvrtki. Puno je lakše upaliti pametni telefon i bez ikakve provjere vjerovati u objave na Facebooku.

Ali zaboravljamo da su u Venezueli, osim što vlada nije znala upravljati ni s tih 1% ili nešto više tvrtki, ovog trenutka sve glasniji ratni bubnjevi. Mnogi to na Zapadu promatraju ravnodušno, a kada zauzmu stranu onda podržavaju “demokratsku oporbu” koja se bori protiv surovog režima. Baš kao što je bilo s Gaddafijem i Assadom na početku, dok nije raskrinkana i uništena propaganda protiv sirijske vlade i vojske.

Mnogi od onih koji tako misle, tako su mislili i prije, i ne vide, osim talijanske vlade, da se trenutno suočavaju s još jednom vojnom operacijom. Agresor je isti, onaj koji već bombardirao desetke nacija proteklih nekoliko godina, koji je blokirao sredstva suverenih naroda i izolirao njihove medije i mogućnost komunikacije. Ako se dogodi najgore, isti ti će reći kako nisu znali ili su im bili predočeni lažni podaci i lažna izvješća inozemnih obavještajnih agencija, koje su ih dobile od treće strane. U najboljem slučaju će netko od hakera WikiLeaksa probiti sustave zaštite tajnih datoteka, nakon čega će se svi posipati pepelom po glavi.

Ali cijena svrgavanja Madura je visoka. Građanski rat, potpomognut inozemnom agresijom, sigurno bi odnio nekoliko stotina tisuća života. To naše antikomuniste, koji grme protiv najprivatiziranijeg “komunističkog” gospodarstva na svijetu, kao da nije briga.

Međutim, mogućnost agresije je više nego realna opcija. Za razliku od 2002. godine, kada je Bushova administracija radila tajno na potpori državnom udaru protiv Chaveza, Trump to radi usred bijela dana i laže, iako zna da laže.

Donald Trump
FOTO: Donald Trump

Kada je Donald Trump u kolovozu 2017. spontano uzviknuo da “neće isključiti vojnu opciju” u Venezueli, njegovi su savjetnici ostali bez riječi. Ubrzo nakon toga je Bijela kuća objavila priopćenje u kojem je otkriveno kako je američki predsjednik odbio telefonski poziv od strane predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Trumpove izjave su iznenadile čak i Caracas, koji se navikao na šutnju Washingtona prema vođama Venezuele.

Tko duže vrijem prati ovaj sukob, sjetit će se da se predsjednik George W. Bush tijekom svog mandata čvrsto držao politike izbjegavanja izgovaranja imena Huga Chaveza. Obama je bio jedini američki predsjednik koji se rukovao s Chavezom tijekom summita na vrhu Amerika u Trinidadu i Tobagu 2009. Međutim, unatoč zahtjevima. Venezuele bilateralni sastanci i formalni razgovori čelnika dvije zemlje nikada nisu održani.

Umjesto normalizacije odnosa između Washingtona i Caracasa, Obama je pojačao agresivnu agendu protiv Venezuele, nastavljajući sukob koji je pokrenut tijekom Busheve administracije. Obama je proglasio Venezuelu “neobičnom i izvanrednom prijetnjom” nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država i taj mu je dekret omogućio da uvede sankcije protiv dužnosnika latinoameričke zemlje i Venezuelu proglasi za “neprijateljsku” zemlju.

Treba imati na umu da je tekuća operacija smjene vlade Nicolasa Madura oborila rekord vlada Georgea W. Busha i Baracka Obame. Baš kao što je Obama nastavio jačati agresiju koju je protiv Venezuele počeo njegov prethodnik, George W. Bush, koji je financirao i podržao državni udar protiv Chaveza 2002. godine i naknadne izborne intervencije i napade na njegovu vladu, Trump sada vodi operaciju protiv Caracasa i gura je do krajnje točke.

Čak i uz ekonomsku krizu u zemlji i široko nezadovoljstvo upravom Madura, nemoguće je ignorirati masovne mehanizme uplitanja Sjedinjenih Država u poslove Venezuele u posljednjih 20 godina. Ono što Venezuela danas proživljava korijene ima u ekspanzivnom procesu infiltracije i kolaboracionizma određenih sektora društva s inozemnim agenturama, a sve s ciljem slabljenja potpore vladi.

Multimilijunsko financiranje stotina nevladinih organizacija u Venezueli, od kojih su mnoge stvorene kako bi potaknule sukob u zemlji i prosljeđivale novac opoziciji, kao i strateško savjetovanje i obuka političkih stranaka, studentskih i omladinskih skupina ili medija od strane agencija poput USAID-a i NED-a, služilo je za izgradnju imidža velikog protuvladinog pokreta i istovremeno je slabilo podršku u provladinim sektorima.

Maduro i Chavez iza
FOTO: Nicolas Maduro

Treba biti iskren pa priznati da su za ovo krivi i Hugo Chavez i Nicolas Maduro, jer nisu bili oprezni i dozvolili su da po Venezueli rovare ne samo obavještajci iz američkog veleposlanstva, nego more agenta koje su plaćali i još uvijek plaćaju USAID, NED, čak i DEA sa svojim lažnim ratom protiv droge.

Sve to, uz zaista lošim ekonomskim upravljanjem Madurove vlade, nekontroliranom korupcijom i neuspjehom da se prihvate različita mišljenja i kritike unutar Chavezovog pokreta, dovelo je zemlju do neodržive točke. I tu nastupa Donald Trump.

Trump je prvi američki predsjednik koji je izravno otvorio pitanje Venezuele i pokrenuo plan državnog udara. Trump je iskren i beskrupulozan predsjednik. On ne skriva svoje stavove ni namjere. U kolovozu 2017. je na privatnom sastanku sa svojim državnim tajnikom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost američki predsjednik pitao zašto jednostavno ne napadnu Venezuelu i svrgnu Madura.

Njegovi savjetnici, iznenađeni pitanjem, morali su objasniti da bi vojna intervencija mogla dovesti do ozbiljnije situacije i, uz to, izazvala bi odbacivanje Sjedinjenih Država u regiji. Oba savjetnika koja su sudjelovala u tom razgovoru, Rex Tillerson i general H.R. McMaster, podnijeli su ostavke na svoja mjesta 2018. godine.

Sada Trump ima mnogo bliskiji tim. Ratni jastreb John Bolton, koji traži sukob bilo gdje, zamijenio je generala McMastera na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost, a Mike Pompeo, bivši šef CIA-e i također zagovornik intervencija, postao je državni je tajnik. Obojica su gurali agresivni stav prema Venezueli do završne faze državnog udara. Ovih je dana Bolton čak priznao da je cilj Bijele kuće osigurati da rezerve nafte Venezuele završe u rukama američkih tvrtki.

Pod njegovim tutorstvom je Elliott Abrams, veteran prljavih ratova u Srednjoj Americi, imenovan za posebnog izaslanika za Venezuelu. Osim toga, Abrams je osuđen kao kriminalac zbog uloge u skandalu Iran-Contra, a bio uključen u državni udar protiv Chaveza 2002. godine, kada je osobno nadgledao operaciju, koordinirajući s oporbom. Njegova prisutnost sada kao supervizora i koordinatora plana protiv Venezuele je jasan pokazatelj da je sve isplanirano i SAD neće odustati. Trump je dao zeleno svjetlo za smjenu vlade u Venezueli i koristit će vojnu silu, ako bude potrebno.

Ovih dana su dužnosnici State Departmenta priznali su da je dolazak Juana Guaidóa i njegova spremnost da preuzme vodstvo opozicije “posljednji nužan dio” za nastavak državnog udara. Agencija AP je otkrila da je Guaidó imao nekoliko sastanaka s Trumpovom vladom u mjesecima koji su prethodili njegovom “samoproglašenju” za predsjednika, te da je dobio punu potporu SAD-a, Kanade, Europske unije i velikog dijela Južne Amerike.

Stoga ne bismo trebali biti iznenađeni izjavama Trumpa, njegovog potpredsjednika Mikea Pencea i državnog tajnika Mikea Pompea, kao i drugih predstavnika vlade i američkog establišmenta, koji podupiru Guaidóa i njegovu namjeru da preuzme vlast u Venezueli. Logično je da Guaidó ne djelovao na takav način, s takvim samopouzdanjem, da nije siguran u potporu Sjedinjenih Država, uključujući vojnu.

Boltonova “slučajna” objava o slanju “5000 vojnika u Kolumbiji”, fraza napisana u njegovim bilješkama tijekom konferencije za novinare u Bijeloj kući na kojoj se govorilo o najnovijim sankcijama uvedenim protiv Venezuele i njene naftne industrije, što bi moglo paralizirati zemlju, ne samo Madura i njegovu vladu, potvrđuje da je vojna operacija već u tijeku.

FOTO: John Bolton i 5000 vojnika u Kolumbiji

“Slučajno” se izaslanstvo viših časnika Južnog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država sastaje u Kolumbiji i razmatra situaciju na granici s Venezuelom. Prije deset godina je Pentagon  već povećao svoju vojnu nazočnost u Kolumbiji, ne skrivajući eksplicitnu namjeru moguće vojne operacije u borbi protiv “stalne prijetnje antiameričkih vlada”, što može biti samo Venezuela.

Pentagon održava vojnu prisutnost i na samo 50 kilometara od karipske obale Venezuele, u Curacau i Arubi, a nedavno je sklopio sporazum o vojnoj suradnji s Brazilom, susjedom Venezuele na jugoistočnoj granici. Tako su Sjedinjene Države vojno okružile Venezuelu, a ako žele izvršiti vojnu intervenciju, sve je spremno.

Za razliku od 2002. godine, kada je Bushova administracija radila tajno da promovira državni udar protiv Chaveza, Trump to radi usred bijela dana. Dakle, ako je sve navedeno činio besramno otvoreno, možemo samo zamisliti dubinu tajnih akcija koje su već u tijeku.

Ipak ne treba se pomiriti s činjenicom da su je Washington dobio ovu bitku i da je odlazak madura pitanje vremena.

Danas je Nicolas maduro posjetio glavni grad države Aragua i tamošnju vojnu akademiju i bazi padobranskih postrojbi zrakoplovnih snaga Venezuele. Prethodno je pješice prošao gradom, nakon čega je održana svečanost povodom 27. obljetnice pobune vojnika 4. veljače, koja se slavi kao Nacionalni dan dostojanstva.

Maduro je najavio kako će njegova vlada započeti prikupljanje potpisa kojim se odbija mogućnost američke vojne intervencije.

“Postoje oni koji Venezueli prijete vojnom intervencijom. Pozivam građane Venezuele da od sljedeće srijede počnu veliki nacionalni dan za prikupljanje potpisa svih venecuelanskih naroda i da ih predaju Bijeloj kući”, rekao je Maduro.

Također je osudio prijetnje ratnih huškača američkog predsjednika Donalda Trumpa i rekao da one predstavljaju kršenje normi utvrđenih u Povelji Ujedinjenih naroda.

“Ja nema što skrivati ni uljepšavati. Prijetnje Donalda Trumpa krše Povelju UN-a koja zabranjuje prijetnje uporabom sile ili uporabu sile protiv bilo koje zemlje na svijetu. Hrabri ratni huškači krše međunarodne zakone, jer nisu uspjeli provesti državni udar u Venezueli”, kazao je Maduro.

Također je pozvao vlade međunarodne zajednice da odbace prijetnje moguće američke vojne intervencije u latinoameričkoj zemlji.

“Venezuela poziva sve neovisne vlade svijeta da se izjasne o prijetnji Donalda Trumpa protiv Venezuele”, kazao je Maduro.

Tijekom svog govora je Maduro optužio Trumpa da je objavio rat njegovoj zemlji zbog prirodnih resursa, kao i zbog utjecaja kojeg je Chavez imao u regiji, ali je uvjerio okupljene da, unatoč tim prijetnjama, neće moći provesti državni udar.

“Ovdje ću biti šest godina koje me sljeduju”, rekao je Maduro.

Ove izjave i drugo veliko javno okupljanje u društvu pristaša i vojske u samo dva dana dolaze nakon što je predsjednik Trump rekao da je upotreba američke vojske u Venezueli jedna od opcija.

Dolazak Madura u Aragvu bez sumnje ima veze s generalom zrakoplovstva Franciscom Yanezom, kojij e otkazao poslušnost Maduru i pozvao druge pripadnike vojske da podrže Guaidóa. Na internetskoj stranici visokog zapovjedništva je naveden kao čelnik strateškog planiranja zrakoplovnih snaga i današnja proslava Nacionalnog dana dostojanstva u društvu časnika i vojnika zrakoplovstva je poruke da je u vojsci, barem za sada, još uvijek sve pod kontrolom. Podsjetimo, oružane snage Venezuele su presudne za svrgavanje Madura i bez potpore vojske prevratu su svi napori uzaludni.

Categoria:Empresas de Venezuela / El-Nacional / AP

 

Hugo ChavezSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
105 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

“I was elected by a democratically impeccable parliament and I was sacked by a man who now only has four members of the parliament in #Catalonia. This double standard is shameful for Europe.” Former Catalan President ⁦@KRLS⁩ interview with @AP https://t.co/nGCf6x5P7T
— Catalonia America Council (@catamcouncil) February 4, 2019

čokolino
5 godine prije

They lied to you about Vietnam.
They lied to you about Iraq.
They lied to you about Syria.
They lied to you about Honduras.
They lied to you about Libya.
So why would you believe what they’re saying about Venezuela?
Dr. Jill Stein

Tom
5 godine prije

Potjerati doplomate svih zemalja koji podrzavaju puciste i sve strane nevladine organizacije i naoruzat dobrovoljce pohapsit puciste
Ovo je nova ukrajna

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Revolucionare u patikama i farmericama željne slobode,demokratije ,hljeba i toalet papira imamo
Medijski lavež i zavijanje imamo- čuj: Maduro prijeti građanskim ratom..?? dakle,laž koja je sasvim dovoljna.
Prijatelje Venecuele imamo ,nisu još uvijek toliko brojni ali riješiti će se i to.
Treba nam jos “venecuelanski opservatorij za ljudska prava ” negdje u San Hoze ili Limon u Kostariki i to je to.

Riddick
5 godine prije

To sto su na odgovorna mesta u vladi dosli “jastebovi” umesto strucnih i promisljenih ljudi i to sto je predsednik neotesan, prostak i populista nece samo naskoditi Venecueli vec i SAD, nisu bez veze Obama i Bush izbegavali Venecuelu.
Cini mi se da je Tramp samo podmazao ovaj tobogan kojim klize SAD.
Nek je sa srecom gradjanima Venecuele , sta god izaberu nece im biti lako…

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

HRT je preveo lavrova da je rekao da je poražavajuće da zapadne sile podržavaju promjenu režima (ili tako slično). Mene zanima je li lavrov upotrijebio bas riječ režim?

jupiter
5 godine prije

nece oni uci sa vojskom….mozda gadjaju iz daljine….nema sanse….

Miki maus
5 godine prije

Neznam koliko je firma u drzavnom vlasnistvu Venezuele, ali ako je nafta 90% prihoda drzave, a PDVSA je drzavna, sta ce ti ista drugo? Jasno da im nije lako sa tolikim pritiskom US, nije ni Kubi, pa opstaju, a nemaju naftu. Nije ni Iranu lako, pa ekonomska situacija nije ni blizu losa kao u Venezueli. Ocito je da, koliko zbog US, toliko i zbog njih samih su u takvoj ekonomskoj situaciji.

Kažun
5 godine prije

Tko je ova kreatura na slici???Liči mi na budaletinu iz crtića Zekoslav Mrkva koju Zeko uvijek prevesla ?.
Ili je starija sestra Gine Haspel,sa brkovima?

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Evo nešto sam pogledao na HRT-u vezano za Venecuelu.Svaka čast komšije! Moram priznati da za 10 eura pretplate dobijete vrhunsko smeće.Bez uvrede,naravno….

shumadinac
5 godine prije

Prvo i osnovno: Oliver Stoun: “Gospodine Putine da li ste zadovoljni dolaskom Trampa na mesto predsednika SAD?” Putin: “Američki predsednici su dolazili i odlazili ali je politika uvek ostajala ista. Mislim da tek kada dođu na tu poziciju shvate veličinu i inertnost birokratskog sistema kojim treba da upravljaju.” Od početka pričam da je Tramp doveden da odradi svoj deo posla – kao i svi njegovi predhodnici. Da bi znali šta je njegov posao moramo sliku sagledati šire. Rusija i Kina su počele da šire uticaj van svojih granica. Američka ekonomija (dolar) je takođe napadnuta. Demokratija kao oruđe je izgubila nekadašnju moć. To znači da SAD više nema šta da čeka. Više ne može slobodno da parazitira na ostatku planete, ni meki sistemi pritiska više nisu efikasni – vreme je za “tvrde”. Politički pučevi više nemaju potrebnu snagu, dolazi vreme brutalne sile. “Prijetnje Donalda Trumpa krše Povelju UN-a koja zabranjuje prijetnje… Čitaj više »

nizzde
5 godine prije

Zanima me šta su Rusi dopremili u Venezuelu u 12 mjesecu kada su sletjeli sa 2 strateška bombardera i transportnim avionom ,mislim da su Rusi odavno znali za plan Amera i da neće lako pustiti Venezuelu.

burt
5 godine prije

taj čovjek umjesto da se polako pakira i priprema za odlazak u neku za njega prijateljsku državu u kojoj će biti siguran on javno priča budalaštine, krivi su mu ovi i oni, možda se i on hoće junačit i odbit ultimatum kako su to učinili Saddam, Uday i Qusay koji nisu htjeli napustiti Irak u roku 48 sati koje im je 2003 dao Bush mlađi u ultimatumu a zna se kako su ta trojica završili

čokolino
5 godine prije

BALKAN EXPRESS………….
“Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćili su da je Hrvatska među zemljama Europske unije koje priznaju Juana Guaidoa za predsjednika Venezuele.
Snažno osuđuju ”kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja”.
Ministarstvo u priopćenju navodi da žele mirno i demokratsko rješenje ”u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele”.

Alen
5 godine prije

Putin bi mogao reći: uđete li u Venecuelu, mi ulazimo u Ukrajinu odriješenih ruku, pošto međunarodno pravo više ne postoji. Kao da smo se vratili u vrijeme Münchenske konferencije 1938.

Kažun
5 godine prije

I Qasem Soleimani, zapovjednik Quds snaga dao je petama vjetar,kada je čuo da dolaze Murrican ?,

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Prvi Gadovi sa Balkana iz Zagrebackog MVEP su se potrudili priznati prije nego li su procitali svijeze izvijestaje.

Ivo
5 godine prije

Ukoliko vojska bude čvrsto na strani legitimne Madurove vlade, američki psi neće intervenirati, bar ne direktno. To je sigurno. Što se tiče ekonomije, ne poznajem intimno dobro tamošnju situaciju, ali svakako moraju ići na nacionalizaciju svih tvrtki preko 100 zaposlenih bez odgađanja, pogotovo u prehrambenom sektoru, s obzirom da su oligarsi 95% na strani amera, i svjesno sabotiraju ekonomiju. Što se tiče korupcije, ona je endemična u mnogim južnoameričkim državama, Venecuela sigurno nije izuzetak, i sigurno nije gora od Hrvatske. Ono što pri tome mnogi ne uzimaju u razmatranje je činjenica da je usa najkorumpiranija od svih država u obje amerike, ali to ne dolazi do izražaja zbog dobre medijske propagande s jedne strane, i činjenice da se dio domaćih problema rješava pljačkom i otimanjem od drugih zemalja, zbog čega se još uvijek uspijeva kupiti socijalni mir i spriječiti gladovanje dobrog dijela stanovništva. O najrepresivnijem policijsko-zatvorskom aparatu na svijetu, koji… Čitaj više »

deki
5 godine prije

Kako sam i pre nekoliko dana pisao najveca greska Venecuele ali i njenih saveznika je taj sto se na isti brutalni nacin medijski ne blati Amerika.I najveca greska je sto ne kopiraju medijske napade tj.ne izvode kontra napade na isti nacin kao i oni.Maduro bi trebao da reaguje na sve ove evropske zemlje koje su podrzale ovog novog presednika,tako sto bi rekao od danas ja ne priznajem presednika Francuske,vec naprimer Mari le Pen,u Holandiji ne priznamo Rutte,vec Wildersa,i tako dalje ,i da im otkaze boravak u svojim ambasadama. Ne mogu da verujem da ce amerikanci opet medijski na tako jeftinu foru pridobiti stanovnistvo jedne zemlje u ovom slucaju Venecuele.Desava se to da sada kao Amerikanci posto demokratski brinu za gladne,zedne i bolesne gradjane Venecuele,zele da posalju humanitarnu pomoc raznim konvojima i ta pomoc je vec kao na kolumbijsko-venecuelanskoj granici.Maduro to naravno odbija,jer na tim granicama je vojska Madura koja stiti… Čitaj više »

giordano bruno
5 godine prije

Na Wikipediji pise da Venecuela ima dva Predsednika • President Nicolás Maduro Juan Guaidó. Kada su pre stigli ovo da napisu, ali to govori koliko je to bitno staviti na internetu. Kod nas u Regionu su izazvali rat kako bi pokazali da su USA i Britanija veci prijatelji nama od nas samih. A mi smo svi redom Sloveni, a oni su Anglosasi, gde je tu logika, ali smo naseli, zbog prodanih dusa, kojima su vaznije funte sterlinga od vlastitog naroda.. I jos uvek se neki pitaju zasto je izbio rat na Balkanu, rat je izbio da se nikada ne bi ujednili protiv zapadnih korporacija koje svugde u Svetu izazivaju rat, vec da vecno zivimo u mrznji. U Venecueli nemaju versku komponentu, gde bi mogli da pocepaju narod, a i Rusija i Kina su nadrasle USA i vazale. Ostaje samo vojska, ako pogledamo Siriju bilo je u pocetku prebega, dok Rusija… Čitaj više »

Omega
5 godine prije

Venezuela propada već 20 godina, trenutno su ljudi gladni, tri milijuna ih je pobjeglo iz države, kriminal je ogroman,korupcija na svim razinama, država ne funkcionira niti u jednom segmentu, ali to nije bitno za analize, fućkaš narod samo geopolitika…

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Jebena EU i sve drzave kojima se vanjska politika kreira u Washingtonu.
Nece biti druge nego narod vlast u ruke naroda pa gamad prvo premlatiti kolcima a potome na kolce nabiti i ostaviti vranama da dovrse posao.

spartak
5 godine prije

Vidim da svi komentatori osuđuju USA, što je u redu, Ali, nije usanski režim jedini krivac. Nije lopov jedini koji krade, već i onaj koji mu drži ljestve, Mnogo je kompradora u Latinskoj Americim u Kolumbiji, Brazilu itd koji su isto tako banditi kao i i gringosi. Mnogo je anglocionista među vazalima i usanskim čmaroljupcima u Europi, koji su jednako toliko krivi za ovu pljačku Venezuele koja se sprema. Pa čak i mi “obični” Europljani smo na neki način sukrivci. Je li igdje u EU organiziran ijedan skup potpore legitimnoj vladi Venezuele? Nije. Je li itko digao glas protiv svojih protunarodnih vlada koje priznaju onog usanskog pajaca? Nije. Svi smo mi krivi, jer smo dopustili da budemo – nemoćni. Da ne možemo učiniti ništa protiv slijepog mehanizma politikantske demonkracije koja nam je onemogućila djelovanje. I koja djeluje u NAŠE IME, što je najstrašnije licemjerje koje smo stvorili. TO je ono… Čitaj više »

Brainstorm
5 godine prije

toliko price i tekstova o venecueli a meni apsolutno nista nije jasno.
sve sto sam uspio saznati iz tekstova i komentara je:
-drzava odredjuje privatnim proizvodjacima maksimalnu cijenu po kojoj smiju prodavati
-izgradili su stotinjak tisuca kuca koje su podijelili siromasnima
proizvodi li ta venezuela ista? jesu li posijali ozimu psenicu, pripremaju li sadnju krumpira, imaju li ikakvu industriju osim zastarjele naftne, peku li pekare kruh, jesu li zaposleni, sto izvoze, sto uvoze? ovdje price o politici a uzrok problema je u ekonomiji. jesu li samodostatni bar u proizvodnji hrane i namjestaja?
zasto im se dogadja inflacija? neka podijele place i drzavne rashode onoliko koliko prikupe poreza.

Be be
5 godine prije

Americko ludilo i pohlepa prelazi vec kriticnu masu i sada je zanimljivo kako eu pudlice i uhljebi klimaju glavama tome ludilu. Pitanje od miljon kuna, sto je opasnije za planetu jenki ludilo ili klimanje pudlica ?

Duduk
5 godine prije

Šupcii od zemalja poput Hrvatske koja nema svoj stav ni svoju politiku Vjerojatno svako jutro MVP i predsjednica države dobiju naputke što im je činiti tog dana ,pa su tako jučer ujutro dobili narrdjenje da priznaju.onog američkog agenta za legitimnog predsjednika Venezuele. Slično tome su odmah po održavanju uličnih demonstracija u Siriji pronašli nekog uličara porijeklom Sirijaca i priznali ga kao jedinog predstavnika Sirije,a dotadašnjeg veleposlanika istjerali iz Zagreba
Mada je tada Adsad bio u priličnoj opasnosti,odmah je otjerao Inine radnike iz Sirije i odzro im nalazišta nafte a ambasadora opalio nogom u stražnjicu.
Tako je Hrvatska izgubila naftna polja u Siriji ,a obraz nije nikad ni imala,a Sada eno još Asada kao predsjednika Sirije.Neznam samo jesu li onog uličara sirijskog porijekla istjerali iz ambasade i ponovno vratili legitimnog predstavnika Asadovog režima

Fitcher
5 godine prije

Ovo je stravično. Znaju da rapidno gube moć u svijetu i sad su pale sve maske. Sad otvoreno prijete svima tko im se usudi suprostaviti. Što prije Amerika propadne to bolje jer ovako će ovi luđaci stvarno započeti 3. svj. rat. A u što se EU pretvorila je tako sramotno. Odnos EU prema Americi je isti kao Hrvatske prema EU. Potpuno poltronski i sluganski.

Pajo
5 godine prije

Kao da je Hr stvarno drzava kao i ostale u regionu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI