fbpx

Pokušaji rušenja Madura ne daju rezultate – Vijeće sigurnosti odbilo američku rezoluciju

Vijeće sigurnosti savjet bezbjednosti UN

Ustavni predsjednik Venezuele Nicolás Maduro je odbacio europski ultimatum o raspisivanju izbora u roku od osam dana, te optužio oporbenog čelnika Juana Guaidóa da je, proglasivši se  predsjednikom zemlje, prekršio ustav Venezuele.

“Sada se suočavamo s državnim udarom u punom razvoju”, kazao je Maduro u nedjelju u intervjuu za  CNN Turk . Istodobno je kazao kako je otvoren za dijalog i da je susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom malo vjerojatan, ali ne i nemoguć.

Kao što smo naveli, jučer Španjolska, Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo rekle da će priznati Juana Guaidóa za predsjednika, ako Maduro ne raspiše izbore u nametnutom roku.

Tijekom posebnog zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, sazvanog na zahtjev Sjedinjenih Država, Rusija je  europski ultimatum nazvala “apsurdnim”, kao i samu sjednicu o stanju u Venezueli, a ruski predstavnik Vasilij Nebenzja je rekao da bi, vodeći se tom logikom, Rusija mogla sazvati sjednicu o neredima i prosvjedima Žutih prsluka u Francuskoj, jer kao stalna članica ovog tijela na to ima pravo. Ruski predstavnik je ultimatum europskih zemalja, kojima su se danas pridružile Belgija i Nizozemska, osudio kao uplitanja u unutarnje poslove suverenih država, te dodao kako samo narod Venezuele i institucije te zemlje imaju pravo i moraju pronaći izlaz iz trenutne situacije.

Na sjednici je Venezuelu predstavljao ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza, koji je rekao da SAD žele rat u njegovoj zemlji, ali im to neće poći za rukom.

“Što želite, gurnut Venezuelu u građanski rat? Nećete to uspjeti. “Predsjednik Trump, možda kao i drugi američki predsjednici, traži rat i želi pravo vladavine u našoj zemlji kako bi si osigurao određene prostore upravljanja i gospodarstva. Toga neće biti u Venezueli i biti rata u Venezueli”, rekao je Jorge Arreaza tijekom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je novinarima ponovio nakon izlaska iz dvorane za sastanke.

Mobilizacija vladinih pristaša

Venezuela

I dok su svi zapadni mediji prenijeli snimku nekoliko desetaka tisuća pristaša oporbenog čelnika Juana Guaidóa tijekom njegova samoproglašenja za “predsjednika” Venezuele, gotovo nijedan ili doslovno nijedan nije prenio vijest da su se jučer, tijekom sjednice Vijeća sigurnosti, diljem Venezuele održali prosvjedni skupovi podrške ustavnom predsjedniku Maduru i njegovoj vladi.

Okupljene vladine pristaše i vojnike na skupu u San Carlosu, glavnom gradu države Cojede, osobno posjetio predsjednik Ustavotvorne skupštine Diosdado Cabello. U Caracasu su se prosvjedi podrške održali u četvrti La Pastora, a isto je bilo u gradu Maracaibu, državi Zulia.

Diosdado Cabello je u San Carlosu,  nakon što je naglasio da SAD stoje iza “državnog udara” u Venezueli, rekao masama: “Nijedna vlada svijeta, bez obzira na to koliko je moćna, ne može doći i imenovati predsjednika u Venezueli.”

“Sljedeća faza američke uprave je ignoriranje ostalih ustavnih institucija Venezuele. Pozivam sve da se pripreme” za bitku u koji će neki možda morati dati sve za obranu zemlje”, rekao je Cabello, kojega mnogi smatraju glavnim ideologom vladajuće stranke PSUV koju je utemeljio Hugo Chavez.

Prosvjedi podrške su održani i u inozemstvu. U Turskoj je stotine ljudi u Istanbulu marširalo i nosilo vezane turske i venezuelanske zastave. Prosvjednici, koji su uzvikivali slogane podrške Maduru, nosili su nacionalne zastave obje zemlje, ali i brojne zastave Komunističke partije Turske. Slično je u Rimu, odakle je veleposlanstvo Venezuele objavilo fotografije skupa potpore na Twitteru.

Sama sjednice Vijeća sigurnosti, koju je ljutito napustio američki državni tajnik Mike Pompeo, pokazala se kao neuspjeh američke diplomacije.

Na izvanrednoj sjednici koju su u Vijeću sigurnosti sazvale SAD, 19 od ukupno 35 zemalja je osudilo miješanje stranih zemalja u unutarnje poslove Venezuele, čime je latinoamerička zemlja dobila potporu svom suverenitetu od većine stalnih i nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

19 od ukupno 35 zemalja se otvoreno tijekom rasprave usprotivilo uplitanju u unutarnja pitanjima Venezuele i podržalo proces dijaloga između nacionalnih aktera.

Izvanredni sastanak na visokoj razini je sazvan na zahtjev američkog državnog tajnika Mikea Pompea, kako bi Washington dobio međunarodnu podršku za pružanje legitimiteta pokušaju provedbe državnog udara u Venezueli i priznavanje nametanja marionetske vlade.

Međutim, SAD, njihovi saveznici iz takozvane Skupine iz Lime i dio Europske unije nisu postigli cilj u Vijeću sigurnosti, gdje je većina zemalja s različitih kontinenata tražila poštivanje suvereniteta latinoameričke zemlje.

Američke argumente su odbile i velike sile s pravom veta, Rusija i Kina, uz potporu zemalja Afrike, Latinske Amerike i Kariba, koje su na kraju tijekom glasanja bile u većini. Latinoamerička medijska kuća TeleSur je vijest popratila kratkim naslovom: Svijet se odlučio za demokraciju i grafikom tko je kako glasao.

Venezuela glasanje u UN

FOTO – Tko je kako glasao nakon rasprave o Venezueli u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

Istekao je rok za odlazak američkih diplomata

Iako je predsjednik Nicolas Maduro članovima američke diplomatske misije u Caracasu prije tri dana dao rok od 72 sata da napuste zemlju, jučer je rekao da počinje rok od 30 dana za pregovore o formiranju novog, smanjenog formata nužnih bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Vlade Venezuele i Sjedinjenih Država  su se dogovorile da će uspostaviti Ured za očuvanje interesa, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova u Caracasu, što bi značilo da je Washington odustao od stava da ne želi pregovarati s nelegitimnim režimom i vodit će poslove isključivo kroz suradnju s oporbom i Juanom Guaidóm.

Čini se je i Maduro shvatio a je teško prekršiti bečku konvenciju i bilo kakvim nasiljem bi dao razlog američkoj strani z a intervenciju, ali su u Washingtonu svjesni da Juan Guaidó neće ispuniti povjerenu mu zadaću.

“Obje vlade su se dogovorile da se u svakom glavnom gradu održe pregovori o osnivanju Ureda za interese, iz kojeg se mogu regulirati migracijske procedure i druga pitanja od bilateralnog interesa, uz strogo pridržavanje međunarodnog prava u slučaju prekida odnosa između zemalja”, kaže službeno priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Venezuele.

Tako su se zemlje složile da će zadržati dio svog diplomatskog osoblja u Caracasu i Washingtonu. Podsjetimo da je veliki broj američkih diplomata pod policijskom pratnjom iz Caracasa za SAD odletio u petak, ali je dio diplomatske misije još uvijek u zgradi američkog veleposlanstva u glavnom gadu Venezuele.

Imajući to na umu, ovlašten je ostatak osoblja svake misije, koji će se održati tijekom dogovorenog razdoblja i dalje biti zaštićen diplomatskim prerogativima, te će se morati održati isključivo u sjedištu koje je pripadalo bivšim veleposlanstvima, prije raskida odnosa”, dodaje tekst Ministarstva vanjskih poslova Venezuele.

Pregovori imaju rok od trideset dana za postizanje konačnog dogovora.

“Ako sporazum ne bude postignut u razdoblju od trideset dana, obje će misije prestati s aktivnostima i obje će države nastaviti s određivanjem entiteta kojem će odlučiti povjeriti svoje interese, dok preostalo osoblje napušta teritorij svake zemlje u sljedećih sedamdeset i dva sata nakon isteka navedenog roka”, naglašava se u priopćenju.

Iako priopćenje izričito navodi da su se “vlade obje zemlje dogovorile” o pregovorima i smanjenju razine odnosa na Ured za interese, Washington još nije potvrdio predanost pregovorima.

Zlato Venezuele za oporbu

London odbija vratiti zlato Venezuele

Osim toga, kako izvještava Bloomberg, SAD su izvršile pritisak na Banku Engleske da odbije zahtjev predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, koji je tražio repatrijaciju zlata koje pripada Bolivarskoj Republici. Više komentatora je u ovoj odluci vidi želju da državni udar ili pobunu do svrgavanja madura financira zlatom Venezuele, koje je, kao i rezerve i novac drugih zemalja, nesretno i nepromišljeno predano u ruke britanskih, američkih i francuskih bankara.

Bloomberg navodi kako se radi o polugama vrijednim 1,2 milijarde dolara. Banka Engleske je odlučila ne dati zlato nakon što su američki državni tajnik Mike Pompeo, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i drugi američki dužnosnici izvršili pritisak na London o tom pitanju.

Sjedinjene Države stranu imovinu Venezuele žele usmjeriti Juanu Guaidóu, koji se proglasio predsjednikom zemlje. Tako se Washington nada da će povećati svoje izglede za stjecanje kontrole nad vladom.

Devizne rezerve Središnje banke Venecuele čine 8 milijardi dolara, od čega samo dio drži u Engleska Banka. Istodobno je nepoznata lokacija preostalog dijela imovine.

Sam Juan Guaidó je podržao odluku londonskih bankara, rekavši da “tako počinje proces zaštite imovine Venezuele”.

“Nećemo više dopustiti zlostavljanja i krađu novca namijenjenog hrani, lijekovima i budućnosti naše djece”, rekao je samoproglašeni predsjednik Venezuele.

Podsjetimo da je Maduro rekao da oporba Venezuele trguje zlatom, a 1. studenog prošle godine je američki predsjednik Donald Trump uveo novi paket sankcija protiv Venezuele kako bi blokirao operacije sa zlatnim rezervama.

Podsjetimo, europske zemlje su odluku o priznavanju oporbenog zastupnika za predsjednika odložile za osam dana, a Juana Guaidóa su priznali zemlje “Skupine iz Lime”, osim Meksika, dakle,  Čile, Argentina, Brazil, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj i Peru, kao i Albanija, Gruzija i SAD, Švicarska i Organizacija američkih država (OAS), te samoproglašeno Kosovo.

Sve ovisi o vojsci

SU-30MK 2

FOTO: SU-30MK2

Većina stručnjaka se slaže da sljedećih dana sve ovisi o vojsci, ne toliko o vanjskom pritisku. U tom smislu je važno napomenuti da je vojni ataše Venezuele u Washingtonu priopćio je kako je “prekinuo odnose” s Nicolasom Madurom i priznao kao legitimnog predsjednika Juana Guaidóa. Jesu li ovo prvi znakovi nezadovoljstva u vojsci ili je riječi izoliranom slučaju i časniku koji je odlučio ostati u Sjedinjenim Državama do “svrgavanja Madura”?

Mnogi venezuelanski diplomati i časnici se suočavaju s izazovima, prije svega oni koji služe u zemljama koje su priznale oporbenog zastupnika za predsjednika latinoameričke zemlje. Za Caracas je pukovnik José Luis Silva, vojni ataše u Washingtonu, izdajnik domovine.

Podrediti se inozemnim interesima je čin izdaje i kukavičluk prema domovini naslijeđenoj od našeg osloboditelja Simona Bolivara. Stoga odbacujemo izjave pukovnika Joséa Luisa Silve, rekao je ministar obrane Venezuele, Vladimir Padrino Lopez.

Osim ovog slučaja, dva dana nakon pobune male skupine vojnika sjeverno od Caracasa je na društvenim mrežama objavljena je video poruka divizijskog generala Jesusa Alberta Mendoze. Pozvao je vojsku da se pridruži “mirnom prosvjedu” protiv Madura, kojeg je general nazvao komunističkom diktaturom. Zanimljivo, ali kasnije nije bilo vijesti o bilo kakvom sankcioniranju pobunjenog generala Mendoze. Bolje rečeno, nije bilo priopćenja za medije o njegovoj sudbini.

Bilo kako bilo, sve dok se Maduro može oslaniti na generale i srednji zapovjedni kadar, on je siguran. Ministar obrane Venezuele je jednom je rekao: “Vojska će se boriti za Madura do posljednjeg metka”, ali to ne znači da će cijela vojska to učiniti. Ministar Padrino Lopez je čovjek vrlo odan predsjedniku i logično je da će ga braniti. Ali činjenica da je vrenje u oružanim snagama u tijeku je očita i konačna ravnoteža moći će ovisiti o vojsci. Iako za sada nema naznaka da će se to dogoditi, ali ako vojska stane na stranu opozicije, to će biti kraj Madura.

Za kraj, kako smo s prijevodom članka odvjetnice Eve Golinger i sami kritizirali sve što je Maduro učinio, bolje rečeno što nije učinio, sve rasprave u tom smislu su bespredmetne i mogu se voditi nakon što prođe opasnost od izbijanja građanskog rata ili inozemne agresije na Venezuelu. Dani i sati u kojima se suverenoj zemlji nameće predsjednik koji se u istočnom dijelu Caracasa popeo na žardinjeru i preko megafona položio predsjedničku zakletvu, i kao takav odmah dobio podršku iz Washingtona, nekoliko latinoameričkih satelita Trumpove i bivših uprava, te Albanije i  Kosova, zaista nije vrijeme da se traže argumenti koji bi opravdali ovaj čin. Da u Venezueli ništa nije kako bi trebalo biti nije nikakva tajna, što su vidjeli i saveznici Madura koji su poslali stručne timove da uoče greške u poslovanju i uklone ih. To je to i u njihovom interesu, jer su u tu zemlju, od kada je pod sankcijama i pritiskom, samo Kina i Rusija uložili nešto manje od 100 milijardi dolara. Ali takve rasprave su danas bespredmetne i štetne, jer prihvaćanjem argumenata Guaidóa se daje legitimitet “njegovom” pokušaju provedbe državnog udara. Ako organizatorima ovog teatra apsurda pođe za rukom da ostvare svoje ciljeve, tko kaže da se sutra bilo tko bilo gdje u svijetu neće popeti na žardinjeru, traktorsku gumu, drveni sanduk ili, ako ima malo novca, na improviziranu binu i proglasiti se predsjednikom i mi ćemo ga prihvatiti. “Mi” – u slučaju Hrvatske, jer će naša vlada za sedam dana sigurno potpisati zajedničku deklaraciju prihvaćanja Guaidóa za predsjednika, ako je sastavi Europske komisija.

Madurova vlada zaslužuje sve kritike, ali ona nije jedinio krivac za situaciju u kojoj se zemlja našla. Ali o tome smo već pisali u kritici njegove vlade uoči ovog cirkusa u članku o Bolivarskoj revoluciji i može li ona nadživjeti Chaveza. Ako Vas zanima, kao podsjetnik možete pročitati tih nekoliko redova, iako je to u ovom trenutku apsolutno nevažno.

 

RT Actualidad – Provladinia mobilizacija 

Hoće li preživjeti Bolivarska revolucija u Venezueli?

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Crni humor: uz ovakav tekst i situaciju u Venecueli Google ads uporno ubacuje reklame turističkih destinacija te zemlje.

Rekao bih previše optimističan tekst. Iako je Maduro dobro prošao u savetu bezbednosti (što je i očekivano) situacija nije dobra i toga je svestan. Prebeg vojnog atašea je priličan diplomatski udarac ali je još veći poraz Madurovo odustajanje od lakomislenog ultimatuma – Rusija je dugo vremena pažljivo procenjivala kako da odgovori na proterivanje njihovih diplomata iz SAD a Maduro se postavio kao da je jači od Rusije.

Situacija nije ni malo dobra uz realnu mogućnost da kriza postane svetska. Mi u Srbiji se sećamo kako je to kod nas išlo i već se vidi neverovatna sličnost – samo što se ovaj put Rusija može odlučiti na aktivno učešće što bi umesto srpskog scenarija moglo završiti sirijskim.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kao što piše u članku… Sad je sve u rukama armije…. A armija Venezuele nije mala.. Ima 350 000 aktivne vojske i još 650 000 rezerve…..Kad bi znali, šta misle pukovnici i majori, puno bi nam bilo lakše razmišljat…. I još nešto…. Opet neznamo ništa, koja je uloga Kine u pozadini…

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Kina kao novi globalni cntar svjeta moze igrati ulogu ali ona je tu svemu posmatrac i moralna podrska Venezueli kao i iRan.Glavni igraci su globalisti sa ciljem da olaksaju posao Trumpu oko rijesavanja unutrasnjih problema unutar a merike..sve jasno kao dan.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije
Reply to  Maduro

Posmatrac sa nekih sedamdeset i pet milijardi ulozenih dolara…ne verujem bas da ce stojati po strani …svako ce da brani svoje interese…

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Trubadur

….kina ne izljeće s izjavama niti tambura o svojim postupcima…pogledajte slučaj uhapšene direktorice u kanadi….nije bilo pretjeranih velikih riječi, ali kina je ubrzo počela doslovno rezati kanadske glave…a tko zna koliko ih još ima na pladnju….

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“Latinoamerička medijska kuća TeleSur je vijest popratila kratkim naslovom: Svijet se odlučio za demokraciju i grafikon tko je kako glasao.”
Ovo je veliki događaj,za pamćenje…..
Lijeva strana je lista ljudi/zemalja koji imaju hrabrosti,pameti i SAVJESTI-njih 19,a desna strana je hrpa poltrona/ljudskog smeća(spremnih Venezuelanski narod uvaliti u krvavi građanski rat)-njih 16…
Slijedeći korak bankstera,..prije nego se namjere na slijedeću žrtvu,…je kupnja još dva glasa………jer za toliko su izgubili podršku za čerupanje.Pripremite milijarde iz crnog fonda,…pošto savjest…?.
Kad naglo iskrsne “američka pomoć” u nekog “autsajdera” s lijeve liste…zna se…

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
1 godina prije
Reply to  nonwo

Nije mi jasno kako je u Vijeću sigurnosti UN-a glasalo 35 zemalja, ako znamo da Vijeće sigurnosti ima samo 15 članica (5 stalnih i 10 nestalnih). Zna li netko nešto o tome? Je li možda bila nekakav proširena sjednica?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Vojni atase u SAD nije udarac, vec ocekivani prebjeg. Cudo je da ih nema vise. Sjeti se sta se desilo sa Sirijskim ambasadama pa Sirija opstade. Sad vise niko ne spominje te diplomate koji su presli na antisirijsku stranu, cak ni njihovi mentori. Sami pali, sami se ubili.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Koliki je ovo cirkus nema rijeci. Zamislite da Tramp tvitne da je Vucic kolindin zakoniti muz, cijela EU bi zahtijevala da legne i rasiri noge.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije
Reply to  tihobl

Vučić?

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Ostavio si je vraga u dvorištu pošto je odustao od protjerivanja hijena, sad će mu cia kovat planove i donosit novce za ove plaćenike ispred nosa, bojim se najgoreg… kao što je i sugerirao tekst na logičnom za mir je potrebno odmah protjerat ove špijunčine

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Kile

Ne razumijete politiku , u slučaju protjerivanja Amerikanci će imati svoj izgovor za napad ubrzani.

Ovako Rusi imaju vremana pripremiti vojsku i tajne službe, dovući još nešto , a i Kinezi će pripomoći.
Bit je kupiti vrijeme i rasčistiti se izdajnika koji će jedan po jedan za lovu otići… (slično kao u Siriji…) Puno gore bi bilo da je ovaj vojni ataše štoviše ostao uz Madura i onda u jednom sukobu odao položaje vojske i planove iznutra…

Ps. ljudi razmišljajte trezveno i pročitajte npr. Umijeće ratovanja , a ne navijački.
JA bi da se USA i ekipa nabije odmah isto , ali ne ide to tako…

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Busola

Da nadodam ako hoćeš biti bolji od jačeg protivnika , moraš njegove poteze preduhitriti , Amerikanci jedva čekaju da im se protjeraju diplomati, ako pravilno okružiš amabasadu i postaviš kamere nema tu priče da oni išta mogu uraditi iz ambasada makar bila i mala vojna baza tamo.

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije
Reply to  Busola

to si u pravu ali i u kom slucaju ameri nece napasti Venezuelu,nema sanse,da i odu svi..Venezuela nije slucajno izabrana da se u Juznoj Americi vodi sve to kazaliste,sve ima svoj cilj,a i konacni cilj koji ce s ejako brzo objaviti i stupiti slicnim ili podobnim scenarijima u ostalim drzava u juznoj americi.Brazil bio protiv Madura a globalisti im srusili branu,prosto receno:brazilci pocmete se mjesati u ono sto vam nije mejsto,ta smrdljiva voda sto smo pustili,svu elitu brazilije ce potppiti,pa mislite glavom sto radite..

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Maduro

Da još malo objasnim u kakvom su se Ameri našli glibu… Njihova agresivna politika i ovaj scenarij imalo je za slučaj rast Wall streeta koji je prije 2 mjeseca padao sa pravim razlozima (pad informatičke im tehnologije i giganata , loši poslovni rezultati, problemi u auto i svemirskoj industriji… ).
Sada je krenuo ubrzano rasti na osnovu špekulacija da će oni dobiti venecuelansku naftu.

Zamislite scene da se Maduro i ekipa obrane, ojača se trgovina naftom sa Kinom , Rusijom u drugim valutama, to više ne bi moglo zautaviti paniku na Wall streetu. Zato SAD i Trumph (koji samo žele nagraditi elite da ga ne diraju …) žele pošto poto brzo sve promijeniti , jer sat puno brže ide za SAD nego ikada dosada.

Tu je problem što je imperija stjerana u kut , a tada ološ postaje opasan i vrlo agresivan, oni moraju osvojiti Venecuelu , a kako mi se za sada čini nemaju šanse. U Venecueli se vodi bitka protiv zla , možda jedna od najvažnijih bitaka u ljudskoj povijesti .

Zato obični ljudi moraju djelovati , mijenjati mišljenje zombificiranim ljudi i prije svega nekim aktom uzdrmavati ološ sa Zapada , makar to bio simbolični bojkot kupnje robe…

PS. za prave rezultate treba prije srca razmisliti glavom. Nažalost srce puno puta uništi čovjeka , protiv prljavih se igra prljavo kako kaže dobar jedan film.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Busola

I da Trump li ne uspije u svom naumu da nahrani elite , ne samo da neće biti kandidiran za 2 mandat (što mu se iovako klima…) nego će završiti po mom mišljenju u kovčegu , jer elite američke i anglosaksonske preziru neuspjehe i poraze od običnih ljudi!

Zato me je strah da budala ne posegne za projiciranjem 3 svjetskog rata.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije
Reply to  Kile

Prijatelja drzi blizu a neprijatelja jos blize (dok ga ne ugusis u zagrljaju).

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Kile

Kile@samo mirno…to ih najviše nervira..
Najbolja je pobjeda bez bitke…
“Ne postoji nešto takvo kao što je neizbježan rat. Ako do rata dođe, to je zato što je zatajila ljudska mudrost.”

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

“Da u Venezueli ništa nije kako bi trebalo biti nije nikakva tajna, što su vidjeli i saveznici Madura koji su poslali stručne timove da uoče greške u poslovanju i uklone ih. To je to i u njihovom interesu, jer su u tu zemlju, od kada je pod sankcijama i pritiskom, samo Kina i Rusija uložili nešto manje od 100 milijardi dolara.”-jadan i taj narod s ovakvom vlašču,a opet ako izaberu ove druge ni tu nebude pomaka.Vrijeme je da Maduro ipak ostane na vlasti ali da shvati da konačno treba krenuti u industrijski razvoj zemlje.Kini prodaju naftu a uvoze WC papir,zna se zašto,tako je primjer i s Rusijom,kupuju od njih naoružanje.Moraju naći neki kompromis i krenuti u proizvodnju,zaposliti narod da se ta vlast održi jer i Kini i Rusiji mora biti jasno da im to moraju dozvoliti jer u protivnom sve ode u Američke ruke.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Kao da to ne znaju. Cavez je htio krenuti sa industrijalizacijom, ali nema dovoljno struje. Poceo je pregovore sa RF oko atomskih elektrana i umro.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

U vječu sigurnosti USrA praktično u posljednje vrijeme gubi svaki put…Sve je manje vazala i sve je više onih, koji su protiv USrA hegemonističke politike….. Svijet je več sad defakto multipolaran…

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Da ti pravo kažem,svijet je glup….ponajprije zbog bankarskog sistema a onda zbog Američkog duga….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  mladen3x

A mogao si još, da skratiš…. Sve zbog kamata…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Zasto svi svjetski probisvijeti i hohstapleri kad nesto maznu i ukradu bjeze u London,Njujork opcenito u na anglosaxonsko govorno podrucje i u zemlje bivseg britanskog ,,imperija” . Zar demokratija ima lopovsko lice ili mozda lice ,,svetice” ili je to fikcija pravednosti ili ne daj boze da je to politicka dogma religije potlacenih i obespravljenih.Demokratija je kao rijeka ,kad je voda bistra vidis svoje lice u vodi, a kad je mutna mozes samo noge oprat u njoj. Citat // Ima jedna modra rijeka .Sto godina siroka je .Sto godina duboka je //.Valja njima i nama i svima preko rijeke .Situacija u Venezueli je kao u bivsoj drzavi SFRJ gotovo identicna.Mi smo bjeli i jeftini a oni u Venezueli isto tako jeftini ali nisu bijeli. Francuski izraz za narode i populaciju u bivsim kolonijama.VIVA LA REVOLUCION.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey
1 godina prije
Reply to  Perun

@Perune, naš slavenski Bože. Citirao si jednog od Bogova novije poezije, dubokih misli i velike mudrosti, ovih naših balkanskih vrleti. Jedan i neponovljivi pjesnik, veliki cinik, pokojni Aresn. Pokoj mu duši, uz “Tišinu” na trubi, koju svira prijatelj mu Serđo. Svaka čast. Vrlo prikladno za trenutak u kojem se trenutno nalazi ovaj svijet. I u pravu si svima nam valja preko rijeke, ali ne bi valjalo da zaboravimo da je istina, voda duboka.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

argentina je podržala, protivno volji većine argentinaca, one države koje su joj otele otočje falkland. to su vam “guske u magli”

Amater
Gost
Amater
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nije podržao narod nego marionetska vlada ..

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Isto se može reći i za Kolumbiju. Amerikanci su im uzeli Panamu (zbog kanala naravno), a ovi su im u znak zahvalnosti glavni saveznik u Latinskoj Americi.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Panama je Panama a Kolumbija Kolumbija.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mucke

Panama je privatni posjed oko kompanije Panamski kanal, aKolumbija je privatna plantaza.

mmne
Gost
mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  mmne

nije nista napisano…samo je link?!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Englezima , amerikancima i evropljanima ništa ne treba ostaviti na čuvanje. Ti znaju samo pljačkati. Sjetiti se Libije i Iraka a sad i Venecuele. Sami sebi režu granu na kojoj sjede. Obični gangsteri. Da nisu države u pitanju sudili bi im za gangsterizam te iste države!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Dub Miroslav

I Jugoslavije. Sjeti se koliko je milijardi izneseno devedesetih sa ovoga podrucja.

Volim Rusiju
Gost
Volim Rusiju
1 godina prije

To je jendo kazaliste koje pripremljeno a sto novinari imediji tome nerazumiju,to je druga prica.Cilj te kacije je otpis svih onih koji su u uskoj povezanosti sa americkom drzavnom elitom.Realizacija svega otga je globalista,Trumpa.Putina,da Trumpu olaksaju da samelje americku drzvanu elitu koja mu stoji na putu preformacije amerike .Ta tzv.oporba i njihove vođe su jakonaivni bili i polako sada smai su shvaitli da su naivci i neznalice oko globalne politike i svih tih igara.Taj proces događanja jako puno ce s eodraziti na sve drzave u Juznoj americi koje su unutar sovjih drzava imale svoje elite koje su bile u uskoj suradnji sa americkom drzavnom elitom.Uz sve to taj proces imati ce malo veci znacja u sivjetu sto se tice americke elite i njezine dominaicje do sada u sivjetu.Maduro ostaje dalje na svojoj funkciji,nikakvih izbora nece biti,a sve te izjave raznih drzava je obicno kazaliste da su sve ovce na broju a vuk sit.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

baš isto htio napisati, a pojavi se mile s dva imena. unaprijed pripremljena predstava.

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije

To je jedno kazaliste koje pripremljeno a sto novinari i mediji tome nerazumiju,to je druga prica.Cilj te akcije je otpis svih onih koji su u uskoj povezanosti sa americkom drzavnom elitom.Realizacija svega toga je od strane globalista,Trumpa.Putina,da Trumpu olaksaju da samelje americku drzvanu elitu koja mu stoji na putu preformacije amerike .Ta tzv.oporba i njihove vođe su jako naivni bili i polako sada sami su shvatili da su naivci i neznalice oko globalne politike i svih tih igara.Taj proces događanja jako puno ce se odraziti na sve drzave u Juznoj americi koje su unutar svojih drzava imale svoje elite koje su bile u uskoj suradnji sa americkom drzavnom elitom.Uz sve to taj proces imati ce malo veci znacja u svijetu sto se tice americke elite i njezine dominaicje do sada u svijetu.Maduro ostaje dalje na svojoj funkciji,nikakvih izbora nece biti,a sve te izjave raznih drzava je obicno kazaliste da su sve ovce na broju a vuk sit.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  Maduro

Daj Mile, nemoj me ovde braviti…uzmi jedno ime i goni…ionako te svi kuze.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Maduro

Maduro Vidiš kako ti sve razumiš . . . sve je jasno, Trump stoji iza žutih điletini i samoproglašenoga predsjednika Venezuele, a iza svega stoji Putin i Trump je samo u stvari Putinova lutkica 🙂

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Maduro je odnio prvu pobjedu ….Amerima nije prošla rezolucija u UN u….to nije mali problem u ovoj situaciji

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Amater

Prije 8 godina svi su se slozili u istovjetnoj situaciji da NATO uvede zabranu leta. Gle cuda, Pompeu nije palo na pamet za ovu mjeru zatrazi.

Damar Cro
Gost
Damar Cro
1 godina prije

Sovjetski socijalizam su srušili mudžahedinima i utrkom u naoružanju, jugo socijalizam su srušili nacionalizmom, a ove preostale solo socijalizme(Kuba, Venezuela, Sjeverna Koreja) žele srušit sankcijama, pučevima pa možda i otvorenim agresijama ako im se ukaže prilika. Ne želim započet nikakve “socijalizam vs kapitalizam” jer svaki taj sustav bi mogao bit uspješan kad bi čovjek bio razumno biće koje radi u interesu zajednice, al svi znamo da to nije tako i da je to tema za neku drugu priliku. Problem je šta je socijalizam pretežno fantom u današnjem svijetu, a život nam određuju psihopate koji nas žele uvjerit da su državno subvenionciranje zdravstva i obrazovanja aspekti čudovišnog socijalizma koje država i porezni obveznik si ne mogu priuštit, al zato možemo podržavat bogatstvo 1 posto najbogatijih, kao i ratove koje ti nerijetko izazivaju. Da se vratim na Venezuelu, ako Trumpovi glasači, njegova oporba, libertarijanci, Index.hr, bezbožna EU i svaki balkanski lopov koji ne može prežalit šta mu preci nisu mogli krast u Jugoslavij nemaju ništa protiv krvoprolića u Venezueli koje bi nastalo građanskim ratom, to znači da podržati Madura nije pitanje ideologije ili tko je u pravu, nego je pitanje ljudskosti- rat koji bi tamo nastao bi bio apokaliptičan i samo jako glupo ili jako nehumano stvorenje se može svrstati na stranu ovih psihopata koji ne bi trepnuli kad bi vas vidjeli da umirete na ulici jer nemate novca za liječenje ili jer ne možete nahraniti ni školovati genijalno dijete zato jer netko to smatra troškom za “društvo i državu”. Neka se Venezuela liječi naporima vlastitih ljudi i naporima onih saveznika koji u nju ulažu, a mi ovdje koji smo iskusili rat i patnju, čuvajmo se onih “lijevih” i “desnih” koji kapital stavljaju ispred ljudskog života i dostojanstva, teško ih je danas i razlikovat iako se vole zvat liberalima, libertarijancima, nacionalistima, konzervativcima ili ostalim nazivima za parazite koji su uvijek znali iskoristit rat i post-ratno stanje za bogaćenje sebe i svog nakota…

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije
Reply to  Damar Cro

Nemusis strahovati,nikakvog građanskog rata nece biti u Venezueli.A sto se tice ostalih stvari:Svijetom upravljaju globalisit koji formiraju,ruse drzave,stvaraju nove drzave itd..naord puno o tome neodlucuje..niti tko sto pita narod.Globalisti su rezirali prvi i drugi svjetski rat,radi stvaranja novih drzava,preformacije drzava a ko treba realizirti ce treci svjetski rat.A kako stvari stoje,globalisti nemaju sad au planu nikakav rat u iducih 50 godina,zato ruse americku drzavnu elitu i sve elite svijeta kojima je cilj rat d amogu na tome profitirati.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Maduro

milanče, zašto si promijenio nick??

Karmen
Gost
Karmen
1 godina prije
Reply to  Maduro

Maduro, ocekujem sljedeci nick Preformacija.

Karmen
Gost
Karmen
1 godina prije
Reply to  Damar Cro

Damar cro, skidam kapu, pisite cesce.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Volio bi da grjesim ali Maduro je izgubljen. Svakim danom sve vise vojnika ce promjenit stranu. Dezinformacijski rat ce na kraju odnjet pobjedu.

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije
Reply to  zgvaca

ma nije izgubljen Maduro ,nevjerujte meidjima sto pricaju,pisu,puno je to drugacije..nema straha,sve ide svojim tokom kako treba..Ti sto promjene stranu je jednostavna cistka da se zna skim moze racunati,ionako su oni sami sebe otpisali..Iza Madura stoji narod a to je najbitnije,mediji o tome nepisu,nego stalo spominju par stotina tih jadnika koji su sami sebi iskopali jamu da nisu toga niti svjesni.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Po poznatom americkom kolonijalnom receptu, prva stvar koju su odradili pre kreiranja nekog novog njihovog ucenika i lika koji bi navodno bio protuvkanditat vladajuceg presednika,to je zasigurno bilo potplacivanje,vrbovanje i kupovina nekog dela visokog oficirskog ili generalskog kadra iz vrha venecuelanske vojske,po istom turskom primeru.Ako bi Maduro to mogao da otkrije i,spreci i neutralise to bi znacio jedan iznenadni nokaut za amerikance koji bi im pokvario sve planove u startu.S obzirom da ga savetuju i Rusija ali i da im je podrsku pruzio i Erdogan,nadam se da ce mu njegovo iskustvo koje je imao u Turskoj biti od velike pomoci.Bez tog podmicenog vojnog vrha nikakav novi presednik a ni njegove pristalice nemaju sanse da ostvare taj cilj i neku bitniju razliku.Cesto se u zivotu desavaju da neki stari i jaki ”sampioni” koji su na zalasku svoje karijere,snage i moci,naprave neke lude ,ocajnicke i opasne poteze,po receptu kad gube oni da gube svi,tako isto mislim da ce amerikanci u ovoj godini sva zarista u svetu u kojem imaju podanike i gde imaju moc,istovremeno pokusati da pretvore u bure baruta,jer im sat brzo otkucava i mimo njih poput nekih kerova prolaze kao karavani novi putevi,poslovi,dogovori,….Tu pre svega mislim na Ukrajinu,Siriju,Irak,Libiju a evo izgleda i Venecuelu.Namerno ne napisah nase podneblje jer to ni u snu ne mogu opet da zamislim,ali i to nije iskljuceno.Ostaje im ili to ili da naprave neki dil da bi koliko toliko ostali u nekom vrhu geopoliticke snage i moci ali nikada vise prvi i jedini.Sve u svemu oni se jos ne predaju i dabome itekako se bore da celi svet ili bar neka njegova bogatija vecina bude pod njihovim krvnickim sapama,i bice ova godina teska i neizvesna u svakom smislu.I da ovaj njihov potez u Venecueli lici na potez ocajnika ili kockara koji podhitno trazi priliku ili sansu da nesto dobije i zaradi,jer novog ali i starog novca je sve manje i manje,i ako im ovo propadne u Venecueli,skupa sa Sirijom gde su ga popusili,kao sto ce i sa severnim tokom 2 i ako dodamo da projekat Ukrajina je toliko financiran ,a totalno je propao,onda ce stvarno to biti takav udarac i takvo blamiranje na svetskoj politickoj sceni,i takav gubitak ugleda da slobodno mozemo reci da su u zestokom problemu.Zato je ovaj projekat Venecuela mnogo,ali MNOGO vazan da se odbrani i osujeti.Nadam se najboljem,i ponekad kad zapalim svecu u nekoj crkvi pored uobicajnih molitva,pomislim i kazem Boze kazni one americke krvnike koji terorisu,ubijaju i otimaju svuda po svetu toliko godina.Nek im to bude kazna od tebe!Ovo se molitve nikako ne odnose na prosti americki narod koji sa politikom njihovog imperijalnog rukovodsvta nema ama bas nikakvih dodirnih tacaka.

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije
Reply to  deki

Kirvo shvacas sve to..nekrivi ameriku ili amerikance..Americka elita u zandjih 30 godina od strane globalista imala je ulogu preformaciju nekih drzava,znaci bila je samo istrument provođenja politike koju su rezirali globalisti.Kad je americka elita osjetila moc novca,sile malo se odstranila od svoje uloge,pobrkala planove globalista a sada su globalisti doveli Trumpa da ukroti tu elitu i preformira ameriku..Sva događanja trenutna u svijetu,ideo unutrasnje probleme unutar amerike,borba globalista i americke drzavne elite koja nezeli izgubiti moc i utjecja koja je imala u svijetu.Nedozove se americka elita pameti,globalisit bez problema rezirati ce im građanski rat u americi .

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Maduro

Bože,vrati nam milana

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  deki

Nema, šta… Morao, sam, da ti dam plus…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Prođe 72 sata, jesu izgonjeni diplomati?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Vecina, a ostali su dobili produzetak od mjesec dana. Zna Maduro da SAD nisu u stanju da im podijele plate, a kamoli da ih evakuisu u kratkom roku. Otisli su oni koji su imali ustedjevine za kartu, a ostele je ostavio da cekaju platu. nema smisla sjedati ljudima na muku. I Putin kad ih je izgonio sacekao je da djeca zavrse skolsku godinu.

burt
Gost
burt
1 godina prije

koji su to zagovornici Madura u toj regiji’ Bolivija,Kuba, Nikaragva, te države ništa ne mogu, Maduro je okružen protivnicima na svojim granicama Brazil, Kolumbija a u Venecueli djeluje cijeli pokret protiv njega a ekonomska kriza ubrzava pobunu, Trump je specijalno tražio od Izraela da ne priznaju Madura a Izrael je to brzo napravio, kad su SAD, Kanada, EU i južnoameričke države okrenuli leđa Maduru to je početak njegovog kraja, ni jači od Madura nisu uspjeli izbjeć svoj diktatorski kraj

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  burt

Maduro ne moze pasti bez direktne vojne intervencije SAD,mislis da ce se to dogoditi?

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Mucke

ako su Madura odlučili srušit samo je pitanje scenarija, postavljaju mu sve teže uvjete a to nije dobro za njega, slušaj što govori Bolton, on je mrzitelj svega što je socijalističko, SAD, Kanada, Izrael, EU, Brazil su suglasni da se mora konačno završit s Madurom

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  burt

Posti sta oni govore. Imaju li oni snage da izvrse i jos vaznije: da li su to ljudi koji drze do svoje rijeci?

Andree
Gost
Andree
1 godina prije
Reply to  burt

Bilo ih je i više protiv Asada, pa dragi Burte Asad je ostao. I ne samo to on je pobijedio ekonomsko i vojno najjače zapadne zemlje…
Nisam ja siguran, da će Brazil ili Kolumbija slati vojsku protiv Venezuele, jer je će im onda doma izaći ljudstvo na ulice… A samim tim se stvara mogućnost formiranja vladi, koje neće gledati ekonomski interes tuđih multinacionalki ili država…
Tako da iako su Maduro i Venezuela u teškoj situaciji, to je još daleko od izgubljenog…
Ali da moraju mjenjati funkcioniranje države, to stoji! Ako im gospodarstvo ne krene i nastave kako idu od Chavez-ove smrti, onda im se stvarno ne piše dobro, jer će se vlastiti narod pobuniti protiv njih prije ili kasnije… A to onda znači promijene u kojima mogu izdajnici doći na vlast sa manipulacijom i lažnim obećanjima…

Pozdrav svima!

benty20
Gost
benty20
1 godina prije

Bilo bi zanimljivo vidjeti što je Guaido studirao i GDJE!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  benty20

Studirao je na fakultetu za poslovnu pratnju.

Mali od Fahre
Gost
Mali od Fahre
1 godina prije

O Jugoslaviji se može reći štošta pozitivnog i štošta negativnog, ali jedno je ipak neoporecivo. Na ovom glasovanju, bi se Jugoslavija svrstala uz bok Venezuele, što najbolje govori o naprednom karakteru te tamnice naroda. Ove krhotine koje su ostale iza Jugoslavije, nisu vrijedne spomena.
Ako je Logično zaista suverenistički portal, onda bi se na njemu morala vijoriti samo jugoslavenska zastava, jer i mrtva Jugoslavija udara jače od svega onoga što je iza nje ostalo.

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Hoce li odnekud doci toyote sa budalama za podrsku umjerenoj opoziciji? Hijene urlaju …

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Svaka vlast koja se održava zahvaljujući vojsci je diktatura, to se u svakom trenutku može promijenit, npr. čaušesku je pao ne zbog naroda nego jer je CIA kupila ključne generale, kada mu je vojska otkazala poslušnost stvar je bila gotova, pogledajte i rat u Jugi, cijela stvar od početka do kraja se vrtila oko JNA,.. toliko o toma, a Maduro, što prije ode tim bolje, iako sam veliki protvnik američkog izvoza demokracije, mislim da je Maduro štetniji od bilo koje marionetske vlasti koja će doći poslije njega, malo istražite kako se živi u Venezueli prije nego tako olako birate strane, ja sam politički orijentiran ajmo reći na socijalizam, ali u Chavezovom i Madurovom modelu ne vidim niti malo socijalizma, ti je čisti populizam, lijepo upozorenje što će se svima nama dogoditi ako se povedemo za ovakvom neodgovornom viđenju vođenja države, naravno nisam slijep, elite su nas dovele u ovako tešku situaciju, ali treba biti iskren i uvjedeti da jedan vozač autobusa ili medicinska stestra (uz dužno poštovanje časnim zanimanjima) nema kapacitet da izvede neki kavlitetan društveni obrat

Don
Gost
Don
1 godina prije

Venezuela, zamka živog blata, ali za koga?
“Zločesti” Vladimir opet je sve zakuhao, euroazija uzvraća udarac:)
U SAD živi 50 mil latinoamerikanaca na rubu egzistencije, frustrirani i bijesni, i solidno povezani u zajednice (i bande). Nisu to libijci i iračani, male integrirane zajednice srednjeg sloja, koje žive u uređenim urbanim predgrađima pod policijskom kontrolom. Ovi žive većinom gdje nije pametno skrenuti greškom sa autoceste, gdje ni policija ne zalazi i ne želi. lako odvesti ove malene u “sabirne centre” ako su preglasni, ali tko će odvesti ove velike?. Nema resursa ni snage ni novaca za to. To je jača činjenica od svih razarača i nosača aviona.
U “dvorištu” su drugačija pravila ponašanja nego negdje daleko. Pa Kuba je primjer.
Damin gambit u šahovskom jeziku, slabo i pozicijsko otvaranje sa puno varijanti i malo akcije u početku.
Zato mislim da nema nikakve šanse za vojnom intervencijom u Venezueli,baš nikakve, jer je rizik prevelik.
Par drogiranih ili plaćenih budala sinhronizirano u tri veća grada amerike razbiju izlog elektroničke prodavaonice i krenu iznositi ipode, laptope, led tv i sl. Dok viču parole o pravdi i ljudi ih gledaju. Šta mislimo kako će reagirati ostatak “mirnoljupske zajednice”, hoće li ih kopirati (on ima ipod a ja nemam?!…) i šta slijedi…, kaos. Erupcija frustrirane energije kojoj nema kraja…,Krakatau (pjesnički rečeno).
I nadam se da osim ludih coca cola generala rata (kojima je ionaka jedina dužnost i svrha postojanja da laju, kao u Kubrickovom Dr. Strangeloveu), u okruglom kabinetu i pametni alitičari (administracija) imaju svoj glas, znaju ga artikulirati i prenjeti dalje i objasniti šta je pametno a šta ne. Financiranje agitatora i dvostrukih špijuna u Venezueli (samoproglašeni predsjednik i sl.), plaćanje troškova, propaganda i sl. da (nažalost očekivano i sa time se trebaju znati nositi), ali prelazak crvene granice ne. Ništa od rata.
Gledat ćemo par mjeseci show (namijenjen samo nama i sirotim venezuelancima) ali uglavnom, “Tresla se brda, rodilo se niš”. Narod Venezuele će to sam riješiti. Blago njima homogenima kad je podjela samo na novćanoj, ekonomskoj razini, kapitalizam ili socijalistički kapitalizam, bez ružne povijesti, kao na Balkanu. Vjerujem da će to riješiti i imati wc papir, domaći, za početak. I sad je pitanje stila, kako da se ameri s vremenom maknu od svega a da ne ispadnu papci.

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije

Nesreća Bolivarske revolucije je što je njen vođa iznenada i prerano otišao i nije imao vremena dovesti revoluciju do kraja. Čavezov naslednik je takođe nesrećno izabran. Taj Maduro nije sposoban da uspešno vodi vod vojnika ,a kamo li da sprovodi grandioznu Bolivarsku revoluciju. Veliki izgledi su da Venecuela doživi sudbinu Čilea,Argentine,Brazila… Jedini tračak nade je da se u vjsci nađe neki Čavezov saborac iz starih vremena i da stvar uzme u svoje ruke. Prvo što bi taj trebao da uradi je da uhapsi samozvanog predsednika i obesi ga na trgu u Karakasu radi veleizdaje države i naroda i gaženja važećeg ustava. Čovek koji bi imao mu.a tako nešto da uradi imao bi šansu da dovrši Bolivarsku revoluciju i Venecuelanski narod izvede na put prosperiteta. Pitanje je samo da li vojska Venecuele ima takvog čoveka.
Ako nema onda se Venecueli, pa i celoj LA crno piše za duži niz godina. Nada poslednja umire.

Don
Gost
Don
1 godina prije
Reply to  karantanac

Slažem se sve osim vješanja budala i dvostrukih špijuna.
Prije puno god na drugom kraju svijeta ( u Aziji) upoznao venezuelance i prijateljevao sa njima (uz njih ne možeš biti sam), i znam da nemaju zle krvi među sobom kao mi na Balkanu. Divni, strastveni, obrazovani ljudi, nešto kao Parižani južne Amerike, ali iskreniji i bolji. Puno smijeha, strasti i intelekta. I ne mogu zamisliti da bi se ozbiljno zakrvili zbog glupih ekonomskih pitanja koliko god teška bila. Možda su zato i tako dugo izdržali i izdržat će i ostalo..

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  karantanac

ima takav, cabello.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

USA nikada nece povesti rat zbog toalet papira, eto Trump uopce ne koristi toalet papir, on se u tu svrhu sluzi jezicima eminentnih politicara iz EU, em ugodqa em higijena em ti jos placaju da ti lizu supak nakon sranja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik