Opskrba plinom Sjevernog toka prema EU prekinuta na neodređeno vrijeme

Sjeverni tok 1
60 komentara

Protok neće biti ponovno uspostavljen prema planu zbog kvara turbine, izvještava Gazprom. Ruski energetski div Gazprom najavio je u petak obustavu isporuke prirodnog plina u EU preko plinovoda Sjeverni tok 1, na neodređeno vrijeme, zbog tehničkih kvarova. Cjevovod je trebao biti ponovno pokrenut 3. rujna nakon popravka njegove jedine turbine koja radi.

Prema tvrtki, primili su upozorenje od ruskog industrijskog regulatora Rostekhnadzor o kvaru turbine. Problemi su navodno otkriveni tijekom planiranih radova održavanja, a plinovod neće moći raditi bez odgovarajućih popravaka, navodi Gazprom. Ruska tvrtka je rekla da je obavijestila njemačkog proizvođača Siemens o kvaru turbine i potrebi za remontom.

Popravci na plinovodu Sjeverni tok 1 prvotno su bili planirani od 31. kolovoza do 3. rujna, što je dovelo do potpunog prekida protoka plina.

Od srpnja plinovod Sjeverni tok 1 radi smanjenim kapacitetom zbog gašenja nekoliko plinskih turbina. Neke od njih su poslane u Montreal na popravak i tamo su zapele zbog kanadskih sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Na zahtjev Njemačke, Ottawa je u srpnju najavila izuzeće za turbine i poslala jednu od njih, ali je Gazprom odbio preuzeti isporuku, navodeći nepravilnosti u dokumentaciji.

Gazprom je naveo neispravnu ili zakašnjelu opremu kao glavni razlog smanjenja isporuka plinovodom za 80 posto. Kremlj je ovaj tjedan rekao da samo sankcije sprječavaju Sjeverni tok 1 da radi punim kapacitetom. Izvršni direktor Gazproma Alexey Miller također je upozorio da bi sankcije mogle spriječiti Siemens Energy u redovitom održavanju opreme plinovoda.

U međuvremenu, novoizgrađeni plinovod Sjeverni tok 2 ne radi jer ga je Njemačka odbila certificirati za rad.

euGazpromrusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Biće i plina i struje i naft al po kojoj cijeni? Ovo je henavanje u zdrav mozak i to bez lubrikanta. Ono ne trebamo vaš plin a rus veli ok, sad ću ja zavrnuti pipi a eu a neeee trebamo mi tvoj plin al za sad, a rus dugoročno il kratkoročno a eu odgovara kratkoročno, a rus eh hebi ga pokvarila se pipa pa ne mogu otvoriti.

Tupko Glupko
1 godina prije

Sve se odlučuje u Europskom parlamentu, nacionalni parlamenti su tek igrokaz za provođenje njihovih odluka.

Kako se sad osjećaš, hrvatski narode, što više od 70% vas nije glasalo kada su se birali naši europarlamentarci 2019. godine?

Tako da sada tamo imamo 4 sa liste HDZ-a (Ressler, Sokol, Zovko, Šuica), 3 sa liste SDP-a (Borzan, Matić, Picula) , 1 Suverenistkinju (Tomašić), 1 IDS-ovca (Flego), 1 iz Živog Zida (Sinčić) i Kolakušića sa svoje Nezavisne liste.

Tomašićka je prvi puta bila izabrana u Europski parlament na zajedničkoj listi sa HDZ-om.

9 od 11 izabranih su “okoštale” nama dobro poznate strukture.

Sljedeći izbori su tek 2024. godine.

hiber
1 godina prije

Zato će se pojačAti opskrba Ukraine sve ubojitijim oružjem, pa ce se povećati protok vreća sa lesevima prema Rusiji.

borjana
1 godina prije

Spade cila energetska opskrba vodeće ekonomske sile eu na jednu kvarnu turbinu.
Rusija za razliku od glupave eu, predvođene Njemačkom, radi na jedan jako suptilan i dobro promišljen naćin, a ovima preosta samo kuknjava.
Rusi uložiše cile milijarde u ST-2, a ovi nekim pravnim aktima, propisima, u biti običnom papirologijom podcjenile do u bezcjenje sav uloženi ruski trud, u koji oni uložiše i završiše ST2 unatoč svim sankcijama i svim mogućim smicalicama.
E pa sada nekrunjenoj kraljici zvanoj eu, Rusi ispostaviše račun: ili će kraljica morati požderati svu tu papirologiju i podvrnutog repa odobriti ST2 ili se mrznuti.
Veliko bravo za Ruse, od njih se zanat uči.

LZN
1 godina prije

Putin iz bunkera: Prc Milojka……

Darko
1 godina prije

Nakon onog što im je usrana EU sa G7 radila čudi me da nisu daleko ranije zaustavili sve isporuke truloj fašističkoj Europi koja sada cvili kako su Rusi bezobrazni. A dok su ih okradali onda to nije bilo bezobrazno? Europa se treba što prije raspasti jer je glupa ko falus..

none
1 godina prije

optužuju da rusija koristi plin kao oružje, dok istovremeno šalju oružje i municiju protiv rusije (??) kakvi hebeni idioti 😉

Jomla
1 godina prije

Sve ide po planu!
Svijet ide k multipolarnosti, s 4-5 sfera utjecaja, EU i zemalja Europe nema ni na mapi!
To je toliko očigledno…

Ode Euro
1 godina prije

Euro propao ispod pariteta ponovo nakon ove vijesti. Ništa ljudi, kad pređemo na Euro vrijediti će manje od kune.

Krle
1 godina prije

Haha, evropski genijalci smatraju da kvar nije razlog za prekid isporuke. Oni bi da Rusija nastavi isporučivati gas sa neispravnom, jedinom preostalom turbinom, a SAD ih loži da Rusija koristi gas kao oružje protiv njih. Naravno, kod potpune havarije, svi bi osudili rusku glupost i neodgovornost što su nastavili raditi s neispravnom turbinom, jer i malo dijete zna da se to ne radi.

Xam
1 godina prije

@hiber
Kako vidiš završetak sukoba u Ukrajini i rusku poziciju u Evropi poslije završetka sukoba?

1 godina prije

Tiho @ još jedna turbina za šolcovu kolekciju turbina…Ima ih sve ! 😂👍

Niko
1 godina prije

Treba samo da skačemo i urličemo Slava Ukrajini,i bice nam toplije oko srca ako ništa drugo.

Max
1 godina prije

Očekivano.

tihobl
1 godina prije

Kome treba ruski plin kad ce Zelenski obezbjediti EU energijom: Ukrajina može postati “središte zelene energije” za Europu i pomoći smanjiti njezinu ovisnost o ruskom plinu, izjavio je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, izvještava Anadolu Agency. “Možemo pomoći stabilizirati potrošnju energije u susjednim i europskim zemljama, a to može smanjiti ruski pritisak na Europu”, istaknuo je Zelenskij u videoporuci emitiranoj na gospodarskom Ambrosetti Forumu u Cernobbiu, u sjevernoj Italiji. “Zo sada, unatoč poteškoćama, možemo izvoziti energiju koja odgovara 8% talijanskih potreba”, dodao je. “Štoviše, Ukrajina može postati središte zelene energije za Europu … Imamo veliki potencijal za razvoj obnovljive energije i zelenog vodika.” Ukrajinska državna energetska tvrtka Naftogaz naporno radi na povećanju proizvodnje prirodnog plina i mogla bi opskrbljivati ​​plinom europske zemlje na vrijeme za sezonu grijanja sljedeće godine, rekao je izvršni direktor Yuriy Vitrenko za Reuters. Ukrajina bi mogla popuniti prazninu, kayao je Vitrenko u intervjuu, ako privuče… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

EU je udarila drasticne sankcije na Ruske energente. Ali ipak, uzeli bi koliko hoce, kada im odgovara i po cijeni koju ce EU odrediti. Pa koji idiot bi pristao na to. Na busotini blizu Finske Rusija spaljuje 20 miljuna eura plina dnevno, koji je bio namjenjen za EU. Opet, jedini koji ce nastradati, to su EU gradjani. Vladari ce nam objasniti da su vazniji principi, i sve to dok su debeli, siti, sigurni i nije im hladno. Ova zima bi lako mogla biti prekretnica, a za Bozic borovi okiceni politicarima.

Lucija, prva
1 godina prije

U EU je plin već sada 10 puta skuplji nego u USA. Svaki brod koji dovozi LNG u EU ima izvanredne dobiti više od 100 milijuna $. “Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан… је посебно указао да је разлика у ценама гаса у Европи и Америци достигла рекордан ниво, да је јаз међу њима већ 10-СТРУКИ, ОДНОСНО – ДА ЈЕ ТОЛИКО ПУТА ГАС У ЕВРОПИ СКУПЉИ.        Према речима високог кинеског дипломате, који се позвао на податке америчког  портала Business Insider, америчке компаније на сваком броду са течним гасом за ЕУ могу имати ВИШЕ ОД 100 МИЛИОНА ДОЛАРА ВАНРЕДНЕ ДОБИТИ. Швајцарски лист Blick оптужио је САД да капитализују европску гасну кризу, наводећи да потражња за енергијом без преседана у еврозони помаже америчким извозницима енергената да се богате.        Тај лист прецизира да је током године удео испорука течног гаса из Сједињених Држава у потрошњи ЕУ порастао са 20% на… Čitaj više »

1 godina prije

Ukratko , plina nema ! U stvari ima , kupiš od kineza ruski plin po 10x većoj cijeni…
Maestrano…

U evropi žive debili ! Neosporna činjenica..

1 godina prije

Više od 70.000 Čeha prosvjeduje u Pragu, glavnom gradu, zahtijevajući od vladajuće koalicije da zauzme neutralan stav o ratu u Ukrajini kako bi se osiguralo da opskrba energijom iz Rusije ne bude prekinuta prije zime. Prosvjednici su ogorčeni na sankcije Europske unije protiv Rusije koje su izazvale skokovito visoke račune za struju i izazvale krizu troškova života.

“Cilj naše demonstracije je promijeniti potražnju, uglavnom u rješavanju pitanja cijena energije, posebno struje i plina, koji će uništiti naše gospodarstvo ove jeseni”, rekao je organizator događaja Jiri Havel za lokalne vijesti iDNES, a prenosi Reuters.

1 godina prije

Италија: Људи у Напуљу спаљују своје рачуне за струју и протестују испред зграде градске управе

🔥 Између осталог, окупљени поручују властима:

🔊 Не плаћамо рачуне!

🔊 Сад ће бити хаос!

hiber
1 godina prije

Potrosnja plina u Europi 2019 bila je 500 milijardi m3 godišnja a zbog pandemije je pala. Od toga Rusija je isporučila 170 milijardi a USA 100 milijardi LNG. U međuvremenu je Norveška došla na prvo mjesto sa 160 milijardi, Alzir ide prema 70 milijardi, Azarbeđan se pozicionira prema 35 milijardi, USA ide preko 110 milijardi. Rusija preko Turskog toka je oko 50 milijardi, tako da se cijelo vrijeme vodi rat oko dodatnih 50 milijardi iz Rusije, a ostatak se planira ustediti ili dopremiti iz Quatara u LNGu. Dakle sve je magla za naivne u kojoj se dade zaraditi velika lova kao sto vidimo na primjeru INE. Cijena električne energije je druga priča, a cijela istina se vidi iz primjera Norveške gdje je lako dokazivo da je precijenjena barem 100% u odnosu na Njemačku.

vlada
1 godina prije

Sto manje plina proda Rusija svojim neprijateljima, vise ce novaca zaraditi.

Samuraj
1 godina prije

EU je uvela sankcije Rusiji, pod izgovorom da će to naštetiti Rusiji i prisiliti ju da obustavi rat u Ukrajini. Tvrdili su da će uništiti Rusku ekonomiju i valutu. Joe Biden je u svom govoru o stanju nacije rekao kako će „turn the Ruble into rubble“ tj. da će rublju pretvoriti u ruševinu. A znate koja je istina? Rublja je danas jača nego ikada. Pogledajte graf rublje prema euru u zadnjih 12 mjeseci. Ona sad vrijedi 0.016 eura, dok je prije rata vrijedila 0.011 – 0.012. Od početka rata ojačala je skoro nevjerojatnih 50% u odnosu na Euro (!)   Probajte si situaciju dočarati na ovaj način: zamislite da živite na nekom malom hrvatskom otoku na kojem postoji samo jedan dućan sa benzinskom pumpom. I tamo kupujete sve, hranu, benzin, robu, dijelove za auto, alate itd. I sada se vi posvađate sa vlasnikom tog dućana i uvedete mu sankcije tako… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI