Bosna zainteresovana za prijem ruskog gasa gasovodom TurkStream

TurkStream
11 komentara

Bosna i Hercegovina (BiH) zainteresovana je za prijem ruskog gasa kroz gasovod TurkStream, rekao je u utorak Milorad Dodik, predsjedavajući tripartitnog predsjedništva BiH.

“Gasovod TurkStream stigao je do Srbije, a mi smo zainteresovani da taj gasovod stigne i do BiH. Ne smijemo propustiti ovu priliku, moramo isporučiti gas u različite gradove naše zemlje”, rekao je Dodik, koji je trenutno u posjeti Turskoj, na konferenciji za novinare nakon razgovora sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Erdogan je sa svoje strane pružio uvjeravanja da Ankara ne vidi prepreke u izgradnji gasovoda TurkStream u BiH.

„U skladu sa sporazumom sa Rusijom, gasovod TurkStream protezat će se uz autoput koji će takođe biti izgrađen, a mi ćemo vam obezbjediti snabdjevanje gasom“, rekao je turski predsjednik.

2014. godine ruski Gazprom i turska korporacija Botas Petroleum Pipeline potpisali su Memorandum o razumjevanju o izgradnji gasovoda. Projekat TurkStream sastoji se od dvije linije, od kojih svaka može da prevozi 15,75 milijardi kubnih metara godišnje, pri čemu prva etapa isporučuje gas turskim potrošačima, a druga u Južnu i Jugoistočnu Evropu. Projekat je pokrenut u januaru 2020. godine.

 

Bosna i HercegovinagasovodMilorad DodikTurkStream
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

A vidi,Milorad postade Bosanac kad je plin u igri.a ja mislio da hoce da se otcijepi.koji luzer.hvala.

Siniša
3 godine prije

Nego pre par dana čitav clanak o Drašku Stanivukoviću, u negativnom kontekstu na žalost, hoćete li objaviti njegovu sledeću konferenciju za novinare koja se desila posle te što ga “kompromituje” kao lidera a ima se šta i čuti suprotno članku!?

3 godine prije zadnji put uredio Sinisa
Nil 1
3 godine prije

Logično.hr objavio neki dan besraman članak o Stanivukoviću žalosno, jadno i ljigavo od vas.

3 godine prije zadnji put uredio Nil 1
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI