Pentagon: Kina bez ikakvih etičkih normi prodaje dronove režimima Bliskog istoka

Mark esper
30 komentara

Tijekom svog govora na javnoj Nacionalnoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji prošlog utorka, američki ministar obrane Mark Esper je izjavio kako Kina izvozi brojne “dronove nove generacije” zemljama na Bliskom istoku, izvijestio je Flight Global.

“Peking je jasno stavio do znanja da želi biti svjetski lider u umjetnoj inteligenciji do 2030. godine”, rekao je Esper.
“Budući da se SAD suočava sa zastrašujućom zadaćom pretvaranja najnaprednije svjetske vojske u armiju s novim sustavima koje podržava umjetna inteligencija, Kina je uvjerena da može nadmašiti našu trenutnu tehnologiju i izravno se prebaciti na sljedeću generaciju”, rekao je Esper.

„Zemlje na Bliskom istoku, kojima je zbog embarga na oružje zabranjena kupovina modernih američkih bespilotnih letjelica, sve više privlače kineski proizvođači vojne opreme“, dodao je čelnik Pentagona.

Međutim ova je izjava prilično dvosmislena, jer su „zemlje pod embargom“ Sirija, Jemen, a ne i trupe odbjeglog predsjednika Mansura Hadija, te Iran. Koliko je poznato, ostali kupuju američko oružje, neke zemlje u ogromnim količinama.

Ovom izjavom se sugerira da napadi koje su proveli jemenski Huti borci ili napredak iranske vojne tehnologije ima veze s kupnjom oružja iz Kine, koja time dovodi u pitanje američke interese na Bliskom istoku, iako su i Jemen i Iran na izložbama predstavili svoje dronove i projektile, od kojih su neki napravljeni „obrnutom tehnologijom“ ili je riječ o nadograđenim starijim modelima.

No, Kinu se optužuje da izvozi napredne dronove američkim neprijateljima na Bliskom istoku koji mogu provoditi autonomne napade.

Esper upozorava da je širenje kineskih bespilotnih letjelica opasno jer Kina zemlja „nema etičke vojne smjernice kojima bi se ograničavala upotreba autonomnih dronova ili umjetne inteligencije u borbi“. Dodaje i da se ova tehnologija može prodavati autokratskim vladama i koristiti za suzbijanje njihovih građana.

„Kina je već počela prodavati autonomne dronove stranim vojskama. Dok mi govorimo, kineska vlada već izvozi neke od najnaprednijih vojnih zrakoplova na Bliski istok i priprema se za izvoz dronova nove generacije. Pored toga, kineski proizvođači oružja prodaju dronove koje reklamira kao sposobne za autonomiju, uključujući mogućnost provođenja smrtonosnih ciljanih udara”, kaže Mark Esper.

Nije jasno o kojim dronovima je govorio Esper, iako su medijska izvješća istaknula „Ziyan Blowfish A2“, mali helikopterski dron za kojeg njegov proizvođač tvrdi da može provoditi autonomne ciljane udare. Ovaj dron ima nosivost od 12 kilograma, poput automatske puške AK-47 ili nekoliko minobacačkih granata, a prodat je Ujedinjenim Arapskim Emiratima , navodi se u izvještaju agencije Agence France Presse.

Mark Esper: Za razliku od Kine, naša vojska ima etička pravila

Esper je htio naglasiti razliku između kineske i američke vojske, govoreći da će Washington razviti niz smjernica vojne etike u vrijeme dok od Kongresa traži sredstva za unapređenje uporabe umjetne inteligencije.

“Iskoristit ćemo potencijal umjetne inteligencije da stvorimo silu koja odgovara našem vremenu. Vjerujemo da postoji ogromna prilika za poboljšanje širokog spektra mogućnosti Pentagona, od ureda do linije fronta. I to ćemo učiniti tako da budemo prepoznati kao svjetski lider u vojnoj etici, razvijajući principe za korištenje umjetne inteligencije na zakonit i etički način”, zaključio je Mark Esper.

U tom kontekstu vrijedi podsjetiti da od kineskih dronova u svijetu nema zabilježenih žrtava, iako je sigurno da su korišteni u napadima na teroriste u Afganistanu, Siriji ili drugdje gdje neslužbeno djeluje i kineska vojska.

Za američku vojsku koja ima visoke etičke standarde spomenimo samo da je u Pakistanu u napadima dronovima likvidirano od 2000 do 3500 „militanata“ i između 500 i 1000 civila. Zaklada New America u svom izvješću od ove godine navodi da su u Pakistanu u napadima dronovima američka vojska i tajne službe od 2004. do 2018. ubili 3096 civila. Pentagon, naravno, priznaje smrt „samo“ 158 civila.

Isti je slučaj u Jemenu, gdje se iznose podaci samo od 2015. i saudijske agresije na siromašnog arapskog susjeda. Tamo je etika američke vojske ubila 846 do 1159 militanata i 174 do 225 civila. Ovo su podaci do ožujka 2015., a podsjećamo da je Jemen bio područje najintenzivnijih napada dronovima u vrijeme dvije uprave Baracka Obame i ranije za vrijeme predsjedanja Geroga Busha mlađeg.

Za ove „etički opravdane smrti“ su odgovorni američki dronovi koji nisu opremljeni umjetnom inteligencijom. Kada američka vojska dosegne takvu razinu široke upotrebe umjetne inteligencije, brojke će vjerojatno drastično rasti. Uz sve ove podatke, a govorimo samo o dvije zemlje, Mark Esper tvrdi kako je glavni krivac za širenje autonomnih i dronova s umjetnom inteligencijom na Bliskom istoku Kina.

Kineski dronovi
Kineski dronovi

FOTO: Neki od kineskih naprednih dronova

Flight Global

Kineski dronoviPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Ameri čiji su dronovi ubili više civila nego dronovi svih ostalih skupa govore o etici droniranja . . . a o etici naoružavanja na bliskome istoku govori američko naoružavanje ISIL-a godinama od početka rata u Siriji . . .

shumadinac
4 godine prije

Mark Esper: Za razliku od Kine, naša vojska ima etička pravila – mi napadamo samo bolnice, svadbe i ostale koji ne mogu da uzvrate.

Sparkling
4 godine prije

Ma nema opasnosti dok se ne počinje nuditi na ebay-u. Hallo Bing imam jedan dron, polovan, Kineski. Nazovi dogovorit ćemo se za cijenu.
Stanje 9/10. Plačanje isključivo Kineskim juanom ili Ruskom rubljom, $ ne primamo.

Tony
4 godine prije

Iranci takodje imaju veoma brz razvojni napredak sto se tice reketnog i dron programa sigurno ne preko rusije i zaista pogledajte iz kine se moze nabaviti sve u odnosu na sve druge zemlje ljudi rade i nemoguce tako uopste ne sumnjam u kinesko izbijanje na celo sto se tice umjetne inteligencije ali mozda i svega drugog.

Toni
4 godine prije

Iz njega progovara nemoć. Čak i da je istina to što bulazni, mogu im pljunuti pod prozor.

Mpx-200
4 godine prije

ma viđe ti,, sve i svi trebaju njih pitati, a oni nikog nikaj

Trt
4 godine prije

Pa ima pravo..kad su kineski dronovi totalitarni, a američki demokratski.

ewifviuewbvewvhuewrfverfvr
4 godine prije

Brinu ciokauboji o sigurnosti grosse ipak je ona njihova majka.

kgfjč
4 godine prije

Amerika naoružava SA i Izrael. Dovoljno rečeno.

Max
4 godine prije

Mark Esper: Za razliku od Kine, naša vojska ima etička pravila moš misliti.

Max
4 godine prije

Ovo je vrhunska komedija nazovi Donalda radi dronova. Pa tko će njih pitati od koga će kupiti dronove!?

Laki Topalović
4 godine prije

Kako ono: Etički dronovi s etičkim projektilima etički ubijaju savršeno precizno. kakva bagra….

karma
4 godine prije

Koji su “dronovi” pali na Nagasaki i Hiroshimu. Nekidan sreo jednu japanku iz daljeg pregradja Nagasakija kojoj su roditelji pricali o uzasu na nebu i zemlji toga dana 1945. godine. I danima poslije. Dva grada centralni dijelovi nestali u toplini sunca ni izvinite poslije ca 70 godina ::……
Kome ovi pricaju bajke. Neka idu na Mars vise i ratuju sa svojim demonima. Cijeli svijet bi odahnuo.

nessy
4 godine prije

Istina, ti Kinezi se ne drze nicega sto su im USA naredili. To je skandal samo po sebi. Jedino me tjesi sto USA postuju sve eticke norme pri prodaji svojega oruzja. Tu naravno, profit i interes, nemaju znacenja. Go USA, go. (u pakao, ako se mene pita).

Arapska liga
4 godine prije

Zbog toga treba da kontrolu na bliskom istoku preuzme Arapska liga

sta je tu je
4 godine prije

hahahaha…ovi ameri su zabavno, sve komponente kako tako kupe u kini pa slazu u americi i onda kukaju da ih kinezi ne postuju….malo pomalo nece vise studenti traziti stipendije u USA vec u Kini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI