Pandemija dovodi do veće prodaje oružja u SAD, tvrdi “političko-znanstvena” studija

Oružje
2 komentara

Pandemija Covid-19 dovela je do porasta prodaje oružja, kažu američki istraživači, a polovina svih žrtava nasilja u porodici kaže da se sada suočavaju sa više prijetnji da će ih nasilnici ugroziti nego prije pandemije.

Pandemija je takođe stvorila „savršenu oluju“ za porodično i rodno zasnovano nasilje, prema istraživačima sa univerziteta u Teksasu i Kentuckiju, koji su se udružili sa Nacionalnom koalicijom protiv nasilja u porodici kako bi procijenili posljedice Covida-19 tokom prošle godine.

Skoro 40 % ispitanika u njihovom istraživanju izvjestilo je da se prodaja oružja povećala u njihovoj zajednici od početka pandemije, a oko 50 % ispitanika je izjavilo da su nasilnici koji prijete da će pucati na žrtve postali veći problem.

Istraživači su zatražili od stručnjaka koji su se bavili žrtvama nasilja u porodici da žrtve zlostavljanja popune upitnik o uticaju pandemije. Studija je takođe razmatrala rizike za preživjele, izazove za agencije i njihovu interakciju sa policijom i odjeljenjima šerifa.

„Izolacija koja je rezultat ove pandemije, zajedno sa finansijskim opterećenjima i bezbrojnim mentalnim problemima sa kojima se suočavaju mnogi, stvara savršenu oluju za povećanu pojavu rodno zasnovanog nasilja“, rekla je Kellie Lynch, profesor kriminologije i krivičnog pravosuđa na Univerzitetu Teksas u San Antoniju.

Rezultati su otkrili snažnu zabrinutost zbog finansijske nesigurnosti za preživjele i njihove porodice. Konkretno, mogućnost pristupa sigurnom stanovanju bila je glavna briga, budući da je beskućništvo i dalje u porastu u SAD, a mnoga skloništa rade s ograničenim kapacitetom.

Uticaj kontinuirane izolacije na mentalno zdravlje i dobrobit djece takođe su ključna pitanja sa kojima se moramo suočiti dok nastavljamo da se krećemo ka nekoj verziji normalnog.

Istraživanje je sprovedeno između septembra i decembra, a ispitanici su rekli da ih pogađa to što ima manje stručnog osoblja koje će im pomoći, mandati širom države koji ograničavaju pristup uslugama, ograničeni resursi, manji kapacitet skloništa i smanjeni rad krivičnog pravosuđa.

Nalazi istraživanja pokazali su da većina ispitanika vjeruje da su se „nasilje intimnih partnera“, zlostavljanje djece i seksualni napadi povećali tokom pandemije. Otprilike dvije trećine ispitanika izjavilo je da su nasilnici ometali rad ili zapošljavanje preživjelih kao kontrolnu taktiku tokom pandemije.

Čudno je kako gotovo sve znanstvene studije iz SAD imaju politički karakter jer se sve završava sljedećim zaključkom: “Lynch je rekla da se potencijalni rizik koji predstavlja povećan pristup vatrenom oružju u nestabilnim situacijama ne može previdjeti, jer je pristup vatrenog oružja nasilnom partneru dramatično povećao rizik od smrtnih slučajeva u porodici. Pandemija je primorala agencije da brzo prilagode svoje politike i upravljaju s ograničenim resursima, rekla je ona.”

 

COVID-19Kellie LynchOružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Bajden mora oduzeti oruzje svim trampovcima, bijelcma i heteroseksulacima. Podrazumjeva se da ne treba razoruzati moralno-popiticki podobne kako bi se mogli braniti od rasista i homofoba, a i da bi mogli braniti rezim u kome su privilegovani.

Max
3 godine prije

Ne čudi ovo jer se loše stvari događaju i ljudi se boje za svoju sigurnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI