Ortodoksni Jevreji sukobljavaju se sa policijom u Izraelu dok se neke vjerske škole otvaraju kršeći zaključavanje

Ortodoksni Jevreji sukobljavaju se sa policijom u Izraelu
15 komentara

Izbili su sukobi i došlo je do hapšenja u tri izraelska grada kada je policija krenula da zatvori ješiva vjerske škole koje su otvorene za učenike uprkos blokadi zbog koronavirusa. U Jerusalimu su bili raspoređeni i vodeni topovi.

U nedjelju ujutru stotine ortodoksnih vjernika okupilo se da brani ješivu u jerusalimskom naselju Mea Shearim, Haredi uporištu u gradu. Vjerske škole koje uče svete tekstove Talmuda i Tore treba da se otvore za lične studije ove nedjelje, što je u suprotnosti sa ograničenjima vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Čim je policija stigla, demonstranti su počeli da bacaju predmete na policajce i viču nepristojne riječi. Policiju su označili kao „naciste“ i „kapose“ – Jevreji koji su sarađivali sa Hitlerovim snagama tokom Drugog svjetskog rata.

Došlo je do sukoba, što je rezultiralo bar jednim hapšenjem. Policija je na kraju rasporedila vodene topove da rastjera gomilu.

Napetosti su takođe bile visoke u mediteranskom gradu Ashdod gdje su desetine Haredija pokušale da provale u lokalnu vjersku školu.

U prepirkama su četiri policajca povrijeđena, a četiri demonstranta privedena, saopštila je policija. Demonstranti su takođe blokirali saobraćaj i oštetili ogradu oko ješive.

Šokantni video sa lica mjesta prikazuje policajca kako je zgrabio mladog Haredi učenika i bacio ga na pločnik prije nego što ga je ponovo podigao i bacio u gomilu.

Sukobi, u kojima su učestvovale desetine, takođe su zabilježeni u većinski Heredi gradu Bnei Brak. Dok su tenzije i dalje rasle u Bnei Braku, snimljen je policajac kako ispaljuje metak upozorenja kako bi spriječio bijesnu gomilu da ga okruži, podstičući ljude da pobjegnu.

Pucanje u vazduh učinjeno je jer su “policajci osjetili da im je život u opasnosti”, objasnila je policija kasnije, dodajući da u incidentu nije bilo žrtava.

U subotu je vođa lokalne vjerske sekte, rabin Iisroel Hager, pozvao na ponovno otvaranje škola, rekavši da je to “presudno” za njegovu zajednicu. Međutim, povukao je svoje riječi nekoliko sati kasnije, umjesto toga pozivajući svoje sljedbenike da se pridržavaju zdravstvenih propisa i da se vakcinišu.

Nakon nemira u nedjelju, policija je ponovila da će nastaviti da sprovodi mjere protiv koronavirusa „u svim zajednicama“ uprkos protestima.

Zaključavanje u Izraelu, koje između ostalog nalaže zatvaranje svih obrazovnih institucija, biti će na snazi najmanje do 31. januara.

Ortodoksni Jevreji aktivno protestuju protiv zaključavanja Covid-19, koja ometaju njihovu vjersku praksu od početka pandemije, i redovno se dešavaju sukobi i hapšenja. Istovremeno, Haredi je postala jedna od grupa koje je virus najviše pogodio, a stručnjaci za takav scenario krive zanemarivanje zdravstvenih propisa i veliku brojnost njihovih porodica.

IZRAELOrtodoksni Jevrejisukobi
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vetmaniac
3 godine prije

žrtva male braće…deja vu…

Emiliano Zapata
3 godine prije

Israel, Danska, Rusija, Nizozemska i mnoge druge zemlje ustaju protiv terora i bore se s policijom dok u RH imaju autobus na kojem je dj. i tako se bore protiv sistema…

Max
3 godine prije

Neka se netko pobunio.

Bosanac
3 godine prije

Dade’l njima U.S. ambasador mapu (rutu) kuda da se kreću? Tamo su se bunili doskora uglavnom i protiv Natanjahua redovno.

ledeno doba
3 godine prije

„kapose“ – Jevreji koji su sarađivali sa Hitlerovim snagama tokom Drugog svjetskog rata.”

prvi put čujem za ovaj izraz, Ali spadaju li u “kapose”, Rockefeller, Warburg, Soros i ostali? Koji su dokazano surađivali sa nacistima?

rimtu
3 godine prije

“U subotu je vođa lokalne vjerske sekte, rabin Iisroel Hager, pozvao na ponovno otvaranje škola, rekavši da je to “presudno” za njegovu zajednicu. Međutim, povukao je svoje riječi nekoliko sati kasnije, umjesto toga pozivajući svoje sljedbenike da se pridržavaju zdravstvenih propisa i da se vakcinišu.”

Ovaj brzo promijenio ploču, nakon kratkog razgovora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI