Pentagon želi zadržati kontingent u Iraku – Veliki dio Iračana želi da Amerikanci odu

6 komentara

Sjedinjene Američke Države su pokrenule aktivne pregovore s iračkim vlastima kako bi očuvale i proširile prisutnost američke vojske na području Iraka i nakon poraza terorista “Islamske države”.

“Obje zemlje žele izbjeći ponavljanje događaja u 2011, kada su SAD povukle svoje snage iz Iraka. To je učinjeno nakon što su oslabljeni teroristi Al-Qaede i smanjena razina nasilja u toj bliskoistočnoj zemlji. Međutim, tri godine kasnije se, pred napadom militanata Islamske države, iračka vojska raspala”, piše USA Today, pozivajući se na visoke izvore u političkom i vojnom vrhu zemlje.

Trenutno vojni kontingent Sjedinjenih Američkih  Država u Iraku broji oko 5200 vojnika i časnika.

“Koji dio će ostati, mora odlučiti iračka vlada mora”, piše američki list.

Pretpostavlja se da bi preostala američka vojska u Iraku trebala biti angažirana u obuci lokalnih sigurnosnih snaga, pomoći u prikupljanju obavještajnih podataka i planiranju operacija.

Međutim, vlasti u Bagdadu i premijer su nedavno ušli u sukob s visokim američkim dužnosnicima, čak i s državnim tajnikom Rexom Tillersonom, koji je tražio da se razoružaju većinski šiitske Hashd Al-Shaabi snage, koje su nakon rasula iračke vojske 2014. organizirale obranu zemlje i sudjelovale u svim oslobodilačkim operacijama protiv terorista ISIL-a. Osim toga, zahvaljujući ovim snagama su središnje vlasti u vrlo kratkom roku oslobodile sporna područja koja su zauzeli irački Kurdi i osujetile ishod referenduma o neovisnosti iračke regije Kurdistan.

Iračke šiitske snage, koje jesu bliske Iranu, što i ne skrivaju, Irak je slobodan od terorista, a Kurdi su vraćeni u ustavne granice svoje autonomne regije na sjeveru zemlje. One su pod izravnim zapovjedništvom premijera Haidera Al-Abadija i on je jasno poručio kako ih neće razoružati i nikoga neće potjerati iz Iraka, obzirom da su ti borci irački državljani.

Zapovjedništvo Hashd Al-Shaabi snaga, čije političko krilo ima veliki broj zastupnika u iračkom parlamentu, zatražilo je da američke snage napuste zemlju, jer više nema nikakve potrebe za njihovom prisutnošću u Iraku, posebice nakon poraza terorista islamske države na cijelom iračkom teritoriju.

Odluka o mogućem zadržavanju i veličini američkog kontingenta, kao i aktivnosti koje bi trebao provoditi,  bit će tema pregovora, ali je već sad jasno da će oni biti izuzetno teški za američku stranu.

HezbollahISILKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
6 godine prije

Ako žele vječni rat, dovoljno je da zadrže samo jedan vod us(r)a kriminalaca. Odmah idu incidenti i *surge*

Mali
6 godine prije

Napraviti će kako oni hoće, nažalost!

Bolje ameri od pijanih rusa.
6 godine prije

Mislim da im Amerika moze vise pomoc ako budu suradjivali.

Alen
6 godine prije

Ehhh tesko.je to ,ameriknci, biti siledzija i glavni baja a.sad vas lagano sprdace gdje ko stigne.. Zbogom paraziti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI