fbpx

Odgovor na američke prijetnje – Kina u doktrinu samoobrane uključuje i preventivne udare

Kina i Karl Marx

Sjedinjene Države su uvjerene da je njihovo ekskluzivno pravo “braniti slobodu plovidbe u cijelom svijetu”, zbog čega je došlo do oštrih pogoršanja odnosa i vojnih napetosti s Kinom u Južnom i Istočnom kineskom moru, gdje američka vojska, navodno, “brani svoje saveznike”. To je na kraju prisililo Peking na razmatranje nove vojne doktrine, iako je poznato da se Narodna oslobodilačka vojska Kine već dugo priprema isključivo za obrambeni rat.

Rast vojne tehnologije i širenje sfera utjecaja su kineske generale prisilili da promijene svoje prioritete, piše South China Morning Post. List navodi da se kineska vojska sada oslanja na strategiju “proaktivnog planiranja”, što, između ostalog, podrazumijeva primjenu “neočekivanog udara”, što bi zapravo značilo primjenu “preventivnih udara” po uzoru na nedavno opisanu rusku obrambenu strategiju, opisanu na ovom portalu u članku “Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto”.

“Kineska vojska se priprema pomaknuti dalje od uobičajene strategije temeljene na samoobrani, kako bi držala korak s brzim razvojem novih oružja i mogla provesti neočekivane napade”, izvještava South China Morning Post.

Kineske vlasti su naglasile potrebu povećanja borbene spremnosti svoje vojske, kao i razine strateškog planiranja. Očekuje se da će to vojnim snagama omogućiti rano predviđanje sukoba na terenu i nadzirati njihov tijek.

Ne manje značajni aspekti nove kineske strategije pozivaju na potrebu osiguranja bliže suradnje između kopnenih i zračnih snaga Kine, kao i razvoja kibernetičkih oružja.

“Tijekom budućih sukoba će se vojnici na kopnu morati boriti na otocima ili visoko u planinama, što zahtijeva poboljšanje razine suradnje s drugim rodovima oružanih snaga”, za South China Morning Post kaže vojni stručnjak Song Zhongping.

Kineski list napominje kako su već dugo oružane snage zemlje isključivo pozivane na pružanje i jačanje obrambenih sposobnosti Kine. Međutim, zbog širenja područja interesa zemlje i rasta napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama, sve je više apela na modernizaciju kineske vojske.

Konkretno, Kina naglašava upotrebu bespilotnih letjelica, kojima će moći primati informacije s bojišta u realnom vremenu, kao za “neizbježnim udarom”.

U ovom slučaju se posebna pozornost posvećuje strategiji “proaktivnog planiranja”. Prema riječima predstavnika kineske vojske, u slučaju rata će takva taktika omogućiti da se neprijatelju nanese neočekivani udar, što će pridonijeti pobjedi.

South China Morning Post izvještava i da je tijekom posljednje dvije godine kineska vojska doživjela vrlo značajne promjene, što uzrokuje sve veći strah u inozemstvu. Tako je Nacionalno sigurnosno savjetodavno povjerenstvo u američkom Kongresu ovog tjedna zaključilo da će se Kina moći suprotstavljati američkim operacijama u indo-pacifičkoj regiji do 2035. godine, ako ne i ranije.

Podsjetimo, vijest je kineski list objavio nakon što je ranije ovog tjedna američki potpredsjednik Mike Pence upozorio Kinu “kako tijekom sastanka Trumpa i Xi Jinpinga na summitu skupine G20 u Argentini Peking ima zadnju priliku da promijeni ponašanje i izbjegne sukob sa Sjedinjenim Državama”.

“Američka strana je spremna za dogovor sa Xi Jinpingom u Argentini, ali samo pod uvjetom da Peking dramatično promijeni svoj gospodarski, vojni i politički kurs”, sredinom tjedna je upozorio Mike Pence, te dodao “kako će Kina u Buenos Airesu imati najbolju, vjerojatno i posljednju, priliku za izbjegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama”.

Nove smjernice u kineskoj vojnoj doktrini, koja i dalje ostaje čisto obrambena, ali prihvaća mogućnost preventivnih udara, jasna je poruka Washingtonu da Peking svoj gospodarski, vojni i politički kurs neće mijenjati ni “dramatično” ni u bilo kojem smjeru kojeg bi odredila neka strana sila.

SCMP

“Novi” američki plan – Posvađati Moskvu i Peking i zauzeti Aziju i Pacifik

Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

Pence upozorava Kinu: Imate zadnju priliku da se promijenite i izbjegnete sukob sa SAD-om

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije

Kina u doktrinu samoobrane uključuje i preventivne udare

Ovo je opasno, ping pong tim se mobilizirao. Bit će loptica.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Cinik2

Po meni se čini da su doslovno uveli kopiju onoga što je Putin nedavno govorio. Da doktrina ostaje obrambena, ali da zadržavaju pravo tok “preventivnog udara”, kako je on objasnio, da na tako kratkom dometu, oni tehnički nemaju vremena kontaktirati drugu stranu ako vide da nešto leti prema njima i odmah će odgovoriti. Što nije bio slučaj kada je do Moskve ili Smolenska trebalo projektilu da leti 10 minuta, možda i više. Sada , s raketama u Rumunjskoj imaju oko 4 minute do Smolenska, piše u članku dolje Putin …., a kad budu u Poljskoj do Kalinjingrada i nanje. Tehnički je nemoguće zvati Pentagon, dobiti zapovjedništvo, dok oni kontaktiraju raketne snage. Ništa. Udara se odmah, “preventivno” u smislu da ne bi morali kasnije mislit je li bila nuklearna, konvencionalna, ili zalutali projektil mamac za vježbe.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

U svakom slučaju ovo je prvi put od 1940 i neke da Kina ubacuje u doktrinu mogućnost odgovora sad i odmah, bez konzultacija i gubljenja vremena.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije

Podići će kinezi novu etažu zida.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Cinik2

Dok se oni preventivno izudaraju svi ćemo umrijeti od radijacije.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

Ono kad u Uljaniku umjesto na rad, nakon marende, pokrenu neočekivani štrajk. To je to.
Inače, što se pravimo pametni, pa svatko zna na što se odnosi ta sitna prevoditeljska greška.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Direktor

Kako vidim popravljeno je. Tako da ne vidim razlog za čitav ovaj urnebes, tim više što svi znaju o čemu je riječ, A može se i uljudno upozorit, a ne “s*at”. Čak i Večernji sa deset lektora, ponedjeljkom ima stranicu posvećenu greškama i kako je trebalo pisati i sve ih pobroji i zahvali se čitateljima, i napiše kako je trebalo pisati, a bude ih na desetke. Medij koji ima lektore za svaku skupinu po jednog (unutarnja, vanjska politika, , sport, gosip itd), a ne portal s nekoliko ljudi gdje vikendom ostane netko da na brzinu mora prevest neki člančić. Nimalo fer od navodnih “ljubitelja” portala.Na kraju, mogu na Imbex Noir čitati najnovije vijesti o knjizi Ave Karabatić.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…komentar ti je suvišan…nitko nije mislio ništa loše….i ne izjednačuj index,večernji i logično to je u najmanju ruku bezobrazno…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

O tome ja pričam! Ništa bolje od preventivnog nuklearnog udara da uljepša čovjeku dan.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivo

Nije rečeno da je nuklearni, a nije rečeno ni da nije. Mislim da su poručili da će braniti svoju zemlju, ali i interese u cijelom svijetu,. a ne da ih poteraju ko papke iz Libije.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije

a ne da ih poteraju ko papke iz Libije.

Sada će kinezi da preplivaju poacifik i izvrše invaziju na Ameriku. Proizvodnja peraja za plivanje se udvostručila, radi se u tri smene, Pridružila se i poštena inteligencija.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

Po uzoru na doktrinu USA, Kina bi svoju slobodu trebala braniti u Texasu, Alabami ili nekoj drugoj rasistički nastrojenoj južnačkoj državi. To bi bili preventivni strike-ovi za obranu tekovina Kineske revolicije ali nije Kina luda ko USA, preventivno će potopiti koju gvozdenu lađu koja se previše mota oko kineskog mora a USA južnjačke države će kupiti američkim dolarima koje više nitko neće htjeti.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije

Ovi iz USrA,ili su defesto(potpuno)ludi ili su bez pameti.Samo in je drskost bez pokrica veca.Je li iko(mislin,na one koji ispod skalpa nemaju praznu buzu)moga mislit da ce USrA cirkusanti,ovi Mike pripast Kinu?!Stvarno je doslo vrime da se svi ovaki likovi iz USrA stavu u katalog pod slovo”I”-imbecili.Doslo je vrime da i Rusi i Kinezi malo bolje prosuljaju po Yellostoun parku,i samo malo ubrzaju onu erupciju koja ih ceka.Jer,izgleda da je ovi Mike(ka i ostali u kongresu,vladi Pentagonu) uteka iz Holywooda,iz studija tragikomedije.Odlicno je da su Kinezi(ka i Rusi)napokon,sebi priznali onu staru”Ne bacaj bisere prid prasce(svinje”),jer biser mira,ovakin sortama odavno je nepoznat.I zato,me veseli da su i Kinezi odlucili da ce prvi opaucit cin malo nanjusu da beskarakterna USrA sotona pocne sirit sumpor pakla koji bi moga nastetit Kini.Samo naprid,Kina.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  dalmata

Nema do kineskog komuniste čvrst ko stena.

Tuberajt
Gost
Tuberajt
2 godine prije
Reply to  Cinik2

Rezim nad ljudima je samo komunisticki i nista vise

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  dalmata

…čitam da su neki likovi u USA preporučili da se građani USA razoružaju u suprotnom vlada na raspolaganju ima…atomsku bombu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  igi

igi
Komunizam je društveno uređenje o kojem velika većina poima nema no termin komunizam lijepi na svako sranj. Da živiš u pravom komunizmu znao bi ga cijeniti!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

miroslave…komunizam nije ostvariv za obične ljude…nije za homo sapiens…čovjek je stvoren od lošeg materijala.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Sada ulazimo u fazu suptilne propagande, sada se javljaju “greške koje život znače”. Bez obzira da li je termin “preventivni udar” opravdan i odgovarajući dobro se zna šta će široko javno mnenje pomisliti (zajedno sa mnom). Ali to nisu rekli ni Rusija ni Kina. Rusija je rekla da će u izuzetno kratkom roku ODGOVORITI, znači NEĆE UDARITI PRVA, dok je Kina još uzdržanija u izjavi – ukazuje na mogućnost “iznenadnih udara” ali U SLUČAJU RATA. Nema ni pomena preventivnog udara (sve je ipak bazirano na tekstu i prevodu koji može biti netačan).

Mislim da će ovakvih “grešaka” na MSM biti sve više.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  shumadinac

O tome je pričao, samo gen. Jesin, bivši komandant stateških snaga RF…. Ako, USrA zaista odustane od sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa in instaliraju Pershinge 3, blizu Ruske granice, onda je on rekao, da ne vidi druge mogučnosti, nego, da se pristupi strategiji preventivnog udara, pošto sistem Perimetar, ne bi bio više potpuno pouzdan….Ali sve se to događa isklučivo, zbog Američkog nazadovanja na planu raketne tehnologije, pogotovo u sferi supersoničkih projektile, gdje su i Kina i Rusija daleko ispred USrA…. Samo za usporedbu…. Minutman iz USrA, preko S. pola, leti na Rusiju cca 23 minuta….Novi supersonični ruski glider, Avantgard, če zbog svoje brzine trebati, do USrA svega 15 minuta……Pa tako Avantgard, zbog svoje brzine niti treba nuklearno punjenje… Kinetička energija kod sudara, zbog brzine, bi iznosila cca 2,5 kilotona, što je sasvim dovoljno, za uništenje Minutmanovog silosa…

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Trubadur

još ako kinezi skoče na zemlju svi u istom trenutku usa leti u vazduh.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Jesin je u pravu a onda su u pravu i njegove američke kolege koje slično misle…
Na našu sreću ipak o tome odlučuju Putin i njegov tim.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Meni su davali minuse kad sam izjavio prije Jesina isto………………

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Drago mi je da drzava Kina postaje sve jaca i jaca…to je za cijeli svijet mnooooogo dobro iz mnogih razloga.a najvazniji da se ogranici zlo Satane….
Kini predstoji da kad dovoljno svekoliko ojaca ….da od Satane vrati svoj deo teritorija Tajvan kao sto su nedavno povratili Hong Kong i Makao .Ja nesumnjam da ce Kina i dalje strelovito u istiriji Kine i svijeta nezapamceno da svekoliko napreduje .Mi gradjani ex Yu malo stariji pamtimo da je Kina bila pojam siromastva i zaostalosti….a danas ko god od nas bi posjetio Kinu….trebao bi uz sebe da ima doktora .Zasto?
Dozivjeli bi takav sok ….da bi nam trebalo hitno neko smirujuce sredstvo od svega sto bi fascinantnog vidjeli u Kini.Ovo je nekolicini mojih poznanika se desilo kad su posjetili Kinu zadnjih par godina….naravno znali su culi su o tim napredcima Kine….ali su vlastitim ocima dozivjeli zaista sokove…da su cijelo vreme bili zapanjeni.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

culi su o tim napredcima Kine

Oće to da se širi, samo polako treba strpljenje i Srbija će biti žuta.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Off …..
Sirijska vojska oslobodila Al saffu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik