Pentagon traži 20 milijardi dolara za neviđenu militarizaciju Indo-pacifičke regije

Američka mornarica
77 komentara

Zahtjev za financiranjem koji je Indo-pacifičko zapovjedništvo Pentagona podnijelo Kongresu za sljedećih nekoliko godina iznosi 20 milijardi dolara.

Ulaganja su potrebna za održavanje trenutne strateške prednosti nad Kinom, ali i za modernizaciju infrastrukture u obrambene svrhe i povećanje vježbi s partnerima u tom području. Dug popis “kupovina” predstavio je američki admiral Philip Davidson, koji navodi kako su ova sredstva potrebna za povećanje međunarodne suradnje, za ulaganje u infrastrukturu i za poboljšanje trenutnih mogućnosti snaga raspoređenih u tom području.

Trenutni kapaciteti i budućnost

Ukupno je pod zapovjedništvom admirala Davidsona oko 375 000 vojnog osoblja, razvrstanog u odgovarajuća zapovjedništva vojske. To su američke trupe za Pacifik, pacifička flota, američke pacifičke zračne snage i marinci pomorskih snaga Pacifika. Ljudima raspoređenima u regiji, koja praktično ide od zapadne obale Sjedinjenih Država do granice između Indije i Pakistana, mora se dodati oko 400 brodova, uključujući 5 borbenih skupina s nosačima zrakoplova, avioni i helikopteri na njima, te opni koji su raspoređeni u različitim bazama. Osim toga, tu su i kopnene snage s oklopno-mehaniziranim jedinicama.

Ovo su brojevi zbog kojih Indo-pacifičko zapovjedništvo postaje jedno od najvećih ujedinjenih zapovjedništva u Sjedinjenim Državama, prije svega zbog strateškog značaja izazova koji Americi predstavlja Kina.

Iz tog razloga u proračunskom zahtjevu za petogodišnje razdoblje 2022. do 2026. godine se od Kongresa traži da pojača napore kako bi bilo moguće održati te standarde, povećavajući kapacitete kad god je to moguće.

Cilj je postaviti temelje za novu strategiju koja će jamčiti Sjedinjenim Državama prednost u odnosu na Kinu u svim vojnim aspektima, omogućavajući zapovjedništvu postavljenom na Havajima da postane referentna točka za sve zemlje u tom području.

I ne samo to, investicije bi bile usmjerene i na jačanje obrambenih i ofenzivnih sposobnosti i trebale bi odvratiti svaku vojnu inicijativu protivnika u tom području, posebno zato što bi bile prisiljene djelovati “izvana” i uz izuzetno velike ekonomske troškove.

Taj „odvraćajući kapacitet“ bi Sjedinjenim Državama „dao prednost u osiguravanju mira i promicanju političko-diplomatskog dijaloga među državama“.

“Granica” ove strategije za budućnost Indo-pacifičkih snaga su enormno visoki troškovi, za koje bi bilo potrebno uložiti najmanje 20 milijardi dolara u narednih pet godina. Međutim, sve to bi moglo poslužiti za ponavljanje onoga što je učinjeno s Europskom inicijativom  odvraćanja Rusije (EDI), poput poduzimanja novih vojnih inicijativa u Europi.

Naravno, Pacifička inicijativa odvraćanja (PDI) bi bila usmjerena na Kinu i, djelomično, na Sjevernu Koreju. Kongres je ocijenio ideju kao spremnu da  u sljedećem proračunu za obranu dodijeli sredstva koja će omogućiti postavljanje temelja za stvaranje ve nove inicijative odvraćanja, kojoj je, službeno, zadaća „osiguravanje mira i promicanje političko-diplomatskog dijaloga među državama“.

Da bi se to postiglo, prema podacima koje je iznio Defense News, potrebna bi bila ulaganja više milijardi koja bi omogućila povećanje ofenzivnih sposobnosti, također kroz razvoj novih taktika i strategija, jačanje odnosa sa saveznicima i lokalnim partnerima kroz vježbe i na nekonvencionalnim ratnim aspektima, kao i na poboljšanju postojećeg logističkog i pomoćnog aparata.

Obrambeni prioritet bio bi Guam, gdje se nalazi glavna zračna i pomorska baza, kao i zbog strateškog položaja otoka u području koje pokriva Pacifik i istočni dio Indijskog oceana. Poboljšanje obrane ne bi se trebalo odnositi samo na infrastrukturne aspekte, već i na protuavionske, protubrodske i proturaketne sustave. Samo na taj način bi se osigurala potpuna pokrivenost baza na Guamu i velikog dijela Tihog oceana, gdje treba operativno rasporediti nove mornaričke krstareće projektile „Maritime Strike Tomahawk“ i kopnene „Jassm-Er“ i „Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range“. Visokofrekventne radare treba postaviti na Palau i Havaje, jer oni mogu detektirati čak i hipersonične rakete i prijetnje iz Zemljine orbite.

Krajnji bi cilj bio stvoriti obrambenu liniju nove generacije koja će presjeći globus od sjevera do juga i tako ograničiti svaki neprijateljski pokušaj pristupa teritoriju ili zračnom prostoru Sjedinjenih Država.

Ovim ulaganjima valja dodati i ona namijenjena za izgradnju novih baza, manjih dimenzija od sadašnjih, na teritorijima partnerskih zemalja i saveznika u regiji, što pogoduje i razvoju cestovne i željezničke mreže nužne za brzo prebacivanje trupa u slučaju potrebe. Odnosi s državama tog područja ne bi se temeljili samo na ulaganjima, već i na tehnološkoj i vojnoj suradnji i zajedničkim vježbama za standardizaciju taktike i operativnih postupaka.

Cilj je „zadržati Kinu i očuvati mir i dijalog“

Međutim, prema admiralu Davidsonu, tradicionalnim političkim kampanjama koje su proveli State Department, Pentagon i Bijela kuća za jačanje odnosa sa zemljama tog područja treba dodati čisto vojne mjere. Međutim, što se tiče građana, zahtjev Indo-pacifičkog zapovjedništva je povećati ulaganja u kampanje psihološkog ratovanja, usredotočujući taj novac na kontrapropagandu koja će razbiti kineski narativ, a treba je provoditi kroz tradicionalne i netradicionalne medije.

Ovo je ambiciozna financijska obveza, ali  će je Kongres vjerojatno usvojiti, jer je početak antikineske kampanje najavljen „Obaminom doktrinom“ iz 2012., koju je u kolumni za Foreign Policy 2011. najavila bivša državna tajnica Hillary Clinton. Oko ovog pitanja nema nesuglasica između demokrata i republikanaca i Kongres će sigurno izdvojiti sredstva da

„obuzda kineski ekspanzionizam u indo-pacifičkom području, kojeg SAD, baš kao i Europu u kontekstu zadržavanja Rusije, smatraju ključnim područjem „za sigurnost Sjedinjenih Država i cijelog svijeta“. Naravno, taj „svijet“ nitko nije pitao slaže li se on da američka ratna mašinerija, „štiteći njegove interese“, od indo-pacifičke regije napravi novi poligon za sučeljavanje dvije svjetske supersile, u ovom slučaju s Kinom kao zemljom koja „remeti mir i promicanje političkog i diplomatskog dijaloga među državama“.

kinaMilitarizacijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kgfjč
3 godine prije

Naprezati će se dok ne puknu. Baš poput Rimskog i Otomanskog carstva.

Venator
3 godine prije

Bilo bi bolje da traže 20 mlrd $ za zdravstveni sustav.
Ovdje se opet jasno vidi koliko su nehumani i negativni po cijeli svijet.

neznanje
3 godine prije

San svakog šefa je da postane još veči šef. Kako sada stvari stoje mogli bi oni moliti i za toalet papir a ne za proširenje i povečanje. Istina da t realizacija tog zahtjeva zapošljava ljude i proizvodnju no netko mora i platiti kule u zraku.

Savonorola
3 godine prije

Mislim da prevelika koncentracija udarnih snaga na Guamu strateški promašaj i da bi to mogao postati u slučaju napetosti novi Pearl Harbor. Jedina stvarna opasnost za Kinu i Rusiju su američke podmornice.

Red Dog
3 godine prije

20 milijardi je sica s obzirom na kako gutaju.
Kinezi su rekli da ih nece vise biti u Juznokineskom Moru 2025. Ja verujem kinezima.
Bez obzira sta poslali, kinezi imaju vise raketa da potope to.

zgvaca
3 godine prije

20 Milijardi neigra tu nikakvu ulogu. To je mala brojka za bilo sta promjenit.

Kažun
3 godine prije

Pih,pišljivih 20 miljardi za obuzdavanje………Kine.
A izraelu 10 x 3.8 = 38 miljardi .Američki vojno-industrijski lobi,nabiti će
cijenu bar 10x veću što će biti cca 200 miljardi.Pitanje je samo ako FED
ima dovoljno tari-guz papira.

Alex
3 godine prije

Neće ni potrošit tu lovu, oružje će zastarit. Kina proizvodi rojeve dronova i raketa, od kojih nema obrane kada se lansiraju skupno.

Ive
3 godine prije

Ako im treba samo 20 milijardi to nije problem, neka prodaju Californiju kinezima ili Aljasku rusima i mogu dobiti vise od 20 milijardi

mislim
3 godine prije

kaže u tekstu.”trebale bi odvratiti svaku vojnu inicijativu protivnika u tom području”
ko to ima inicijativu a ko nema?

aeofvnfaqnfvrncjewcfqewcfsdvesfrgv
3 godine prije

Kina je još prije deset godina trebala preći na vojnu proizvodnju. Počeli su i ciogusari optuživati Kinu za “virus”, medijska hajka tek počinje.

Ivi.tz
3 godine prije

Psihopate vladaju amerikom,ALI zakasnili ste zlotvori sa svojim planom za RUSIJU I KINU.ZAKASNILIIIII.

Ostap Bender
3 godine prije

Ekstremna glupost. Nikakav rat sa Kinom i/ili Rusijom ne može biti drugačiji – nego nuklearni.
Ovo nije ništa drugo, nego pokušaj Vašingtona, da zaoštri trku u naoružanju, nadajući se da ni kineska, ni ruska ekonomija, ne mogu da se utrkuju sa američkom štamparijom dolara.
Mislim da je ovo velika greška. Ni jedna štamparija ne može da štampa topove i rakete. SAD sve više uništava vlastitu ekonomiju.

Max
3 godine prije

Mislim da je Kina prejaka da bi je bilo tko obuzdao, osim ako Amerikanci nemaju neko iznenađenje novi tip oružja možda biološki agens kakav virus ili nešto takvo ne znam. Kina je svojom puzajućom strategijom “ubojiti topuz umnogome dostigla a u nekim segmentima prestigla SAD.

Maki
3 godine prije

U nekom trenutku se žrtva, koja je do tog časa bila paralisana od straha, prestane plašiti ludaka koji vitla bejzbol palicom iznad njene glave.
Zgrabi običan kamen i prospe glavu ludaku… Mislim, događaju se ta neobična buđenja i otsustvo brige za sopstveno postojanje. Ne često ali indikativno dovoljno.

Jedino stvarno i najefektivnije oružje koje ameri trenutno poseduju je ljudski strah i ništa više!
Takođe su bahati i neoprezni u svom osećaju nadmoći, što i nije pohvalno kad imaš ogroman broj neprijatelja čak i među vazalima.

Nuklearno ne dolazi u obzir jer dežura “mrtva ruka” koja garantuje stoprocentni i vrlo efikasan kusur od glavnog računa.
Može biti da se spotaknu o najobičniji, nesofisticiran, kamen…

Nije bitno tko
3 godine prije

Američka štamparija dolara je več izgubila utecaj u 40% država. Još malo, pa če štampati dolare samo za sebe.

Bosanac
3 godine prije

Redakcija…trebali bi neki tekst o ovoj fabrickoj gresci u pojedinim 5G repetitorima u Engleskoj…kazu dolazi do pregrijavanja …i desi se ‘burn’ 🙂

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
3 godine prije

AMERIKA ,KONAČNO POSTALA SVIJESNA VREMENA U KOJEM ŽIVI. AMERIKA KRŠČANSKA,ZLOČINAČKA HEGEMONIJA, STALNO U OFENZIVI SVOGA PROFITNO ZGRTAČKOG, VLADAJUČEG KAPITALA. AMERIKA JUČER I DANAS I NJENA INTERESNO-PROFITNA PARTNERICA,ZLOČINAČKA CRKVA KRŠĆANSKA , I DALJE ,GLOBALNO ,TERORIZIRAJU OVAJ NAŠ SVIJET KOJI SE APSOLIUTNO ODUPIRE NJHOVOM TERORU, I NJIHOVOJ SVEMIRSKOJ TEHNICI I TEHNOLOGIJI, A VLADAJUĆA KRŠČANSKA RELIGIJA JE UVIJEK BILA I OSTALA POKROVITELJICA I INTERSNA ZAJEDNICA SVIH HEGEMONSTIČKIH POHODA,TO JE POTVRDIO I SAM PAPA U OSTAVCI, OVE ZLOČINAČKE KRVOLOČNO-KOLONIJALNE KORPORACIJE ,KATOLIČKE CRKVE, U SIMBIOZI SA AMERIKOM ,DA JOJ TREBA REČI ,MAKAR DANAS ,NA SASTANKU NJEIH LATIFUNDIJA,TAKAOZVANIH UJEDNIJENIH NACIJA, DA SU SE VREMENA PROMIJENILA, I DA HIPOKRITSKI NASTUP OVOG OKRUTNOG ISPRTKA VLADAJUČEG KAPITALA ,POŠTOVANOG PREDSJEDNIKA TRUMPA,VIŠE NISU ONAKVA KAO KADA SU GLOBALNO OKUPIRALI I RATOM RAZARALI ČITAV SVIJET OVE NAŠE GEJE ,VODILI PROFITNE RATOVE I SAMO U JUGOISTOČNOJ AZIJI,POSLIJE DRUGOG SVIJETSKG RATA ,PIŠE AMERIČKI PROFESOR CHOMSKY ,UBILA VIŠE OD 6O MILIJUNA LUDI ,A DA NIŠTA… Čitaj više »

Reis
3 godine prije

Bolje da taj novac ulože u zdravstvo i opremu.

Dopizdilomi
3 godine prije

Uglavnom će nahebati sirotinja u SAD-u ali bilo bi dobro kada bi tamo virus mutirao što prije jer to je jedini način da se ovaj nacizam iz SAD-a zaustavi.

Milivoj
3 godine prije

Kina hitno treba na jedan Venecuelanski i Kubansko otočje instalirati sve svoje najstrašnije šta imaju, plus Rusija isto treba na Venecuelansko i Kubansko otočje instalirati sve svoje najstrašnije i to su nove 4 baze koje će branit južnu Ameriku od agresivnih susjeda a ovima su pod nosom ako zatreba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI