Pokušaji rušenja Madura ne daju rezultate – Vijeće sigurnosti odbilo američku rezoluciju

Logicno.com
68 komentara

Ustavni predsjednik Venezuele Nicolás Maduro je odbacio europski ultimatum o raspisivanju izbora u roku od osam dana, te optužio oporbenog čelnika Juana Guaidóa da je, proglasivši se  predsjednikom zemlje, prekršio ustav Venezuele.

“Sada se suočavamo s državnim udarom u punom razvoju”, kazao je Maduro u nedjelju u intervjuu za  CNN Turk . Istodobno je kazao kako je otvoren za dijalog i da je susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom malo vjerojatan, ali ne i nemoguć.

Kao što smo naveli, jučer Španjolska, Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo rekle da će priznati Juana Guaidóa za predsjednika, ako Maduro ne raspiše izbore u nametnutom roku.

Tijekom posebnog zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, sazvanog na zahtjev Sjedinjenih Država, Rusija je  europski ultimatum nazvala “apsurdnim”, kao i samu sjednicu o stanju u Venezueli, a ruski predstavnik Vasilij Nebenzja je rekao da bi, vodeći se tom logikom, Rusija mogla sazvati sjednicu o neredima i prosvjedima Žutih prsluka u Francuskoj, jer kao stalna članica ovog tijela na to ima pravo. Ruski predstavnik je ultimatum europskih zemalja, kojima su se danas pridružile Belgija i Nizozemska, osudio kao uplitanja u unutarnje poslove suverenih država, te dodao kako samo narod Venezuele i institucije te zemlje imaju pravo i moraju pronaći izlaz iz trenutne situacije.

Na sjednici je Venezuelu predstavljao ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza, koji je rekao da SAD žele rat u njegovoj zemlji, ali im to neće poći za rukom.

“Što želite, gurnut Venezuelu u građanski rat? Nećete to uspjeti. “Predsjednik Trump, možda kao i drugi američki predsjednici, traži rat i želi pravo vladavine u našoj zemlji kako bi si osigurao određene prostore upravljanja i gospodarstva. Toga neće biti u Venezueli i biti rata u Venezueli”, rekao je Jorge Arreaza tijekom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je novinarima ponovio nakon izlaska iz dvorane za sastanke.

Mobilizacija vladinih pristaša

Venezuela

I dok su svi zapadni mediji prenijeli snimku nekoliko desetaka tisuća pristaša oporbenog čelnika Juana Guaidóa tijekom njegova samoproglašenja za “predsjednika” Venezuele, gotovo nijedan ili doslovno nijedan nije prenio vijest da su se jučer, tijekom sjednice Vijeća sigurnosti, diljem Venezuele održali prosvjedni skupovi podrške ustavnom predsjedniku Maduru i njegovoj vladi.

Okupljene vladine pristaše i vojnike na skupu u San Carlosu, glavnom gradu države Cojede, osobno posjetio predsjednik Ustavotvorne skupštine Diosdado Cabello. U Caracasu su se prosvjedi podrške održali u četvrti La Pastora, a isto je bilo u gradu Maracaibu, državi Zulia.

Diosdado Cabello je u San Carlosu,  nakon što je naglasio da SAD stoje iza “državnog udara” u Venezueli, rekao masama: “Nijedna vlada svijeta, bez obzira na to koliko je moćna, ne može doći i imenovati predsjednika u Venezueli.”

“Sljedeća faza američke uprave je ignoriranje ostalih ustavnih institucija Venezuele. Pozivam sve da se pripreme” za bitku u koji će neki možda morati dati sve za obranu zemlje”, rekao je Cabello, kojega mnogi smatraju glavnim ideologom vladajuće stranke PSUV koju je utemeljio Hugo Chavez.

Prosvjedi podrške su održani i u inozemstvu. U Turskoj je stotine ljudi u Istanbulu marširalo i nosilo vezane turske i venezuelanske zastave. Prosvjednici, koji su uzvikivali slogane podrške Maduru, nosili su nacionalne zastave obje zemlje, ali i brojne zastave Komunističke partije Turske. Slično je u Rimu, odakle je veleposlanstvo Venezuele objavilo fotografije skupa potpore na Twitteru.

Sama sjednice Vijeća sigurnosti, koju je ljutito napustio američki državni tajnik Mike Pompeo, pokazala se kao neuspjeh američke diplomacije.

Na izvanrednoj sjednici koju su u Vijeću sigurnosti sazvale SAD, 19 od ukupno 35 zemalja je osudilo miješanje stranih zemalja u unutarnje poslove Venezuele, čime je latinoamerička zemlja dobila potporu svom suverenitetu od većine stalnih i nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

19 od ukupno 35 zemalja se otvoreno tijekom rasprave usprotivilo uplitanju u unutarnja pitanjima Venezuele i podržalo proces dijaloga između nacionalnih aktera.

Izvanredni sastanak na visokoj razini je sazvan na zahtjev američkog državnog tajnika Mikea Pompea, kako bi Washington dobio međunarodnu podršku za pružanje legitimiteta pokušaju provedbe državnog udara u Venezueli i priznavanje nametanja marionetske vlade.

Međutim, SAD, njihovi saveznici iz takozvane Skupine iz Lime i dio Europske unije nisu postigli cilj u Vijeću sigurnosti, gdje je većina zemalja s različitih kontinenata tražila poštivanje suvereniteta latinoameričke zemlje.

Američke argumente su odbile i velike sile s pravom veta, Rusija i Kina, uz potporu zemalja Afrike, Latinske Amerike i Kariba, koje su na kraju tijekom glasanja bile u većini. Latinoamerička medijska kuća TeleSur je vijest popratila kratkim naslovom: Svijet se odlučio za demokraciju i grafikom tko je kako glasao.

Venezuela glasanje u UN
FOTO – Tko je kako glasao nakon rasprave o Venezueli u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

Istekao je rok za odlazak američkih diplomata

Iako je predsjednik Nicolas Maduro članovima američke diplomatske misije u Caracasu prije tri dana dao rok od 72 sata da napuste zemlju, jučer je rekao da počinje rok od 30 dana za pregovore o formiranju novog, smanjenog formata nužnih bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Vlade Venezuele i Sjedinjenih Država  su se dogovorile da će uspostaviti Ured za očuvanje interesa, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova u Caracasu, što bi značilo da je Washington odustao od stava da ne želi pregovarati s nelegitimnim režimom i vodit će poslove isključivo kroz suradnju s oporbom i Juanom Guaidóm.

Čini se je i Maduro shvatio a je teško prekršiti bečku konvenciju i bilo kakvim nasiljem bi dao razlog američkoj strani z a intervenciju, ali su u Washingtonu svjesni da Juan Guaidó neće ispuniti povjerenu mu zadaću.

“Obje vlade su se dogovorile da se u svakom glavnom gradu održe pregovori o osnivanju Ureda za interese, iz kojeg se mogu regulirati migracijske procedure i druga pitanja od bilateralnog interesa, uz strogo pridržavanje međunarodnog prava u slučaju prekida odnosa između zemalja”, kaže službeno priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Venezuele.

Tako su se zemlje složile da će zadržati dio svog diplomatskog osoblja u Caracasu i Washingtonu. Podsjetimo da je veliki broj američkih diplomata pod policijskom pratnjom iz Caracasa za SAD odletio u petak, ali je dio diplomatske misije još uvijek u zgradi američkog veleposlanstva u glavnom gadu Venezuele.

Imajući to na umu, ovlašten je ostatak osoblja svake misije, koji će se održati tijekom dogovorenog razdoblja i dalje biti zaštićen diplomatskim prerogativima, te će se morati održati isključivo u sjedištu koje je pripadalo bivšim veleposlanstvima, prije raskida odnosa”, dodaje tekst Ministarstva vanjskih poslova Venezuele.

Pregovori imaju rok od trideset dana za postizanje konačnog dogovora.

“Ako sporazum ne bude postignut u razdoblju od trideset dana, obje će misije prestati s aktivnostima i obje će države nastaviti s određivanjem entiteta kojem će odlučiti povjeriti svoje interese, dok preostalo osoblje napušta teritorij svake zemlje u sljedećih sedamdeset i dva sata nakon isteka navedenog roka”, naglašava se u priopćenju.

Iako priopćenje izričito navodi da su se “vlade obje zemlje dogovorile” o pregovorima i smanjenju razine odnosa na Ured za interese, Washington još nije potvrdio predanost pregovorima.

Zlato Venezuele za oporbu

London odbija vratiti zlato Venezuele

Osim toga, kako izvještava Bloomberg, SAD su izvršile pritisak na Banku Engleske da odbije zahtjev predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, koji je tražio repatrijaciju zlata koje pripada Bolivarskoj Republici. Više komentatora je u ovoj odluci vidi želju da državni udar ili pobunu do svrgavanja madura financira zlatom Venezuele, koje je, kao i rezerve i novac drugih zemalja, nesretno i nepromišljeno predano u ruke britanskih, američkih i francuskih bankara.

Bloomberg navodi kako se radi o polugama vrijednim 1,2 milijarde dolara. Banka Engleske je odlučila ne dati zlato nakon što su američki državni tajnik Mike Pompeo, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i drugi američki dužnosnici izvršili pritisak na London o tom pitanju.

Sjedinjene Države stranu imovinu Venezuele žele usmjeriti Juanu Guaidóu, koji se proglasio predsjednikom zemlje. Tako se Washington nada da će povećati svoje izglede za stjecanje kontrole nad vladom.

Devizne rezerve Središnje banke Venecuele čine 8 milijardi dolara, od čega samo dio drži u Engleska Banka. Istodobno je nepoznata lokacija preostalog dijela imovine.

Sam Juan Guaidó je podržao odluku londonskih bankara, rekavši da “tako počinje proces zaštite imovine Venezuele”.

“Nećemo više dopustiti zlostavljanja i krađu novca namijenjenog hrani, lijekovima i budućnosti naše djece”, rekao je samoproglašeni predsjednik Venezuele.

Podsjetimo da je Maduro rekao da oporba Venezuele trguje zlatom, a 1. studenog prošle godine je američki predsjednik Donald Trump uveo novi paket sankcija protiv Venezuele kako bi blokirao operacije sa zlatnim rezervama.

Podsjetimo, europske zemlje su odluku o priznavanju oporbenog zastupnika za predsjednika odložile za osam dana, a Juana Guaidóa su priznali zemlje “Skupine iz Lime”, osim Meksika, dakle,  Čile, Argentina, Brazil, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj i Peru, kao i Albanija, Gruzija i SAD, Švicarska i Organizacija američkih država (OAS), te samoproglašeno Kosovo.

Sve ovisi o vojsci

SU-30MK 2
FOTO: SU-30MK2

Većina stručnjaka se slaže da sljedećih dana sve ovisi o vojsci, ne toliko o vanjskom pritisku. U tom smislu je važno napomenuti da je vojni ataše Venezuele u Washingtonu priopćio je kako je “prekinuo odnose” s Nicolasom Madurom i priznao kao legitimnog predsjednika Juana Guaidóa. Jesu li ovo prvi znakovi nezadovoljstva u vojsci ili je riječi izoliranom slučaju i časniku koji je odlučio ostati u Sjedinjenim Državama do “svrgavanja Madura”?

Mnogi venezuelanski diplomati i časnici se suočavaju s izazovima, prije svega oni koji služe u zemljama koje su priznale oporbenog zastupnika za predsjednika latinoameričke zemlje. Za Caracas je pukovnik José Luis Silva, vojni ataše u Washingtonu, izdajnik domovine.

Podrediti se inozemnim interesima je čin izdaje i kukavičluk prema domovini naslijeđenoj od našeg osloboditelja Simona Bolivara. Stoga odbacujemo izjave pukovnika Joséa Luisa Silve, rekao je ministar obrane Venezuele, Vladimir Padrino Lopez.

Osim ovog slučaja, dva dana nakon pobune male skupine vojnika sjeverno od Caracasa je na društvenim mrežama objavljena je video poruka divizijskog generala Jesusa Alberta Mendoze. Pozvao je vojsku da se pridruži “mirnom prosvjedu” protiv Madura, kojeg je general nazvao komunističkom diktaturom. Zanimljivo, ali kasnije nije bilo vijesti o bilo kakvom sankcioniranju pobunjenog generala Mendoze. Bolje rečeno, nije bilo priopćenja za medije o njegovoj sudbini.

Bilo kako bilo, sve dok se Maduro može oslaniti na generale i srednji zapovjedni kadar, on je siguran. Ministar obrane Venezuele je jednom je rekao: “Vojska će se boriti za Madura do posljednjeg metka”, ali to ne znači da će cijela vojska to učiniti. Ministar Padrino Lopez je čovjek vrlo odan predsjedniku i logično je da će ga braniti. Ali činjenica da je vrenje u oružanim snagama u tijeku je očita i konačna ravnoteža moći će ovisiti o vojsci. Iako za sada nema naznaka da će se to dogoditi, ali ako vojska stane na stranu opozicije, to će biti kraj Madura.

Za kraj, kako smo s prijevodom članka odvjetnice Eve Golinger i sami kritizirali sve što je Maduro učinio, bolje rečeno što nije učinio, sve rasprave u tom smislu su bespredmetne i mogu se voditi nakon što prođe opasnost od izbijanja građanskog rata ili inozemne agresije na Venezuelu. Dani i sati u kojima se suverenoj zemlji nameće predsjednik koji se u istočnom dijelu Caracasa popeo na žardinjeru i preko megafona položio predsjedničku zakletvu, i kao takav odmah dobio podršku iz Washingtona, nekoliko latinoameričkih satelita Trumpove i bivših uprava, te Albanije i  Kosova, zaista nije vrijeme da se traže argumenti koji bi opravdali ovaj čin. Da u Venezueli ništa nije kako bi trebalo biti nije nikakva tajna, što su vidjeli i saveznici Madura koji su poslali stručne timove da uoče greške u poslovanju i uklone ih. To je to i u njihovom interesu, jer su u tu zemlju, od kada je pod sankcijama i pritiskom, samo Kina i Rusija uložili nešto manje od 100 milijardi dolara. Ali takve rasprave su danas bespredmetne i štetne, jer prihvaćanjem argumenata Guaidóa se daje legitimitet “njegovom” pokušaju provedbe državnog udara. Ako organizatorima ovog teatra apsurda pođe za rukom da ostvare svoje ciljeve, tko kaže da se sutra bilo tko bilo gdje u svijetu neće popeti na žardinjeru, traktorsku gumu, drveni sanduk ili, ako ima malo novca, na improviziranu binu i proglasiti se predsjednikom i mi ćemo ga prihvatiti. “Mi” – u slučaju Hrvatske, jer će naša vlada za sedam dana sigurno potpisati zajedničku deklaraciju prihvaćanja Guaidóa za predsjednika, ako je sastavi Europske komisija.

Madurova vlada zaslužuje sve kritike, ali ona nije jedinio krivac za situaciju u kojoj se zemlja našla. Ali o tome smo već pisali u kritici njegove vlade uoči ovog cirkusa u članku o Bolivarskoj revoluciji i može li ona nadživjeti Chaveza. Ako Vas zanima, kao podsjetnik možete pročitati tih nekoliko redova, iako je to u ovom trenutku apsolutno nevažno.

 

RT Actualidad – Provladinia mobilizacija 

Hoće li preživjeti Bolivarska revolucija u Venezueli?

Nacionalna ustavotvorna skupština
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Crni humor: uz ovakav tekst i situaciju u Venecueli Google ads uporno ubacuje reklame turističkih destinacija te zemlje.

Rekao bih previše optimističan tekst. Iako je Maduro dobro prošao u savetu bezbednosti (što je i očekivano) situacija nije dobra i toga je svestan. Prebeg vojnog atašea je priličan diplomatski udarac ali je još veći poraz Madurovo odustajanje od lakomislenog ultimatuma – Rusija je dugo vremena pažljivo procenjivala kako da odgovori na proterivanje njihovih diplomata iz SAD a Maduro se postavio kao da je jači od Rusije.

Situacija nije ni malo dobra uz realnu mogućnost da kriza postane svetska. Mi u Srbiji se sećamo kako je to kod nas išlo i već se vidi neverovatna sličnost – samo što se ovaj put Rusija može odlučiti na aktivno učešće što bi umesto srpskog scenarija moglo završiti sirijskim.

Kile
5 godine prije

Ostavio si je vraga u dvorištu pošto je odustao od protjerivanja hijena, sad će mu cia kovat planove i donosit novce za ove plaćenike ispred nosa, bojim se najgoreg… kao što je i sugerirao tekst na logičnom za mir je potrebno odmah protjerat ove špijunčine

mladen3x
5 godine prije

“Da u Venezueli ništa nije kako bi trebalo biti nije nikakva tajna, što su vidjeli i saveznici Madura koji su poslali stručne timove da uoče greške u poslovanju i uklone ih. To je to i u njihovom interesu, jer su u tu zemlju, od kada je pod sankcijama i pritiskom, samo Kina i Rusija uložili nešto manje od 100 milijardi dolara.”-jadan i taj narod s ovakvom vlašču,a opet ako izaberu ove druge ni tu nebude pomaka.Vrijeme je da Maduro ipak ostane na vlasti ali da shvati da konačno treba krenuti u industrijski razvoj zemlje.Kini prodaju naftu a uvoze WC papir,zna se zašto,tako je primjer i s Rusijom,kupuju od njih naoružanje.Moraju naći neki kompromis i krenuti u proizvodnju,zaposliti narod da se ta vlast održi jer i Kini i Rusiji mora biti jasno da im to moraju dozvoliti jer u protivnom sve ode u Američke ruke.

Trubadur
5 godine prije

U vječu sigurnosti USrA praktično u posljednje vrijeme gubi svaki put…Sve je manje vazala i sve je više onih, koji su protiv USrA hegemonističke politike….. Svijet je več sad defakto multipolaran…

Perun
5 godine prije

Zasto svi svjetski probisvijeti i hohstapleri kad nesto maznu i ukradu bjeze u London,Njujork opcenito u na anglosaxonsko govorno podrucje i u zemlje bivseg britanskog ,,imperija” . Zar demokratija ima lopovsko lice ili mozda lice ,,svetice” ili je to fikcija pravednosti ili ne daj boze da je to politicka dogma religije potlacenih i obespravljenih.Demokratija je kao rijeka ,kad je voda bistra vidis svoje lice u vodi, a kad je mutna mozes samo noge oprat u njoj. Citat // Ima jedna modra rijeka .Sto godina siroka je .Sto godina duboka je //.Valja njima i nama i svima preko rijeke .Situacija u Venezueli je kao u bivsoj drzavi SFRJ gotovo identicna.Mi smo bjeli i jeftini a oni u Venezueli isto tako jeftini ali nisu bijeli. Francuski izraz za narode i populaciju u bivsim kolonijama.VIVA LA REVOLUCION.

eu kolonija
5 godine prije

argentina je podržala, protivno volji većine argentinaca, one države koje su joj otele otočje falkland. to su vam “guske u magli”

Dub Miroslav
5 godine prije

Englezima , amerikancima i evropljanima ništa ne treba ostaviti na čuvanje. Ti znaju samo pljačkati. Sjetiti se Libije i Iraka a sad i Venecuele. Sami sebi režu granu na kojoj sjede. Obični gangsteri. Da nisu države u pitanju sudili bi im za gangsterizam te iste države!

Volim Rusiju
5 godine prije

To je jendo kazaliste koje pripremljeno a sto novinari imediji tome nerazumiju,to je druga prica.Cilj te kacije je otpis svih onih koji su u uskoj povezanosti sa americkom drzavnom elitom.Realizacija svega otga je globalista,Trumpa.Putina,da Trumpu olaksaju da samelje americku drzvanu elitu koja mu stoji na putu preformacije amerike .Ta tzv.oporba i njihove vođe su jakonaivni bili i polako sada smai su shvaitli da su naivci i neznalice oko globalne politike i svih tih igara.Taj proces događanja jako puno ce s eodraziti na sve drzave u Juznoj americi koje su unutar sovjih drzava imale svoje elite koje su bile u uskoj suradnji sa americkom drzavnom elitom.Uz sve to taj proces imati ce malo veci znacja u sivjetu sto se tice americke elite i njezine dominaicje do sada u sivjetu.Maduro ostaje dalje na svojoj funkciji,nikakvih izbora nece biti,a sve te izjave raznih drzava je obicno kazaliste da su sve ovce na broju… Čitaj više »

Maduro
5 godine prije

To je jedno kazaliste koje pripremljeno a sto novinari i mediji tome nerazumiju,to je druga prica.Cilj te akcije je otpis svih onih koji su u uskoj povezanosti sa americkom drzavnom elitom.Realizacija svega toga je od strane globalista,Trumpa.Putina,da Trumpu olaksaju da samelje americku drzvanu elitu koja mu stoji na putu preformacije amerike .Ta tzv.oporba i njihove vođe su jako naivni bili i polako sada sami su shvatili da su naivci i neznalice oko globalne politike i svih tih igara.Taj proces događanja jako puno ce se odraziti na sve drzave u Juznoj americi koje su unutar svojih drzava imale svoje elite koje su bile u uskoj suradnji sa americkom drzavnom elitom.Uz sve to taj proces imati ce malo veci znacja u svijetu sto se tice americke elite i njezine dominaicje do sada u svijetu.Maduro ostaje dalje na svojoj funkciji,nikakvih izbora nece biti,a sve te izjave raznih drzava je obicno kazaliste da su… Čitaj više »

Amater
5 godine prije

Maduro je odnio prvu pobjedu ….Amerima nije prošla rezolucija u UN u….to nije mali problem u ovoj situaciji

Damar Cro
5 godine prije

Sovjetski socijalizam su srušili mudžahedinima i utrkom u naoružanju, jugo socijalizam su srušili nacionalizmom, a ove preostale solo socijalizme(Kuba, Venezuela, Sjeverna Koreja) žele srušit sankcijama, pučevima pa možda i otvorenim agresijama ako im se ukaže prilika. Ne želim započet nikakve “socijalizam vs kapitalizam” jer svaki taj sustav bi mogao bit uspješan kad bi čovjek bio razumno biće koje radi u interesu zajednice, al svi znamo da to nije tako i da je to tema za neku drugu priliku. Problem je šta je socijalizam pretežno fantom u današnjem svijetu, a život nam određuju psihopate koji nas žele uvjerit da su državno subvenionciranje zdravstva i obrazovanja aspekti čudovišnog socijalizma koje država i porezni obveznik si ne mogu priuštit, al zato možemo podržavat bogatstvo 1 posto najbogatijih, kao i ratove koje ti nerijetko izazivaju. Da se vratim na Venezuelu, ako Trumpovi glasači, njegova oporba, libertarijanci, Index.hr, bezbožna EU i svaki balkanski lopov koji… Čitaj više »

zgvaca
5 godine prije

Volio bi da grjesim ali Maduro je izgubljen. Svakim danom sve vise vojnika ce promjenit stranu. Dezinformacijski rat ce na kraju odnjet pobjedu.

deki
5 godine prije

Po poznatom americkom kolonijalnom receptu, prva stvar koju su odradili pre kreiranja nekog novog njihovog ucenika i lika koji bi navodno bio protuvkanditat vladajuceg presednika,to je zasigurno bilo potplacivanje,vrbovanje i kupovina nekog dela visokog oficirskog ili generalskog kadra iz vrha venecuelanske vojske,po istom turskom primeru.Ako bi Maduro to mogao da otkrije i,spreci i neutralise to bi znacio jedan iznenadni nokaut za amerikance koji bi im pokvario sve planove u startu.S obzirom da ga savetuju i Rusija ali i da im je podrsku pruzio i Erdogan,nadam se da ce mu njegovo iskustvo koje je imao u Turskoj biti od velike pomoci.Bez tog podmicenog vojnog vrha nikakav novi presednik a ni njegove pristalice nemaju sanse da ostvare taj cilj i neku bitniju razliku.Cesto se u zivotu desavaju da neki stari i jaki ”sampioni” koji su na zalasku svoje karijere,snage i moci,naprave neke lude ,ocajnicke i opasne poteze,po receptu kad gube oni da… Čitaj više »

Zvrk
5 godine prije

Prođe 72 sata, jesu izgonjeni diplomati?

burt
5 godine prije

koji su to zagovornici Madura u toj regiji’ Bolivija,Kuba, Nikaragva, te države ništa ne mogu, Maduro je okružen protivnicima na svojim granicama Brazil, Kolumbija a u Venecueli djeluje cijeli pokret protiv njega a ekonomska kriza ubrzava pobunu, Trump je specijalno tražio od Izraela da ne priznaju Madura a Izrael je to brzo napravio, kad su SAD, Kanada, EU i južnoameričke države okrenuli leđa Maduru to je početak njegovog kraja, ni jači od Madura nisu uspjeli izbjeć svoj diktatorski kraj

benty20
5 godine prije

Bilo bi zanimljivo vidjeti što je Guaido studirao i GDJE!

Mali od Fahre
5 godine prije

O Jugoslaviji se može reći štošta pozitivnog i štošta negativnog, ali jedno je ipak neoporecivo. Na ovom glasovanju, bi se Jugoslavija svrstala uz bok Venezuele, što najbolje govori o naprednom karakteru te tamnice naroda. Ove krhotine koje su ostale iza Jugoslavije, nisu vrijedne spomena.
Ako je Logično zaista suverenistički portal, onda bi se na njemu morala vijoriti samo jugoslavenska zastava, jer i mrtva Jugoslavija udara jače od svega onoga što je iza nje ostalo.

kardinale
5 godine prije

Hoce li odnekud doci toyote sa budalama za podrsku umjerenoj opoziciji? Hijene urlaju …

Don
5 godine prije

Venezuela, zamka živog blata, ali za koga? “Zločesti” Vladimir opet je sve zakuhao, euroazija uzvraća udarac:) U SAD živi 50 mil latinoamerikanaca na rubu egzistencije, frustrirani i bijesni, i solidno povezani u zajednice (i bande). Nisu to libijci i iračani, male integrirane zajednice srednjeg sloja, koje žive u uređenim urbanim predgrađima pod policijskom kontrolom. Ovi žive većinom gdje nije pametno skrenuti greškom sa autoceste, gdje ni policija ne zalazi i ne želi. lako odvesti ove malene u “sabirne centre” ako su preglasni, ali tko će odvesti ove velike?. Nema resursa ni snage ni novaca za to. To je jača činjenica od svih razarača i nosača aviona. U “dvorištu” su drugačija pravila ponašanja nego negdje daleko. Pa Kuba je primjer. Damin gambit u šahovskom jeziku, slabo i pozicijsko otvaranje sa puno varijanti i malo akcije u početku. Zato mislim da nema nikakve šanse za vojnom intervencijom u Venezueli,baš nikakve, jer je… Čitaj više »

karantanac
5 godine prije

Nesreća Bolivarske revolucije je što je njen vođa iznenada i prerano otišao i nije imao vremena dovesti revoluciju do kraja. Čavezov naslednik je takođe nesrećno izabran. Taj Maduro nije sposoban da uspešno vodi vod vojnika ,a kamo li da sprovodi grandioznu Bolivarsku revoluciju. Veliki izgledi su da Venecuela doživi sudbinu Čilea,Argentine,Brazila… Jedini tračak nade je da se u vjsci nađe neki Čavezov saborac iz starih vremena i da stvar uzme u svoje ruke. Prvo što bi taj trebao da uradi je da uhapsi samozvanog predsednika i obesi ga na trgu u Karakasu radi veleizdaje države i naroda i gaženja važećeg ustava. Čovek koji bi imao mu.a tako nešto da uradi imao bi šansu da dovrši Bolivarsku revoluciju i Venecuelanski narod izvede na put prosperiteta. Pitanje je samo da li vojska Venecuele ima takvog čoveka. Ako nema onda se Venecueli, pa i celoj LA crno piše za duži niz godina. Nada… Čitaj više »

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

USA nikada nece povesti rat zbog toalet papira, eto Trump uopce ne koristi toalet papir, on se u tu svrhu sluzi jezicima eminentnih politicara iz EU, em ugodqa em higijena em ti jos placaju da ti lizu supak nakon sranja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI