Pentagon i SDF snage su teroristima ISIL-a iz Raqqe otvorili koridore prema Palmiri

ISIL-Raqqa
9 komentara

VIDEO – 27. svibnja rusko zrakoplovstvo uništava konvoj ISIL-a koji se povlači iz Raqqe prema jugu


Proteklih nekoliko tjedana rusko i sirijsko zrakoplovstvo redovito bombardira konvoje militanata “Islamske države” kojima su američka koalicije i takozvane “Sirijske demokratske snage” otvorile koridore za izvlačenje iz Raqqe prema jugu u pravcu Palmire. Na internetu možete pronaći na desetke snimaka na kojma se vidi uništavanje vojnih konvoja, cisterni, terenskih i osobnih automobila koji su se iz Raqqe htjeli dokopati “sigurnijih” područja.

Na posebnoj sjednici je sirijski parlament u Damasku izvijestio kako je 120 zapovjednika i boraca “Islamske države” s oružjem uspjelo napustiti Raqqu, te da su stigli do grada Al-Sina’ah odakle će pratiti njihove terorističke aktivnosti u području Deir Ez-Zora i istočnog Homsa. Ovu je informaciju potvrdio zastupnik sirijskog parlamenta Amar Al-Assad.

U ekskluzivnom intervjuu za ruske medije je sirijski parlamentarac govorio o detaljima dogovora koje su američko zapovjedništvo i prokurdske “Sirijske demokratske snage” sklopile s terorističkim vođama, mahom državljanima zapadnih zemalja.

Svi sirijski i ruski izvori se podudaraju u izvješćima o velikoj pomoći koju američka koalicija pruža teroristima “Islamske države”, dok sirijske snage i saveznici, uz podršku ruskog zrakoplovstva, nastavljaju napredovati u započetoj protuterorističkoj kampanji.

Iste optužbe je nedavno iznio i zapovjednik ruskih snaga u Siriji, general Segej Surovikin, koji je optužio SAD i njihove saveznike da su stvorili sigurne koridore kroz koje ISIL, bez opasnosti od napada, može napustiti područje Raqqe i prebaciti snage u pravcu Palmire.

“Jasno nam je da iza slogana borbe protiv terorizma SAD koristi ISIL da  spriječi napredovanje vladinih snaga”, rekao je general Surovikin.

Washington službeno podržava “Sirijske demokratske snage“, ali one surađuju i s Velikom Britanijom, Francuskom i drugim zemljama američke koalicije.

No, ono što se zapravo događa na bojištu se potpuno razlikuje od onoga što govore zapadni mediji. Unatoč neprijateljstvu između SDF snaga i “Islamske države”, proameričke snage na sjeveru Sirije pogoduju evakuaciji militanata “kalifata” iz Raqqe i olakšavaju njihov odlazak u smjeru Palmire.

Cilj terorista je zaustaviti kampanju čišćenja širokih područja središnje i istočne Sirije, što je zadaća koju će u ovom omjeru snaga teško uspjeti obaviti.

Internet je pun snimaka na kojima se vide cijeli konvoji kako se iz Raqqe kreću prema Palmiri, ali ni na jednom od njim nema američkog zrakoplovstva koje bi interveniralo i provelo zračne udare protiv terorista. Ove postrojbe uništavaju samo rusko i sirijsko zrakoplovstvo.

Vojni analitičari tvrde kako SAD otvoreno pokušavaju spasiti postrojbe “kalifata” i dopuštaju im da izađu iz Raqqe kako bi se borile protiv Assadovih snaga, što znači da je za Washington ISIL još uvijek vrlo koristan u borbi protiv Damaska i Moskve.

Američka koalicija je zainteresirana da sirijske snage izgubiti kontrolu nad područjem Palmire, jer bi u tom slučaju vladine snage izgubile kontrolu nad cestom do Homsa, što bi omogućilo teroristima da otvore put prema gradu Rastanu u kojem su još uvijek utvrđene   druge islamističke skupine. U ovom, sada već nemogućem scenariju, teroristi bi se mogli probiti u smjeru sirijske granice s Libanonom.

Međutim, najnovija pojačanja su uz pomoć Rusije i Irana sirijskim snagama u kampanji u središnjim i istočnim dijelovima zemlje doslovno razaraju uporišta terorista “kalifata”, zbog čega su u Washingtonu, Londonu i prijestolnicama zaljevskih režima prilično “zabrinuti”.

S točke gledišta tih zemalja se mogu primijeniti različite metode da se uzvrati Siriji, Rusiji i Iranu, ali od svih, kao da od islamističkog terorizma imaju najviše koristi.

podrškaTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

Koja koordinacija tamnog vilajeta sa svojim sponzorima i ahbabima samo da napakoste što više Assadu. Valjda ruje imaju dovoljno volje i streljiva za ovo.

tuf
6 godine prije

Dobra tema za Vijece sigurnosti – bez obzira sto ne bi imalo utjecaj na terenu, ostavilo bi psiholoski ucinak.
Ameri svako malo potezu VS za sirenje svoje propagande i interesa, isto trebaju napraviti i Rusi. Dokaza imaju vise nego dovoljno.

Q-90651
6 godine prije

Pa iz americke vlade su rekli jos prosle godine da zelu vidjeti sto vise ubijenih Rusa.

davor
6 godine prije

Cvjeta drugarstvo između američkih i arapskih terorista

HEKPCT
6 godine prije

Ne priznajem ove žalopojke. Jedini put za bijeg iz Rake su dva mosta preko Eufrata. Zar je problem srušiti te mostove?

Sinisa
6 godine prije

Smjehotres…7% Amerikanaca iznad 18 ljeta smatra da smedje krave daju cokoladno mlijeko…..

Baba Vanga.
6 godine prije

Pa super da im otvaraju koridore jer sad se vidi ko ih stiti a sa druge strane ih Rusi spže na tim koridorima

user
6 godine prije

još uvijek mi mistično kako funkcionira gsm mreža u siriji? ako kontrolira vlada onda nije problem poslat BM-30 smerch di ima puno mobitela po pustinji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI