The National Interest: SAD i EU moraju uvjeriti BiH da promijeni ustav i uđe u NATO

Dodik Putin NATO
205 komentara

Kako je tekao proces ulaska Crne Gore u NATO pakt uglavnom je poznato. Trenutno u čekaonici Sjevernoatlantskog saveza strpljivo čuči i milost čeka “Republika Sjeverna Makedonija”, novo ime za bivšu jugoslavensku republiku iz agende takozvanog “socijalista” Zorana Zaeva, marionete američkog veleposlanstva u Skopju. Slično će biti u Grčkoj, koja će, htjela to ili ne, morati ratificirati Prespanski sporazum i priznati susjednu zemlju pod novim imenom, što je zadaća koju će Alexis Tsipras obaviti i bez potpore nacionalista iz stranke Neovisnih Grka. Kako je “problem” s ove dvije zemlje riješen, SAD se okreću Bosni i Hercegovini.

Američka publikacija The National Interest piše kao Bosna i Hercegovina živi u skladu s načelima utvrđenim Dejtonskim sporazumom, koji je napisan kako bi se okončao rat na Balkanu. Upravo su ta načela omogućila dolazak na vlast srpskog nacionalističkog vođe Milorada Dodika, koji se protivi približavanju zemlje Zapadu. Prema autoru članka za The Natinal Interest, Sjedinjene Države, zajedno s Europskom unijom i Ujedinjenim narodima, trebaju dizajnirati novi ustav za Bosnu i Hercegovinu kako bi se spriječilo napuštanje prozapadnog kursa.

Ako SAD ozbiljno žele da se Bosna i Hercegovina pridruži NATO paktu, potrebno je preispitati svoj pristup temeljima bosanske državnosti, pišu politički analitičari Sean Maguire i Ryan Scherba u svom članku za The National Interest.

Dejtonski sporazum, na kojem je izgrađena Bosna i Hercegovina, pomogao je da se okonča rat, ali je sada postao sinonim za stagnaciju i slabe institucije.

OS BiH orkestar
FOTO: OS BiH

Prema riječima američkih stručnjaka, zbog ovog dokumenta zemlju sve više razaraju etnički sukobi između Bošnjaka, Hrvata i Srba, što Rusiji omogućava da ostvari svoje geopolitičke ciljeve. Tako je na posljednjim izborima na vlast došao srpski nacionalisti Milorad Dodik, koji se protivi Zapadu i NATO paktu. Prema mišljenju stručnjaka, to bi trebalo biti “zvono za uzbunu u Washingtonu” da je vrijeme da se ponovno uključi u Bosnu.

Formalno, Bosna i Hercegovina je u NATO pozvana 5. prosinca 2018. godine. Potom je američki potpredsjednike Mike Pence govorio o tome koliko je Bosna važna za regiju i za integraciju u NATO u cjelini. Osim toga, Washington je u više navrata obećavao da će štititi Bosnu od svih prijetnji.

Međutim, s obzirom na Dejtonski sporazum, čak i njegovi autori priznaju da on nije savršen, već je stvoren u žurbi da okonča rat, ali ne i da stvori održivu državu na Balkanu. O tome svjedoči i činjenica da je Bosna i Hercegovina najsiromašnija država na Balkanu, s visokom nezaposlenošću i političkom krizom.

Naime, u tim sporazumima, čiji su aneksi u ustavu nove države, utvrđeno je da će to biti federacija dva entiteta – srpskog i hrvatsko-bošnjačkog. Svaki od tri naroda ima svog predsjednika, a vodstvo cijele zemlje mijenja se naizmjence za svaku etničku skupinu u skladu s načelom rotacije. Nakon svega se ispostavilo da je cijela osnova državne uprave usko povezana s etničkom pripadnošću, a sve druge karakteristike su sekundarne.

Sadašnja kriza u Bosni upravo proizlazi iz takvog ustava, pišu autori članka za američki internetski časopis. Već duže vrijeme je bilo signala koji su upućivali na ovakav razvoj događaja.

“Europski sud za ljudska prava je još 2009. godine rekao je da Ustav BiH treba promijeniti. Međutim, izbor Milorada Dodika, protiv kojeg su Sjedinjene Države nametnule sankcije, kao i pozivi hrvatskih nacionalista za stvaranje neovisne hrvatske zajednice u BiH, zajedno s ruskom podrškom, trebali bi biti posljednji čavao  u lijesu američke politike iz Daytona”, tvrde Sean Maguire i Ryan Scherba.

“Dodik ne krije svoje stavove i otvoreno grdi Bošnjake, poziva na neovisnost Republike Srpske, obećava da će spriječiti provedbu plana za ulazak Bosne u NATO, tvrdi da Bosna kao zemlja ne bi trebala postojati i kaže kako djeluje samo na dobrobit Srba. Štoviše, pristao je surađivati s hrvatskim nacionalistima, a taj zajednički rad će samo oslabiti ionako etnički podijeljenu Bosnu i bit će u sukobu s nadama za integraciju u euroatlantski prostor, što podržava većina stanovnika zemlje”, nastavljaju američki “stručnjaci”.

Zato Rusija podržava ove dvije etničke skupine, kažu politički analitičari.

Milorad Dodik Vladimir Putin
FOTO: Milorad Dodik i Vladimir Putin

“Rusija na zapadnom Balkanu vidi novo bojište u političkom ratu protiv Zapada. Kako bi spriječila integraciju zemlje u zapadne saveze, Rusija podržava nacionaliste u Bosni i Hercegovini”, naglašavaju Maguire i Scherba.

“S Dodikom na vlasti je podrška Rusije već počela donositi dividende, a to nije samo učinak njegovih diskursa, koji sije razdor i obećanja u vezi s politikom Bosne. Dodik je u više navrata naglašavao svoje stajalište da Bosna i Hercegovina ne bi trebala ulaziti u NATO, dao je prijedloge za daljnju decentralizaciju države, čak je uputio pismo predsjedniku Trumpu kritizirajući SAD i zatražila da se veleposlanici zamijene s onima koji imaju više prosrpske stavove”, piše The National Interest.

“Dok SAD i NATO pokušavaju gurnuti BiH u stranu koja joj je potrebna, mnoge političke elite su više nego zadovoljne i žele znati koliko dugo duž šavova mogu razvlačiti zemlju dok se ne raspadne u njihovu korist, a Dejtonski sporazum im je dao priliku da to učine duž šavova”, pišu američki politolozi koji su, kako se primjećuje, “posebno zabrinuti” za budućnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini.

“Stoga, dok je Dodik na vlasti, ideja o ulasku Bosne u NATO je mrtva, a uspjesi koje je zemlja postigla od 1995. godine će biti ugroženi nacionalistima, koji su više zabrinuti za izgradnju svoje biračke baze nego za napredak Bosne u cjelini”, tvrde Sean Maguire i Ryan Scherba.

“SAD bi trebale surađivati s Europskom unijom i Ujedinjenim narodima i, što je najvažnije, sa stanovnicima BiH i njihovim predstavnicima, te uložiti ozbiljne napore u reformi zemlje, počevši s napuštanjem Daytona i legalizacije vlasti na temelju etničke pripadnosti”, tvrde autori.

Prema njihovom uvjerenju, “sve dok moć ovisi o etničkoj skupini, sukobi koje će političari iskoristit će se nastaviti”.

“Stoga SAD i njegovi partneri trebaju razviti novi sustav za Bosnu. Većina stanovništva u zemlji želi se priključiti NATO-u i EU, a tu točku treba prenijeti sadašnjim političkim elitama Bosne i Hercegovine. Istovremeno, Sjedinjene Države moraju snažnije podržati civilno društvo u BiH u ovim teškim vremenima za gospodarstvo zemlje. Konačno, Washington mora shvatiti da je to dugoročna strategija, a za promjene će trebati vremena i truda”, zaključuju američki “stručnjaci” za The National Interest.

The National Interest

 

Daytonskom sporazumMike PenceMilorad DodikPrespanski sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
205 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
5 godine prije

Uskoro rame uz rame cetnici, partizani i ustase! Zajedno ce ginuti u nekim osvajackim ratovima diljem svijeta pod Nato zastavom!

nije bitno tko
5 godine prije

Amerika i EU če uraditi sve, da celi balkan okupiraju sa svojim vojnim snagama.

preseren3
5 godine prije

Samo se čeka, da Vučič i Dodig čučnu.
Narod je več spreman. NATO je rešitelj Srbije!
Milijoni ( ne stotine, milijarde ), več su spremni.
Ali svaka čast, dobro se odupirate, Crnogorci, Makedonci, sve več čučnulo….
NATO standard je več uklopjen u Srpsku vojsku….
Jebiga, moja zemlja je čučnula več u 2004, kad još nismo znali nekih stvari, a danas ne možemo više van….

shumadinac
5 godine prije

Komentar koji sam postavio u vezi Švedske aktuelan je i ovde – i na svim ostalim tekstovima u kojima se NATO makar pomene.

Siniša
5 godine prije

Jbt….ispade Dodik pozitivac.
U redu, valja mu dati priznanje zbog toga.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Al ga ovi jenkiji “novinari i analitičari” nasr*aše da ni pas s maslom nebi pojeo. Čuj, velika većina naroda za ulazak u Nato i EU..?!?
Majku vam lažljivu..!!!

giordano bruno
5 godine prije

Sutra 17. januara ce USA videti koliko ce Srba i drugih gradjana regiona da doceka Putina u Beogradu i bice im sve jasno.
Direktan tv prenos ce sigurno biti ili na RTS planeta (rtsplaneta rs) ili na tv Pink.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Da, Dodik kako stoje stvari, jedini nije izdajica.
Koji crni nato?
Nato treba potjerat tamo gdje im je mjesto,
nazad na zapad.

Koba
5 godine prije

Da politika napuštanja Daytona i narušavanje sistema legalizacije vlasti na osnovu etničke pripadnosti je dovela da je vlast u RS formirana, a u FBiH se ne nadzire. Mostar je 11-tu godinu bez izbora itd… Što više njihovog petljanja to slabija BiH.

Moreno
5 godine prije

Kaos se nastavlja sve dok Bosna ne klekne. Svi u Bosni zagovaraju rat osim samih Bosanaca kojima je u većini ratovanja i priko glave, ali svejedno pameti nema. Sad je trenutak kad bi svima tribalo bit jasno da ako se od izvan Bosne ne uspije izazvat međunacionalni sukob kako će se to provat napravit unutar sama tri naroda. Najveći pritisak je na Srbe, pa na Hrvate, Muslimani su tu na zadnjemu mistu. Izbjegava se bilo kakva rasprava o ulasku Bosne u NATO unutar same Bosne. Sve ide po obrascu, ako su oni protiv ulaska u NATO, mi baš zato jesmo za ulazak. Dayton je takvi kakvi je, a ni do rata nebi došlo da dva naroda 1992 nisu preglasali treći. Tako ni ova kombinacija Dodika i Čovića može Bosnu opet u kaos odvest. Obrazac obojenih revolucija di se revolucionari zalažu za “bolji život” u EU i NATO je sve prozirniji,… Čitaj više »

ShaCkaL
5 godine prije

Bez Dodiga bi pali Hrvati pod Bošnjačkim apetitom davno. Al Dodig zna da poslije Hrvata na red dolaze Srbi zasto se i jest napravio savez. Pogledajte samo NGO izdajnike, Index i ostale liberalne zmije kakvu su uzbunu digli zbog posjete Hrvata na dan Republike Srpske koji je 100% legitiman. Fuj bljuje mi se na Hrvatsku slabost i sljepilo naroda.. Narod bira manji otpor i odlazi nema nikakvog buđenja svi su umorni, iscrpljeni i nitko se apsolutno nebuni. Kakvi su to briljantni umovi koji su ovo isplanirali osamdesetih.. Žao mi je što gledam kraj naših naroda, država, kultura i svega..

eu kolonija
5 godine prije

bolje biti ruska gubernija nego nato-eu kolonija. srbi smjenite picoustog teroristu, imenujte putina za predsjednika I izaberite gubernatora. i republici srpskoj će biti bolje kada na granici bude imala moćnu rusiju. bih i onako neće u nato pakt. samo tako ćete moći gospodarski se razvijati u suprotnom ako treba morat ćete biti i gladni I žedni a finsncirati američke operacije širom svijeta za američke nacionalne interese. evo hrvatsku trenutačno tjeraju da kupi zrakoplove koji joj ne trebaju a koji koštaju 200 milijuna $/komadu.

ps. a što se tiče mjeśanja amerike u bih, ovaj put može ali samo rame uz rame sa rusijom. nikako drugačije

Siniša
5 godine prije

Kako je narpd nisko pao…..mora slaviti jednog mafijaša kao spasioca!!!!

davor
5 godine prije

Puno je opće uvriježenih apsurda, a najčešće se čuju oni o negativnom utjecaju Rusije na zapadnoslavenske države. Rusija je svakako priznala novonastale balkanske države prije SAD-a a i posredovala je u smirenju sukoba unutar jugoslavenskih entiteta dok su SAD tvrdili da su smirivali zaraćene strane no vidljivi su njihovi rezultati posredovanja svugdje u svijetu, opustošene generacije i generacije civila i ratnih veterana, od smokve smo se naučili kako kaže Krist, po plodovima se stablo poznaje.

davor
5 godine prije

Onaj tko prihvaća hinjenu realnost da je jedina alternativa pripadnosti NATO-u rat, taj zaslužuje da ima vladare kakve ima, ove sa Zapada kauboje.

rodoljub
5 godine prije

Smetnja za NATO je Dodik, pa zbog toga moraju smisliti jos neku podlost, jer im “pravda za Davida” nije dovoljna. Tvrd orah Dodik .

Nema
5 godine prije

Ovdje bi se opet moglo malo pucati izgleda

nije bitno tko
5 godine prije

Dok god sva tri konstutativna naroda BiH ne privole u pristupanje u NATO, do tad BiH neče moči uči u NATO. Pošto se več odavno zna, da su protiv pristupanja samo bosanski Srbi odnosno Republika Srbska, koja tako koči i paralizuje ceo NATO proces, sad Brisel i Vašington žele iznuditi promenu ustava BiH. Promena bi naravno promenila način odlučivanja, koji bi prešao na večinsko građansko odlučivanje i zaobišao kantonalno odnosno nacionalno odlučivanje. To znači, da bi hrvatski i muslimanski dio građana preglasao srbski dio i tako upalio zeleno svetlo za prijem u NATO. Bosanski Srbi bi bili tako protiv svoje volje gurnuti u NATO, a prava teritorialnog odcepljenja po ustavu nemaju.

Vile
5 godine prije

A da The National Interest sa svojim strucnjacima i zapadnim integracijama ode negdje voditi ljubav sa svojima majkama?Hvala,ali dosta ste nam.pomogli,ne morate nam vise pomagat ok je…

Vile
5 godine prije

Ako The National Interest tako kaze….

Maja
5 godine prije

ovaj national interest samo siri maglu. nemoguce da ne znaju sa koliko miliona $ je usa financirala sve balkanske poglavice da udju u rat. nemoguce da ne znaju kako je usa uvela djihadiste u bosnu i kako ih cak iz zap evrope i dan danas financiraju, skroz do albanije. nemoguce je, da ne shvacaju ono sto se preko bare i po evropi vec suska – usa politika namjerno destabilizira cijeli balkan. ta politika, koja je od manjinskog konstitutivnog hrvatskog naroda napravila nacionalnu manjinu, kojoj drugi biraju predstavnike. sad se javljaju preko bare glasine, kako bi i hrvatima u bosni trebalo dati etnicki teritorij, u smislu ravnopravnosti. prvi se digli iz rs tvrdeci da bi se time raspolovila rs. medju bos. muslimanima radi takodjer neprijateljstvo i ratnicki zargon svoje. jadno, kad se zna tko placa tu politiku i medije. bosna, kao i cijeli balkan odredjene su od samog pocetka kao ”… Čitaj više »

Bosanac
5 godine prije

bila ne bila u NATO ili EU, Bosna će preživjeti. Preživjela je i Rim i Osmansko carstvo i K&U monarhiju, preživjela je i krvavo čerečenje nakon raspada 3. Yugoslavije pa ce nadživjeti i sitne lažove Dodika i Čovića. U prilog joj ide i časna politika Rusije, Irana, jaka i islamskom korijenima okrenuta Turska, u prilog joj ide i gubitak moći GB, USA, Izraela. I najbitnije od svega, da se sama Bosna budi nakon zločina izvedenog nad njom. Pa sad il NATO… al zato nije ni bitno.

Madrid
5 godine prije

Samo se vi zavaravajte ali ovim velikim smo mi samo sredstvo za potkusurivanje.A Bosna ce opstati.

Tony
5 godine prije

Ocekujem i od vas clanak o Karleuši…

Siniša
5 godine prije

Jbš NATO, prevaziđen je.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Blizu smo 100 komentara a niko se ne pita šta će nama u BiH uopšte vojska?Koji će nam klinac?I ovako samo služe za malverzacije i isisavanje para kojih ionako nema.Ići u američke osvajačke ratove?Hoće li našim ludacima jednog dana pasti na pamet MiG-ovi ili F16?Pitanja milion…Hoćemo li ratovati i protiv koga?.U slučaju kakve ludosti i unutrašnjih sukoba ona bi se svakako raspala.U slučaju napada neke od susjednih zemalja automatski se miješa i neko treći i onda ode sve u tri lijepe..Trebamo jake i mobilne policijske jedinice snage koje mogu u par sati intrvenisati u slučaju nekakvih terorističkih napada i to je to ,bar bi Nato lešinare skinuli sa vrata .Samo,ovo su puste želje i ništa drugo.Trebali bi svi sebi utuviti u glavu da članstvo u NATO-u ne znači automatski bezrezervnu zaštitu.Oni te čuvaju ,oni te lagance prodaju ako osjete potrebu a ujedno stavljaš metu sebi na čelo jer postaješ legitimna… Čitaj više »

Mucke
5 godine prije

Super ,144 komentara ali ja jos ne razaznajem koja od ove dvije geopoliticke struje (USA-RU) podrzava BIH kao medjunarodno priznatu cjelovitu drzavu?

Zvrk
5 godine prije

našao jedan zanimljiv komentar pa da ga prenesem: “BiH ima :
2 Entiteta
1 Distrikt
Zajedničko Predsedništvo
Zajedničku Vojsku
Zajedničku Vladu – znači i Ministarstva
Zajednički – Federalni pravosudni sistem

Jedan Entitet R.Srpska ima :
Predsednika
Vladu – znači i Ministarstva
Svoju policiju
Pravosudni sistem

Drugi Entitet Federacija BiH
Svoju Vladu
13 Kantona
Svaki Kanton svoju Vladu i Ministarstva –
znači još 13 Vlada i svaka svoja Ministarstva
Policiju

O zajedničkoj Carini,Službi bezbednosti,SIPA da ne pišem nešto ću zaboraviti a puno toga sam sigurno izostavio.
Sad vi zamislite to je ukupno oko
15 Vlada i svake imaju svoje Premijere,Ministarstva – Ministre pa pomoćnike,savetnike,agencije pa vozače pa vozne parkove…

Aman ljudi takav drżavni aparat na Svetu ne postoji. “

Geth Riddikau
5 godine prije

Ovo pitanje je puno manje bitno od pitanja- kako okrenuti stvari naglavačke i istjerati na ulice uhljebljene lopove u silnoj administraciji.

Ivo Lola
5 godine prije

Toj dvojici amerikanaca koji i dan danas žele da tezgare Bosnom i Hercegovinom, je… njihove matere!!! Bolji je i Dodik kakav je da je od njih, a da su Rusi ovo rekli za bilo koju državu, to bi bilo miješanje u unutrašnje poslove, a ovo kao nije!? Ma ne sumnjam ja u ishod, ipak u BiH, kao u svakoj novokomponiranoj državi na Balkanu ima i uvijek je bilo dovoljno kvislinga i kompradora koji vole da im stranci mješaju kašu i crtaju granice!

ime
5 godine prije

Jadno li je kad ne mozes biti nesvrstan i samostalan. Natokracija je ljubitelj demokracije mozes misliti.

Savio
5 godine prije

Ima Dodik podrsku Rusije, i dobrog djela naroda. Tako da, nece da moze…

Perun
5 godine prije

Bosanci i Hercegovci imaju jednu poslovicu nastalu u novijoj historiji i histeriji zemlje kakvu je danas poznajemo.Sjasi Kurta uzjasi Murta.Jedan pametan Istrijan rekao je to ovako …Svi koji dodju su Oslobodioci a svi koji odu su Okupatori.Rat kao proces i rat kao sredstvo imaju razlicitu definiciju.Neki teoreticari smatraju stanje rata kao normalno ljudsko okruzenje a po toj definiciji organizacije kao NATO trebale bi imati trajnu ulogu u procesu evolucije ljudskog roda .To je ekonomski model nekih nacija koje participiraju u clanstvu te po svemu sudeci Kriminalne organizcije.Treba obezbijediti funkcionisanje ekonomskih sistema iz kojih se NATO finansira.Rano zapoceta industrijska revolucija potrosila je resurse na starom kontinentu u njenim zapadnim dijelovima i u sjevernoj Americi.Generalisimus Petreus je za jacanje NATO ,,zahvalio ” majci Rusiji i njenu prisutnost u svijetu kao ,,trajnu prijetnju ” miru i napretku ,,demokratskih procesa ”.Kao Slaven Bijelac Slobodan Strijelac ne prihvatam tu floskulu koja se povlaci na svkom… Čitaj više »

Šime Pecikoza
5 godine prije

Koliko svrbi Vladimira, kad je spao na to da ga prima od Laktašenka…
Onako, toplo, bratski… i nježno
Misli NATO

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI