“Ovdje živi svjetska velesila” – Noriega i tisuće mrtvih u prosincu 1989.

Manuel Noriega
7 komentara

Bivši panamski diktator Manuel Noriega je umro u 83. godini od tumora na mozgu, objavio je 30. svibnja na Twitteru predsjednik Paname Juan Carlos Varela.

Desetljećima blizak saveznik Sjedinjenih Država, Noriega je navodno pao u nemilost zbog bliskih veza s kolumbijskim kartelom droge iz Medellina i svrgnut je s vlasti američkom invazijom 1989. godine. Tom malenom srednjoameričkom državom je Noriega vladao čvrstom rukom, a uspon u vojnoj karijeri je počeo kao sudionik u državnom udaru protiv predsjednika Arnulfa Arisa 11. listopada 1968.

Dakle, umro je bivši diktator Paname, koji je na kraju secesionističkog procesa, uz podršku američkog oružja, tu srednjoameričku državu oteo Kolumbiji. Zvuči poznato, zar ne?

Umro je prijatelj i neprijatelj Washingtona. Prijatelj jer je zdušno podržavao američku borbi protiv komunizma u regiji, a neprijatelj jer se povezao s narko-kartelima, kao da prije nije bio. U stvari, tko zna? Možda je igrao dvostruku igru, a istinu znaju njegovi prijatelji iz klana Bush.

Panama
Panama

Bio je zarobljen u prosincu 1989. godine od strane američkih snaga u operaciji “Just Cause“, što je bila prava invazija koja je za nekoliko dana ubila od 3 do 5 tisuća ljudi, da ne govorimo o skrivenim žrtvama u masovnim grobnicama, osobito u prenapučenim četvrtima radničke klase koje su gađane teškom artiljerijom, projektilima, tenkovima, bacačima plamena i na kraju ubijani od strane kopnenih snaga s ljudima koji su živ spaljivani u kućama i gaženi tenkovima.

Sve to je Pentagon pokrenuo samo kako bi slomio jednu od najmanjih vojski u svijetu.

Prije nego je fizički svrgnut, pokušala se provesti neka vrsta “Obojene revolucije” pomoću frakcija vojske ili “pobunjeničkih oružanih snaga” sastavljenih od osoba koje su pobjegle iz zemlje, ali tada CANVAS, Otvoreno društvo, NED, USAID i drugi još nisu imali dovoljno otrovne pipke.

Na kraju su u mramoru povijesti ostale uklesane riječi Colina Powella izgovorene tijekom invazije, koji je tada bio predsjednik Odbora Združenog stožera: “Moramo staviti ploču pred vrata na kojoj će pisati: Ovdje stanuje velesila!“.

Dok se Sovjetski Savez raspadao, jedina preostala supersila je demonstrirala svoju moć u susjedstvu, nad Panamom, koja je imala slabu vojsku od ukupno 20 000 ljudi, ubivši nepotrebno nekoliko tisuća civila.

30. 05. 2017.Manuel Noriegaumro
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
6 godine prije

Autor je sasvim zaboravio na najvažniji detalj u svrgavanju Norriege.Nije narko kartel u tome igrao presudnu ulogu,nego opetovano i snažno izražena želja da se uprava nad Panamskim kanalom vrati u ruke Paname I tu je nastao razlaz između SAD i dotadašnjeg saveznika Norriege,nakon čega su ga optužili da vodi narko kartel.Dotad im nije smetalo jer je od toga i CIA imala koristi.

bruno
6 godine prije

Ne zelim uopce ovo komentirati, kad vidim ono DIKTATOR NORIEGA.

Gospodine Sasa, zasto ne metnete ispred svakog americkog predsjednika atribut
Ratni zlocinac…npr Carter, ratni zlocinac Nixon, ratni zlocinac Obama?

I zasto ne metnete svaki puta ispred Kolinda atributt, americki namjesnik za Hrvatsku Kolinda
i zasto ne metnetnete atribut za sve europske zemlje…npr americki satelit Bugarska, americki satelit Norveska…itd

Pen
6 godine prije

ili npr jos uvjek zivi svjetski geo zlocinac Kissinger

F*Europe - America First
6 godine prije

Za EU Observer napisao ZELJKO TRKANJEC
Tito – a dictator remembered
4. MAY 2010, 09:31
The economy was a mystery to the Yugoslavian dictator, who saw it as just another means to stay in charge…………………….bla..bla……………bla…………..

Sinisa
6 godine prije

Zanimliv tekst na Wikiju o Panami…flangrantan primjer kako to funkcionise sistemski i po planu sve i jedne USA administracije,ne znam od koga su ucili ali bas su ga naucili.

jale
6 godine prije

I ovo je za međunarodni sud za ratne zločine. Ako ovo nije pretjerana upotreba sile, ono kao kad grom sprži koprive, ne znam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI