Sukob Kine i SAD-a na summitu skupine APEC potvrdio da zemlje ulaze u dugi “Hladni rat”

Kina - SAD
16 komentara

Dan nakon što su se američki potpredsjednik Mike Pence i kineski predsjednik Xi Jinping frontalno sukobili i upriličili pravi obračun između dviju svjetskih supersila, godišnji summit skupine APEC je u nedjelju završio u kaosu bez presedana. Naime, na skupu, po prvi put u njegovoj povijesti, nije objavljena zajednička deklaracija.

Konkurencija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine na Pacifiku je usmjerena protiv Sjedinjenih Država i američkih saveznika, koji su ranije pokrenuli koordinirani odgovor na kineski infrastrukturni i ekonomski projekt stoljeća “Jedan pojas – Jedan put”, prenosi Reuters.

Diplomat koji je želio ostati anoniman, rekao je za Reuters kako su napetosti između Sjedinjenih Država i Kine rasle cijeli tjedan, a glavni sukob je izbio kada je prvi diplomat kineske vlade, Wang Yi, zatražio uklanjanje dva ulomka u prijedlogu zajedničke deklaracije. Čiju su početnu verziju vidjeli novinari Reutersa.

Jedan je spominjao otpor “nepravednim trgovinskim praksama” i reformi Svjetske trgovinske organizacija, a drugi se bavio održivim razvojem.
“SAD i Kina su se toliko sukobile da nije bilo mogućnosti posredovanja”, rekao je anonimni diplomat za Reuters.

Kina je bila ljuta jer se u dijelu koji se odnosi na WTO azijskog diva htjelo optužiti za nepoštene trgovinske prakse.

Konkretno, na pitanje o konkretnom događaju koje je postavljeno premijeru Papue Nove Gvineje, Peteru O’Neillu, koji je bio domaćin događaja, premijer je za South China Morning Post odgovorio: “Znate tko su dva diva u sobi, dakle, što vam mogu reći?”.

Umjesto da izradi dokument koji bi bio prihvatljiv za sve sudionike skupa, O’Neill je najavio kako će izdati “priopćenje predsjednika” koje će pojasniti pitanja o kojima su se sudionici dogovorili.

Premijer Peter O’Neill je rekao kako je glavno područje neslaganja “inzistiranje neke zemlje”, za koju se vjeruje da su bile Sjedinjene Države, jer je Reuters naveo da je zajednička deklaracija trebala izraziti potrebu za reformom Svjetske trgovinske organizacije, a Trump je poznat po prijetnjama o povlačenju Sjedinjenih Država iz WTO, tvrdeći da Kina nepravedno krši pravila organizacije.

Kina je izjavila da u velikoj mjeri podupire WTO, dok prijedlozi EU za reformom ove institucije trebaju biti predstavljeni na summitu G20 u Argentini, gdje se Donald Trump i Xi Jinping planiraju sastati i pokušati riješiti njihove razlike.

No, sam susret je unaprijed zatrovan prijetnjom Mikea Pencea, koji je ranije prošlog tjedna izjavio “kako je to Kini posljednja prilika da dramatično promijeni svoj gospodarski, vojni i politički kurs, ako želi izbjeći sukob s Amerikom”.

Pence, koji je u nedjelju poslijepodne napustio Papuu Novu Gvineju, isti dan kada i Xi Jinping, izjavio je kako postoje velike razlike između njegove zemlje i Kine.

“Počinju s trgovinskim praksama, carinama i kvotama, prisilnim prijenosom tehnologije, krađom intelektualnog vlasništva, a zatim idu prema slobodi plovidbe u morima i brinu se oko ljudskih prava”, kazao je Mike Pence komentirajući Kinu.

Bloomberg piše kako je upravo Mike Pence pooštrio američke napade na Kinu tijekom tjedna do summita APEC-a koji je završili u nedjelju, a posebno je pozvao zemlje da izbjegavaju kineske zajmove  kako bi izbjegli dugovanja Pekingu.

Pence je rekao da se Sjedinjenim Državama ne žuri da završe trgovinski rat  i da neće promijeniti kurs sve dok ga ne promijeni Kina, što su zabrinjavajući izgledi za regiju koja uvelike ovisi o izvozu.

U međuvremenu, krhka geopolitička ravnoteža u jugoistočnoj Aziji postaje druga točka sukoba između dviju svjetskih supersila. Dok se Sjedinjene Države mogu osloniti na saveznike kao što su Japan, Australija i Tajvan, zemlje poput Južne Koreje i Filipina, koje imaju obrambene ugovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, tražit će srednji kurs, tvrdi Minxin Pei, znanstvenik i stručnjak za odnosi Sjedinjenih Država sa zemljama Azije.

Ovih dana Mike Pence je pokušao otjerati narode od Kine i dovesti ih bliže sferi američkog utjecaja, rekavši “kako  SAD nude najbolji izbor za zemlje u regiji i najavio plan za izgradnju 1,7 milijarde dolara vrijedne električne mreže u Papui Novoj Gvineji, obnovu pomorske baze u Australiji, a na sastanku skupine “Quad”, koja uključuje Indiju, Japan, Australiju i SAD, pokušao je spriječiti ekonomski i vojni uspon Kine.

Mike Pence nije rekao koje projekte nudi azijskim zemljama, koje već nije ponudila Kina, što je razumljivo, jer američka uprava još nije pronašla jedan dolar od obećanih 1000 milijardi dolara vrijednih infrastrukturnih radova u zemlji, koje je u siječnju ove godine obećao Donald Trump.

No, SAD pokušavaju uspostaviti sveobuhvatnu blokadu Kine. Sjedinjene Države prijete da će se napetosti pogoršati, osim ako Peking ne pristane  na ustupke, a Kina to neće učiniti, upozorava Bloomberg.

Zato, kako zaključuje agencija, “mnogi u regiji ne očekuju skori sporazum, unatoč povremenom Trumpovom optimizmu”.

“Ovo je epizoda hegemonijske borbe između Sjedinjenih Država i Kine i ona će trajati neko vrijeme”, rekao je Kunihiko Miyake, bivši visoki dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova, koji je sada gostujući profesor na Sveučilištu Ritsumeikan.

“Bit će to Hladni rat, htjeli ga vi tako zvati ili ne”, zaključio je profesor Kunihiko Miyake.

Reuters / South China Morning Post

SAD i Kina nastavljaju trgovinski rat sve dok jedna od dvije zemlje ne poklekne

Pence upozorava Kinu: Imate zadnju priliku da se promijenite i izbjegnete sukob sa SAD-om

Odgovor na američke prijetnje – Kina u doktrinu samoobrane uključuje i preventivne udare

APECJedan pojas - jedan putMike Pence
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Kapitalizam bazira na konkurentnosti.
Dok je imao robove, crnce, kolonije, vojnu prijetnju, konkurentnost nije bila pitanje….
Sada, kad Kina može usloviti iskorištavanje jeftine radne snage u svojoj zemlji sa prenosom tehnologije, konkurentnost je nestala…
Snage još ima, a i ta nestaje, jer oružje, koje to osigurava, košta pet puta više u americi, nego u Kini.
Sada, kad je Kina dobila u ruke sve, što je ameriku pravilo velikom, gotovo je.
Kina jih drži za muda.
Ne samo sa još uvijek jeftinom radnom snagom, 1100 milijardi obveznica, nego i sa ljudstvom, koje je disciplinovano, oddvojeno od američke propagande…
Da, kokice, noge na stolicu i posmatrajmo, kako propada anglosaksonski imperij….

Alen
5 godine prije

Usa nema para , jedini koji imaju novac za mega projekte su kinezi… A naravno usa nije niti u cilju ikakvo razvijanje tih zemalja nego samo surova pljacka resursa …

Željko
5 godine prije

Mislio sam da Kinezi nemaju mu.a! Znači, došlo do nosa, jer nikada se ne bi suprotstavili “velikom bratu”!

shumadinac
5 godine prije

Da li ja već godinama insistiram na ovome? Drugačije jednostavno nije ni moglo. Tačnije, moglo je da je pobedio “Obamin klan” zbog koga ceo plan kasni nekoliko godina ali zato nisu ni dobili šansu.
“Dosađivao sam” sa ovom temom dok je za Putina Zapad još bio “naši zapadni partneri” (jadni naivni Putin 😉 a danas više o tome nema šta da se priča – sada ni crtane filmove ne mogu da politički ne komentarišu.

p.s. Iako Rusija nije tema ovog članka potpuno je svejedno – jasno je da je napadnut čitav istočni blok. Nova “gvozdena zavesa” će obuhvatiti sve one koji budu postavljali pitanje američke dominacije.

milan
5 godine prije

Da, nebih to nazvao hladnim ratom vec pravilno, ratom na velikim temperaturama. To se vidi iz prve. Koliko u tome ima predstave, koliko je tu ugradjenih krugova koji se moraju, koji bi se trebali bi se optrcati, koje je nuzno odraditi, kako postaviti start up tocke, kako odrediti bifurkcione tocke, itd. itd.? To znaju samo oni u uskom krugu, posveceni-h! Jasno je i amateru da smo u fazi uspostave multipolarnosti, sad treba mnogo paziti da se ne stvore sustavne greske, koje ce po pravilu izdiktirati negacije koje ce, opet odnositi, bespotrebno trositi, snagu i energiju moguceg razvoja pojedinim zemljama. Danas vidim natjecanje velikih sila , kako zauzeti sto bolju poziciju u predstojecoj trci. Na pr. sam angazman Moskve vezano sa Libijom nam govori i o osiguravanju juznog krila, zamisli razvoja transverzale Atlantik-Tihi Ocean. Zivimo interesantno vrijeme i kao sto rece …@preseren3…, kokice, fortelja i uzivaj, veliki se neguravaju!!!

Ante
5 godine prije

Ameri su zbog pohlepe preselili proizvodnju u Kinu, sada im je krivo jer je Kina ojačala. Najzanimljivije mi je čitati izjave različitih dužnosnika Amerike, koje su sve pune histerije i očaja što će Amerika napraviti ako ne bude po njihovom. Sankcije ne djeluju, prijetnje ne dijelu,rat nije opcija jer to nije Irak ni Sirija.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Poslovati sa SAD i UK imate najvecu sansu da budete prevareni. Oni naprosto nemogu drugacije to im je u genetskom sklopu, o prevari razmisljaju prije nego li pocmu razmisljati o poslu. Lopovi se nasli povrijedjeni kad su razotkriveni i sada cijelo vrijeme rogobore i stvaraju tenzije, no na kraju ce im se sve o nos razbiti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI