Afrički čelnik proglasio Rusiju ‘dosljednim saveznikom’

Emmerson Mnangagwa i Putin
4 komentara

Zimbabve podržava viziju Moskve o multipolarnom svjetskom poretku, rekao je predsjednik Emmerson Mnangagwa

Nakon što je trpio pod zapadnim sankcijama više od dva desetljeća, Zimbabve smatra Rusiju “dosljednim globalnim saveznikom” i pozdravlja pojavu multipolarnog svijeta, rekao je predsjednik Emmerson Mnangagwa u petak u Sankt Peterburgu.

“Žalosno je i neprihvatljivo da kolektivni Zapad nastavlja težiti hegemoniji”, rekao je Mnangagwa tijekom plenarne sjednice Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF). “Postoji opći konsenzus,” nastavio je, “da unipolarnosti nema mjesta u modernoj globalnoj politici i međunarodnim ekonomskim odnosima.”

SAD i EU nametnule su sankcije Zimbabveu 2003. godine, kao odgovor na optužbe za korupciju i kršenja ljudskih prava od strane pokojnog predsjednika Roberta Mugabea. Iako su ta ograničenja ukinuta u ožujku, nove sankcije primijenjene su na Mnangagwu i nekoliko njegovih najviših dužnosnika mjesec dana kasnije, a SAD je naveo slične probleme u vezi s ljudskim pravima i korupcijom.

Mnangagwa je te mjere osudio kao “klevetničke”, tvrdeći u petak da su “kočile naš gospodarski razvoj i rast u posljednje 24 godine”.

Prošle je godine potpredsjednik Zimbabvea Constantino Chiwenga ustvrdio da su sankcije koštale gospodarstvo te zemlje više od 150 milijardi dolara od njihova uvođenja. Izvješće Instituta za sigurnosne studije Afrike iz 2022. pokazalo je da su te ekonomske kazne otjerale ulagače iz Zimbabvea čineći ga zemljom “visokog rizika”.

“Stari geopolitički globalni poredak, kojim dominira nekolicina odabranih, što rezultira trajnom marginalizacijom većine nas na globalnom jugu, više nije prihvatljiv”, rekao je Mnangagwa u St. Rekao je da pozdravlja ulaganja iz zemalja BRICS-a i potaknuo ruske ulagače da iskoriste prednost zimbabveanske “kvalificirane i obrazovane radne snage, obilne resurse i stručnost u proizvodnji” kako bi pomogli da zemlja postane nacija s “višim srednjim dohotkom” do 2030. godine.

“Zimbabve smatra Rusku Federaciju dosljednim globalnim saveznikom”, izjavio je, dodajući da “napredak i prihvaćanje multipolarnosti ima veliki potencijal za nas u Africi da ostvarimo uravnotežen uključiv razvoj, modernizaciju i industrijalizaciju.”

Tijekom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak, Mnangagwa je zahvalio Rusiji na pružanju hrane, vojske i sigurnosne pomoći. Moskva je ranije ove godine Zimbabveu donirala 25.000 tona pšenice i 23.000 tona gnojiva, nakon što je zbog teške suše pola stanovništva zemlje bilo u opasnosti od gladi, prema Harareu.

Zimbabve je izrazio interes za pridruživanje BRICS skupini gospodarstava u nastajanju, ali tek treba podnijeti službenu dokumentaciju. Skupinu, čiji glavni članovi Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika čine više od 40% svjetske populacije i gotovo četvrtinu globalnog BDP-a, Putin je reklamirao kao ključni stup multipolarnog svjetskog poretka .

Emmerson MnangagwarusijaSavezniciZimbabwe
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

S njihove strane opravdano.

WEF
1 mjesec prije

“Nova” bocka je spremna za vecinu onih koji nisu nasjeli na staru bocku.

Tužno
1 mjesec prije

Svaka ptica svome jatu leti 😀

Karma
1 mjesec prije

Zapad i nato je cancer planete zemlje. Rastaviti bolesne globaliste

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI