fbpx

Pentagon traži 20 milijardi dolara za neviđenu militarizaciju Indo-pacifičke regije

Američka mornarica

Zahtjev za financiranjem koji je Indo-pacifičko zapovjedništvo Pentagona podnijelo Kongresu za sljedećih nekoliko godina iznosi 20 milijardi dolara.

Ulaganja su potrebna za održavanje trenutne strateške prednosti nad Kinom, ali i za modernizaciju infrastrukture u obrambene svrhe i povećanje vježbi s partnerima u tom području. Dug popis “kupovina” predstavio je američki admiral Philip Davidson, koji navodi kako su ova sredstva potrebna za povećanje međunarodne suradnje, za ulaganje u infrastrukturu i za poboljšanje trenutnih mogućnosti snaga raspoređenih u tom području.

Trenutni kapaciteti i budućnost

Ukupno je pod zapovjedništvom admirala Davidsona oko 375 000 vojnog osoblja, razvrstanog u odgovarajuća zapovjedništva vojske. To su američke trupe za Pacifik, pacifička flota, američke pacifičke zračne snage i marinci pomorskih snaga Pacifika. Ljudima raspoređenima u regiji, koja praktično ide od zapadne obale Sjedinjenih Država do granice između Indije i Pakistana, mora se dodati oko 400 brodova, uključujući 5 borbenih skupina s nosačima zrakoplova, avioni i helikopteri na njima, te opni koji su raspoređeni u različitim bazama. Osim toga, tu su i kopnene snage s oklopno-mehaniziranim jedinicama.

Ovo su brojevi zbog kojih Indo-pacifičko zapovjedništvo postaje jedno od najvećih ujedinjenih zapovjedništva u Sjedinjenim Državama, prije svega zbog strateškog značaja izazova koji Americi predstavlja Kina.

Iz tog razloga u proračunskom zahtjevu za petogodišnje razdoblje 2022. do 2026. godine se od Kongresa traži da pojača napore kako bi bilo moguće održati te standarde, povećavajući kapacitete kad god je to moguće.

Cilj je postaviti temelje za novu strategiju koja će jamčiti Sjedinjenim Državama prednost u odnosu na Kinu u svim vojnim aspektima, omogućavajući zapovjedništvu postavljenom na Havajima da postane referentna točka za sve zemlje u tom području.

I ne samo to, investicije bi bile usmjerene i na jačanje obrambenih i ofenzivnih sposobnosti i trebale bi odvratiti svaku vojnu inicijativu protivnika u tom području, posebno zato što bi bile prisiljene djelovati “izvana” i uz izuzetno velike ekonomske troškove.

Taj „odvraćajući kapacitet“ bi Sjedinjenim Državama „dao prednost u osiguravanju mira i promicanju političko-diplomatskog dijaloga među državama“.

“Granica” ove strategije za budućnost Indo-pacifičkih snaga su enormno visoki troškovi, za koje bi bilo potrebno uložiti najmanje 20 milijardi dolara u narednih pet godina. Međutim, sve to bi moglo poslužiti za ponavljanje onoga što je učinjeno s Europskom inicijativom  odvraćanja Rusije (EDI), poput poduzimanja novih vojnih inicijativa u Europi.

Naravno, Pacifička inicijativa odvraćanja (PDI) bi bila usmjerena na Kinu i, djelomično, na Sjevernu Koreju. Kongres je ocijenio ideju kao spremnu da  u sljedećem proračunu za obranu dodijeli sredstva koja će omogućiti postavljanje temelja za stvaranje ve nove inicijative odvraćanja, kojoj je, službeno, zadaća „osiguravanje mira i promicanje političko-diplomatskog dijaloga među državama“.

Da bi se to postiglo, prema podacima koje je iznio Defense News, potrebna bi bila ulaganja više milijardi koja bi omogućila povećanje ofenzivnih sposobnosti, također kroz razvoj novih taktika i strategija, jačanje odnosa sa saveznicima i lokalnim partnerima kroz vježbe i na nekonvencionalnim ratnim aspektima, kao i na poboljšanju postojećeg logističkog i pomoćnog aparata.

Obrambeni prioritet bio bi Guam, gdje se nalazi glavna zračna i pomorska baza, kao i zbog strateškog položaja otoka u području koje pokriva Pacifik i istočni dio Indijskog oceana. Poboljšanje obrane ne bi se trebalo odnositi samo na infrastrukturne aspekte, već i na protuavionske, protubrodske i proturaketne sustave. Samo na taj način bi se osigurala potpuna pokrivenost baza na Guamu i velikog dijela Tihog oceana, gdje treba operativno rasporediti nove mornaričke krstareće projektile „Maritime Strike Tomahawk“ i kopnene „Jassm-Er“ i „Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range“. Visokofrekventne radare treba postaviti na Palau i Havaje, jer oni mogu detektirati čak i hipersonične rakete i prijetnje iz Zemljine orbite.

Krajnji bi cilj bio stvoriti obrambenu liniju nove generacije koja će presjeći globus od sjevera do juga i tako ograničiti svaki neprijateljski pokušaj pristupa teritoriju ili zračnom prostoru Sjedinjenih Država.

Ovim ulaganjima valja dodati i ona namijenjena za izgradnju novih baza, manjih dimenzija od sadašnjih, na teritorijima partnerskih zemalja i saveznika u regiji, što pogoduje i razvoju cestovne i željezničke mreže nužne za brzo prebacivanje trupa u slučaju potrebe. Odnosi s državama tog područja ne bi se temeljili samo na ulaganjima, već i na tehnološkoj i vojnoj suradnji i zajedničkim vježbama za standardizaciju taktike i operativnih postupaka.

Cilj je „zadržati Kinu i očuvati mir i dijalog“

Međutim, prema admiralu Davidsonu, tradicionalnim političkim kampanjama koje su proveli State Department, Pentagon i Bijela kuća za jačanje odnosa sa zemljama tog područja treba dodati čisto vojne mjere. Međutim, što se tiče građana, zahtjev Indo-pacifičkog zapovjedništva je povećati ulaganja u kampanje psihološkog ratovanja, usredotočujući taj novac na kontrapropagandu koja će razbiti kineski narativ, a treba je provoditi kroz tradicionalne i netradicionalne medije.

Ovo je ambiciozna financijska obveza, ali  će je Kongres vjerojatno usvojiti, jer je početak antikineske kampanje najavljen „Obaminom doktrinom“ iz 2012., koju je u kolumni za Foreign Policy 2011. najavila bivša državna tajnica Hillary Clinton. Oko ovog pitanja nema nesuglasica između demokrata i republikanaca i Kongres će sigurno izdvojiti sredstva da

„obuzda kineski ekspanzionizam u indo-pacifičkom području, kojeg SAD, baš kao i Europu u kontekstu zadržavanja Rusije, smatraju ključnim područjem „za sigurnost Sjedinjenih Država i cijelog svijeta“. Naravno, taj „svijet“ nitko nije pitao slaže li se on da američka ratna mašinerija, „štiteći njegove interese“, od indo-pacifičke regije napravi novi poligon za sučeljavanje dvije svjetske supersile, u ovom slučaju s Kinom kao zemljom koja „remeti mir i promicanje političkog i diplomatskog dijaloga među državama“.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
77 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Naprezati će se dok ne puknu. Baš poput Rimskog i Otomanskog carstva.

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
7 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

A vi cekate dezurni da im uzimate mesto cim ameri propadnu 🙂 od lideri regiona Balkana na lider sveta ali da bi se merilo sila po lazima i propagande stvarno biste bili vele sila 😀

mirko
Gost
mirko
7 mjeseci prije
Reply to  U.S of Albania

Ne budalji.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije
Reply to  U.S of Albania

Hajde suti budaljo

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

Ovo mora da je štamparska greška! 20 milijardi dolara, da se obuzda Kina!!?? to je smiješna svota! Pa više srednjoročno gledano ulaže jedna Poljska za moderniozaciju svoje vojske i tu se sigurno radi o daleko većim brojkama i to vjerovatno izvan okvira vojnog budžeta SAD. koji za nasljednje razdoblje iznosi oko 730 milijardi dolara. Ameriku će sigurno uzdrmati korona virus, ali po nekim vijestima, koje normalno ne potječu od kineskih vlasti i Kina je pretrpjela vrlo težak udarac zbog korone, koja je pustila tamo teže posljedice, negoli to Kina hoće i želi objaviti. Izvoz je potpuno stao, a isto tako i proizvodnja i sad Kina izvozi skoro isključivo zaštitne maske i to u milijardama i ostalu opremu za borbu protiv korone, a za ostalu robu tek čeka narudžbe, za koje se ne zna kad će stići. Usput rečeno, ni Rusija neće biti pošteđena, kao ni ostale razvijene svjetske sile, vojne i gospodarske.
Isto tako je istina, da je Amerika malo predugo drijemala na lovorikama i osjećaju opuštenosti, u kojoj je predugo uživala, kao jedina svjetska supersila, ali su protivnici iskoristili tu njihovu pretjeranu opuštenost i dremanje na lovorikama i u mnogočemu Ameriku prešišale, a posebno u hipersoničnom oružju. Ameri su se sad trgnuli i bjesomučno nastoje nadoknaditi zaostanak i to vodi svijet u novu trku u naoružanju, kakvu svijet još nije vidio, a inače se događaju i mnooge druge stvari, kakve još nikad prije nisu viđene, od Korone pa nadalje. Počeo je razvoj novih futurističkih oružja, koje nismo mogli vidjeti ni u “science fiction¨” filmovima, a kako znamo čovjek je uvjek bio naj kreativniji upravo, kad je trebalo izumiti i proizvesti neko novo oružje i što se toga tiče, vjerovatno nas čekaju vrlo zanimljiva vremena.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Duboko se nadam da ćemo biti samo promatraći sa strane.

Venator
Gost
Venator
7 mjeseci prije

Bilo bi bolje da traže 20 mlrd $ za zdravstveni sustav.
Ovdje se opet jasno vidi koliko su nehumani i negativni po cijeli svijet.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

San svakog šefa je da postane još veči šef. Kako sada stvari stoje mogli bi oni moliti i za toalet papir a ne za proširenje i povečanje. Istina da t realizacija tog zahtjeva zapošljava ljude i proizvodnju no netko mora i platiti kule u zraku.

Savonorola
Gost
Savonorola
7 mjeseci prije

Mislim da prevelika koncentracija udarnih snaga na Guamu strateški promašaj i da bi to mogao postati u slučaju napetosti novi Pearl Harbor. Jedina stvarna opasnost za Kinu i Rusiju su američke podmornice.

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije
Reply to  Savonorola

I njihove su za Amerikance

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Savonorola

Savonarola
Pogledao sam slike na guglu. Cijeli otok je baza ali zrakoplovna. Luka nije bog zna što.

Savonorola
Gost
Savonorola
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Nisam ni mislio na brodove iako ima i toga.

FATIH
Gost
FATIH
7 mjeseci prije
Reply to  Savonorola

NEK POSALJE SVOJU DJECU I MELANI…….
MA NE ZNAM,STETA BI.BILO IZGUBITI SLOVENKU……….!!😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Milivoj
Gost
Milivoj
7 mjeseci prije
Reply to  FATIH

Onda odmah i Slovenija ide u rat tek onda😭 su Kinezi najebali!

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije

20 milijardi je sica s obzirom na kako gutaju.
Kinezi su rekli da ih nece vise biti u Juznokineskom Moru 2025. Ja verujem kinezima.
Bez obzira sta poslali, kinezi imaju vise raketa da potope to.

Neće
Gost
Neće
7 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Žuće su u pravu, ostavit će umjete otoke da se marinci imaju gdje sunčati, zbog žutog corona virusa.

opet ja iz Kine
Gost
opet ja iz Kine
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

bogami ce pocrnit od sunca I vratiti se mamicama u crnim vrecama ………. :-)))))

Neće
Gost
Neće
7 mjeseci prije

Kina nema nuklearnu trijadu kao usa, prema tome još kasni za usa, koja ju pojede za doručak zajedno sa žutim ljubiteljima. Jedino se Rusija može donekle suprotstaviti Usa. Ne postoji na zemaljskoj kugli zemlja koja može dobiti Usa bilo u klasičnom ili drugom načinu ratovanja, bez obzira na gubitke ………. :-)))))

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Istina je, i to se vidi po sankcijama koje Amerika uvodi svojim protivnicima i kojih se svi boje. Zapitajmo se, koja bi to država još mogla uvesti sankcije uperene prema nekoj drugoj državi i da bi te sankcije bile djelotvorne? To može samo Amerika, koja usprkos svakodnevnim crnim prognozama koje navješćuju njenu propast, kolaps, bankrot ipak još uvjek u svojim rukama drži sve poluge svjetske moći.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Tvoju Ameriku treba unistiti iznutra….istim receptom koji oni primjenjuju na drugima

Bili
Gost
Bili
7 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Ringo10
Tko bi to trebao biti da “Ameriku treba unistiti iznutra”, Rusi, Meksikanci, Njemici, Japanci, žuće?

tri p
Gost
tri p
7 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Ne razumijem zašto minusi, ni meni se to ne sviđa, ali observacija je točna, nažalost.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Osim vietnam,afganistan..

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Usa ima skoro 10% azijatske populacije unutar svoje države. Od toga su dominantno Kinezi, kojima nacionalni kompas radi izuzetno sinhronizovano. Ne treba im nuklearna trijada – samo svakom po jedan čekić od bar 200 grama…

Neće
Gost
Neće
7 mjeseci prije
Reply to  Maki

Srednji zapad je praktično ne naseljen i idealan za japanske internirce pardon kineske žuće, sa čekiem ili bez njega, japanci će biti čuvari.

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

@Neće,
Postoji vrlo snažno sećanje Kineza na vekovna i neverovatna zlodela Japanaca u prethodnom Svetskom ratu, a i mnogo pre toga.
To se ne zaboravlja ni za milenijum!
Na svakog dežurnog Japanca će doći po nekoliko Kineza koji će ga izgristi zubima, i to živog…

Neće
Gost
Neće
7 mjeseci prije
Reply to  Maki

Maki
“izgristi zubima, i to živog…”
Nebi to žuće nikad napravile oni su tako fini kulturni i obrazovani, iz očiju im vidiš tradiciju i kulturu dugu pet šest tisućljeća, čitaju konfucija po vasceli bogovetni dan i samo meditiraju, uopće ne idu na wc. Žuće su to.
Osim toga japanci tako vole Mandžuriju samo treba potaknuti apetite, sama japanska flota bez usa pomoći obriše pod sa kineskom mornaricom.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Neće
Kineska vojska je jako napredovala o Kineski-Vijetnamskog rata. Tamo su nastupili s tenkovima kojim ni radio stanice nisu radile, vojnicima na tenkovima i bez avijacije. Skupo su platili lekciju. Bahatili su se njih 600 000 000 protiv malog Vijetnama i “pobrali šoru”. Od tada znaju da i mali prgavi znaju udarati a o velikim da ne govorim.
Čini se da jedino Japanci nisu naučili, ili su zaboravili, lekciju.

Kile
Gost
Kile
7 mjeseci prije
Reply to  Maki

Maki bre šta su te Japanci rokali dok si bio mali pa imaš još vjekovna sjećanja, Samuraji ih našamarali ko beba zvečku hehe, bavi se ti doma svojim stvarima

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije
Reply to  Kile

@Kile,
Prvo se opismeni, bar do nivoa osnovne škole, pa onda vređaj! Tebe mora da je rokao magarac koji ti je ličio na samuraja.
Vidim da se ti pokazno “baviš doma svojim stvarima”.

Kile
Gost
Kile
7 mjeseci prije
Reply to  Maki

@Maki vidim da te roka magarac i to dobrano bre, vekovna sećanja na bombardovanje, ajde teraj tamo u osnovnu hahaha

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije
Reply to  Kile

@Kile,
Samo polako care… Doći će dan kad ćeš se prisetiti svoje bahatosti.

Kile
Gost
Kile
7 mjeseci prije
Reply to  Maki

Opet bunika šora, a

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Imate li vi u Buzinu dovoljno toalet papira?

35s
Gost
35s
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

A ti tamo medju njima kapo di turi kapi…. Big bos hm kakav lep san tvoj

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

15 Destroyers & 1 Aircraft Carrier Under Construction At China’s Jiangnan Shipyard
Recent aerial pictures of Jiangnan shipyard are doing the rounds on social media: They show no less than 15 destroyers and 1 aircraft carrier at various stage of construction.
Xavier Vavasseur 11 Mar 2019

The Jiangnan Changxing Shipbuilding and Heavy Industry Corporation (Jiangnan-Changxing) shipyard is located North East of Shanghai, on Changsing island. The shipyard is a member of China State Shipbuilding Corporation (CSSC).

The 15 destroyers are a mix of Type 052Ds and Type 055s, the two largest and most capable classes of surface combatants currently being built for the People’s Liberation Army Navy (PLAN or Chinese Navy).

23 Type 052 Destroyers are already operational with the PLAN or under construction. They are still under production by two shipyards: Jiangnan-Changxing shipyard and Dalian Shipbuilding Industry Company. The first vessel of the class, ‘Kunming’ (hull number 172), was commissioned in March 2014. The last one to be commissioned was “Hohhot” (hull number 161) in January this year.

The Type 052D Destroyer displaces 7,500 tons, has a length of 157 meters, a beam of 17 meters and a crew complement of 280 sailors.

15 Destroyers & 1 Aircraft Carrier Under Construction at China’s Jiangnan Shipyard 2
At least eight Type 055 destroyers are under construction or fitting out. As for the Type 052D they are being built at the two shipyards: Jiangnan-Changxing and Dalian Shipbuilding Industry Company. First ship of the class, ‘Nanchang’ was launched in June 2017 in Shanghai and the second one was launched in April 2018 at the same shipyard.

The Type 055 Destroyer has a length of 180 meters, a beam of 20 meters and a draft of 6.6 meters for a full load displacement of 13,000t. These destroyers are the largest surface combatant currently being built in the world: They are larger than the US Navy’s Ticonderoga-class cruiser and the Flight III Arleigh Burke-class destroyer (9,800 tons) or the Royal Navy Type 45 (about 8,500 tons). Their official PLAN designation is “10,000-ton class destroyer” while the US Department of Defense have been calling them “cruisers” since 2017.

Last but not least, the area at the top right of the picture (where the large red cranes are located) reportedly shows the area where the PLAN’s third aircraft carrier (known as Type 003) is being constructed, with fairly large modules already in place.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kažun
Ćo, si ponemel. San si mislil kar si Istrian.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Joh i kataloh!!

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Istrijon,Hrvot,Labinjon………

Bezuhov
Gost
Bezuhov
7 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Borbeni poklic kineske mornarice: “Uzalud vam trud sviraci, za drugog su dunje zute”

Podravec
Gost
Podravec
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Nije istina!

35s
Gost
35s
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Vijetnam takodje nije imao trijadu, pa su isli nazad mamama dobro osuncani. 🤣

zgvaca
Gost
zgvaca
7 mjeseci prije

20 Milijardi neigra tu nikakvu ulogu. To je mala brojka za bilo sta promjenit.

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije

Pih,pišljivih 20 miljardi za obuzdavanje………Kine.
A izraelu 10 x 3.8 = 38 miljardi .Američki vojno-industrijski lobi,nabiti će
cijenu bar 10x veću što će biti cca 200 miljardi.Pitanje je samo ako FED
ima dovoljno tari-guz papira.

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  Kažun

10 Signs the U.S. Is Heading for a Depression
The Unz Review

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Neće ni potrošit tu lovu, oružje će zastarit. Kina proizvodi rojeve dronova i raketa, od kojih nema obrane kada se lansiraju skupno.

Neće
Gost
Neće
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Imaju dronova kolio i kineza.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Neće

Neće, malo morgen
Vojni dron 800 000 $ ( naj jeftiniji) do preko 210 000 000 $ za komad. Sat leta drona
od 15 000 $ na više.
S-400 raketa 250 000 $ po komadu.
Možeš kupiti gotovo tisuću najboljih raketa za najbolji dron.
Skupe su te igračke.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

neznanje, cijene naAmazonu?

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex
Cijene u tekstovima na internetu. Ukoliko su netočne molim te ispravi me.

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk – najskuplji model
US$222.7M (with R&D).

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Ako im treba samo 20 milijardi to nije problem, neka prodaju Californiju kinezima ili Aljasku rusima i mogu dobiti vise od 20 milijardi

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

kaže u tekstu.”trebale bi odvratiti svaku vojnu inicijativu protivnika u tom području”
ko to ima inicijativu a ko nema?

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  mislim

mislim
Izvrsno pitanje. Meni se čini da Japanci imaju inicjativu. Nastoje postati vojna sila i naoružavaju se . Ameri im dopuštaju zaboravljajući što je bilo prije 80 g0dina i kakvi su bili uvjeti kapitulacije. Mene je strah japananaca. To je, u vojnom pogledu, bolesna nacija žutih nacista – “nad rasa”.

Kile
Gost
Kile
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Jeidno bolestan si ti ovdje i tvoja bolesna projiciranja o nekoj nadrasi

aeofvnfaqnfvrncjewcfqewcfsdvesfrgv
Gost
aeofvnfaqnfvrncjewcfqewcfsdvesfrgv
7 mjeseci prije

Kina je još prije deset godina trebala preći na vojnu proizvodnju. Počeli su i ciogusari optuživati Kinu za “virus”, medijska hajka tek počinje.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
7 mjeseci prije

Psihopate vladaju amerikom,ALI zakasnili ste zlotvori sa svojim planom za RUSIJU I KINU.ZAKASNILIIIII.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
7 mjeseci prije

Ekstremna glupost. Nikakav rat sa Kinom i/ili Rusijom ne može biti drugačiji – nego nuklearni.
Ovo nije ništa drugo, nego pokušaj Vašingtona, da zaoštri trku u naoružanju, nadajući se da ni kineska, ni ruska ekonomija, ne mogu da se utrkuju sa američkom štamparijom dolara.
Mislim da je ovo velika greška. Ni jedna štamparija ne može da štampa topove i rakete. SAD sve više uništava vlastitu ekonomiju.

šeronja
Gost
šeronja
7 mjeseci prije
Reply to  Ostap Bender

koju ekonomiju, onu koja se radi u dnevnom boravku?

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije
Reply to  Ostap Bender

pa proizvodnja oružja je valjda najača američka ekonomija u realnom sektoru.
i još da si amerikanac i potpišeš neki ugovor sa vojskom o proizvodnji neke ubojite gluposti . koja je to lova..

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije
Reply to  mislim

tako da je sve to najvjerojatnije samo lobi da neko stavi još dodatnih 20 miljardi u pađe

Kaj ti
Gost
Kaj ti
7 mjeseci prije
Reply to  mislim

Tada si pobijedijo 🙂 ovaj mislim da se zove film War dogs, ljep prikaz sta se sve moze u poslu sa us army odnosnu oruzjem.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  mislim

mislim
Do sad im je bio holivud. On je trošio i zarađivao realnu lovu. Nakon korone holivud će opet procvasti. Vojska im je uvijek trošila sve što su realno proizveli i sve u svemu su napravili kao država i unutar sebe 75 000 000 000 000 $ duga. Da li vojna proizvodnja stvara ili samo troši. Doista bi trebalo napraviti pravu analizu. Ona nije jednostavna i ne sastoji se samo od zbrajanja buđeta za vojsku tijekom godina.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Ostap Bender

OB
Slažem se s tobom. To im je uspjelo sa Rusijom u doba Regana no ovo je puno veči zalogaj. Ukoliko blefiraš moraš znati to i učiniti. Ovo je čisto navlačenje generala za više love i veču važnost.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Mislim da je Kina prejaka da bi je bilo tko obuzdao, osim ako Amerikanci nemaju neko iznenađenje novi tip oružja možda biološki agens kakav virus ili nešto takvo ne znam. Kina je svojom puzajućom strategijom “ubojiti topuz umnogome dostigla a u nekim segmentima prestigla SAD.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije
Reply to  Max

a ma ameri pa nemogu oni ništa ni onim talibanima a kamoli kinezima.

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije

U nekom trenutku se žrtva, koja je do tog časa bila paralisana od straha, prestane plašiti ludaka koji vitla bejzbol palicom iznad njene glave.
Zgrabi običan kamen i prospe glavu ludaku… Mislim, događaju se ta neobična buđenja i otsustvo brige za sopstveno postojanje. Ne često ali indikativno dovoljno.

Jedino stvarno i najefektivnije oružje koje ameri trenutno poseduju je ljudski strah i ništa više!
Takođe su bahati i neoprezni u svom osećaju nadmoći, što i nije pohvalno kad imaš ogroman broj neprijatelja čak i među vazalima.

Nuklearno ne dolazi u obzir jer dežura “mrtva ruka” koja garantuje stoprocentni i vrlo efikasan kusur od glavnog računa.
Može biti da se spotaknu o najobičniji, nesofisticiran, kamen…

Kile
Gost
Kile
7 mjeseci prije
Reply to  Maki

Opet bulazniš bre

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
7 mjeseci prije

Američka štamparija dolara je več izgubila utecaj u 40% država. Još malo, pa če štampati dolare samo za sebe.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Redakcija…trebali bi neki tekst o ovoj fabrickoj gresci u pojedinim 5G repetitorima u Engleskoj…kazu dolazi do pregrijavanja …i desi se ‘burn’ 🙂

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
Gost
FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
7 mjeseci prije

AMERIKA ,KONAČNO POSTALA SVIJESNA VREMENA U KOJEM ŽIVI.
AMERIKA KRŠČANSKA,ZLOČINAČKA HEGEMONIJA, STALNO U OFENZIVI SVOGA PROFITNO ZGRTAČKOG, VLADAJUČEG KAPITALA.

AMERIKA JUČER I DANAS I NJENA INTERESNO-PROFITNA PARTNERICA,ZLOČINAČKA CRKVA KRŠĆANSKA , I DALJE ,GLOBALNO ,TERORIZIRAJU OVAJ NAŠ SVIJET KOJI SE APSOLIUTNO ODUPIRE NJHOVOM TERORU, I NJIHOVOJ SVEMIRSKOJ TEHNICI I TEHNOLOGIJI, A VLADAJUĆA KRŠČANSKA RELIGIJA JE UVIJEK BILA I OSTALA POKROVITELJICA I INTERSNA ZAJEDNICA SVIH HEGEMONSTIČKIH POHODA,TO JE POTVRDIO I SAM PAPA U OSTAVCI, OVE ZLOČINAČKE KRVOLOČNO-KOLONIJALNE KORPORACIJE ,KATOLIČKE CRKVE, U SIMBIOZI SA AMERIKOM ,DA JOJ TREBA REČI ,MAKAR DANAS ,NA SASTANKU NJEIH LATIFUNDIJA,TAKAOZVANIH UJEDNIJENIH NACIJA, DA SU SE VREMENA PROMIJENILA, I DA HIPOKRITSKI NASTUP OVOG OKRUTNOG ISPRTKA VLADAJUČEG KAPITALA ,POŠTOVANOG PREDSJEDNIKA TRUMPA,VIŠE NISU ONAKVA KAO KADA SU GLOBALNO OKUPIRALI I RATOM RAZARALI ČITAV SVIJET OVE NAŠE GEJE ,VODILI PROFITNE RATOVE I SAMO U JUGOISTOČNOJ AZIJI,POSLIJE DRUGOG SVIJETSKG RATA ,PIŠE AMERIČKI PROFESOR CHOMSKY ,UBILA VIŠE OD 6O MILIJUNA LUDI ,A DA NIŠTA NISU UNAPREDILI ŽIVOTNE UVJETE ONIMA ZBOG KOJIH SU TOBOŽ VODILIRATOVE I ZBOG KOJI SU,OKUPIRALI JUGOISTOČNU AZIJU.
.
PA JE AMERIKA KAO TEHNOLOŠKA SILA DANAS U NEIZVJESNOSTI, JER VIŠE NIJE ONA AMERIKA KOJA ODLUČUJE KAKO ĆE ŽIVJETI NARODI NAŠE GEJE ,ONI U AFICI ,AZIJI ,BISKOM I DALEKOM ISTOKU.PA IM JE DANAŠNJE STANJE DRUŠTVENIH ODNOSA SVIJETA ,KOJE SE ZASNIVA NA VLADAJUĆEM STUPNJU NAUKE I TEHNOLOGIJE, A NAŠOJ MAJCI ,KRŠĆANSKOJ -TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ AMERICI I ZLOČINAČKOJ RIMSKOJ CRVI ,POVIJESNOJ POKROVITELJICI TAKVIH KLASNO-KASTINSKIH ODNOSA ,NIJE SVEJEDNO DA SE TA PROKLETA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA, JUČER POD ,ISKLJUČIVOM PASKOM MAJKE AMERIKE,ŠIRI I BUJA NA SVIM KONTINETIMA , A POSEBNO ONIM ISTOČNE HEMISFERE,KOJI, ČAK, PREUIZIMAJU INCIJATIVU U NAUCI I TEHNOLOGIJI ,PA JU ŠIRE I U SVEMISRSKE PROSTORE IZ KOJIH JE MOGUĆE DA MAJKU AMERIKU ,A TO I ČINE ,OBUZDAVAJU U NJENOJ TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ,DO JUČER,VOJNOJ NADMOĆI. PA MAJKA AMERIKA I JOŠ NJENI POSLUŠNI SATELITI ,KANADA ,SE PREMA TIM ISTOČNIM ,NAUČNIM VELIKANIMA,PONAŠAJU DIPLOMATSKO-DRŽAVNIČKIM METODAMA IZ VREMEN HLADNOG RATA ,PROVOKACIJAMA NAJNIŽE VRSTE DIPLOMATSKE PRAKSE ,HAPSEĆI PREDSTAVNIKE TIH VELIKIH NAUČNIH VELIKANA,KAKO BI IH HTJELA UPOZORITI DA JE ONA JOŠ UVIJEK AMERIKA,MAKAR NIJE SVJESNA DA VIŠE NIJE ONO ŠTO JE NEKADA BILA,DA SU SE VREMENA STUBOKOM PROMIJENILA.PA JE VRIJEME DA NOVI SVIJET ODNOSA,KOJI SE RAĐA I STASA SA NOVOM DRUŠTVENOM SVIJEŠĆU POIMANJA SVIJETA ,U KOJEM U SKLADU SA VLADAJUĆIM TEHNIČKIM I TEHNOLOŠKIM SPOZANJNIM ZNANOSTIMA, SVIJET VIŠE NIJE ONAJ IZ VIZURE MAJKE AMERIKE I NJENE POKROVITELJICE PLJAČKAŠKO-KASTINSKIH DRUŠTVENIH ODNOSA ,ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA ,DA PO VLASTITOJ PROMOVIRANOJ RAČUNICI PROFITNIH I GEOSTRATEŠKIH AMBICIJA UREĐUJE ODNOSE ONE EKSPLOATATORSKE , NA BILOKOJEM PROSTORU NAŠE GEJE.

PA SE SADA I NA TOM KATOLIČLOM ,ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKOM ZAPADU JAVLJAJU NEKE NEPOČUDNE IDEJE ,A IDEJE SU,SPOZNAJNA FILOZOFSKA ZANANOST KAŽE, TAKOĐER INTERES, PA ZLOČINAČKA,KATOLIČKA CRKVA I NJEN STOŽER ,VATIKAN, NIJE VIŠE JEDINSTVEN INTERERS .SAD SE DIJELI KAKO USLOVLJAVA STUPANJ VLADAJUĆE TEHNIKE ITEHNOLOGIJE, PROIZVODNIH MATERIJALNIH SNAGA ,KOJI USLOVLJAVAJU DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE I NJENE INTERESE,PA SE ČESTO ČUJU I OPTUŽBE NA RAČUN, TE POVIJESNO STRUKTURIRANE ZLOČINAČKE HEGEMONIJE ,KRAŠĆANSKE CRKVE, DA SE NIJE DRŽALA MEĐUNARONIH KONVENNCIJA KADA JE UBIJALA SVOJE SLJEDBENIKE ILI ONE KOJI SU JOJ SE PROTIVILI. LJUDE JE PALILA I MUČILA NA GALGAMA I LOMAČAMA KAO ŠTO TO DANAS ČINE CIA, ODGOVARAJU NEKI IZ SVIJETA JAVNOSTI. A AMERIČKI SMIJERNI KATOLICI ZADOVOLJNI TAKVIM IZUMOM , MAJKE CRKVE , PA KAŽU: JER NI ISUS NIJE BIO MILOSTIVIJI PREMA SVOJIM ,NE UČENICIMA VEĆ SLJEDBENICIMA,JER ONI KOJI SU GA SLIJEDILI NISU BILI LJUDI VEĆ LJUDSKA BIĆA NA NAJNIŽEM STUPNJU LJUDSKOG RAZUMA KOJI JE UVJEK SPREMAN ,NOGAMA GAZITI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI , PA SE SA TAKVIM LJUDIMA I OKRUŽIO .TU PRAKSU UBIJANJA , PLJAČKANJA I MUČENJA JE PREUZELA MAJKA AMERIKA PO CIJELOM SVIJETU A POSEBNO U PAKLU GUANTANAMA.?????

SADAŠNJI PAPA FRANCESCO ,UČENIK I SLJEDBENIK PAPE VOTILE, SURADNIKA CIE, KOJI JE GODINAM BIO SVJEDOK PROGRAMA ČIŠĆENJA KATOLIČKOG PUKA ¸JUŽNE AMERIKE OD KOMUNIZMA I N JEGOVIH SIMPATIZERA ,TE PO NJIMA ZLOČINAČKE POŠASTI , U RAZDOBLJU OD 6O-DESTIH DO 9O,DO RUŠENEJA BERLINSKOG ZIDA .PA SAMO NA TOM PODRUČJU ,ISUSOVA SLJEDBENICA , KRŠĆANSKA CRKVA I MAJKA AMERIKA SU NAJVEĆI BROJ NJENIH SLJEDBENIKA ČANDALA UBILI, PA SE PITAJU: KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU UBIJANJA I MUČENJA KOJE JE ČINILA BLAŽENA KATOLIČKA CRKVA OD DANAŠNJEG NA NAŠEM KONTINETU ,PIŠE CHOMSKI, GDJE JE UBIJENO VIŠE GRAĐANA NEGO ŠTO SE PRIPISUJE ISTOČNOM KOMUNISTIČKOM LAGERU OD KADA POSTOJI. A TO ČIŠĆENJE NIJE MOGLO BITI BEZ SUGLASNOSTI OKORIJELOG ZLOČINAČKOG CENTRA ,VATIKANA I NJEGOVOG CERIBAŠE VOJTILE. ČIŠĆENJE SU VRŠILI ESKADRONI SMRTI , ODREDI ŠKOLOVANIH UBOJICA IZ SJEVERNE KAROLINE , KOJI PREDSTAVLJAJU PESNICU AMERIČKE VOJNE I TEHNOLOŠKE SNAGE PO CIJELOM SVIJETU. ZATO SE PAPA FRANCESCO ODMAH OGLASIO DA UZIMA NA ZNANJE OVU PORUKU UJEDINJENIH AMERIČKIH NACIJA ,AGENCIJE ZA LJUDSKA I DJEĆIJA PRAVA KAKO BI PROVJERIO KOLIKO DESETINA MILIJUNA GRAĐANA JE BLAŽENA ISUSOVA SLJEDBENICA UPUTUILA NA ONAJ SVIJET BEZ POŠTIVANJA KONVENCIJA.
NAVEST ĆE ,SIGURAN SAM ,CONQUISTADU PO JUŽNOJ AMERICI; ŠPANJOLSKU INQUISICIU, KADA SU ČISTILI ŠPANIJU OD ŽIDOVA I ARAPA, ONAKO TEMELJITO; PA BARTOLOMEJSKU NOĆ 1572 GODINE ,KADA SU, KAKO PIŠE VOLTER, SMJERNI KATOLICI ,SLJEDBENICI ISUSOVE CRKVE , TU NOĆ PO PARIZU I JOŠ NEKIM MJESTIMA ODLUČILI OČISTISTI FARNCUSKU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH, PA SU SE PRIHAVTILI NOŽEVA ,SJEKIR ,MAČEVA I POKLALI HUGENOTE UZ URLIK:KOLJI ,SIJECI I BACAJ NA ULICU!!!!!
IZA TOGA DOLAZI 3O-GODIŠNJI VJERSKI RAT U EVROPI ,OD 1618 -1648 GODINE. MILIJUNI LJUDI SU ZAVRŠILI U CRNOJ RUPI. ALI NAJGLAVNIJI I NAMA NAJPOZNATIJI JE II SVIJETSKI RAT KOJEG SU ORGANIZIRALI HITLER I VATIKAN KONKORDATOM 1935 GODINE. TAJ RAT JE IMAO CONQUISTADORSKI KARAKTER .OSVOJITI ISTOČNU EVROPU I AZIJU SVE DO KAMČATKE.TAJ PROSTOR OČISTITI BILOLOŠKI OD BIĆA KOJA NISU DOSTOJNA ČOVJEKA ARIJEVCA ,ZAPADNE KATOLIČKE KULTURE I FIZIONOMIJE. ZATO SU SE PRIPREMILI PROGRAMI ZA MASOVNO UNIŠTENEJ RASA ,VJERA ,KULTURA I U SKLADU SA EUGENIČKIM KARAKTEROM FORMIRANJE ČISTE ARIJEVSKE RASE ,NOVOG EVROPLJANINA. O OVOM PROGRAMU TREBA SE INFORMIRATI IZ KNJIGE NJEMAČKOG FILOZOFA KARLA JASPERSA.
NA PODRUČJU NA KOJEM ŽIVE DANAS SLAVENI, REČE HITLER SVOJIM GENERALIMA, JE PROSTOR KOJI JE BOGAT PRIRODNIM RESURSIMA I TO ĆE BITI NAŠ ŽIVOTNI PROSTOR. SLAVENI MORAJU NESTATI ,ONI SU NESPOSOBNI DA SE KORISTE TIM PROSTOROM. ONI SE SAMO MNOŽE ALI NISU SPOSOBNIO DA SEBI OSIGURAJU EGZISTENCIJU NI U NAJBOGATIJIM PODRUČJIMA KAKVO JE OVO.
KAKO REKOH ,PAPA FRANCESCO ĆE LAKO PREZENTIRATI VRIJEME KADA SU UBIJALI BEZ KONVENCIJE, UPRAVO ONAKO KAKO TO ČINE AMERIČKE ARMADE I SPECIJALNI ODREDI SMRTI OD 1945 GODINE PA DO DANAŠNJIH DANA PO CIJELOJ NAŠOJ GEJI. ALI ĆE MU PREDSTAVLJATI PROBLEM KAKO OBJASNITI SKRNAVLJENJE DJEČIJEG IDENTITETA I DIGNITETETA , OD STRANE UTOVLJENIH CRKVENIH :BAKOVA ,NEŽNJA ,OVNOVA I ZGUBIDANA KOJI SU NAPRVILI HOLAOKAUST NAD DJEĆIJOM NEVINOŠĆU.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

E sta sve ti nadrobi ovdje…e svasta

sokre
Gost
sokre
7 mjeseci prije

ti mora da imaš srp i čekić ugraviran na čelu

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  sokre

sokre
Ne vrijeđaj srp i čekić.

Reis
Gost
Reis
7 mjeseci prije

Bolje da taj novac ulože u zdravstvo i opremu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Uglavnom će nahebati sirotinja u SAD-u ali bilo bi dobro kada bi tamo virus mutirao što prije jer to je jedini način da se ovaj nacizam iz SAD-a zaustavi.

Milivoj
Gost
Milivoj
7 mjeseci prije

Kina hitno treba na jedan Venecuelanski i Kubansko otočje instalirati sve svoje najstrašnije šta imaju, plus Rusija isto treba na Venecuelansko i Kubansko otočje instalirati sve svoje najstrašnije i to su nove 4 baze koje će branit južnu Ameriku od agresivnih susjeda a ovima su pod nosom ako zatreba.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik