Pentagon postaje nervozan – Vojna suradnja EU može potkopati NATO

NATO u Poljskoj
13 komentara

SAD su zabrinute zbog planova zemalja članica EU da uspostave blisku obrambenu suradnju, iako su uglavnom članice NATO pakta, piše Financial Times. Washington smatra da bi ova inicijativa američkih europskih partnera mogla potkopati sjevernoatlantsko savezništvo, navodi se u članku.

Sjedinjene Države su zabrinute zbog planova Europske unije da uspostavi bliže veze na polju obrane između članica ovog saveza, piše Financial Times. Takve veze, prema američkim vlastima, mogle bi potkopati NATO u trenutku kada se NATO suočava sa “sve agresivnijom Rusijom”.

“Mi ne želimo da ovi napori EU štetno utječu na potrebe NATO saveza”, rekla je viša dužnosnica Pentagona Katie Wheelbarger.

Prema njezinim riječima, SAD žele biti sigurne da bliža suradnja između članica EU neće odvratiti europske saveznike od sudjelovanja u operacijama u Afganistanu i Iraku.

Ovaj komentar je dužnosnica Pentagona dala uoči posjeta američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u Bruxellesu. Čelnik Pentagona tamo namjerava ponovno pozvati partnere NATO pakta da povećaju svoju potrošnju za obranu, priopćio je Financial Times.

Osim toga, Sjedinjene Države, koje su u svojoj novoj strategiji nacionalne sigurnosti svrstale Rusiju među “glavne prijetnje”, također nastoje ojačati suradnju među članicama NATO pakta, navodi se u članku.

Financial Times podsjeća publikacija da Washington od svojih europskih saveznika zahtijeva povećanje potrošnje na obranu na 2% BDP-a.

Međutim, 2017. su samo Estonija, Poljska, Grčka, Rumunjska i Velika Britanija ispunile zahtjev američkih vlasti.

NATO vojska

U međuvremenu su se u prosincu prošle godine od 28 članica EU samo tri zemlje – Velika Britanija, Danska i Malta – suprotstavile jačanju odnosa u obrambenoj sferi unutar Europske unije. Kako navodi Financial Times, novi europski program poznat kao “Stalna strukturirana suradnja” (PESCO) usredotočit će se na 17 područja, uključujući vojnu obuku, internetsku obranu i poboljšanje mobilnosti u Europi.

Sjedinjene Države se tome protive i upozoravaju Europsku uniju da jačanje vojne suradnje ne koristi kao izgovor za zaštitu europske obrambene industrije, ističući kako takve prakse mogu potkopati NATO, piše The New York Times, koji otkriva i zabrinutost američkog vojno-industrijskog kompleksa o mogućim posljedicama europskog projekta PESCO.

Američka veleposlanica u NATO paktu, Kay Bailey Hutchison, izjavio je u utorak kako “ne želi da ova suradnja bude protekcionističko sredstvo za EU”.

Rekla da Washington “pažljivo gleda, jer ako to bude tako, onda bi se mogao razbiti snažan sigurnosni Sjevernoatlantski savez”.

Čelnici zemalja EU, od kojih su 22 članice NATO pakta pod vodstvom Sjedinjenih Država, dogovorili su se prošle godine o zajedničkom razvoju ili kupnji vojne opreme poput dronova. Washington je zabrinut da bi iz natječaja mogle biti isključiti američke kompanije.

Zemlje EU su također sastavile popis kriterija i obveza na kojima će se temeljiti njihova suradnja, umjesto da se oslanjaju na zadovoljavajuća iskustva iz prošlosti, tvrde u Washingtonu. Osim toga, složili su se koristiti sredstva EU kako bi financirali male europske ekspedicijske snage, koje se u kriznim situacijama brzo mogu razmještati.

Kay Bailey Hutchison je pozvao na transparentan postupak prilikom sklapanja ugovora o nabavi.

“Želimo da Europljani imaju sposobnost i snagu, ali da ne zabranjuju američke proizvode, ili norveške proizvode ili potencijalno Velike Britanije, kada zemlja napusti blok”, rekla je Hutchison i naglasila kako se NATO i EU trebaju međusobno nadopunjavati, a ne natjecati.

Više europske potrošnje i obrambenih sposobnosti ojačati NATO i pridonijeti pravednijoj preraspodijeli tereta, ali samo ako se napori Europske unije razvijaju kao dopuna, a ne kao alternativa NATO paktu”, izjavio je u utorak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, koji se sastao s američkim ministrom obrane Mattisom i njegovim europskim i kanadskim kolegama u Bruxellesu.

Viša dužnosnica Pentagona je rekla kako je Washington zabrinut da bi obrambena suradnja EU mogla na kraju izvući izvore iz NATO pakta, kojeg SAD i saveznici poput Velike Britanije smatraju najvažnijom europskom sigurnosnom strukturom.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
6 godine prije

Ako nema NATO-a koji izaziva ratove, EU se nema od koga niti braniti.

Petar Veliki
6 godine prije

EU vojska nije ništa drugo nego formalna organizacija po kojoj bi sve države EU morale prisilno ( to je po zakonu ) dodjeliti točnu količinu ljudi i sredstava za rat protiv vanjskog neprijatelja ( čitaj Rusije ). Kontrola te vojske nikad nebi bila u pitanju i bila bi čvrsto u rukama onoga koji nadzire i NATO vosjku, tako da su te kobajagi brige Pentagona o podkopovanju NATA školski primer pranja mozga naivnim ovcama.

Baba
6 godine prije

Svakoga dana u svakome pogledu mi se sve više gade licemjeri.

Trubadur
6 godine prije

Kao što je izjavio prvi sekretar NATO, lord Ismay… “NATO je tu, da drži USrA unutra, Njemačku dolje a Rusiju vani “…. Sve to još uvjek važi i to je i jedini smisao NATOa i danas…. Nisu NATO vojnici u baltskim zemljama zbog Rusije, nego zbog Njemačke… Kad to počinje biti jasno, sve je mnogo lakše….A ove nebiloze sa Evropskom vojskom jesu baš samo to.. Nebuloze…. Tek kad bude EU sposobna, da se otarasi iz Američkog okupatora, če nastat uslovi,za neku EU-vojsku…. A kad če se to desit, mislim, da ne zna ni baba Vanga…

iskander
6 godine prije

nato zvuči kao aorist…eto im turaka i britanaca i američkih izdajnika a i francuzi nisu daleko ….motiv nato-a je ubijajte nekažnjeno sa nato opremom mi vas čuvamo dok god plačate!

Zadranin
6 godine prije

Ma njih zabrinjava hoće li EU kupit oružje od njihovih američkih kompanija. Al cmizdre ko pi*ke: “bojimo se da ne isključe američke kompanije iz natječaja. Pozivamo na transparentnost u natječajima ” .

Mrš đubrad.

Ive
6 godine prije

Potrebno je odgovoriti na pitanja; 1. KOME TREBA NATO? Americi ili EU ? 2. CIJE INTERESE STITI NATO? Americke ili Evropske? 3. KOGA I OD KOGA NATO STITI?. 4. DALI NATO POSTOJI DA OPRAVDA USA PRISUTNOST U EVROPI? A time i kontrolu Evrope? 5. ZASTO USA USTRAJE NA POSTOJU I OBSTOJU NATO? 6. MOZE LI I USA I EVROPA BEZ NATO-A?

rodoljub
6 godine prije

Amerikanci zele zadrzati vazalni odnos clanica NATO prema SAD . Evo, Rusi samo sto nisu napali EU , pa je zato neophodno da zemlje EU traze od SAD-NATO zastitu. Ako EU formira svoju vojsku, ko ce davati novac Amerikancima za zastitu ? To je velika briga za americkii rezim Deepstate diktature .

zusuki-kasawaki
6 godine prije

sa ovim navode EU da kupe u njih dronove i da slučajno nepadne napamet kupit u drugih….ovo je zapravo opomena pa i prijetnja na jedan način između redova ovako oni u diplomatskim krugovima šalju poruke .Zajebni.ameri muzu sve živo.

laurusri
6 godine prije
davor
6 godine prije

Ćerajmo đavla iz Europe dok možemo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI