Odgovor na američke prijetnje – Kina u doktrinu samoobrane uključuje i preventivne udare

Kina i Karl Marx
28 komentara

Sjedinjene Države su uvjerene da je njihovo ekskluzivno pravo “braniti slobodu plovidbe u cijelom svijetu”, zbog čega je došlo do oštrih pogoršanja odnosa i vojnih napetosti s Kinom u Južnom i Istočnom kineskom moru, gdje američka vojska, navodno, “brani svoje saveznike”. To je na kraju prisililo Peking na razmatranje nove vojne doktrine, iako je poznato da se Narodna oslobodilačka vojska Kine već dugo priprema isključivo za obrambeni rat.

Rast vojne tehnologije i širenje sfera utjecaja su kineske generale prisilili da promijene svoje prioritete, piše South China Morning Post. List navodi da se kineska vojska sada oslanja na strategiju “proaktivnog planiranja”, što, između ostalog, podrazumijeva primjenu “neočekivanog udara”, što bi zapravo značilo primjenu “preventivnih udara” po uzoru na nedavno opisanu rusku obrambenu strategiju, opisanu na ovom portalu u članku “Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto”.

“Kineska vojska se priprema pomaknuti dalje od uobičajene strategije temeljene na samoobrani, kako bi držala korak s brzim razvojem novih oružja i mogla provesti neočekivane napade”, izvještava South China Morning Post.

Kineske vlasti su naglasile potrebu povećanja borbene spremnosti svoje vojske, kao i razine strateškog planiranja. Očekuje se da će to vojnim snagama omogućiti rano predviđanje sukoba na terenu i nadzirati njihov tijek.

Ne manje značajni aspekti nove kineske strategije pozivaju na potrebu osiguranja bliže suradnje između kopnenih i zračnih snaga Kine, kao i razvoja kibernetičkih oružja.

“Tijekom budućih sukoba će se vojnici na kopnu morati boriti na otocima ili visoko u planinama, što zahtijeva poboljšanje razine suradnje s drugim rodovima oružanih snaga”, za South China Morning Post kaže vojni stručnjak Song Zhongping.

Kineski list napominje kako su već dugo oružane snage zemlje isključivo pozivane na pružanje i jačanje obrambenih sposobnosti Kine. Međutim, zbog širenja područja interesa zemlje i rasta napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama, sve je više apela na modernizaciju kineske vojske.

Konkretno, Kina naglašava upotrebu bespilotnih letjelica, kojima će moći primati informacije s bojišta u realnom vremenu, kao za “neizbježnim udarom”.

U ovom slučaju se posebna pozornost posvećuje strategiji “proaktivnog planiranja”. Prema riječima predstavnika kineske vojske, u slučaju rata će takva taktika omogućiti da se neprijatelju nanese neočekivani udar, što će pridonijeti pobjedi.

South China Morning Post izvještava i da je tijekom posljednje dvije godine kineska vojska doživjela vrlo značajne promjene, što uzrokuje sve veći strah u inozemstvu. Tako je Nacionalno sigurnosno savjetodavno povjerenstvo u američkom Kongresu ovog tjedna zaključilo da će se Kina moći suprotstavljati američkim operacijama u indo-pacifičkoj regiji do 2035. godine, ako ne i ranije.

Podsjetimo, vijest je kineski list objavio nakon što je ranije ovog tjedna američki potpredsjednik Mike Pence upozorio Kinu “kako tijekom sastanka Trumpa i Xi Jinpinga na summitu skupine G20 u Argentini Peking ima zadnju priliku da promijeni ponašanje i izbjegne sukob sa Sjedinjenim Državama”.

“Američka strana je spremna za dogovor sa Xi Jinpingom u Argentini, ali samo pod uvjetom da Peking dramatično promijeni svoj gospodarski, vojni i politički kurs”, sredinom tjedna je upozorio Mike Pence, te dodao “kako će Kina u Buenos Airesu imati najbolju, vjerojatno i posljednju, priliku za izbjegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama”.

Nove smjernice u kineskoj vojnoj doktrini, koja i dalje ostaje čisto obrambena, ali prihvaća mogućnost preventivnih udara, jasna je poruka Washingtonu da Peking svoj gospodarski, vojni i politički kurs neće mijenjati ni “dramatično” ni u bilo kojem smjeru kojeg bi odredila neka strana sila.

SCMP

“Novi” američki plan – Posvađati Moskvu i Peking i zauzeti Aziju i Pacifik

Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

Pence upozorava Kinu: Imate zadnju priliku da se promijenite i izbjegnete sukob sa SAD-om

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cinik2
5 godine prije

Kina u doktrinu samoobrane uključuje i preventivne udare

Ovo je opasno, ping pong tim se mobilizirao. Bit će loptica.

Direktor
5 godine prije

Ono kad u Uljaniku umjesto na rad, nakon marende, pokrenu neočekivani štrajk. To je to.
Inače, što se pravimo pametni, pa svatko zna na što se odnosi ta sitna prevoditeljska greška.

Ivo
5 godine prije

O tome ja pričam! Ništa bolje od preventivnog nuklearnog udara da uljepša čovjeku dan.

Direktor
5 godine prije

Po uzoru na doktrinu USA, Kina bi svoju slobodu trebala braniti u Texasu, Alabami ili nekoj drugoj rasistički nastrojenoj južnačkoj državi. To bi bili preventivni strike-ovi za obranu tekovina Kineske revolicije ali nije Kina luda ko USA, preventivno će potopiti koju gvozdenu lađu koja se previše mota oko kineskog mora a USA južnjačke države će kupiti američkim dolarima koje više nitko neće htjeti.

dalmata
5 godine prije

Ovi iz USrA,ili su defesto(potpuno)ludi ili su bez pameti.Samo in je drskost bez pokrica veca.Je li iko(mislin,na one koji ispod skalpa nemaju praznu buzu)moga mislit da ce USrA cirkusanti,ovi Mike pripast Kinu?!Stvarno je doslo vrime da se svi ovaki likovi iz USrA stavu u katalog pod slovo”I”-imbecili.Doslo je vrime da i Rusi i Kinezi malo bolje prosuljaju po Yellostoun parku,i samo malo ubrzaju onu erupciju koja ih ceka.Jer,izgleda da je ovi Mike(ka i ostali u kongresu,vladi Pentagonu) uteka iz Holywooda,iz studija tragikomedije.Odlicno je da su Kinezi(ka i Rusi)napokon,sebi priznali onu staru”Ne bacaj bisere prid prasce(svinje”),jer biser mira,ovakin sortama odavno je nepoznat.I zato,me veseli da su i Kinezi odlucili da ce prvi opaucit cin malo nanjusu da beskarakterna USrA sotona pocne sirit sumpor pakla koji bi moga nastetit Kini.Samo naprid,Kina.

shumadinac
5 godine prije

Sada ulazimo u fazu suptilne propagande, sada se javljaju “greške koje život znače”. Bez obzira da li je termin “preventivni udar” opravdan i odgovarajući dobro se zna šta će široko javno mnenje pomisliti (zajedno sa mnom). Ali to nisu rekli ni Rusija ni Kina. Rusija je rekla da će u izuzetno kratkom roku ODGOVORITI, znači NEĆE UDARITI PRVA, dok je Kina još uzdržanija u izjavi – ukazuje na mogućnost “iznenadnih udara” ali U SLUČAJU RATA. Nema ni pomena preventivnog udara (sve je ipak bazirano na tekstu i prevodu koji može biti netačan).

Mislim da će ovakvih “grešaka” na MSM biti sve više.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Drago mi je da drzava Kina postaje sve jaca i jaca…to je za cijeli svijet mnooooogo dobro iz mnogih razloga.a najvazniji da se ogranici zlo Satane….
Kini predstoji da kad dovoljno svekoliko ojaca ….da od Satane vrati svoj deo teritorija Tajvan kao sto su nedavno povratili Hong Kong i Makao .Ja nesumnjam da ce Kina i dalje strelovito u istiriji Kine i svijeta nezapamceno da svekoliko napreduje .Mi gradjani ex Yu malo stariji pamtimo da je Kina bila pojam siromastva i zaostalosti….a danas ko god od nas bi posjetio Kinu….trebao bi uz sebe da ima doktora .Zasto?
Dozivjeli bi takav sok ….da bi nam trebalo hitno neko smirujuce sredstvo od svega sto bi fascinantnog vidjeli u Kini.Ovo je nekolicini mojih poznanika se desilo kad su posjetili Kinu zadnjih par godina….naravno znali su culi su o tim napredcima Kine….ali su vlastitim ocima dozivjeli zaista sokove…da su cijelo vreme bili zapanjeni.

kiki
5 godine prije

Off …..
Sirijska vojska oslobodila Al saffu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI