fbpx

Venezuela je već napadnuta, od medija, kroz propagandu i prijeti joj agresija

Tenk T-72 Venezuela parada

Kriza u Venezueli je ušla u treći tjedan. Danas su samoproglašenog predsjednika Juana Gauidoa priznale neke europske zemlje, koje su “režim” Nicolasa Madura proglasile nelegitimnim. Obratimo pozornost na terminologiju i vidjet ćemo iste pojmove koji su se koristili tijekom rušenja Gaddafija, Assada, Mubaraka, Janukoviča i drugih. Usput, Maduro je pretvoren u “tiranina koji otima i zatvara djecu”, a Venezuela je propala zato što je “režim sve nacionalizirao” i “komunistički zlikovci ne poznaju temeljne zakone ekonomije i financijskog poslovanja”.

Zaglušujuća buka dezinformacija je nadglasala istinu i da u Venezueli nikada ništa nikome nije bilo oteto, a država je vlasnik 1% poduzeća, među kojima su i naftna kompanija PDVSA i drugi strateški sektori kao što je elektroprivreda, rudarstvo, vode i slični.

Zvuči nevjerojatno, obzirom da Nicolas Maduro voli teatralne nastupe i vatrene govore, ali kada je u ožujku 2017. rekao “da je 98,5% tvrtki u Venezueli privatno, 0,5% mješovito i 1% poduzeća je javno”, govorio je istinu.

“Nikada naš projekt nije bio blizu bilo kojem modelu koji bi uskratio ili zabranio poslovanje privatnim tvrtkama, niti će ikada biti”, rekao je tada Maduro, prenosi El Nacional.

Onda pogledate Wikipediju, španjolsko izdanje, pojam “Categoría: Empresas de Venezuela”, dobro proučite sektor po sektor, pogledate što je državno, vlasništvo federalnih saveznih država i općina, a što u privatnom vlasništvu, pa shvatite da je u toj zemlji vlada neki vrlo čudan “komunistički režim”. Naravno, lakše je povjerovati objavama na Facebooku ili Twitteru samozvanih politologa ili kafanskih stručnjaka za strukturu gospodarstva Venezuele, jer tko će gubiti vrijeme s jezikom meksičkih sapunica u brdu podlinkova koji vas vode na tablice registra venezuelanskih tvrtki. Puno je lakše upaliti pametni telefon i bez ikakve provjere vjerovati u objave na Facebooku.

Ali zaboravljamo da su u Venezueli, osim što vlada nije znala upravljati ni s tih 1% ili nešto više tvrtki, ovog trenutka sve glasniji ratni bubnjevi. Mnogi to na Zapadu promatraju ravnodušno, a kada zauzmu stranu onda podržavaju “demokratsku oporbu” koja se bori protiv surovog režima. Baš kao što je bilo s Gaddafijem i Assadom na početku, dok nije raskrinkana i uništena propaganda protiv sirijske vlade i vojske.

Mnogi od onih koji tako misle, tako su mislili i prije, i ne vide, osim talijanske vlade, da se trenutno suočavaju s još jednom vojnom operacijom. Agresor je isti, onaj koji već bombardirao desetke nacija proteklih nekoliko godina, koji je blokirao sredstva suverenih naroda i izolirao njihove medije i mogućnost komunikacije. Ako se dogodi najgore, isti ti će reći kako nisu znali ili su im bili predočeni lažni podaci i lažna izvješća inozemnih obavještajnih agencija, koje su ih dobile od treće strane. U najboljem slučaju će netko od hakera WikiLeaksa probiti sustave zaštite tajnih datoteka, nakon čega će se svi posipati pepelom po glavi.

Ali cijena svrgavanja Madura je visoka. Građanski rat, potpomognut inozemnom agresijom, sigurno bi odnio nekoliko stotina tisuća života. To naše antikomuniste, koji grme protiv najprivatiziranijeg “komunističkog” gospodarstva na svijetu, kao da nije briga.

Međutim, mogućnost agresije je više nego realna opcija. Za razliku od 2002. godine, kada je Bushova administracija radila tajno na potpori državnom udaru protiv Chaveza, Trump to radi usred bijela dana i laže, iako zna da laže.

Donald Trump

FOTO: Donald Trump

Kada je Donald Trump u kolovozu 2017. spontano uzviknuo da “neće isključiti vojnu opciju” u Venezueli, njegovi su savjetnici ostali bez riječi. Ubrzo nakon toga je Bijela kuća objavila priopćenje u kojem je otkriveno kako je američki predsjednik odbio telefonski poziv od strane predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Trumpove izjave su iznenadile čak i Caracas, koji se navikao na šutnju Washingtona prema vođama Venezuele.

Tko duže vrijem prati ovaj sukob, sjetit će se da se predsjednik George W. Bush tijekom svog mandata čvrsto držao politike izbjegavanja izgovaranja imena Huga Chaveza. Obama je bio jedini američki predsjednik koji se rukovao s Chavezom tijekom summita na vrhu Amerika u Trinidadu i Tobagu 2009. Međutim, unatoč zahtjevima. Venezuele bilateralni sastanci i formalni razgovori čelnika dvije zemlje nikada nisu održani.

Umjesto normalizacije odnosa između Washingtona i Caracasa, Obama je pojačao agresivnu agendu protiv Venezuele, nastavljajući sukob koji je pokrenut tijekom Busheve administracije. Obama je proglasio Venezuelu “neobičnom i izvanrednom prijetnjom” nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država i taj mu je dekret omogućio da uvede sankcije protiv dužnosnika latinoameričke zemlje i Venezuelu proglasi za “neprijateljsku” zemlju.

Treba imati na umu da je tekuća operacija smjene vlade Nicolasa Madura oborila rekord vlada Georgea W. Busha i Baracka Obame. Baš kao što je Obama nastavio jačati agresiju koju je protiv Venezuele počeo njegov prethodnik, George W. Bush, koji je financirao i podržao državni udar protiv Chaveza 2002. godine i naknadne izborne intervencije i napade na njegovu vladu, Trump sada vodi operaciju protiv Caracasa i gura je do krajnje točke.

Čak i uz ekonomsku krizu u zemlji i široko nezadovoljstvo upravom Madura, nemoguće je ignorirati masovne mehanizme uplitanja Sjedinjenih Država u poslove Venezuele u posljednjih 20 godina. Ono što Venezuela danas proživljava korijene ima u ekspanzivnom procesu infiltracije i kolaboracionizma određenih sektora društva s inozemnim agenturama, a sve s ciljem slabljenja potpore vladi.

Multimilijunsko financiranje stotina nevladinih organizacija u Venezueli, od kojih su mnoge stvorene kako bi potaknule sukob u zemlji i prosljeđivale novac opoziciji, kao i strateško savjetovanje i obuka političkih stranaka, studentskih i omladinskih skupina ili medija od strane agencija poput USAID-a i NED-a, služilo je za izgradnju imidža velikog protuvladinog pokreta i istovremeno je slabilo podršku u provladinim sektorima.

Maduro i Chavez iza

FOTO: Nicolas Maduro

Treba biti iskren pa priznati da su za ovo krivi i Hugo Chavez i Nicolas Maduro, jer nisu bili oprezni i dozvolili su da po Venezueli rovare ne samo obavještajci iz američkog veleposlanstva, nego more agenta koje su plaćali i još uvijek plaćaju USAID, NED, čak i DEA sa svojim lažnim ratom protiv droge.

Sve to, uz zaista lošim ekonomskim upravljanjem Madurove vlade, nekontroliranom korupcijom i neuspjehom da se prihvate različita mišljenja i kritike unutar Chavezovog pokreta, dovelo je zemlju do neodržive točke. I tu nastupa Donald Trump.

Trump je prvi američki predsjednik koji je izravno otvorio pitanje Venezuele i pokrenuo plan državnog udara. Trump je iskren i beskrupulozan predsjednik. On ne skriva svoje stavove ni namjere. U kolovozu 2017. je na privatnom sastanku sa svojim državnim tajnikom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost američki predsjednik pitao zašto jednostavno ne napadnu Venezuelu i svrgnu Madura.

Njegovi savjetnici, iznenađeni pitanjem, morali su objasniti da bi vojna intervencija mogla dovesti do ozbiljnije situacije i, uz to, izazvala bi odbacivanje Sjedinjenih Država u regiji. Oba savjetnika koja su sudjelovala u tom razgovoru, Rex Tillerson i general H.R. McMaster, podnijeli su ostavke na svoja mjesta 2018. godine.

Sada Trump ima mnogo bliskiji tim. Ratni jastreb John Bolton, koji traži sukob bilo gdje, zamijenio je generala McMastera na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost, a Mike Pompeo, bivši šef CIA-e i također zagovornik intervencija, postao je državni je tajnik. Obojica su gurali agresivni stav prema Venezueli do završne faze državnog udara. Ovih je dana Bolton čak priznao da je cilj Bijele kuće osigurati da rezerve nafte Venezuele završe u rukama američkih tvrtki.

Pod njegovim tutorstvom je Elliott Abrams, veteran prljavih ratova u Srednjoj Americi, imenovan za posebnog izaslanika za Venezuelu. Osim toga, Abrams je osuđen kao kriminalac zbog uloge u skandalu Iran-Contra, a bio uključen u državni udar protiv Chaveza 2002. godine, kada je osobno nadgledao operaciju, koordinirajući s oporbom. Njegova prisutnost sada kao supervizora i koordinatora plana protiv Venezuele je jasan pokazatelj da je sve isplanirano i SAD neće odustati. Trump je dao zeleno svjetlo za smjenu vlade u Venezueli i koristit će vojnu silu, ako bude potrebno.

Ovih dana su dužnosnici State Departmenta priznali su da je dolazak Juana Guaidóa i njegova spremnost da preuzme vodstvo opozicije “posljednji nužan dio” za nastavak državnog udara. Agencija AP je otkrila da je Guaidó imao nekoliko sastanaka s Trumpovom vladom u mjesecima koji su prethodili njegovom “samoproglašenju” za predsjednika, te da je dobio punu potporu SAD-a, Kanade, Europske unije i velikog dijela Južne Amerike.

Stoga ne bismo trebali biti iznenađeni izjavama Trumpa, njegovog potpredsjednika Mikea Pencea i državnog tajnika Mikea Pompea, kao i drugih predstavnika vlade i američkog establišmenta, koji podupiru Guaidóa i njegovu namjeru da preuzme vlast u Venezueli. Logično je da Guaidó ne djelovao na takav način, s takvim samopouzdanjem, da nije siguran u potporu Sjedinjenih Država, uključujući vojnu.

Boltonova “slučajna” objava o slanju “5000 vojnika u Kolumbiji”, fraza napisana u njegovim bilješkama tijekom konferencije za novinare u Bijeloj kući na kojoj se govorilo o najnovijim sankcijama uvedenim protiv Venezuele i njene naftne industrije, što bi moglo paralizirati zemlju, ne samo Madura i njegovu vladu, potvrđuje da je vojna operacija već u tijeku.

Venezuela je već napadnuta, od medija, kroz propagandu i prijeti joj agresija 1

FOTO: John Bolton i 5000 vojnika u Kolumbiji

“Slučajno” se izaslanstvo viših časnika Južnog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država sastaje u Kolumbiji i razmatra situaciju na granici s Venezuelom. Prije deset godina je Pentagon  već povećao svoju vojnu nazočnost u Kolumbiji, ne skrivajući eksplicitnu namjeru moguće vojne operacije u borbi protiv “stalne prijetnje antiameričkih vlada”, što može biti samo Venezuela.

Pentagon održava vojnu prisutnost i na samo 50 kilometara od karipske obale Venezuele, u Curacau i Arubi, a nedavno je sklopio sporazum o vojnoj suradnji s Brazilom, susjedom Venezuele na jugoistočnoj granici. Tako su Sjedinjene Države vojno okružile Venezuelu, a ako žele izvršiti vojnu intervenciju, sve je spremno.

Za razliku od 2002. godine, kada je Bushova administracija radila tajno da promovira državni udar protiv Chaveza, Trump to radi usred bijela dana. Dakle, ako je sve navedeno činio besramno otvoreno, možemo samo zamisliti dubinu tajnih akcija koje su već u tijeku.

Ipak ne treba se pomiriti s činjenicom da su je Washington dobio ovu bitku i da je odlazak madura pitanje vremena.

Danas je Nicolas maduro posjetio glavni grad države Aragua i tamošnju vojnu akademiju i bazi padobranskih postrojbi zrakoplovnih snaga Venezuele. Prethodno je pješice prošao gradom, nakon čega je održana svečanost povodom 27. obljetnice pobune vojnika 4. veljače, koja se slavi kao Nacionalni dan dostojanstva.

Maduro je najavio kako će njegova vlada započeti prikupljanje potpisa kojim se odbija mogućnost američke vojne intervencije.

“Postoje oni koji Venezueli prijete vojnom intervencijom. Pozivam građane Venezuele da od sljedeće srijede počnu veliki nacionalni dan za prikupljanje potpisa svih venecuelanskih naroda i da ih predaju Bijeloj kući”, rekao je Maduro.

Također je osudio prijetnje ratnih huškača američkog predsjednika Donalda Trumpa i rekao da one predstavljaju kršenje normi utvrđenih u Povelji Ujedinjenih naroda.

“Ja nema što skrivati ni uljepšavati. Prijetnje Donalda Trumpa krše Povelju UN-a koja zabranjuje prijetnje uporabom sile ili uporabu sile protiv bilo koje zemlje na svijetu. Hrabri ratni huškači krše međunarodne zakone, jer nisu uspjeli provesti državni udar u Venezueli”, kazao je Maduro.

Također je pozvao vlade međunarodne zajednice da odbace prijetnje moguće američke vojne intervencije u latinoameričkoj zemlji.

“Venezuela poziva sve neovisne vlade svijeta da se izjasne o prijetnji Donalda Trumpa protiv Venezuele”, kazao je Maduro.

Tijekom svog govora je Maduro optužio Trumpa da je objavio rat njegovoj zemlji zbog prirodnih resursa, kao i zbog utjecaja kojeg je Chavez imao u regiji, ali je uvjerio okupljene da, unatoč tim prijetnjama, neće moći provesti državni udar.

“Ovdje ću biti šest godina koje me sljeduju”, rekao je Maduro.

Ove izjave i drugo veliko javno okupljanje u društvu pristaša i vojske u samo dva dana dolaze nakon što je predsjednik Trump rekao da je upotreba američke vojske u Venezueli jedna od opcija.

Dolazak Madura u Aragvu bez sumnje ima veze s generalom zrakoplovstva Franciscom Yanezom, kojij e otkazao poslušnost Maduru i pozvao druge pripadnike vojske da podrže Guaidóa. Na internetskoj stranici visokog zapovjedništva je naveden kao čelnik strateškog planiranja zrakoplovnih snaga i današnja proslava Nacionalnog dana dostojanstva u društvu časnika i vojnika zrakoplovstva je poruke da je u vojsci, barem za sada, još uvijek sve pod kontrolom. Podsjetimo, oružane snage Venezuele su presudne za svrgavanje Madura i bez potpore vojske prevratu su svi napori uzaludni.

Categoria:Empresas de Venezuela / El-Nacional / AP

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
105 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

“I was elected by a democratically impeccable parliament and I was sacked by a man who now only has four members of the parliament in #Catalonia. This double standard is shameful for Europe.” Former Catalan President ⁦@KRLS⁩ interview with @AP https://t.co/nGCf6x5P7T
— Catalonia America Council (@catamcouncil) February 4, 2019

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

They lied to you about Vietnam.
They lied to you about Iraq.
They lied to you about Syria.
They lied to you about Honduras.
They lied to you about Libya.
So why would you believe what they’re saying about Venezuela?
Dr. Jill Stein

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije
Reply to  čokolino
nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  čokolino

Čokolino@samo da video-link puštaju na svakoj tv u svijetu jedno pet puta na dan(onako kako bombardiraju mozak s reklamama) i NITKO se ne bi više usudio baljezgati svinjarije i huškati na prevrat/oružanu intervenciju u Venezueli..Samo da mjesec dana netko neprekidno pušta ISTINU…
Rizik miliona mrtvih u Venezueli,…kao i rizik sukoba svjetskih razmjera u kojima mogu stradati milijarde nevinih ljudi i djece POTIČE par sto novinara za račun NEKOLICINE PSIHOPATA..Par desetina(glavnih), do ukupno cc tristotinjak “izlapelih” sotonističkih starkelja gospodari životom sedam milijardi ljudi na planeti…E ako to nije APSURD…Da nas SEDAM milijardi strahuje od te šačice najvećih bijednika,najvećeg ljudskog šljama na planeti…What the f.ck is wrong with you people?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  nonwo

UGROZA !!
TRUMP MORA IZGRADITI ZID I TO HITNO
DA MU NE UDJE MADURO SA AUTOBUSOM !?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  čokolino

@Čokolino, kapa dolje za ovaj citat! Ta žena je već godinama jedina prava opozicija establishmentu u USA, ali joj zabranjen pristup u medije, osim nekolicine marginalnih.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Sada se vidi razlog pacifizacije kolumbijskog FARC-a! Jasno je zašto je USA uložila nadljudske napore da ugasi djelovanje te organizacije. Sad su dobili otvoren teren za upade iz Kolumbije u Venezuelu.

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije
Reply to  Koča Popović
Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Potjerati doplomate svih zemalja koji podrzavaju puciste i sve strane nevladine organizacije i naoruzat dobrovoljce pohapsit puciste
Ovo je nova ukrajna

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Tom

Najbolja stvar koju bi Bolton i Pompeo mogli odraditi je da nagovore Trampa da istovremeno udari i na Venecuelu i na S. Koreju. Koja bi to uvala bila, kao kad je pala naredba da se do kraja ljeta zazumu Staljingrad i Kairo.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  tihobl

Inače te sile (koje su se smatrale uzvišene…) su uvijek imale nerazumne vođe … Ne zazivaj tihobl treći svjetski , iako bi SAD bila potopljena po meni za vijeke vijekova , cijeli svijet bi patio kao i za 2 svjetskog rata 😉

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Busola

Kakav III sv. rat, ja prizivam dvije bitke, odnosno reprize. Venecuela bi bila uvala kao Staljingrad, cudili bi se odakle stalno izviru nova pojacanja, sve dok nebi shvatili da su opkoljeni. Koreja bi bila El Alamein, vrlo brzo bi otkrili da ne mogu napredovati, a kimov kontranapad bi ih slomio i natjerao na predaju.
Dovoljne su ove dvije bitke za slom i dugo povlacenje kuci.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ti ne uzimaš u obzir da bi “nedodirljivi” posegli za nuklearnim oružjem koje bi im bilo vraćeno sa kamatama

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Busola

Atomske bombe u Karibima, nema sanse. Ne smiju tako otovoreno pokazati svoju nemoc.
A na korejce ne smiju krenuti tim oruzjem, jer su preblizu ruska i kineska granica. Ako pogresno protumace, eto uzvratnog odgovora.
Vece su sanse da bakteriolosko i hemisjko oruzje, potegnu posto ga najvise imaju na svijetu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Revolucionare u patikama i farmericama željne slobode,demokratije ,hljeba i toalet papira imamo
Medijski lavež i zavijanje imamo- čuj: Maduro prijeti građanskim ratom..?? dakle,laž koja je sasvim dovoljna.
Prijatelje Venecuele imamo ,nisu još uvijek toliko brojni ali riješiti će se i to.
Treba nam jos “venecuelanski opservatorij za ljudska prava ” negdje u San Hoze ili Limon u Kostariki i to je to.

johnny-reb
Gost
johnny-reb
1 godina prije

ne vidim zasto observatorij ne bi bio u svjetskoj prijestolnici kulture (ubijanja) Londonu

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

To sto su na odgovorna mesta u vladi dosli “jastebovi” umesto strucnih i promisljenih ljudi i to sto je predsednik neotesan, prostak i populista nece samo naskoditi Venecueli vec i SAD, nisu bez veze Obama i Bush izbegavali Venecuelu.
Cini mi se da je Tramp samo podmazao ovaj tobogan kojim klize SAD.
Nek je sa srecom gradjanima Venecuele , sta god izaberu nece im biti lako…

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Riddick

” uključih se u diskusiju”???? baš ga podmazuju ..

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Joj nemoj to na pocetku mnogo me nervira??.
Podizu plafon duga , sve vise prete sve vecem broju drzava ratom , vladini sluzbenici ne primaju plate, salje vojsku na jug drzave.
Tobogan se podmazuje i to dobro , jedno jutro ce se cuti jedno veliko TRASSS , sta to bi ? Pitace se ljudi , recice neko: Pade Amerika i razbi se u param parcad ene’ kol’ka gomila…
Bice to ponovo divlji zapad zemlja gde je jedini zakon revolver, znaju to Ameri dobro zato i imaju najvise oruzija po glavi stanovnika na svetu.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

HRT je preveo lavrova da je rekao da je poražavajuće da zapadne sile podržavaju promjenu režima (ili tako slično). Mene zanima je li lavrov upotrijebio bas riječ režim?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Mislim da jeste, ali “režim” na ruskom nema pogrdno značenje. Znači sustav, ustroj, poredak, ne tiraniju. Rječnik režim je: Государственный строй. Državni ustroj kao Царский режим . Ili Установленный порядок . Ili čak Uvjeti djelovanja, rada, postojanja (Условия деятельности, работы, существования) Mislim da smo se razumjeli………

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Onda su trebali prevesti sa vlast ili sl., ali jasno je zašto to nisu tako preveli.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa valjda što im se svidja da Lavrov kaže režim a ne državni poredak logično ne

Dadi
Gost
Dadi
1 godina prije

Trebao bi Lavrov malo drugacije rijeci upotrebljavati,umjesto rezim tipa kaze vlast ili slicno. ovako ga prevode kako oni hoce.zajebava Ruse jezik previse su nadobudni. trebali bi malo promisliti sta pricaju i kako se prevode na zapadu.uvijek im je to bolna tacka.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Dadi

@Dadi Mislis da bi Lavrov trebao unaprijed razmisliti kako ce koristiti svoj jezik, jer bi zlonamjerni stakori mogli prevesti kako njima odgovara?
Stakori ce prevesti kako njima pase, pa sto god on kaze, pa cak i da doda nekoliko mirisljavih maramica.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ABE, ja mislim da taj izraz režim, uopće nije loš. Imamo taj izraz i za druge ljudske ili prirodne djelatnosti, pa ne vidim da je to problem.
Ja često namjerno kaže REŽIM, da iznerviram one koji glorificiraju demokraciju. Pa šta onda, kažem im ja, zar ne postoji demokratski režim?
A kakav je to režim prehane, vježbanja i još koješta drugo. Svi koristite tu riječ režim, čak i za demokraciju. Neka se “pravovjerni” ljute, hahahaaa-:)!
Inače režim je francuska riječ, mislim da znači vladanje.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

nece oni uci sa vojskom….mozda gadjaju iz daljine….nema sanse….

brico
Gost
brico
1 godina prije
Reply to  jupiter

Venezuela je puno veča od Sirije ili Vietnama. Tamo ima same močvare, đungle i brda…. neće amiji tek tako izaći ako uđu sa vojskom. Bit će to njihov grob.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Neznam koliko je firma u drzavnom vlasnistvu Venezuele, ali ako je nafta 90% prihoda drzave, a PDVSA je drzavna, sta ce ti ista drugo? Jasno da im nije lako sa tolikim pritiskom US, nije ni Kubi, pa opstaju, a nemaju naftu. Nije ni Iranu lako, pa ekonomska situacija nije ni blizu losa kao u Venezueli. Ocito je da, koliko zbog US, toliko i zbog njih samih su u takvoj ekonomskoj situaciji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Miki maus

PDVSA je 100% državna , to nema dvojbe.kao vode, struja, rude itd… kao što piše,

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Tu mi je nešto sumnjivo – ako je nafta državna a čini najveći deo privrede kako je državnih samo 1%. Da li se tu misli na broj kompanija “po komadu”? Onda statistika ni približno ne odražava pravo stanje.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Postoji laz, Opaka laž i statistika. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nije nitko rekao da Pdvsa ne ostvaruje možda pola Bdpa

ori
Gost
ori
1 godina prije

Uključi se u diskusiju… 94 ili 96 procenata izvoza je pdvsa ili 45 miljardi dolara godisnje.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Uključi se u diskusiju…broj kompanija po komadu.al ta jedna pdvsa im je skoro sav izvoz i to bas u usa.e koliko moras bit glup da se zamjeris usa a od nje ti zavisi sav izvoz.sto je jos gore za taj novac se kupovala hrana iako Venezuela moze proizvodit bolje od bilo koje eu zemlje.temelj im je prodaja nafte usa pa ako im usa ne valja koliko moras bit glup da toiko ovisis o usa.sto znaci da nista nisu mislili i razmisljali.bar da su kao Kolumbija koja nema nafte al imaju hrane u izobilju isto moze i Venezuela.al kad imas glupana na vlasti nista drugo ne ostaje nego skinut ga pa bila to opozicija amerika il bilo ko

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Ne shvaćaš da Venezuelu nije uništio socijalizam i državno vlasništvo, nego neoliberalni kapitalizam čiji je glavni izvršitelj Maduro. Kako smo u jednom drugom tekstu čuli, osim neoliberalnog kapitalizma, nikakvog drugog nema. Eto, više poduzeća u državnom vlasništvu ima jedna Njemačka i Austrija od Venezuele, Srbiju i Hrvatsku da ne spominjem. Neoliberalizam je zlo koje rastače sve.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Uključi se u diskusiju…vise amerika uzima Kolumbiji i Brazilu neg Venezueli.ovo je iskljucivo nesposobnost madura.i ne trebaju uc vojno samo sacekat dva mjeseca.za razliku od kube gdje mozes obradjivat zemlju i proizvest hranu Venezuela ne proizvodi hranu zbog glupe politike madura.hranu ne proizvodi a vise nema para od nafte da je kupi.samo je pitanje kad ce zavrsit ko chausesku kojem je narod gladovao a on fantazirao sa bogatstvom

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Tko je ova kreatura na slici???Liči mi na budaletinu iz crtića Zekoslav Mrkva koju Zeko uvijek prevesla ?.
Ili je starija sestra Gine Haspel,sa brkovima?

Ichabod Crane
Gost
Ichabod Crane
1 godina prije
Reply to  Kažun

Meni sliči na onog brkicu što ga Pink Panter najčešće nehotice zajebe.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Evo nešto sam pogledao na HRT-u vezano za Venecuelu.Svaka čast komšije! Moram priznati da za 10 eura pretplate dobijete vrhunsko smeće.Bez uvrede,naravno….

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

@Tadmure,na žalost,zato imamo i puno veće uplatnice za odvoz smeća.Ono što su seljaci
istresli gnojivo Makronu je samo mala hrpica u odnosu na HRT.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Kažun

Da ne bude zabune kod nas je slično mislim na BHT ,RTVR.Srpske je malo drugačije i objektivnije kada su ovakve vijesti poput Sirije ili sada Venecuele,Libije..za ne povjerovati ali je tako.Ovaj večeras prilog na Dnevniku Hrt je dno .

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

HRT ima izvrsni dramski i dokumentarni program. A u zadnje vrijeme su im i zabavne emisije dobre. Dobar je i sportski program. Pusti vijesti, to ne smijemo jer nam Pentagon puse za vrat. 😉

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  RoPe

Je RoPe,razumijem,ali ipak, nisu nam poklonili aviončiće..✈️✈️✈️✈️✈️✈️✈️✈️✈️✈️✈️✈️.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Kažun

Aviončić je poklonio MOST Krsticevicu, ali ga je ovaj bacio o pod. 🙂

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Tadmur, HTV gledaju samo stariji ljudi, po navici, valjda. Tv pretplata nije za neki program, nego porez ( pravno) na posjedovanje tv aparata.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Prvo i osnovno:
Oliver Stoun: “Gospodine Putine da li ste zadovoljni dolaskom Trampa na mesto predsednika SAD?”
Putin: “Američki predsednici su dolazili i odlazili ali je politika uvek ostajala ista. Mislim da tek kada dođu na tu poziciju shvate veličinu i inertnost birokratskog sistema kojim treba da upravljaju.”

Od početka pričam da je Tramp doveden da odradi svoj deo posla – kao i svi njegovi predhodnici. Da bi znali šta je njegov posao moramo sliku sagledati šire. Rusija i Kina su počele da šire uticaj van svojih granica. Američka ekonomija (dolar) je takođe napadnuta. Demokratija kao oruđe je izgubila nekadašnju moć. To znači da SAD više nema šta da čeka. Više ne može slobodno da parazitira na ostatku planete, ni meki sistemi pritiska više nisu efikasni – vreme je za “tvrde”. Politički pučevi više nemaju potrebnu snagu, dolazi vreme brutalne sile. “Prijetnje Donalda Trumpa krše Povelju UN-a koja zabranjuje prijetnje uporabom sile ili uporabu sile protiv bilo koje zemlje na svijetu” – “odlično”, UN mu ionako smetaju. Ako se neko seća dao sam mogućnost njihovog opstanka do jeseni ali izgleda da je i to optimistično.

SAD će sigurno vojno intervenisati a Maduro im se. bez obzira na jaku vojsku (čak i da ga vojska apsolutno podrži) ne može suprotstaviti. Ako neko misli da mu Rusija i Kina mogu pomoći nek još jednom pogleda kartu sveta i razmisli kome je lakše da uspostavi kontrolu u vazduhu i na vodi. I kome je lakše da doveze kopnene trupe.

Nalazimo se na prekretnici, na promeni američke taktike. Možda se politička kriza protegne na nekoliko meseci dok Tramp ne dobije dovoljnu podršku za akciju ali posle toga “igre počinju”. Na sledećem mestu se neće igrati ovakve političke igre – da, Venecuela je tek početak pravih osvajanja.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Venecuela je dzungla a tu misici ne vaze vec poznavanje terena i lokalna podrska.
Kolumbija godisnje potrosi blizu 9 milijardi dolara na vojsku a nisu uspeli decenijama da pobede FARK i mnoge druge opozicionare i morali su nedavno da potpisu primirje sa njima, Peru muku muci sa “Putem Svetlosti” (isto teroristi), Brazil ne moze da smiri favele, dakle te metode masovnog napada visoko mehanizovane vojske lose funkcionisu na ovakvom podneblju.
Pored toga treba pogledati inventar Venecuele ima tu oruzija velikog kalibra i visoke sofisticiranosti.
Sto se tice Ruske podrske pogledaj primer Nikaragve za vreme Hladnog rata, cisto sumljam da ce Kinezi i Rusi propustiti ovako dobru priliku da oslabe Americku vojsku…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Riddick

Da li ti to ozbiljno Ridik, da li zaista misliš da je danas džungla za američku vojsku problem? Ako se i pokaže kao problem – spaliće je. Sa sve partizanima i civilima. Rušili su škole, bolnice i verske objekte u “mekoj” fazi ratovanja…
Znaš li šta su Turci radili sa šumom pored puta (a i šire)? Imali su primitivan alat ali dosta vremena. Znaš li šta su Nemci radili? Isekli sve na 100 ili 200m od puta.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne moze to tako tehnokratski da se uradi kako se tebi cini, kako da spale to je tropska klima, znas li kolika je Venecuela skoro milion kvadratnih kilometara, 31 milion stanovnika, bacali su isto Agens Orange po Vijetnamu pa nije pomoglo, ima da iskrvare kao u Vijetnamu ako krenu…
Dzaba i da iskrcis evo Avganistan nema sume pustara 18-ta godina rata i nista nisu postigli, Irak ista prica.
Tu moze samo obojena revolucija da promeni vlast ili vojna pobuna.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Riddick

Neće oni ni ratovati po močvarama i džungli ,američki zatvori su puni ” latinosa” ,pusti ih i obuči i eto nove Nusre ,zinkija i ISILa,samo nema u blizini S.Arabije da to sve plati…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

To, tako ce i da bude oformis teroriste sastavis ih od bivsih i sadasnjih dilera droge raznih vucibatina i olosa, saljes pare za revoluciju izvlacis kokain dajes medijsku i logisticku podrsku ne prljas ruke, nije to za “gospodu” itd to je Americki modus operandi svuda…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Riddick

Ako nastave sa dosadašnjom taktikom onda si u pravu ali ako je promene… Mislim da sam dobro objasnio zašto ne mogu da nastave kao do sada.
U svakom slučaju vreme će da pokaže.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Apsolutno, vreme ce pokazati…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije
Reply to  Riddick

Apsolutno si u pravu… ljudi priøaju gluposti ne znaju åta je Venecuela.
Bio, vidio. Tropska klima, džungla, usa nema šanse bez ogromnih žrtava, a vojska i narod tamo će se homogenizirat zajedno, sve protiv usa ako napadnu. Venecuela ima S300 tako da ćemo vidjet srušenih aviona koliko hoćeš. Ako krenu.
Zemlja je OGROMNA.
Većinom potpuno nepristupačna.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Riddick

Uključi se u diskusiju problem je sto je maduro te po sumi ubijao da im otme zemlju.konkretno indijance.madurovi su vise po kancelarijama. s tim sto ovi vise ne nose luk i strelu problem su im zracne snage ako ih tu pomogne brazil Kolumbija amerika nema vojske bolje od Indijanaca.zadnji put su ih isprasili samo tako po sumi ni jedna vojska im nije ravna kad imaju automatsko oruzje

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

SHUMADINAC, istina. U ratu u tadašnjem Južnom Vijetnamu, Vijetkong, to su bili ajmo reći južnovijetnamski partizani (usporedba sa jugosl.partizanima u NOB-u), imali su oslobođene teritorije unutar Južnog Vijetnama. I šta je radila američka avijacija? Bombardirala, ali i zasipavala šume otrovima, od kojih je vegetacija usahla. Da s evijetkongovci ne mogu skrivati.
Ni danas se te šume nisu sasvim oporavile!
Da, i Rimski Imperij je sjekao šume gdje mu je to bilo potrebno. Jer rimska vojska koja je bila odlično ustrojena, nije se znala boriti u šumi. Zato su podvili rep u tada jako šumovitoj Germaniji, u današnjoj Njemačkoj.
Kako su ono pjevali partizani: šume, šume, velika vam hvala, u vama se sloboda stvarala.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  shumadinac

To je ono o cemu sam jucer pisao. SAD ovakve stvari ne radi na brzinu. Pomno planira i stvara uvjete za potpuno ostvarenje planova. Kolumbija je vec puno uradila na destabilizaciji Venezuele i vjerojatno, ako je bude, oruzana agresija ce krenuti iz nje a SAD ce sve koordinirati te se aktivno ukljuciti, po potrebi.
Pozitivna stvar je veto Italije i mozda ohrabri jos koga da ne podrzi ovo ludilo. Mislim da SAD ipak nece napraviti vojnu intervenciju bez znacajne podrske u svijetu. Sutnja je isto sto i odobravanje i treba se jasno postaviti protiv uplitanja u unutarnje stvari Venezuele.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, nema nikakvog “početka pravih osvajanja”. Amerika danas i ona prije 5 ili 10 god. nije ista stvar. Živi bili, pa vidili .. Prisjetimo se silnih prijetnji S.Korei i rezultat ? Sirija ? “Trgovinski rat” (lakrdija) ? Još na Tweeter-u se “hrabro bori” mrkva i potvrđuje činjenicu: Političar (predsjednik) koji iole drži do države koju predstavlja i do sebe samog, nema šta tweetat i prijetit ovome ili onome !! Tweet o gl. zatopljenju – Donald, sjedi, 5 .. 🙂

nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Zanima me šta su Rusi dopremili u Venezuelu u 12 mjesecu kada su sletjeli sa 2 strateška bombardera i transportnim avionom ,mislim da su Rusi odavno znali za plan Amera i da neće lako pustiti Venezuelu.

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije
Reply to  nizzde

I druga strana zna ispec kolace i krafne?

burt
Gost
burt
1 godina prije

taj čovjek umjesto da se polako pakira i priprema za odlazak u neku za njega prijateljsku državu u kojoj će biti siguran on javno priča budalaštine, krivi su mu ovi i oni, možda se i on hoće junačit i odbit ultimatum kako su to učinili Saddam, Uday i Qusay koji nisu htjeli napustiti Irak u roku 48 sati koje im je 2003 dao Bush mlađi u ultimatumu a zna se kako su ta trojica završili

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  burt

Ej kukavče crni…!!!Ti znaš da je to površinom ogromna zemlja blizu 30 mil.stanovnika spram koje je sirijska vojska i libijska iz 2011 u najmanju ruku smiješne, a u Siriji poginulo ,koliko..??preko 300hilj..raseljeni milioni .Šta tek ovamo očekivati ? Samo gore od ovoga do sada?Sadistički um tvojih idola na tome radi a izgleda da je i tvoj pomračen čime poskakuješ i raduješ se poput djeteta koje čeka u redu za sladoled.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Maduro pada sam od sebe, danas ga slave a sutra ga ruše,tako je u južnoj Americi, Assad je drugo, nisu ga htjeli uništit 2013 jer bi umjesto njega došli još gori, ali zato su mu podjelili državu i uzeli naftna polja, Maduro je lokalni lopov i blefer, koga briga za Madura?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  burt

Nije riječ o Maduru nego narodu koji se gura u krvoproliće.Hebeš Madura..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  burt

Asad ostao da ne bi gori došli na vlast???Katarske i Saudijske milijarde bačene u vjetar?!Još jedna antologijska od tebe? Maduro nije dobar ,nije sporno,treba li opet doći gori poput ove banksterske bitange ?Gdje je CIA dovela bolje od onih koje je rušila ili Mosad svejedno…?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  burt

Ti mnogo volis da pricas unapred…
Reci ti nama sta ce Babic sutra da pise?
Da sam dobio po euro za svaki put kada se nije ostvarilo tvoje predvidjanje imao bih do sada 5-6 eura…

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  burt

@burt, pa đes’ rođo, baš si nam zafalio .. koji kofer preporučaš za polagano pakiranje i odlazak ?? Jel’ bi ga primilo u Ghoutu, aa ?

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

BALKAN EXPRESS………….
“Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćili su da je Hrvatska među zemljama Europske unije koje priznaju Juana Guaidoa za predsjednika Venezuele.
Snažno osuđuju ”kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja”.
Ministarstvo u priopćenju navodi da žele mirno i demokratsko rješenje ”u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele”.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Putin bi mogao reći: uđete li u Venecuelu, mi ulazimo u Ukrajinu odriješenih ruku, pošto međunarodno pravo više ne postoji. Kao da smo se vratili u vrijeme Münchenske konferencije 1938.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Alen

Sve više vjerujem a neću sebi da priznam da već odavno živimo to vrijeme. Dvadesetak godina već.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Alen

Znas li Alene sta bi ti Putin odgovorio na ovakav prijedlog: A stace mi Ukrajina?

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

I Qasem Soleimani, zapovjednik Quds snaga dao je petama vjetar,kada je čuo da dolaze Murrican ?,

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Prvi Gadovi sa Balkana iz Zagrebackog MVEP su se potrudili priznati prije nego li su procitali svijeze izvijestaje.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Ive moj,to su napravili bez znanja Čokolinde i Anemije.Potrgat će ih Anemija kao Grmonju/ uz
pomoć 5,6 gorila.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

što kaže Srbija, koga podržava srpska politika u Venecueli

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije
Reply to  burt

Venecuela je u svim međunarodnim organizacijama uvek bila na strani Srbije.
Isto tako je Srbija na našoj strani, rekla je otpravnica poslova Ambasade Venecuele Dija Nader de el Andari.
“Najbolje rešenje bi možda bilo kada bi Meksiko, Urugvaj, Bolivija, zajedno sa EU, posredovali u dijalogu.
Rusija se slaže sa tim.
Ukoliko ne bude dijaloga izvesno je da će doći do rata, ali je dijalog prvo rešenje”, zaključila je diplomatska predstavnica Venecuele u Beogradu.

Omega
Gost
Omega
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Imaju informacije iz prve ruke, puno je Hrvata iz Venezuele pobjeglo u Hrvatsku tako da su ih sigurno nešto pitali prije priznanja oporbe.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Omega

Omega,oni pitaju USA ambasadu ,kakvi crni Hrvati koji su se vratili.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Omega

@Omega, tako je. Pitali su ih, odma’ : “Odakle Vi..? Iz Venecuele? Šta imate za prijavit’ ? Ništaaa?? Kolega, dodajte te rukavice, sigurnost Domovine i demokracije je na prvom mjestu .. ” 🙂 🙂

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  Omega

Je,naši polizali kikiriki maslac.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ukoliko vojska bude čvrsto na strani legitimne Madurove vlade, američki psi neće intervenirati, bar ne direktno. To je sigurno.

Što se tiče ekonomije, ne poznajem intimno dobro tamošnju situaciju, ali svakako moraju ići na nacionalizaciju svih tvrtki preko 100 zaposlenih bez odgađanja, pogotovo u prehrambenom sektoru, s obzirom da su oligarsi 95% na strani amera, i svjesno sabotiraju ekonomiju.

Što se tiče korupcije, ona je endemična u mnogim južnoameričkim državama, Venecuela sigurno nije izuzetak, i sigurno nije gora od Hrvatske. Ono što pri tome mnogi ne uzimaju u razmatranje je činjenica da je usa najkorumpiranija od svih država u obje amerike, ali to ne dolazi do izražaja zbog dobre medijske propagande s jedne strane, i činjenice da se dio domaćih problema rješava pljačkom i otimanjem od drugih zemalja, zbog čega se još uvijek uspijeva kupiti socijalni mir i spriječiti gladovanje dobrog dijela stanovništva. O najrepresivnijem policijsko-zatvorskom aparatu na svijetu, koji godišnje ubije više ljudi na ulici nego kompletna Europa skupa s Rusijom da ne pričamo.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Kako sam i pre nekoliko dana pisao najveca greska Venecuele ali i njenih saveznika je taj sto se na isti brutalni nacin medijski ne blati Amerika.I najveca greska je sto ne kopiraju medijske napade tj.ne izvode kontra napade na isti nacin kao i oni.Maduro bi trebao da reaguje na sve ove evropske zemlje koje su podrzale ovog novog presednika,tako sto bi rekao od danas ja ne priznajem presednika Francuske,vec naprimer Mari le Pen,u Holandiji ne priznamo Rutte,vec Wildersa,i tako dalje ,i da im otkaze boravak u svojim ambasadama.
Ne mogu da verujem da ce amerikanci opet medijski na tako jeftinu foru pridobiti stanovnistvo jedne zemlje u ovom slucaju Venecuele.Desava se to da sada kao Amerikanci posto demokratski brinu za gladne,zedne i bolesne gradjane Venecuele,zele da posalju humanitarnu pomoc raznim konvojima i ta pomoc je vec kao na kolumbijsko-venecuelanskoj granici.Maduro to naravno odbija,jer na tim granicama je vojska Madura koja stiti ulaz i samu granicu.Mozemo samo zamisliti kada u tom pravcu krenu kolone stanovnistva koji hoce i potrebuju hranu,lekove i druge stvari,a vojska ih zaustavi i kaze nema dalje,zabranjujemo uvoz i ulaz te pomoci.Eto razloga za gradjansko nezadovoljstvo i mozda gradjanski rat.Ne treba napominjati sta ce evropski i americki mediji da rade Maduru kada budu rekli kako je tiranin, kako je protiv osnovnih prava sopstvenog naroda i kako ce medijski da prikupe stanovnistvo na drugu stranu novog presednika koji se takodje zalaze za dolazak te pomoci.Mislim na tako takav jedan jeftin i lak plan i nacin da uruse,ocrne,srozaju kredilibitet presednika jedne zemlje a podignu rejting tom novom presedniku je stvarno neprofesionalno prvo za zemlje koji brane poredak Venecuele a i svoj kapital u njoj Rusije i Kine.Zasto uvek ali bas uvek prvi udarac i prvu strategiju plasira Amerika i gde su ti ruski ili kineski savetnici, eksperti za kontra medijsko delovanje.I ako su tu foru sa humanitarnom pomoci sada popusili,zasto se munjevito ne resi da sada Rusija i Kina posalju pomoc zracnim linijama do Caracasa i da naprave im za dan uz svu mogucu pompu u medijima prosto sah mat.U mnogim tim lukavstvima i pokvarenosti koje donose vecinom uspesne prevage su brzi od Rusije i to postaje vec zabrinjavajuce.Izgledaju Rusi tako da kao nikad nisu spremni da ce ovi tako nisko i bezobzirno udariti prvi a taj mentalitet im se moze odbiti od glavu sa nekim ludjim i opasnijim potezima same Amerike protiv Rusije.U svemu tome je manje znacajno kolika je to humanitarna pomoc,ima li je uopste,da li je to potrebno uopste,vec je mnogo znacajniji medijski efekat te pomoci na stetu naravno Madura.Sledeci plan Amerike ce biti pridobiti nekih par hiljada naivnih gradjana Venecuele,koje ce potplatiti i koje ce iskoristiti zajedno sa placenicima iz Kolumbije i Brazila i dobice vojnu silu na samoj granici Venecuele ili mozda i u samoj nekoj oblasti Venecuele i onda sledi scenarij vec vidjen u Siriji,Libiji,Iraku…
Zasto bi Amerika napadala Venecuelu direktno kada ce je daviti ko zmija zabu ovako kroz razne demokratske frakcije citaj placenike i ubice koji ce biti pod vodjstvom njih samih ali i tog novog presednika a i putem svih mogucih sankcija.Amerika nikada nece direktno olako napasti zemlje koje bi se mogle dugo braniti i odolevati i koji imaju pvo kao sto je s300 ali i svesni su amerikanci da zacas moze se tu stvoriti i koji zesci ruski sustav.Bar do sad takva strategija nije bila tipicna za Ameriku i mislim da ce tako ostati.Mada vise se nista ne moze tvrditi u ovim trulim vremenina,i ja im zelim da Bog da hoce neko im negde tako polomiti njusku da ih zaboli,da krvare tako dugo da ih dugo bole rane,kao sto i dan mnogi u svetu isto tako krvare i strah i bol osecaju zbog njih samih.
P.S
Pitam se sta bi bilo i zasto nije tako da recimo sutra-prekosutra ekspresno odluce Kina,Rusija,Iran I jos neke zemlje koje imaju tamo interese,da posalju javno glasno i jasno 15 transportnih aviona i kazu u svakom avionu je humanitarna pomoc za Venecuelu i da otvore tu pomoc i pozovu fotoreportere a unutra sve pvo sistemi,radari,tenkovi,avioni,kamioni….i sve to uvijeno nekim cokoladama, bonbonjerama,cokoladnim bonbonicama onako lepo sve sa crvenom masnom.
Mislim da bi Tramp preko noci od crvenokosog postao sedokosi a i oni ostali zajedno sa njim koji se kriju tamo negde u toj dubokoj vampirskoj,lesinarskoj,piratskoj drzavi.
Seme im se zatralo!!!

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Na Wikipediji pise da Venecuela ima dva Predsednika • President Nicolás Maduro Juan Guaidó.
Kada su pre stigli ovo da napisu, ali to govori koliko je to bitno staviti na internetu.
Kod nas u Regionu su izazvali rat kako bi pokazali da su USA i Britanija veci prijatelji nama od nas samih.
A mi smo svi redom Sloveni, a oni su Anglosasi, gde je tu logika, ali smo naseli, zbog prodanih dusa, kojima su vaznije funte sterlinga od vlastitog naroda..
I jos uvek se neki pitaju zasto je izbio rat na Balkanu, rat je izbio da se nikada ne bi ujednili protiv zapadnih korporacija koje svugde u Svetu izazivaju rat, vec da vecno zivimo u mrznji.
U Venecueli nemaju versku komponentu, gde bi mogli da pocepaju narod, a i Rusija i Kina su nadrasle USA i vazale.
Ostaje samo vojska, ako pogledamo Siriju bilo je u pocetku prebega, dok Rusija nije uveza stvar u svoje ruke, znaci imamo i iskustvo sa Bliskog Istoka i Severne Afrike, koje ide u prilog Venecueli.

Omega
Gost
Omega
1 godina prije

Venezuela propada već 20 godina, trenutno su ljudi gladni, tri milijuna ih je pobjeglo iz države, kriminal je ogroman,korupcija na svim razinama, država ne funkcionira niti u jednom segmentu, ali to nije bitno za analize, fućkaš narod samo geopolitika…

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Omega

U Juznoj Americi nije moguce biti gladan(osim ako si gladan bifteka,jastoga i kavijara),hrana je dostupna svakome pa i najsiromasnijim,dovoljno je da beres ono sto raste na svakoj pedlji te zemlje.Uostalom slike koje vidimo ne odaju mrsave izgladnjele ljude,naprotiv svi su okrugli i glave im lice na bundeve.Apropo izbjeglica,u Venecuelu je svojedobno izbjeglo 5 miliona kolumbijaca i ne sjecam se da se itko uzbudio zbog toga.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Mucke

Uključi se u diskusiju… podji ti u branje pa objasni da nisi posao vadit zlato dijamante u stvari nece te mnogo ni pitat.tamo se lokalne bande obracunavaju za kontrolu teritorija i po 50 ih strada u obracunu.kidaju se glave vade srca a ti to zamisljas ko izlazak u prirodu

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  ori

Uključi se u diskusiju…to ti je kao da za vrijeme rata u bosni kazes idem malo u bosnu brat maline ha ha.samo je pitanje ko ce te uzet a jos vece pitanje hoces ostat ziv.tamo je dovoljno da zakkopas metar i nadjes zlato.ubijaju se medjuse kao konkurencija a ti bi brao vocke.plus razne paravojske nrako bande Indijanci lopovi kriminalci svak je spreman da te ubije sto je jos gore i policija i vojska nemas se komu zalit.ja bi sutra otisao imam smjestaj besplatan koliko hocu da znam da bi ziv dosao do destinacije

Veselidvor
Gost
Veselidvor
1 godina prije
Reply to  ori

Eh ori ala si ti pametna glava sve znas ko moj ďžeki

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Veselidvor

sta tvoj dzeki zna nemam pojma al ja sigurno znam vise od tebe jer razgovaram sa venezuelancima i od mene mozes naucit vis nego od svog dzekija.pitaj dzekija zasto ljudi koji zive u prasumi ne umiru od ujeda zmije.dzeki ti nezna sigurno pa cu ti ja rec.postoji drvo .zarezes ga sa strane od sunca kad pusti sok namazes ranu i fit si.eto vidis da sam pametniji i od tebe i dzekija znam vise ha ha

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Jebena EU i sve drzave kojima se vanjska politika kreira u Washingtonu.
Nece biti druge nego narod vlast u ruke naroda pa gamad prvo premlatiti kolcima a potome na kolce nabiti i ostaviti vranama da dovrse posao.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Vidim da svi komentatori osuđuju USA, što je u redu, Ali, nije usanski režim jedini krivac. Nije lopov jedini koji krade, već i onaj koji mu drži ljestve, Mnogo je kompradora u Latinskoj Americim u Kolumbiji, Brazilu itd koji su isto tako banditi kao i i gringosi. Mnogo je anglocionista među vazalima i usanskim čmaroljupcima u Europi, koji su jednako toliko krivi za ovu pljačku Venezuele koja se sprema. Pa čak i mi “obični” Europljani smo na neki način sukrivci. Je li igdje u EU organiziran ijedan skup potpore legitimnoj vladi Venezuele? Nije. Je li itko digao glas protiv svojih protunarodnih vlada koje priznaju onog usanskog pajaca? Nije. Svi smo mi krivi, jer smo dopustili da budemo – nemoćni. Da ne možemo učiniti ništa protiv slijepog mehanizma politikantske demonkracije koja nam je onemogućila djelovanje. I koja djeluje u NAŠE IME, što je najstrašnije licemjerje koje smo stvorili.
TO je ono što je uzrok zla. Usanski režim je samo vršak koplja. Mi SVI smo, nažalost, to koplje cijelo. I dok ga ne slomimo, neće biti ni mira ni pravde u svijetu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

toliko price i tekstova o venecueli a meni apsolutno nista nije jasno.
sve sto sam uspio saznati iz tekstova i komentara je:
-drzava odredjuje privatnim proizvodjacima maksimalnu cijenu po kojoj smiju prodavati
-izgradili su stotinjak tisuca kuca koje su podijelili siromasnima
proizvodi li ta venezuela ista? jesu li posijali ozimu psenicu, pripremaju li sadnju krumpira, imaju li ikakvu industriju osim zastarjele naftne, peku li pekare kruh, jesu li zaposleni, sto izvoze, sto uvoze? ovdje price o politici a uzrok problema je u ekonomiji. jesu li samodostatni bar u proizvodnji hrane i namjestaja?
zasto im se dogadja inflacija? neka podijele place i drzavne rashode onoliko koliko prikupe poreza.

Mali od Fahre
Gost
Mali od Fahre
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Politika je neodvojivo povezana s ekonomijom i obratno. Promatrati ih odvojeno je kao razmišljati o sreći praznog trbuha. Kruljenje u želucu uvijek nadjača smijeh i radost.
Venezuela je pod ekonomskim pritiskom USA. To je politika koja lomi ekonomiju. Slično je s Kubom. Vidi čuda, niti na Kubi, ljudi ne žive u obilju.
U RH ljudi vec godinama “životinjare”, a nema sankcija jer je RH trenutno u milosti USA vanjske politike. U protivnom, ljudi bi pasli po proplancima Lijepe Paše.
Ponovimo, da nas čuju oni, koji još nisu izgubili razum. U RH se teško bolesna djeca liječe novcem prikupljenim dobrovoljnim prilozima, dok je glavna priča u državi propast kupovine vojnih aviona. Takvo stanje je karakteristično za države u kojima je vojna hunta preuzela vlast, ali ovdje je riječ o državi u kojoj se službeno njeguju demokratske tekovine, pa i zdravstveno nezbrinutu djecu treba promatrati kao kolateralnu štetu istih.
A sada zatvorite oči i zamislite RH u potpunoj gospodarskoj izolaciji. Možete li u takvom scenariju vidjeti stravičan porast nasilja, posvemašnju neimaštinu i očaj. Naravno, čak i bez da žmurite. To je danas Venezuela. Današnji ekonomski tokovi su globalnog karaktera i zato je međusobna ekonomska ovisnost prisutna čak i u državama koje bi bez teskoća mogle biti samodostatne, poput Rusije. Čak i država poput Rusije traži prijatelje.
Ako se država ekonomski ne otvori prema svijetu, ona prije ili kasnije zaostaje, ali ujedno otvara svojim protivnicima prostor za ekonomske pritiske.
USA vanjska politika je, kratko i jasno, fašistička politika, a vi bi se trebali prisjetiti kako su se vaši djedovi obračunali s fašistima i njihovim domaćim pristašama.
Naravno, to vrijedi u slučaju, da niste pokleknuli pod ideološkim pritiscima vrlih vođa, koji tvrde, da ste u bivšoj državi odrasli bez jogurta i ostalih za život značajnih potrepština.
Jadni vi, dobro da ste i živu glavu sačuvali u takvim neljudskim uvjetima.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije
Reply to  Mali od Fahre

Odličan komentar!

deki
Gost
deki
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Ajde ukratko da ti objasnim.Stanari jednog velikog i bogatog stana jedne zgrade imaju mnogo novca i zlata u tom stanu,imaju u centru grada takodje 2 ugostiteljska objekta koji im donose veliku zaradu i lepo vrlo lepo zive,ali zadnjih par meseci njima ispred vrata stoje neki strasni nepoznati i naoruzani ljudi koji im ne dozvoljavaju da izadju iz tog stana.Pokusavali su ti ljudi da iskoce kroz prozor ali ovi su uperili i repetirali oruzje ,pokusali su da zove policiju u pomoc ali oni ih ignorisu,sve su pokusali ali nista ne vredi.oni su i dalje u tom stanu.Ne treba da ti govorim da zalihe hrane i zivaca nestaju.Traje to vec neko vreme ali odjednon se pojavila iznenadna nada u vidu resenja i pomoci.Naime jedan gospodin se pojavio nudeci resenje i predlozio im je da od sutra mogu normalno izlaziti iz tog stana ako u njemu ostave sve te vrednosti tj.novac i zlato i prepisu stan na njegovo ime,uz naravno prepisku ta dva ugostiteljska objekta.Ostalo mozes valjda i sam naslutiti!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  deki

sve je to meni sumljivo. nikakve sankcije ih ne mogu sprijeciti da posade krumpire. cini se da se tamo nitko ne zeli uhvatiti motike a i oni koji bi moraju prodati ispod cijene kostanja.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Ne mozes saditi krompire na tudjem privatnom vlasnistvu, a hacijendisti nece da hrane venecuelance koji glasaju za Madura. Van gradova u Venecueli vlada feudalizam i nije bilo nacionalizacije hacijendi.

Be be
Gost
Be be
1 godina prije

Americko ludilo i pohlepa prelazi vec kriticnu masu i sada je zanimljivo kako eu pudlice i uhljebi klimaju glavama tome ludilu. Pitanje od miljon kuna, sto je opasnije za planetu jenki ludilo ili klimanje pudlica ?

Duduk
Gost
Duduk
1 godina prije

Šupcii od zemalja poput Hrvatske koja nema svoj stav ni svoju politiku Vjerojatno svako jutro MVP i predsjednica države dobiju naputke što im je činiti tog dana ,pa su tako jučer ujutro dobili narrdjenje da priznaju.onog američkog agenta za legitimnog predsjednika Venezuele. Slično tome su odmah po održavanju uličnih demonstracija u Siriji pronašli nekog uličara porijeklom Sirijaca i priznali ga kao jedinog predstavnika Sirije,a dotadašnjeg veleposlanika istjerali iz Zagreba
Mada je tada Adsad bio u priličnoj opasnosti,odmah je otjerao Inine radnike iz Sirije i odzro im nalazišta nafte a ambasadora opalio nogom u stražnjicu.
Tako je Hrvatska izgubila naftna polja u Siriji ,a obraz nije nikad ni imala,a Sada eno još Asada kao predsjednika Sirije.Neznam samo jesu li onog uličara sirijskog porijekla istjerali iz ambasade i ponovno vratili legitimnog predstavnika Asadovog režima

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  Duduk

Duduk.
žgrozno, ovo s ambasadorom i “ambasadorom” nisam znao

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  Duduk

Sad se sjetih, to je vjerojatno remek-djelo tadašnje gospođe ministarke Vesne Pussy, “prijateljice Sirije”

Fitcher
Gost
Fitcher
1 godina prije

Ovo je stravično. Znaju da rapidno gube moć u svijetu i sad su pale sve maske. Sad otvoreno prijete svima tko im se usudi suprostaviti. Što prije Amerika propadne to bolje jer ovako će ovi luđaci stvarno započeti 3. svj. rat. A u što se EU pretvorila je tako sramotno. Odnos EU prema Americi je isti kao Hrvatske prema EU. Potpuno poltronski i sluganski.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Kao da je Hr stvarno drzava kao i ostale u regionu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik