Zimbabve – Sjenka Pekinga nad “mekim vojnim udarom protiv druga Mugabea”

Robert Gabriel Mugabe
15 komentara

Prije dva dana je u Zimbabveu vojska preuzela vlast u zemlji, iako vojne vođe tvrde kako se ne radi o vojnom udaru, nego o uklanjanju kriminalaca iz predsjednikova okruženja.

Za uklanjanje dugogodišnjeg vođe zemlje, Roberta Mugabea, CNN i mediji koji citiraju ovaj i slične izvore navode kako su u tijeku posljednji sati “zloglasnog diktatora”, dok lokalni i afrički mediji Mugabea nazivaju revolucionarnim vođom naroda Zimbabvea.

Sama vojska tvrdi kako nije proveden vojni udar i da je predsjednik Robert Mugabe siguran, ali se politički analitičari slažu kako današnji događaji imaju sve karakteristike vojnog udara. Vojska i tenkovi su na ulicama glavnog grada i blokirali su ulice u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi.

“Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije i pozivamo druge državne službe da surađuju na dobrobit zemlje. Naš jedini cilj su kriminalci oko Mugabea, koji su počinili zločine i izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji i bit će privedeni pravdi. Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu”, rekao je u srijedu na nacionalnoj televiziji general Moyo, zapovjednik vojne logistike.

Pregovori između predsjednika Mugabea, kojeg je vojska zadržala u njegovoj rezidenciji u Harareu, i viših vojnih dužnosnika još traju, a posreduju i vjerski lideri u zemlji i delegacija upućena iz susjedne Južne Afrike.

Robert Mugabe (93) je u kućnom pritvoru i odbija odstupiti s vlasti, a sa zapovjednicima vojske pregovara o svojoj sudbini.  S njim je i supruga Grace, premda su neki izvori objavili da je pobjegla iz zemlje.  Ovi su događaji uslijedili nakon što je Mugabe nedavno smijenio svog potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, na čije je mjesto namjeravao postavio svoju kontroverznu suprugu.

Čelnik oporbe, Morgan Richard Tsvangirai, koji se vratio u zemlju od predsjednika traži da odstupi.

Za zapadne medije je sve “prilično nejasno”, ali neki detalji sugeriraju da se u Africi dogodilo nešto vrlo neobično, posebno ako govorimo o Kini. Iako službeni Peking negira bilo kakvu vezu s događajima u Zimbabveu, sama činjenica da se vojska s poštovanjem odnosi prema dugogodišnjem lideru zemlje i traži mirno rješenje za izlaz iz ove situacije sugerira da iza vojnog udara, nazovimo ga tako, ne stoje zapadne službe. U tom bi slučaju zapadna propagandna mašinerija pripremila teren za svrgavanje i brzu likvidaciju Mugabea i marionetska vlada bi bila postavljena u roku od nekoliko sati. Ovdje se sve odvija po drugačijem scenariju i kao da se traži nasljednik predsjednika koji neće mijenjati unutarnju i vanjsku politiku zemlje.

Objavljene su i snimke na kojima se vide Mugabe, general Constantino Chiwenga, dvojica južnoafričkih izaslanika i otac Fidelis Mukonori, svećenik blizak Mugabeu, koji je, navodno, glavni posrednik u pregovorima.

Mugabe
FOTO – Pregovori u rezidenciji Roberta Mugabea

Sjenka moćne Kine

Peking, ako i nije organizirao vojni udar u Zimbabveu, onda ga je sigurno mogao spriječiti. Tjedan dana prije vojne pobune je čovjek koji upravlja svime, general  Constantino Chiwenga, posjetio Kinu.

Kineski izvori su u srijedu izvijestili da je vojska u Zimbabveu za svoje akcije dobila zeleno svjetlo iz Pekinga. Ako uzmemo u obzir činjenicu da mediji Kini ne objavljuju vijesti nasumce, samo kako bi privukli čitatelje i podigli rejting internetskog izdanja, ova je objava s visokom vjerojatnošću istinita.

Kineski izvori pišu kako je znakovito da se pobuna dogodila tjedan dana nakon što je njen organizator, zapovjednik Glavnog stožera Zimbabvea, general Constantino Chiwenga, posjetio Peking. Bio je primljen na najvišoj razini i njegovi sugovornici su bili kineski ministar obrane Chang Wanquan i najviši zapovjednici kineske vojske.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova je upitan je li Peking unaprijed znao za udar, ali je dužnosnik kratko rekao: “Posjet generala Chiwenge je bio dio normalne vojne suradnje na temelju sporazuma između dviju zemalja.” Po običaju, tipičan kineski odgovor koji ne otkriva ništa.

Međutim, John Akokpari, stručnjak za međunarodne odnose na Sveučilištu Cape Town, Južna Afrika, ne isključuje mogućnost da je prije provedbe plana general Chiwenga tražio pomoć Pekinga.

“Uopće ne bi bilo iznenađujuće da je Chiwenga želio potvrdu da političke promjene neće naljutiti Kinu, obzirom na vrlo bliske odnose dviju zemalja”, rekao je Akokpari.

Treba napomenuti da datum također ide u prilog ovoj verziji. General Chiwenga je 8. studenoga letio u Peking, odmah nakon što je predsjednik Robert Mugabe otpustio svog zamjenika Emmersona Mnangagwu, koji je uživao veliku podršku među generalima.

Poznato je da danas izuzetno čvrste veze između Zimbabvea i Kine jačaju od 1980. godine, kada je Mugabe došao na vlast, a veze između pristaša Mugabea i Pekinga su se održavale čak i za vrijeme vladavine Mao Ce Tunga početkom ’70-ih. Mugabe se u to vrijeme sve više orijentirao na Peking, a sve se više udaljavao od Moskve.

Stručnjak Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin ne vjeruje da Peking stoji iza udara, ali ne isključuje da su Kinezi o svemu bili upućeni.

“Kinezi su unaprijed mogli znati kako graditi kontakte s generalom Chiwengom ili bivšim potpredsjednikom Mnangagwom. Glavna prednost Kine jest da oni nikada ne potkopavaju svoje partnere i ne pokušavaju im izvesti svoje vrijednosti. Ako se tako bavite njima, onda se oni neće okrenuti protiv vas. Druga stvar je da su oni, razumijevajući situaciju, mogu uspostaviti paralelne kontakte s generalom Chiwengom, dobro znajući da u svakom trenutku može doći na vlast. Kinezi obično to čine, žele imati komunikacijske kanale sa svim važnim političkim osobama. Ako se ne približite neprihvatljivim stavovima za Kinu, oni će uvijek nastojati imati dobre odnose s vama”, rekao je Kašin.

Općenito, Zimbabve i Kina imaju dugo iskustvo gospodarske i vojno-tehničke suradnje i za Peking je Harare važan partner.

S druge strane, ako je Zimbabve za Kinu najvažniji gospodarski i politički partner,  vojni vrh je prije ovakvog poteza morao osigurati vanjsku podršku, konzultirati se i onda djelovati, što potvrđuje da je Peking blagoslovio prevrat, ali bez prolijevanja krvi i da se drugu Mugabeu, kako ga zovu kineski dužnosnicima, ništa ne dogodi.

Supruga i prijatelji

Kao što smo naveli, vojni udar je proveden u srijedu. Generali okupljeni oko Chiwenge su od Mugabea navodno tražili da njegova supruga Grace napusti zemlju. Ovu je vijest prenijela Afrička novinska agencija (ANA), pozivajući se na sigurnosne izvore zemlje. Zauzvrat je Mugabe obećao da će se doreći vlasti i prvoj dami je omogućen let za Južnu Afriku. Je li se Grace Mugabe vratila s južnoafričkim izaslanstvom ili nikada nije napustila Harare, to je nepoznanica.

U to je vrijeme samo potvrđeno da je predsjedniku kućnom pritvoru. U međuvremenu je Sky News prenio kako je Grace Mugabe pobjegla u Namibiju, što je opet bilo nemoguće potvrditi.

Afrička agencija ANA je prenijela vijest o uhićenju nekoliko ministara.

U isto vrijeme se u zemlju vraća bivši potpredsjednik Emmerson Mnangagwa, koji bi trebao voditi kabinet do kraja godine.

Podsjetimo, potpredsjednik Mnangagwa je pobjegao u Južnu Afriku početkom studenog, nakon što mu se prijetilo ubojstvom. Prema njegovoj verziji, bio je na rubu smrti, otrovan nepoznatim otrovom. Nakon toga je Mnangagwa službeno uklonjen s mjesta potpredsjednika, a sada se čini da se namjerava osvetiti i preuzeti vlast u zemlji.

Moguće je da će vojska uvjeriti Mugabea da ukine odluku od 7. studenog, kada je otpustio potpredsjednika. Ako onda Mugabe podnese ostavku, tada će dolazak Mnangagwe na vlast biti legitiman. Istina, čisto u formalnom smislu.

Naravno, ovo je doista državni udar, a čak i ako Mugabe ostane na vlasti, to će biti formalnost i poluge vlasti će biti u rukama drugih ljudi. Ipak, treba pričekati ishod pregovora delegacije na čelu s ministrom obrane, kojeg je južnoafrički predsjednik Jacob Zuma već poslao u Zimbabve.

Odluka 7. studenog, kojom je Mugabe otpustio potpredsjednika, bila je posve legalna i očigledno je ostarjeli predsjednik svog bivšeg kolegu odlučio zamijeniti sa svojom suprugom Grace Mugabe (51). Zapravo je prvoj dami htio osigurati mjesto buduće predsjednice.

Spriječiti liberalizaciju i okretanje Zapadu

Ali je Mugabe pogriješio i pokušaj da se riješi bivšeg prijatelja s kojim se nekoć borio protiv kolonijalnog ropstva bi Mnangagwu mogao učiniti predsjednikom.

U vladajućem pokretu postoje dva krila. Prvo je krilo veterana na čelu s Mnangagwom, a drugo predstavlja mlađu generaciju i vodi ga supruga predsjednika Grace. Robert Mugabe je nastojao pomoći svojoj ženi da dođe na vlast. Nakon što je Mnangagwa podnio ostavku, vojska je shvatila da će, ako ništa ne učine, izgubiti vlast, stoga je odlučila djelovati “preventivno”.

Međutim, ako Mnangagwa dođe na vlast, politika zemlje će se promijeniti. Kako bi Zimbabve dobio zajmove za nužne reforme u gospodarstvu, Mangagwa će, bez obzira na njegove stavove, morati promijeniti politiku, započeti liberalizaciju i promijeniti odnose sa zapadnim zemljama. Kina mu neće moći pomoći u takvim reformama, a upitno je hoće li i htjeti.

S druge strane, mnogi vjeruju da neće biti sustavnih reformi u Zimbabveu. Malo je vjerojatno da će doći do velikih promjena, jer je ovo atipičan vojni udar i vladajuća stranka ostaje na vlasti. Vojska nema ozbiljan plan i nema ekonomski program, što znači da nema nikakvih liberalnih reformi, bilo da ih želi provesti Mangagwa ili Grace Mugabe, koja predstavlja mlađu generaciju, ali je sada sasvim izvjesno da postoji vrlo malo ili nikakvih šansi da dođe na vlast. Naravno, tu je i čelnik oporbe Morgan Richard Tsvangirai, ali u ovim okolnostima on može samo tražiti odlazak Mugabea u izjavama za medije i ništa više.

Dakle, može se zaključiti da je vojka djelovala preventivno, kako bi se u zemlji očuvala stabilnosti i nakon odlaska ostarjelog predsjednika, a stabilnost za generale u zemlji znači održavati dobre veze s Kinom. Ako su u Washingtonu i imali plan za zemlju nakon odlaska “zloglasnog diktatora”, general Constantino Chiwenga ga je, gotovo sigurno uz blagoslov Pekinga, osujetio.

Emmerson MnangagwaGrace MugabeMugabevojni pučvojni udarZimabve
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Nisu ga oni proveli, ali su rekli generalu Chiwengi da ga može provesti. Da makne onu , nisam upoznat, ali Grace ne bi bila dobar izbor. Stari je senilan i ne treba ga dirati,a Kinezi će već naći nekoga. Ovo je zanimljivo, jer se Kinezi rijetko upliću u stvari tako daleko izvan njihovog područja.

victory
6 godine prije

Izgleda da je neko u redakciji pročitao moj komentar i napravio analizu o stanju u Zimbabveu. Ako je tako (mada najvjerojatnije nije i da je članak došao regularnim rasporedom) drago mi je da sam potakao redakciju na analizu.

čokolino
6 godine prije

Kad se ovakve stvari mogu događat zbog p***e može znaćit samo jedno: ovi naš svit je u totalnom q***u.
Izvinite na komentaru ali ovo više nije normalno.
A ako kinezi imaju utjecaj………………pa bilo je več vrijeme, da ovom starom prdonji neko prireže krila. Raz**o je sve što se raz****t moglo. A sad bi još da njegova sponzoruša nastavi……….si moš mislit?

dalmata
6 godine prije

Je li ovo ono sta su Kinezi(ako su?!)tribali ucinit u Libiji i Iraku?Tamo im je zapad unistija ogromna ulaganja.Ako je to tako,ovo je opomena za UsrA i EU,u prevodu ” imi mozemo igrat vasu igru.dalje prste”

Zvrk
6 godine prije

Znači, dobili smo po ovome prvi puč pod kineskim patronatom? Sad čekam kritičare koji će ih usporediti s desecima američkih i nešto manje francuskih, nekoliko ruskih itd.

Perun
6 godine prije

Nije ovo klasični vojni puč iako ima neke elemente. Pitanje je koliko Mugabe s 93 godine uopće samostalno donosi ikakve odluke. Za tu žensku nisam čuo ali može mu biti unuka po godinama i to nešto govori. Ako imaju takve odnose sa Kinom logično da su išli tražiti zeleno svjetlo. Pa i ovo objašnjenje da se maknu kriminalci oko Mugabea nije samo floskula. Takvi se znaju nametnuti kada lider zbog senilnosti počne gubiti kontrolu. Gledali smo sličan scenarij u Jugi pred kraj Titove ere i nakon smrti puno kriminalaca je došlo na važne funkcije i šteta što nije bilo preventivnog udara.

Yatta
6 godine prije

Ne razumijem zasto bi morali promijeniti politiku na nacin da uzimaju zapadne kredite? Zar ne mogu kredite za potrebne reforme gospodarstva dobiti od Kine?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI