Pentagon povećava broj vojnika i jača ratnu mašineriju na Bliskom istoku

Mk-47 Striker ABG americka vojska
18 komentara

Umjesto smanjenja trupa na Bliskom istoku, Pentagon se fokusira na jačanje vojnih snaga u toj regiji.

Izjava predsjednika Donalda Trumpa o planovima za smanjenjem broja američkih vojnika u Iraku neće utjecati na položaj Pentagona na Bliskom istoku, budući da se američko ministarstvo obrane fokusira na vojno sučeljavanje  s Iranom, napominje ruska Nezavisna Gazeta.

Ako se napetosti između Sjedinjenih Državama i Irana pogoršaju, Trump se u više navrata osvrnuo na mogućnost vojnog odgovora, ali mnogi članovi Kongresa ne žele podržati njegove planove. Bijela kuća se trenutno suočava s preprekama za uporabu vojne sile protiv Irana. U svakom slučaju, Sjedinjene Države nastavljaju širiti svoje prisustvo na Bliskom istoku.

Nedavno je u zrakoplovnoj bazi „Princ Sultan“ u Saudijskoj Arabiji raspoređena eskadrila F-15E, javljaju američki mediji.

Sjedinjene Države također su ponovno postavile raketne sustave „Patriot“ u Jordanu, Bahreinu, Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji. Osim toga, Washington je rasporedio strateške bombardere B-52 u svoju vojnu bazu na otoku Diego Garcia u Indijskom oceanu. U međuvremenu,  udarna skupina na čelu s nosačem zrakoplova „USS Harry S. Truman“ nastavlja svoju misiju u Arapskom moru.

“Amerikanci smanjuju broj svojih vojnika  u Iraku, ali zato povećavaju broj vojnika u Siriji. Pentagon je također odlučio obnoviti i ojačati neke svoje vojne baze u toj zemlji“, rekao je za Nezavisnu Gazetu pukovnik Eduard Rodjukov, dopisni član Akademije vojnih znanosti.

Stručnjak je citirao izvješća sirijskih medija, rekavši da “SAD proširuju zračnu bazu u naselju Tell Beydar, udaljenom nekoliko kilometara od grada Tell Tamr u provinciji Hasaka”.

Rodjukov je također istaknuo da je došlo do nekoliko sukoba ruskih i američkih trupa na području Tell Tamra, a ruski helikopteri su proveli letove iznad zračne baze američke vojske.

Kurdski mediji su izvijestili da su nakon toga „bliski kontakti“ američkih i ruskih snaga na cesti M4 u sjeveroistočnoj Siriji prestali.

Sve u svemu, Sjedinjene Države nastavljaju pokušavati kontrolirati i kontrolirati situaciju na Bliskom istoku.

“Sporazum stoljeća” kojeg je američki predsjednik Donald Trump predložio za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba samo je daljnji dokaz njegove politike koja se temelji na vojnom nasilju i ilegalnom uspostavljanju vojnih baza u ključnim područjima u Siriji i Iraku i da Pentagon planira buduće napade na šiitske snage u regiji i Iran, piše njemački internetski časopis Contra Magazin.

Contra Magazin

Pentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Pentagon :
Nije bitno dali je otac domovine vranja ili zloba,
nego je bitno da lovi miševe ?

Z.A.
4 godine prije

Dali ce Pentagon pokusati napadati sitske snage u regiji ? Mislim da ce ovaj put dobro razmisliti prije nego to pokusaju i urade. Ili nek instaliraju u sve i jednu bazu u Siriji i Iraku Patriot. Nisu vise nedodirljivi kako mi se cini …

Aklim
4 godine prije

Susrele se američke i ruske snage u Siriji. Pa otkud Rusi u Siriji i tko ih je pozvao? Da li Kurdi imaju pravo na život u Siriji?

Mozart
4 godine prije

Neka je laka zemlja svim ubijenim americkim indijancima i svima kojih je demonkracija ubila.
Mir na planeti.

Max
4 godine prije

Mogu Amerikanci gomilati snage ali napasti ne smiju bila bi to neoprostiva greška i uvod u dotad neviđeni rat.

Lucija
4 godine prije

“…toga „bliski kontakti“ američkih i ruskih snaga na cesti M4…”
Do sada 4 takva susreta…u predzadnjem bilo i boksa…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI