Pentagon nudi finansiranje ‘mirovnih snaga’ u Gazi

Pentagon
9 komentara

SAD su ponudile finansiranje partnerima na Bliskom istoku za mirovne snage u Gazi, koje bi nadzirale palestinsku enklavu nakon završetka neprijateljstava s Izraelom, izvještava Politico u četvrtak.

Gaza je opustošena nakon pet mjeseci izraelskog bombardiranja i opsade, a prema grupama pomoći je na rubu gladi. Zapadni Jerusalem nastoji da uništi palestinsku oružanu grupu Hamas, koja je u oktobru izvršila upad iz enklave u južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i zarobivši desetine talaca. Od tada je u Gazi ubijeno više od 32.600 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Iako ostaje nejasno kada će se borbe u Gazi završiti, SAD angažuju regionalne partnere kako bi razgovarali o tome kako bi situacija mogla izgledati “dan nakon” rata. Washington je ponudio da plati za “mirovne snage” koje ne bi uključivale američke vojnike i koje bi mogli predvoditi Palestinci, izjavila su za Politico četiri zvanična izvora, uključujući dva iz Pentagona.

Arapske nacije žele jasnu posvećenost palestinskoj državi kao dio rezolucije, navodi list. Dodaje se da Izrael “nerado vodi ove razgovore” sve dok ne porazi Hamas – cilj za koji skeptici kažu da je možda nemoguće postići. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da neće dozvoliti stvaranje palestinske države.

“Izrael je dugačka motka u šatoru”, rekao je anonimni vojni zvaničnik za Politico. “Bilo bi jedno kada bi administracija [SAD] i izraelska vlada bile usklađene na putu naprijed, ali to jednostavno nije slučaj.”

Raskol između Washingtona i jevrejske države postaje sve očigledniji. Ranije ove sedmice, SAD su dozvolile da se u Vijeću sigurnosti UN-a usvoji rezolucija kojom se poziva na hitan prekid vatre. Washington je bio uzdržan na glasanju, za razliku od brojnih prethodnih pokušaja, kada je stavio veto na predložene dokumente s istim tekstom.

Ranije u martu, čelnik američkog Senata Chuck Schumer rekao je u dvorani da je Netanyahu “izgubio put dopuštajući da njegov politički opstanak ima prednost nad najboljim interesima Izraela”. Izrael i rukovodstvo republikanskog Kongresa zamjerili su tu primjedbu, iako je predsjednik Joe Biden rekao da je njegov ključni saveznik održao “dobar govor”.

gazaIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Iran nudi financiranje mirovnih snaga u Izraelu…

P.S.
Podnevne vijesti uvijek počinju s “Dobar dan!”…
A onda odmah nastave sa svime da vam ga useru.

držnedaj
1 mjesec prije

Ovo je stvarno prvo-aprilska zahebancija…

Max
1 mjesec prije

Glupost.

vrlodrag
1 mjesec prije

Drugim riječima nude se iz sjevernoameričke Judeje da utvrde osvajanja i otimanja sredozemne Judeje od domaćeg autohtonog naroda.

Darko
30 dana prije

Umjesto da dignete bombardere i sravnite fašistički Izrael, jebem vam mater glupu američku..

FELIX
30 dana prije

TO ME NE IZNENADZUJE SVE SE RADI NA TOME DA SE HAMA SODRZI U ZIVOTU, KAKO BI SE UPOTREBIO ZA KASNIJA DEJSTVA GDE NECE BITI IZUZETA NI GOSTOPRIMLJIVA EVROPA PA CAK NI HRVATSKA KOJA JIH PODUPIRA AKO NE I VOLI, HAMAS RADIKALNI MUSLIMANI KOJIMA JE JASNO DA SU ZASLUZILI SMRT SVI ONI KOJI NE PRIZNAJU ALAHA, SVIMA JE JASNO I ZNAJU STA ZNACI ALAH U AKBAR..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI