Otkriven veliki slučaj hakiranja Twittera

Haker
8 komentara

Napadači su ukrali podatke 235 milijuna korisnika, čineći ih tako ranjivima na razne napade, rekao je stručnjak za internetsku sigurnost

Hakeri su se u nedavnom napadu dokopali podataka više od 200 milijuna korisnika Twittera, što su i sami hakeri objavili na internetskom forumu, rekao je sigurnosni analitičar u srijedu. U objavi na LinkedInu, Alon Gal, suosnivač izraelske tvrtke za kibernetičku sigurnost Hudson Rock, otkrio je da curenje podataka “sadrži 235.000.000 jedinstvenih zapisa korisnika Twittera i njihovih adresa e-pošte”. Opisujući incident kao “jedno od najznačajnijih curenja koje sam vidio”, Gal je primijetio da će ti podaci “nažalost dovesti do mnoštva slučajeva daljnjih hakiranja, ciljane krađe identiteta i doxinga.”

Prema analitičaru, proboj će omogućiti hakerima napade na Twitter račune s mogućnostima rudarenja kriptovaluta i provale na profilne stranice koje pripadaju istaknutim javnim osobama i političarima.

“Podrazumijeva se da će agencije diljem svijeta također koristiti ovu bazu podataka kako bi dodatno narušile našu privatnost”, tvrdi Gal.

Ranije je analitičar povezao ovo očito kršenje Twittera s hakiranjem računa koji se odnose na kanadskog biznismena Kevina O’Learyja i britanskog televizijskog voditelja Piersa Morgana. Prva izvješća o velikom curenju osobnih podataka datiraju od kraja prosinca, kada je Gal, citirajući “očigledno vjerodostojnog aktera prijetnje”, rekao da su hakeri ukrali podatke oko 400 milijuna korisnika Twittera. Tada su zlonamjerni akteri izjavili da su podaci dobiveni do početka 2022. zahvaljujući curenju na Twitteru. Prema Galu, hakeri su također dali ponudu vlasniku Twittera Elonu Musku za kupnju procurjelih zapisa kako bi izbjegli tužbe.

Kasnije je istraživač smanjio procijenjeni broj na 235 milijuna, dodajući, međutim, da baza podataka, koja je “stvarna i ima utjecaj na gotovo svakog korisnika Twittera”, kruži između više od jednog aktera.

Platforma društvenih medija tek treba komentirati prijavljeno kršenje. Međutim, sve se ovo događa nakon što je Twitter u kolovozu 2022. objavio otkrivanje ranjivosti u svom sustavu, koja je potencijalnim zlonamjernim akterima, koji su već imali adresu e-pošte ili telefonski broj, omogućila pronalazak bilo kojeg računa koji je podijelio te informacije s platformom. U to vrijeme, Twitter je dodao da je u srpnju saznao da je netko potencijalno mogao iskoristiti ovu rupu kroz izvješće za tisak. Ranije su uočeni hakeri kako prodaju privatne podatke s više od 5,4 milijuna Twitter računa.

HakiranjeMusk
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Dok otvoris racun na tviteru hakirani ste jer dajete podatke direktno amerima i ne znam zasto stvarate ovoliku buku pa znate da ko trenutno diriguje palicom .

alexosijek
1 godina prije

‘hakiranje twittera’ k’o sada dvojica umjesto da piju kavu kažu idemo malo skinuti par milijuna podataka, baš smo ostali bez para…I, možda o tome Snowden najbolje govori…lp

Jomla
1 godina prije

Muskova nova politika tweetera je crvena krpa za mnogo usanskih “državnih” agencija… ovo je upozorenje.

Max
1 godina prije

Ništa nova.

Basinac
1 godina prije

Badava ulozio milijarde

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI