Palestina prekida sve veze s Izraelom i Amerikom: SAD više ne mogu voditi pregovore

Mahmoud Abbas
24 komentara

Predsjednik Palestinske nacionalne uprave Mahmud Abbas najavio je na sastanku Arapske lige, koji je u tijeku u Kairu, da su diplomatski odnosi s Washingtonom i Tel Avivom prekinuti.

Ovo je razvoj situacija koji riskira ozbiljne posljedice na stabilnost regije, a dolazi nakon objave takozvanom „mirovnog plana“ kojeg je predložio američki predsjednik Donald Trump.

Mahmud Abbas je izrazio duboko razočaranje sadržajem „mirovnog sporazuma“, koji bi samo 22 posto povijesnih teritorija i jedno prigradsko Istočnog Jeruzalema dodijelio Palestini, gdje bi se trebao podići glavni grad nove palestinske države. Aktualni predsjednik Palestinske nacionalne uprave dodao je „da će se boriti za to da Trumpov prijedlog ne bude legitimiran od strane međunarodne zajednice“.

Prema Abbasu, koji je tijekom telefonskog razgovora Trumpa izvijestio o odbijanju, Sjedinjene Države više nisu prijateljska zemlja Palestincima i stoga više ne mogu igrati ulogu arbitra između sukobljenih strana.

Palestinski političar uputit će se u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi bolje objasnio svoje stajalište.

Tko među Arapima podržava plan?

Međutim, problemi za Mahmuda Abbasa su možda tek počeli, jer su neke arapske zemlje izrazile potporu američkom prijedlogu, a među njima je i Egipat.

Ujedinjeni Arapski Emirati definirali su plan kao „polazište“, dok se Maroko, još jedna prozapadna nacija, izrazio u korist podrške Palestincima, ali ih je u isto vrijeme pozvao da započnu pregovore s Izraelom.

Pitanje je još uvijek daleko od zaključenog. Svakako ne nedostaju neprijateljske reakcije, poput one u Turskoj, dok je Saudijska Arabija ponovno potvrdila svoju podršku Palestincima, ali ih je vehabijska kraljevina u isto vrijeme pozvala da započnu pregovore s Izraelom.

Stoga se sa sigurnošću može reći da je Trumpov plan naglasio već postojeće pukotine na Bliskom istoku i radikalizirao stavove Palestinaca koji sigurno neće prihvatiti „sporazum stoljeća“ i najavljuju novu „intifadu“.

Razvoj scenarija na lokalnoj razini je povezan s ishodom izraelskih izbora koji će se održati u ožujku. Premijer Benjamin Netanyahu tražit će još jednu potvrdu premijerskog mandata, ali će se morat sukobiti s jakim suparnikom Binyaminom Gantzom, koji mu je pomrsio sve planove i prema većini anketa ima blagu prednost u odnosu na Netanyahua.

Ipak, budućnost Izraela i Palestine je i dalje više povezana s promjenjivim i složenim međunarodnim scenarijima. Rješenje za sukob koji traje desetljećima nikada nije pronađeno, a to bi trebao biti jedan od ključnih ciljeva međunarodne zajednice, jer bi se time stabilizirao cijeli Bliski istok.

Trumpovoj ideji je predodređen kraj prije nego je itko pokuša ozbiljno razmotriti, osim ako je Izrael ne odluči implementirati silom i jednostranom okupacijom ostatka ostataka povijesne Palestine, što bi bez sumnje otvorilo nove scenarije, uključujući one ratne. Netanyahu je to u stanju učiniti, ali samo uz apsolutna jamstva da će SAD stajati iza izraelske avanture. Čini se da je Trump napravio loš izbor kada je za pitanja Palestine slušao savjete svog zeta Jareda Kushnera, jednog od dizajnera karte „buduće palestinske države“.

ANALIZA: Sve o Trumpovom „sporazumu stoljeća“, kako su tekli i što sadrže Sporazumi iz Osla:

Trumpov sporazum stoljeća i zašto Palestinci moraju odbiti sve njegove prijedloge

Povijesna karta “Prijevare stoljeća“ i zašto su Palestinci odbili ponudu Trumpa

Odnosi Izraela i PalestineTrumpov Mirovni plan
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Plan je zločinački i legitimira etničko čišćenje i masakre, znalo se unaprijed da ga nitko normalan neće prihvatiti. S obzirom na to, nameće se logičan zaključak da se psihopatama žuri zacementirati stanje dok su još u poziciji sile, koja očito erodira.
Normalno, činjenica da palestinskoj upravi treba 50 godina da bi progledala po pitanju realnih namjera izrahella i amera govori sama za sebe. Korupcija i izdaja su vidljive iz aviona u palestinskom vrhu, nitko nije baš toliko glup pa mu treba cijeli život za skontati elementarne postavke iz svoje okoline.

alterego
4 godine prije

-da se sve arapske drzave udruze bilo bi nesto od bojkota. ovako samo palestinci, nema nista.
-vise je iran napravio za palestince nego svi arapi zajedno a ima ih preko 300 miliona.

znaci korumpirani arapski lideri ce deklarativno dati podrsku palestincima ali ce u stvarnosti da ih boli neka stvar za palestince.
jedno pricaju , drugo rade i trece misle.

Laki Topalović
4 godine prije

Ako SAD više nisu posrednik, tko to može biti…… ?

Zvrk
4 godine prije

Ovog Mahmuda Abasa je vrijeme zgazilo i malo tko ga uopće doživljava. Zapravo je tragična činjenica što se čelnika PLO-a gleda kao nekakvu maškaru koja ima nekakvu funkciju, a bez ikakve moći.

imalijosnade
4 godine prije

sa cionistima i kabojima nemas nikakve sanse u pregovorima( izuzev ako nisi prejak i prevelik zalogaj)- odma si u startu sebi štetu nanio.. a na samom kraju vidiš da je sve uzalud bilo, i da si maksimalno izigran i nasamaren…

Aklim
4 godine prije

22 posto povijesnog teritorija, gospodine Abbas nemojte o povijesti jer bi se mogli iznenaditi. Koliko daleko treba ići u povijest da bi se utvrdile granice. Nikad mira s ovakvim političarima. Ovakvi političati se ne bore za narod nego za sebe. Borit ćete se za povijesne granice i vrijeme će prolazit.

puki
4 godine prije

“arapska liga” je cionistička vazalska tvorevina kao i “Organizacija islamskih zemalja” citat iz članka: “Međutim, problemi za Mahmuda Abbasa su možda tek počeli, jer su neke arapske zemlje izrazile potporu američkom prijedlogu, a među njima je i Egipat. Ujedinjeni Arapski Emirati definirali su plan kao „polazište“, dok se Maroko, još jedna prozapadna nacija, izrazio u korist podrške Palestincima, ali ih je u isto vrijeme pozvao da započnu pregovore s Izraelom. Pitanje je još uvijek daleko od zaključenog. Svakako ne nedostaju neprijateljske reakcije, poput one u Turskoj, dok je Saudijska Arabija ponovno potvrdila svoju podršku Palestincima, ali ih je vehabijska kraljevina u isto vrijeme pozvala da započnu pregovore s Izraelom.” ————– Egipat je od vremena predsjednikovanja Anvara El Sadata, cionistička vazalska država. To treba biti svima jasno. Naser je bio zadnji nezavisni predsjednik Egipta. Nakon njega na vlast dolazi cionistički pijun Sadat, kojega je ciokabalistička elita nagradila Nobelovom nagradom za mir,… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Pa koji Arapi mogu podržavati onakvu glupost od plana ?!

Kolega 105
4 godine prije

Koja ce jos zemlja na svijetu slijediti svijetli primjer Palestine?

B.P.
4 godine prije

Abas i ‘palestinsko’ vodstvo će izgleda vidjeti kraj kao i onomande čelnici Tzv. republike srpske krajine 1995. Kada Hrvati očistite svoju ‘zapadnu obalu’ tako će valjda i Izraelci morati čistiti svoju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.